Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   39 / 254
(#) vicsys válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szerintem ne aggódj ennyire a vételen. Mi van ha 2-3 napig nem tud szinkronizálni? Semmi. Maximum elcsúszik a pontos idő kijelzése egy ezred másodperccel... Nálam a legrövidebb szinkronizációs idő a 3 perc, a legnagyobb pedig 24 óra volt. Írtam, hogy hajnalban szokott szinte mindig szinkronozni.
(#) sooty hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Sziasztok, Nem tudja valaki véletlenül, hogy az overkill orában használt szoftver, illetve az annak alapjául szolgáló Uwe Nagel által írt kódban mit csilálnak a PORTA, 0,1,2,3 bemenetek/kimenetek. A kapcsolási rajzon a PORTA,0 (pic 17-es láb) a DCF bemenet - eddig világos, a másik 3 láb elvileg a levegőben van a rajz szerint. A kódban valmilyen szűrésről beszél a szerző, és valamit csinál ezekkel a portokkal, hogy működik?

nixie.asm
    
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia!

Ha a PORTA,0 a DCF bemenet, akkor a PORTA,1 a szűrt DCF jelkimenet, a PORTA,2 pedig minden 16. tmr0 megszakítás elején vált magasba, a végén visszatér alacsonyra - DCF jel mintavétel.

A szűrés hasonlít az általam megvalósítottra....

Szia
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Üdv! Akkor már értem mit láttam a szkópon, de mit csinál a 3 -mal és a 4. szabadon felhasználható? Vagy bekavar, kéne port gomboknak...
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia!

A PORTA,3 még használatban van, az adatbitek shiftelésénél váltja az állapotát. A PORTA,4 -re nincs hivatkozás és a TMR0 is a belső óráról jár. Az inicializálásnál csak a PORTA,0 -t állítja bemenetnek. Nincs a teljes PORTA-t író művelet.

A scan rutinban számított ugrás van, de nincs laphatár ellenőrzése - bővítéskor ügyelni...

Valamelyikről állapotjelzőről le lehet mondani...

Szia
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Köszi! A laphatár nem is jutott eszembe, a 4. portra megpróbálom áttenni a már tesztelt "tekerőgombot" , a másikat módosítóként a sebesség váltására lassú/ gyors szeretném használni, nem növeli meg a kódot jelentősen. Gondolkoztam valami szép setup-menü megvalósításán, vagy a dátumkiírás ki be kapcsolásán is. Üdv!
(#) Sanyesz5 válasza sooty hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia,egyenlőre hagyom az említett modosítást,ellenálás csere stb,mert saját tápjáról járattam tegnap este,próbaként 3x elállítottam az órát,mindíg 3 percen belül visszalőtte.egész este tökéletes vétel volt,most már szórakozik,de nem gond.
(#) sooty válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Üdv ! Én ezért teszem bele a beállító gombo(ka)t , akkor nem kell várnom, hogy megjöjjön a szinkron, mert előbb utóbb úgyis megtörténik. A pontossága a quatzal is, szerintem bőven elég a háztartási felhasználáshoz, pláne egy "szépségéért" tartott nixis óránál. Használd egészséggel! :wave:
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia! Ezt az összeházasított kapcsolást megkaphatom esetleg a szoftverrel együtt? Vicsys kapcsolása nagyon tetszik, meg egyszerű is, viszont 6 csővel szeretném megépíteni. És sajna programozáshoz egyáltalán nem konyítok...
(#) Sanyesz5 válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ha esetleg publikus jól jönne nekem is,mert e legközelebbi órámat,6 csövesre szeretném építeni!
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ha néztétek a fórumot, láthattátok, hogy az összeházasítás a Tom025 féle óra kijelző paneljének méreteit megközelítő, bővített vezérlőpanelből áll amelyet a Vicsys féle óra Uwe Nagel által írt szoftverének másodperc kijelzéses változata hajt meg, de ez a kapcsolás csak mértében kompatibilis a Tom-éval és a szoftver lényegi részén kívül nem egyezik meg a Vicsys által igényesen kidolgozott órával. (ügye ezek közt a kapcsolások között van átfedés) Ha eljutok odáig, hogy le tudjam dokumentálni fel lehet majd tenni a lapra. De mint ahogy azt írtam is még nincs kész a nyákterv és nincs tesztelve. A szoftveren még szeretnék finomítani, lévén soha nem programoztam ezelőtt pic-et. Konkrét kérdésekre addig is szívesen válaszolok és a türelmeteket kérem.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szia,
A mondandódból azt veszem ki hogy multiplexált üzemmódban nagyobb előtét ellenállást kell alkalmazni a kalkuláltnál, igaz ez?
Én is vicsys kapcsolását szeretném utánépíteni Z566M-ekkel és a katalógusadatok szerint ha a kapcsolóüzemű tápot 170V-ra állítom és veszem a min-max közötti katódáramot (4,5mA) akkor nekem 6,8Kohm-os előtéteket kéne használnom, Te ezt mekkorára módosítanád a multiplex vezérlés miatt?
üdv.
(#) Tom025 válasza MrBrown hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Multiplexelt csőmeghajtásnál pont kisebb anódellenállások kellenek, mintha direktbe lenne kötve a cső a tápra. Az adatlapi áramértékek folyamatos üzemre vannak kalkulálva, multiplexnél viszont csak az idő 1/6-odában (6 csövesnél), vagy 1/4-edében (4 csövesnél) világít egy-egy cső. Ezért a konstans áramérték 4 avagy 6-szorosát kell beállítani az anódellenállással, hogy így kiátlagolódjon az idő egészére az adatlapi konstans áramérték. Ehhez viszont kisebb ellenállások kellenek...
(#) MrBrown válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszönöm, ezt tudva 1,8Kohm / 1W-os előtéteket fogok belepakolni vicsys nyákjába!
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia! Na mire idekerültem, Tom025 már megválaszolta. Én is kiszámoltam, jó lesz az az 1.8kOhm. Jó építgetést!
(#) gtk válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nixinel impulzus uzemre is szoktak adni egy max aram erteket.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszönöm, végül beszéltem vicsys-el és tőle fogom megvenni a kész nyákokat, fényerőszabályzás és alávilágítás nélkül összedobom és a Z566M-ek sasszira csavarozott foglalatait vékony egyeres kábelekkel kötöm majd össze a felső Z573M-ekhez tervezett nyákjával. Aztán vasból valami doboz, valami szép színű spray és kész
(#) Tom025 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Na nekem is lenne egy programozástechnikai kérdésem, a DCF77 ügyében. A program egy jelentős részét átugrom, onnan írom, hogy a perc 59. másodpercében észrevette a szoftver a hiányzó bitet, innen tudja, hogy véget ért az adás, dekódolja a vett jelet, és megvan az időpont, amit a következő perc indulásakor be kell állítani. Na most, ezt mikor tegyem meg, hogy pontos legyen az órám? Ha rögtön a dekódolás után beállítom, akkor meg nem kezdődött el a következő perc, tehát konstans késésem lesz 0 és 1 mp között. Ha a kihagyás utáni első jel megérkeztekor állítom be, az jó lenne, csak akkor van szívás, ha pont úgy megy el a vétel, hogy éppen befejezte a program beállítandó időpont kiszámítását, és vár a következő jelre, hogy beállítsa, ez viszont nem jön, csak valamikor jóval később, amikor újra lesz a vétel, ekkor viszont beállít valami nagyon random, jóval régebbi időpontot. Gondolkoztam emellé a második verzió mellé további feltételekkel, az időzítők állásától függően, stb, de ha csak pár percre megy el a vétel, akkor is ezerszer túlcsordultak és újraindultak addigra az időzítők, tehát ez sem megoldás. Gondoltam arra is, hogy csak nagyobb értékre frissítheti az időt DCF-ről, de az sem jó, mert ha vételszünet esetén sietni kezd a saját oszcillátorról, soha többet nem fog szinkronizálni tápmegvonás/kézzel visszábbállításig. Valakinek valami ötlete? Azt ne mondjátok, hogy első változat, és szarjam le a másodperces késést, mert ha már DCF, akkor legyen pontos. A másodikat meg megjátszhatnám magában is, ha nem lesz ötlet, ezt fogom tenni, de az meg hatalmas szarvashiba, ha akár rövid időre is, de abszolút hülyeséget mutathat időnként az óra.. Szóval, szerintetek?
(#) sooty válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Üdv! Ha jól láttam, ezt Uwe úgy oldotta meg, hogy ha vett dcf jel a szűrés szerint jó volt (megvolt minden kód) letárolja az aktuális dcf időpontot és az utána következő időpontot, ha a kettő között 1 perc a diferencia, akkor a szinkron másodperc után kiteszi az eredményt. Nem kell összehasonlítania az órán kijelzett adattal, mert az lényegtelen. Mivel a dcfben mindig a következő perc információja jön így pontos lesz az óra. Ha siet az oszcillátorod, akkor szerintem (extrém esetben) dekódolni se tudsz. Néztem a te általad használt progit, de egy az egyben nem tudom át lehet-e tenni bele az Uwe dcf rutinjait.
(#) sooty hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok! Lenne egy problémám, készítettem egy önnálló (thx: Vicsys) nagyfesz tápegység panelt, hogy kiváltsam a trafót a nixis órámból (a panel a trafó méretével megegyező méretű kb 40x35 mm). Szereztem 100uH-s radiális tekercset, de a megadott értékekkel nem tudom beállítani a 200V körüli feszültséget. Az 1kohm-os potival nem ment, 10kohm-mal sikerült. Valamit elnéztem, vagy az induktivitásoknak ilyen nagy a szórása? Üdv! Sooty
(#) Sanyesz5 válasza sooty hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia,az alap 1 kilóssal nekem sem ment valamiért.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Persze, hogy nem, mert az 1k-val párhuzamosan kéne lennie egy szintén 1k körüli LDR-nek...
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az LDR helyére is forrassz be egy 1Ks ellenásást, vagy a beültetett 1Kohm-ost cseréld ki 470 OHM-osra. Mindegy a végeredmény UA. Így 100V-tól 250V-ig kényelmesen szabályozható a tápfeszültség az 1K-s trimerrel.
Ez az induktivitás meg tökéletesen megfelel. :yes:
[off] A tápegységben a visszacsatoló feszültség beállító T2 (-T3) MPSA42-es tranzisztor helyett, bármilyen univerzális NPN-es tranzisztor alkalmazható. PL: BC182; BC547; BC3327; BC337, stb. Nem indokolt a 300V zárófeszültségű tranzisztor alkalmazása.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Köszi, tényleg kivettem belőle az LDR-t, mert amit találtam a fiókban azt ha fény éri kb. 50k-s ha sötétben van meg 1,8 megohm, tehát nem csinált igazából semmit. (egyébként hogy jöttetek rá? a nyákterven ott az LDR ) Annyi eszem meg nem volt, hogy tegyek a helyére valamit Thx Sooty
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az elvi rajz-ban ott a megoldás! "CSAK" LED-ek vezérlését kell kicsit alaposabban szemügyre venni. Igaz, hogy menyire hasonlít az 555-ös visszacsatoló áramkörére!?
(#) sooty válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen, tényleg. Az mpsa42-ket is innen tettem bele. Az LDR-em viszont lehet, hogy nem ide való, ha a halogénlámpa alá teszem, akkor se esik le az ellenállása 1k-ra mégegyszer köszi a segítséget.
(#) geri12 hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Üdv!
Vettem csőveket a mai nap. Ez a hülye piros bevonat mivel szedhető le? Nitrohígitóval való dörzsölés nem segített. Még kicsit se kezdett el lejönni. Az illetékesek mivel szedték le? Köszi! Geri12
(#) vicsys válasza geri12 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szikével óvatosan lehántható.
(#) geri12 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Mennyire karcolodik? Azért kérdezem, mert késsel a kezembe nem vagyok valami jó. Ha valamit egy üvegről le kellett vakarnom, sosem sikerült nyom nélkül. Ezért kicsit tartok tőle.
(#) kisgeri válasza geri12 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Langyos vízbe áztasd be, attól felpuhul, és finoman le lehet dörzsölni. Nekem így pusztán kézzel elkezdett leválni.
Következő: »»   39 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem