Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Egy szép zárt Plexi dobozba kell beépíteni ..
talán így
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Ugyanez az (IC 74141) megy a Tom025-ös órában, egyenirányított 220v-ról ott is kapcsol rendesen. A trafós változatnál KÉT (2) trafó kell, le kell választani a hálózattól. El kell olvasni a leírást! A leválasztó trafó nélküli változat nem támogatott. Ugyanezt mondtam már más kollégának is aki utána csillagszórót csinált az órájából, mert úgy gondolta, hogy fölösleges a leválasztótrafó. A trafót 180v-ra kell méretezni (2 trafó egymással szemben 220v->9v->180v) , mert a kioltott csövekben a mule v2-nél előfordulhat derengés, ha túl nagy a feszkó. Az anódellenállások a z566m-nél csökkenthetőek ha mégse lenne elég fénye, fontos, hogy a trafós táphoz egy beállítási lehetőséget (feszültségosztó) tervezz bele, ami az eredeti terven kimaradt.
Ja nem tudom, a mule-hez kell e a trafós táp, mert a panelokon amit adtam, azokon rajta van a kapcsolóüzemű táp helye. (A trafós részbeli intelem nem kifejezetten neked szólt...)
Így van a Mule-n rajta van a kapcsolóüzemű táp. Az a panel amit adtál azzal is fog menni és ZM1000, vagy Z573M csövekkel. De meg szeretném építeni a nagy órát is, amit nemrég Kisgeri linkelt be. Abba szánom a Z566M-eket, és ahhoz szeretnék trafós tápot. A Mule-hez tekerek egy 9V-os trafót, a nagy órához meg egy másfajtát, amin most agyalok. Azon lesz egy külön szekunder a nagyfesz résznek is. (Úgy nem lesz csillagszóró belőle. ) Tehát akkor azt mondod, hogy úgy méretezzem a trafót, hogy a nagyfesz 170 - 180VDC legyen terhelten? A nagyfesz résznek mennyi áram kell? 60mA elég neki?
Szerintem elég a 60mA, a szembefordított trafós táp sem volt több 4VA-nál. Ha jól számolom a 60mA-az 10VA. Kisgerinél azért kellet másik táp, mert 6db z568m csövet hajtott meg róla. A z566-m-et elviszi a mule v2-re tervezett kapcsitáp is mint a nemrég belinkelt képen is láthatad. Azt viszont nem tudom pontosan, hogy nagyobb anódellenállással és multiplex meghajtás nélkül hogyan változik meg a helyzet, de ott lehet a névleges teljesítményekkel számolni, ami a nixie adatlpján van.
Igen, multiplex nélkül az adatlapi értékek kellenek. Nekem azokhoz a csövekhez durván 30-35mA kell, kb. 180V-on, ami úgy 6W körül van (6x~5,5 mA + a 4 db elválasztó glimm és a hetek glimmje, mindegyik nagyobb fajta, nem a szokásos apró). Egyébként szembefordított trafóval kezdtem el kísérletezni, mert ez készen volt kéznél, de nem vált be, mert a második trafó után a nagyfesz egyeniránítva, pufferelve több, mint 315V lett, és lezárt vezérlő IC-nél is derengett a cső elég rendesen belül. Tényleg kisebbre kell méretezni a második trafó szekunderjét. Vagy célirányosan trafót tekerni, így kevesebb a veszteség. Egyébként én végül rendeltem egy kapcsolóüzeműt, ami bírja ezt a teljesítményt. Ennél olcsóbb volt valamivel, ha jól emlékszem, de így sem drága szerintem. A kipróbálás még várat magára.
Úgy jött ki ez a 60mA, hogy vettem a csövek maximális folyamatos üzemi áramát ami 6mA, plusz hozzávettem még a glimmek áramát is, amelyre 2mA-t számoltam glimmenként. Tehát 6x6mA=36mA + 9x2mA=18mA és 36+18=54mA. Persze az összes glimm nem fog egyszerre világítani, de szerintem így biztosan elég lesz a 60mA.
Az 5V-os tápnak mennyi áramot szánjak? A mule és a nagy óra esetében? 1A elég lesz? A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Szia Geri!
Azt szeretném kérdezni, hogy a nagy órához van-e esetleg Neked nyákod? Szeretnék nekiállni megépíteni ezt az órát is, méghozzá trafós táppal. 7db új, és 3db használt (amely használtaknak az állapotáról fogalmam sincs) 74141-es IC-m van a projekthez összesen. PIC-et sajnos nem tudok felprogramozni, mert nincs PICKIT-em, ebben majd kérnék szépen egy kis segítséget. Amúgy hol akadtál el ezzel a nagy órával? Meddig sikerült eljutnod az építés során?
Szia! Nincs sajnos, egy darab lett csak legyártva belőle, hogy ha valami gond van vele, még időben kiderüljön. Annyi biztos, hogy utólag pár furatot nagyobbra kell rajta bővíteni, ill. a 74141-ek tápellátását kicsit átterveztem, ill. még folyamatban van. De a jelenlegi kapcsolás szerint is életképes. A PIC programozásához építettem egy párhuzamos portos égetőt ebben a topicban szerepel, ill a program is ez volt. Erre nem akartam akkor költeni, így igen csak alacsony költségvetésű, mások nem is szokták szeretni, és olyan gép kell, amint van LPT. Az élesztésnél a program verzióit fejlesztgette Hp41C, ennek a funkcióit tesztelgettük. Az alaplapi nyák nekem be lett ültetve teljesen, de még messze nem teszteltünk mindent rajta. Csak a 6 cső volt rákötve, a hét napjait jelző rész még nem, ill. az elválasztó glimmeket is csak LED helyettesítette. Egyéb perifériákból a fényérzékelő már rajta volt, de távirányító, mozgásérzékelő nem. DCF szinkront még nem sikerült akkor vele elérni, igaz a vétel sem volt jó, valamint csak az utólsó verzió lett átírva pozitív mondulációs vételre, mert egy DCF modult használnék az összes órámhoz a későbbiekben. Pár dolgot még később részletezek, csak ahhoz össze kell szedni a gondolatokat, hogy hogyan is volt.
Szia.
Jó lenne, ha fellendülne ez a fejlesztés, mert nekem is ott van a 4db z568m, és szívesen megépíteném ezt a verziót, mule2-ből van már elég...
Igen nagyon jó volna ezt a nagy órát is készre csinálni, hogy csak össze kelljen rakni. Gyártattál neki nyákot? Ha nem drága akkor lehet hogy beneveznék egy gyári nyákba, hogy szép legyen az óra. Mit kellene még áttervezni a 74141-ek tápellátásán? Melyik furatokról lenne szó? Hát az szívás ha párhuzamos portos az égető, mert nincs párhuzamos portom. Lehet hogy megkérnélek szépen egy égetésre. A programot nem lehet átemelni a Mule órából? Végül is az készen van, csak át kell fordítani erre a nagyobb pic-re ami ebben az órában van.
Mule2-őt nem lehet átfordítani, teljesen más.
Már itt is majdnem kész a progi. Egyébként ha kell, én is be tudom neked égetni.
Ez jó hír, hogy már nincs sok hátra a fejlesztésből, ebből Karácsonyra szeretnék megépíteni egyet, ami talán addig el is készülhet. Sajnos nem követtem a fejlesztést, úgyhogy nekem is fel kell eleveníteni az órával kapcsolatos dolgokat. Sooty mestertől kaptam egy szép gyári panelt a Mule-hez, azzal is még most barátkozom. Ha minden jól megy akkor ahhoz holnap megveszem hozzá az alkatrészeket. Megköszönném, ha be tudnád nekem égetni a PIC-et.
Így van, a program nem kompatibilis. Egyáltalán nem. Viszont azért lenne jó megoldanod egy égetőt valahogy majd, mert a jelenlegi szoftver még biztosan tovább lesz fejlesztve elég sokszor.
A nyákot egy ismerőssel még akkor le tudtam gyártatni, mert ilyen helyen dolgozott. Így fogalmam sincs mennyibe kerülne amúgy. Ami furatot nagyobbra méreteztem, az az elemtartóé, a potméteré, ill. a két nagyobb Z-dióda is elég nehezen fért be. A 74141-ek tápellátásában ha jól emlékszem nekem az LM2941 erősen melegedett és ez nem tetszett. Mivel nekem eleve volt 5V-os tápfeszem is, inkább az LM helyett egy tranzisztoros kapcsolót tettem csak a helyére. A nagyfesz PWM-jét kapcsolgató FET nálam más lett, mint a kapcsrajzon, FU9310, de ennek a hűtését meg kéne oldani, mert jelenleg süt. Az egész abból adódik, hogy eleinte alacsonyabb PWM frekvenciát használtunk, de attól sípoltak a csövek. A magasabb frekitől a csövek elhallgattak, de a FET nagyon forró. A frekvencia csak a PIC programjában állítható, ki kéne kísérletezni egy határesetet, amikor még épp jó mind a kettő: még nem hallatszik, de a FET is jobban bírja. Ezeket leszámítva a hardver része szinte kész. (Más kérdés, ha újratervezném, sokkal jobb nyákot is lehetett volna, de ez az első komolyabb munkám, így sikerült. Áttervezésre nem teszek ígéretet.) Ami még igazán hátra van, az maga a szoftver PIC-beni része és a PC-s része, de ezt tesztelni és fejleszteni akkor lehet, ha van is mivel, azaz kompletten össze van rakva minden. Nálam ez utóbbi, ami hiányzik most. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Hát elég necces lesz összehozni egy ilyen égetőt viszont tényleg kellene, ha sokszor kell égetni. A PICKIT2-t nehéz összehozni? Vajon mennyibe kerülhet az elkészítése? Hát a nagyon melegedő alkatrészek nem lesznek jók egy ilyen hosszú üzemű készülékben. Egyrészt kiszárítják a kondikat, másrészt nehéz lesz megoldani a hűtésüket egy viszonylag zárt dobozkonstrukció esetén. Mihez is kellett a PWM szabályzás? A csövek fényerőszabályzásához? Nem lehet valahogy analóg módon megoldani, hogy ne sípoljanak a csövek? Esetleg egy áramgenerátorral szabályoznánk a csövek áramát? Vagy ez már elvetélt ötlet? Amúgy honnan jött ez a PWM-es szabályzás?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Égető témához nem értek, azt inkább a saját topicjában kéne keresni, de biztos lesz aki segít. Megoldjuk a melegedési problémát, az biztos. Kondit nem veszélyeztet, nincs is mellette közvetlen. PWM a csövek működési sajátosságai miatt kell. Ha áramot csökkentesz, a fényerő csökken az igaz, de az ionizált gázréteg "elszáll", megnő a vastagsága, azaz csúnya lesz a kijelzés. Szélsőséges esetben nem is világít az adott szám teljesen. PWM-nél mindig szép a kijelzés, mert csak az áram átlagos értéke változik, nem a névleges.
OK akkor utánanézek az égetőnek a topicjában. Persze megoldjuk a melegedést mindenképpen. Igen ezt már én is tapasztaltam, hogyha nagy áramot hajtok keresztül a csöveken akkor szép fényes lesz és éles kontúrokkal világítanak a számok. Ha viszont kevés az áram, pl a min. érték alatti akkor megvastagszik a kijelzés, mintha vastag ceruzával rajzolták volna, az előző esetben meg Rotringgal. A kevés áram a forrása a katódmérgezésnek is. Tehát akkor az áram csúcsértéke nem változik, csak az, hogy mennyi ideig folyik át a csövön? Ettől szabályozódik a fényerő?
Igen, így működik a fényerőszabályzás.
Sziasztok!
A Mule V2 óra működtethető DS32KHZ IC-vel? Azt tudom, hogy a panelon csak egy órakvarcnak van kialakítva hely, de hogy ha nem ezt szeretném, akkor melyik lábra kell bekötni a DS32KHZ kimenetét, mert az csak egy szál, a kristály pedig kettő. A PCF8583 adatlapjában azt láttam, hogy az 1-es láb az Oscillator Input, tehát ha ide kötöm a DS32KHZ kimenetét akkor jó lesz? A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Ez jó hír köszi. Ez azért fontos, mert tesómék nem biztos, hogy ki fogják tenni a DCF vevőt, és így a DS32kHz-el is pontos lesz az óra. Majd szerkesztek hozzá egy kis tuning panelt.
Szedegetem össze az alkatrészeket a Mule órához, de a csipogót sehol nem lehet kapni ami a listában van. Találtam egy másikat a lomexban 46-02-12 rendelési szám alatt, kérlek nézzétek meg, hogy ez jó-e helyette. Előre is köszi.
Lomex buzzerek Itt van ezek között. De ha ez nem jó, akkor légyszi válasszatok egy másikat. 7,5mm-es a lábtávolsága a züminek. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Belső oszcillátoros, min 5V -os típus kell: 46-02-56, 46-02-57.
Sziasztok!
Végre elkészültem a Mule 2-es órámmal. 1 gondja van. A felső panelon lévő óraállító gomb megnyomásával nem csak az óra sor lépked hanem vele párhuzamosan a perc sora is. Hol keresendő a hiba?
A CD4028 D bemenete a földre van kötve. Egyes panelokról lemaradt ez a vezeték.
nekem be van kötve rajta.
A panelom H2opok féle Mule 2-es óráé
Illetve a Kapcsoló üzemű táp részben mindenképp a 100 uH kell?
Más érték nem felelne meg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |