Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   190 / 254
(#) vicsys válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

A jobb alsó sarokban lévő 6db. profilcső, milyen névre hallgat?
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

A jobb alsó sarokban in-2 csöveket látok... azok helyett inkább zm1120-at használnék (bár nekem is van in-2, mert érdekes csövecske)
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Köszi. Bejönnek ezek a kicsi csövek.

Az in-2-nek oldalt van egy nagy szívócsonkja és emiatt kényes, a rács pedig elég durvára és hullámosra sikerült, ettől "raszteres" a kijelzése. A zm1120 meg egy kis ékszer...
(#) sooty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Na ezt hajtsátok meg multiplex nélkül (Nekem is van , 8 digites)
(#) vanzerr válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Nekem van néhány IN-17-es csövem, azok is kicsik és aranyosak...

in17_1.JPG

Mint Singer a varrógépet... Próbáltam a feleségem is rábeszélni a multiplex meghajtás előnyeire, de elkezdte fenni a sodrófát...

Az multiplayer, nem multiplexer...
(#) Csupasz válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Hát a simpi linkjére bánná a fene, hogy multiplayer, vagy multiplexer......
(#) kisgeri válasza Atosz90 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Z566M pont az a határeset cső, amit vezérlés tekintetében így is, úgy is érdemes megépíteni talán. Sootynak igaza van, kis csövek esetén nem érdemes multiplex nélküli megoldást választani, gazdaságtalan, hacsak nem rengeteg alapanyaga van valakinek amúgyis otthon.
Itt egyébként kb. 2.5 éve elkeztünk közösen fejleszteni egy nagy tudású multiplex nélküli órát, kifejezetten a nagy csövek meghajtására (IN-18, Z568M stb.). A tudása: multiplex nélküli meghajtás, PWM-es fényerőszabályzás akár automatikusan a külső fényviszonyokat figyelve, villogó elválasztó pontok, hét napjainak kijelzése (glimmekkel, vagy akár egy hetedik csővel), infra távirányítás, mozgásérzékelés, USB-s adatátvitel és szinkronizálás PC-s programmal, DCF77, LED-es alávilágítás, rengeteg ébresztési időpont beállítás, ugyanez relé meghúzással (bármi kapcsolható vele), akár DS32KHZ-el meghajtott pontosság lítiumelemes tartalékkal áramszünet esetére (ha valaki mondjuk nem akar DCF-et), kijelző lekapcsolás esetén takarékos üzemmód, stb... minden most nem jut azonnal eszembe, de a nagyja itt van.
Mivel időben nagyon szét vannak szórva a legfrissebb adatok a topicban és amúgyis már kérés is volt korábban, egy helyen itt van most minden ezzel az órával kapcsolatban. Többen dolgoztunk rajta egy időben, észrevételekkel segítve egymást, így mindenkit nem tudok megemlíteni sajnos. De röviden: a kapcsolási rajzokat Hp41C-nek és MolnarG-nek köszönhetjük, a szoftver mestere Hp41C, a nyáktervet én követtem el, sokan mások hasznos ötletekkel és tanácsokkal szolgáltak. Prototípusként már működött az asztalomon, tesztelés alatt, a szoftvert próbálgattuk. Sajnos nálam akkori költözés és most időhiány miatt csak várja sorát. De remélem valamikor folytatni tudom, mert a végeredmény megérné a fáradozást. Ha valakinek van ideje, kedve foglalkozni vele, a fájlok alapján nekikezdhet, hiba nincs a nyákon a jelenlegi állás szerint. A nyák csak az alaplap, a kijelzőrész a 74141 vagy 4028 meghajtókkal külön tervezendő, szintén az univerzálisság miatt. A saját csöveimhez valót feltöltöm.

Ez úgy néz ki mint egy Tunsgram zm11 állítólag erősáramú berendezések indikátora volt. Az tudtad, hogy Sony Playstationhoz is késztettek nixicsöveket ?
(#) kocsgab002 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Na, azt hiszem most döntöttem el, hogy nem adom el a Z568 csöveket, és megépítem ezt a Nagyfiút..
(#) sooty hozzászólása Szept 8, 2013 /

Nézzük meg ezt az órát is: James Budai nixie csöves órája. Ha jól látom 2db HV5522-vel készített multiplexeletlen órát.

Csak ne bökné a szememet az fejre ejtett 2-es számjegy, ami egy ronda 5-ös.

Az in-12 és in-14 diszkrét bája...

Nem biztos hogy karcsu, a hv5812 is úgy hajt nixit hogy a negativot 70 v -al megemeli és a katód kialszik ezáltal...
(#) sooty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Vidám kis IC, ki kéne próbálni, ennek az órának a mintájára.
(#) Gery78 hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Mule-v2 panelen lévő kapcsolóüzemű táp belövéséhez kell szkóp, vagy elég csak egy multiméter? Azért kérdem, mert szkópom nincs és, ha kell a beindításához akkor az nehéz ügy lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) kocsgab002 válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Elég a multi, nem kell szkóp.
Azzal is meg lehet mindent mérni.
(#) Gery78 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ez jó hír köszi a választ.
(#) Gery78 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok!
A tápfesz beállításon gondolkodom, trafós tápot szeretnék az egyik órámnak. A nixie csöveknél hogy kell érteni azt, hogy a gyújtófesz 150V? Pl. Z566M csőnél? Ekkora fesznek kell lennie az anód és valamelyik katód közt hogy begyújtson a cső? Erre még rájön az anódellenálláson eső fesz, és a 74141 kimenetén lévő szaturációs fesz ami 2,5V, ha ki van nyitva a tranyó? Ezek összege adja a tápfeszt? Gyakorlatban mennyit szoktatok beállítani?
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

A csövön kell mérni (anód-katódok). Én az adatlapnál megadott alacsonyabb (begyújtva tartás) fesszel indulok és nagyon lassan emelem a gyújtófeszig. Közben erősen ajánlott az anódáramot mérni. Amit az adatlapon megadnak, általában mindig jó.
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

OK srácok, köszi szépen, akkor ennek fényében fogom méretezni a trafót. Ha túl nagyra választom a tápfeszt pl.: 220VDC, akkor előfordulhat, hogy nem tudja kioltani a csövet a 74141?
Véleményetek szerint mennyi lenne az ideális tápfesz?
(#) kaqkk válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Bővebben: Link Tessék itt egy működő kipróbált kapcsolás
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) granpa válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Hálózati strom megy a csövekre?
(#) kaqkk válasza granpa hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Bővebben: LinkAz optocsatolón és az 56k -s ellenállásokon keresztül , de a cikk kifejezetten figyelmeztet a dologra!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Az adatlapban látok egy olyat, hogy Output HIGH voltage = 60V, I0=0,5mA-nál. Tehát ez azt jelenti, hogy a katódot megemeli 60V-al, és a cső ekkor kiolt? Tehát a tápfesznek gondolom ezen belül kell lennie. Mondjuk 145V az égési fesz, és mondjuk 220VDC-re választottam a tápfeszt, akkor 220V-145V=75V marad, és ekkor hiába emeli meg 60V-al a katódot, mert még marad 15V, és a cső nem tud kioltani, mert 0,5mA még átfolyik ekkor a tranyón. Jól gondolom?
Ha mondjuk 170V-ra választom a tápfeszt és a csövön a 145V-os égési fesz miatt marad 25V, ez még benne van a 60V-ban, tehát ha megemeli a katódot, akkor 110V lesz a csövön amitől kialszik.
(#) granpa válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Azért ott nincs leválasztás. Tekerünk rendes (leválasztó) trafót neki.
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ebben igazad van , az opto "csak " kapcsoló eszköz nem végez galvanikus leválasztást, de mentségére legyen szólva a tranzisztoros megoldásoknál is ugyanez a helyzet .
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2013 / 1

Anyós pajtásnak jó lesz ez az óra, főleg ha ébresztős. Leválasztás nélkül biztos hogy nem építenék semmit.
Következő: »»   190 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem