Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
A kor,a negyszog, nyolcszog alaku forrszemeket lehet olyan teljes kitoltottseguve tenni mint amilyenek az ovalis alaku forrszemek?
Futtasd le a "Drill-aid.ulp"-t a board nézetben, és állítsd be a kívánt furatátmérőt. Ez a legegyszerűbb megoldás.
Nem a furatatmerore gondoltam hanem a forrszemek nyakrajzolatara. A kor-, negyszog-, nyolcszog alakuaknal pontokbol rakja ossze es nem folytonos teljes kitoltottsegu vonalat eredmenyez, es ez a maratasnal nem tul elonyos.
Jobb klikk Properties és Cap.
Vagy ha egy alkatrészét akarod, akkor nyisd meg az lbr-t és a NyÁK rajzolatánál ugyan ezzel a módszerrel meg tudod változtatni.
A nyáktervben a forrszemeknél nem enged jobb klikket. Az .lbr-ben a propertiesben nincs cap. Egyelőre azt találtam ki, hogy a .lbr-ben a forrszemeket átalakítom oválisra. :/
Idézet: „A kor-, negyszog-, nyolcszog alakuaknal pontokbol rakja ossze es nem folytonos teljes kitoltottsegu vonalat eredmenyez, es ez a maratasnal nem tul elonyos.” Ezt kifejtenéd bővebben? Főleg a "maratásnál nem túl előnyös" -re gondolok. A fotoplotterek, amelyekkel a levilágításhoz szükséges filmeket készítik, is raszteresek, tehát pontokból rakják össze a képet. A kép minősége csak a fotoplotter felbontásának kérdése. Egy NYÁK-tervet kinagyítottam a monitoron a legnagyobb nagyításra - egy IC padja nem fért rá a képernyőre - és nem láttam az általad leírt "hibát". Egyáltalán honnan veszed, hogy néhány padet raszterből rak ki a program? Elvileg ez egy CAD program, amelyik vektorosan dolgozik. Természetesen raszterképet is be lehet szúrni, de most nem erről van szó.
Jövő héten csinálok majd egy fotót amin látszik, hogy az egyik forrszem pötty-pötty-pötty a másik meg teljes. Lehet, hogy van rá megoldás csak elbeszélünk egymás mellett de a képről majd kiderül mi akasztott meg.
Nem lehet hogy a nyomtatásnál nem pipáltad ki hogy feketében nyomtassa? olyankor a zöld szín szürke megfelelőjét nyomtatja a nyomtató, és ezért van pontokból, más esetben én még nem találkoztam ilyen hibával mint amiről írsz.
Lehet Eagle-ben nyomtatáskor megduplázni a kinyomtatandó nyáktervet, mint a sprint-layoutban? Vagy lehet a szerkesztőben duplikálni a nyáktervet esetleg, mert nekem többször kellene ugyan az a terv, de egy fóliára kéne nyomtatni.
Valóban nem pipáltam ki a feketét de nem is gondoltam erre mert a nagy forrszemeket így is jól nyomtatja. Ezt már csak hétfőn tudom kiprobálni.
Sprint layoutban nem tudom, hogy van de az Eagleben is lehet. Csoportos kijelölés és másolás.
Köszi! De merre találom ezt a parancsot?
Baloldalt a szaggatott négyzet vagy parancssorba beirod Group. A másolás a jobboldalon (ha aktiv a textmenu). ill mindkét parancs bent van a felső sorban a Szerkesztés menüben.
Sziasztok.
Valaki tudja hogy lehet másolni eagel-ben egész lapot?
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el EAGLE-ben tervezni, a legtöbb kezdeti nehézségen túlvagyok, azonban van egy hülye probléma amit nem tudok elhárítani. Adott egy kapcsolási rajz. "Edit->Switch to Board" - al létrejön a "nyers" áramkör, benne a sárga vezetővonalak és az alkatrészek lábnyomai. Legnagyobb problémám, hogy ha ezután a Schematics-on felveszek egy új alkatrészt, nem akarja beletenni a Board-ba, hiába mentegetem, zárom be a Board-ot, vagy zárom be az egész programot hogy észhez térjen. Persze az error listában ott van hogy "IC1 not found on Board" Másik, a sárga segédvonalak. Nem tűnnek el a Board-ról, hiába teszem oda a PAD-hez. Megnéztem a sárga vonal nevét, "unconnected"-nek hívják, azaz a Board-on mintha nem kötné be...
A sárga vonal problémájára használd a "Route" ikont.
A "Wire" ikont nem szabad használni, ha kapcsrajz alapján dolgozol. A vezetősáv törlésére pedig a "Ripup" ikont kell használni. Elvileg pedig ha raksz a kapcsrajzra alkatrészt, akkor annak a boardon meg kell jelennie. Nálam még nem volt vele probléma.
Köszönöm, a wire-ripup részre időközben rájöttem.
A Wire gondolom a keret meg hasonlók miatt van...
Azért nem teszi a nyákra az új alkatrészt, mert a kapcsolási-rajz és a nyákrajz nem konzisztens. Ennek elkerülése érdekében a két ablak mindig együtt legyen megnyitva, becsukva, mentve. Ha ez nem így történik és pl. becsukod a nyákrajz ablakát, majd leteszel egy újabb alkatrészt a kapcsolási rajzra és mented azt, akkor a következő megnyitásnál nem lesz a nyákon az alkatrész.
A nyákon a sárga vonal az légvezeték, mutatja, hogy mit mivel kell összekötnöd a route eszközzel. Ha kezdő vagy ajánlom figyelmedbe:használati útmutató És az egyel előbbi hozzászólás mellékletét, ugyan nem az új Eagle-hez valók, de az alapok ugyanazok.
Köszönöm a választ, jelenleg az 5.9.0. Light változatot használom.
Még az a kérdeésem, hogy lehetséges egy kapcsolási rajzhoz több tervet készíteni anélkül hogy másolatot kelljen készíteni a kapcsolási rajzból?
Legjobb tudomásom szerint nem lehetséges.
Megcsinálod az első board-ot, átnevezed, a schematic-ból csinálsz még egy board-ot, megtervezed, átnevezed és így tovább...
Szerintem ha shematic van megnyitva csak és arra teszel egy alkatrészt, akkor a board nézetre váltva az nem fog inkonzisztens lenni, hanem csak beköti légvezetékkel az új alkatrészt.
Fordított esetben dumál csak, bár azt nem értem onnan miért nem tud shematic-ot csinálni. Idézet: „leteszel egy újabb alkatrészt a kapcsolási rajzra és mented azt”
Kezdő Eagle-s vagyok és az a kérdésem lenne, hogy egy adott footprint-et egy PCB-n belül meglehet-e változtatni? Itt pl arra gondolok hogy nekem nagyobb furattávolságra vagy esetleg a furatot körbevevő eredeti réznél szélesebb rézre lenne szükségem stb. Fontos hogy ez a változtatás csak a szóban forgó PCB-re legyen érvényes.
Tudomásom szerint nem lehet megváltoztatni csak a Library-ben, akkor pedig az összes PCB-n megváltozik.
Lemásolod, csinálsz belőle saját kedved szerintit és elmented más néven. Így megmarad az eredeti is.
Konzisztencia ide, vagy oda, hiába tartom nyitva az .sch és .brd ablakot, ha a boardon valamit le akarok venni ( később visszatenném ), nem hagyja. Nem csak figyelmeztet, hogy innentől el fog térni a két figura, hanem azt mondja, hogy csak a kapcs.rajzon matathatok.
Ez ellentmond annak, hogy akár nyomtatásból készíthetnék kapcs.-rajzot. ( nem akarok ilyet, de mégis.) Próbáltam a 4.16-tól valamelyik 5-ösön is ( legal light), de rá se fütyül, illetve mindig a fentit mondja. Mi lehet az oka? |
Bejelentkezés
Hirdetés |