Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nekem nem kellet csak szóltam hogy van ilyen is.
Helló. 9V-ot úgy tudsz csinálni, hogy a képen látható potenciométer egyik felét a GND-re másikat pedig a 7805-ös kimenetére kötöd. Ekkor pozitív lesz a referenciafeszültség ezért a kimeneten levő feszültség is növekedni fog. A potenciométerből alkotott feszültségosztóval pedig tudod szabályozni a kimeneti feszültséget.
Szia!
Természetesen, a relét a tápfeszültséghez igazodva kell megválasztanod. Vagy fordítva... ![]() Szerintem az izzók felejtősek, bár az biztos hogy retro fílinget ad neki. Persze én akkor is LED-et használnék, főleg, ha telepes táplálás lesz (fogyasztás). Az 5V-os relé a 4,5-voltos zsebtelepről sokáig működik (az olyanok kb 3V-ról bár behúznak, de persze típusfüggő). A diódák berakása jó ötlet volt, én azt nem figyeltem, hogy ha nyomva tartom a gombot, visszaszivárog-e a tirisztor gate-jén az áram.
No.A 12V21W-os izzóval 1,1A volt a töltőáram ami szép lassan visszaesett.A kérdésem hogy mi legyen akövetkező izzó hogy tudjak még rátölteni.Mivel üresjáratban a töltés 7,12V az akku most pedig 6,5V.
Ha jól tudom a 12V21W-os izzónak kisebb az ellenállása mint a 6V15W-nak.Jól tudom?MErt akkor leterhelem ezzel az 5V-ot és ismét lesz nagyobb áram.
Szia!
Amint megszünteted a töltést, szinte azonnal visszaesik az akkumulátor feszültsége erre a 6,5V-ra. Úgyhogy ez egy normális jelenség.
Szóval akkor növeljem az áramot hogy töltsön tovább vagy hagyjam rajta ezzel és ha már csak pár mA lesz a felvétel akkor kikapcs és kész.
Valahol hallottam, hogy ha a led tetejét lejebb csiszolom akkor nagyobb lesz a látószöge. Igaz, vagy csak hülyeség?
![]()
Üveget csiszolni?De lehet benne igazság.
A LED mióta készül üvegből?
Hurkafej1-nek: Nem drága mulatság, próbáld ki. A víztiszta LED-edből kapsz egy matt LED-et de a fényerőből sokat veszítesz. Nem hiszem, hogy képes lenne is bárki annyira finom munkával csiszolni, hogy pl egy 25 fokos szórású víztiszta Led-ből egy 120 fokos szórású ugyan csak víztiszta LED-et kapjon. De ez gondolom magától érthető.
Nem lehetetlen víztiszára csiszolni. Persze kell egy kis munkát fektetni bele. :yes:
Akkor nekem nem jött össze sehogy se, hogy az átcsíszolt felület ismét kristálytiszta legyen. Az anyagok megmunkálása nem erősségem.
Ha egy 600-as 1000-res papírral nedvesen megcsiszolod, majd fogkrémmel, vagy polírpasztával kifényesíted meg is van a kívánt eredmény.
Hello!
Meg lehet oldani. Ha a finom polír papír után, egy rongyra fogkrémet nyomsz, majd azon türelemmel tologatod a Led-et. üdv! proli007
Majd holnap kipróbálom, először valami olcsóbb fajtán...
![]()
Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsát. Valahol valóban hallottam a fogkrém csodatévő hatásáról
![]()
Hello!
Van itthol egy forrasztópákám (230V/45W) és a hegye mindig bekormosodik. Ti mit szoktatok ez ellen használni? Már próbáltam úgy is,hogy lecsiszoltam,de ahogy felmelegszik,egyből újra bekormosodik és le sem bírom törölni.
Kint volt a műhelyben és lehet,hogy ott megsérült,plussz én meg még csiszoltam is,szóval annak már tényleg annyi ezek szerint
![]() Köszi a választ!
Ha kormosodik, akkor valoszinuleg tul sokaig egeted a gyantat rajta. Ha megcsiszoltad, akkor esetleg szep voroses szinben pompazik? Valoban, tonkre fog menni, de azert nem kell temetni meg, egy darabig eljar az.
MInden alkalommal lecsiszolod reszelovel vagy mint en, kessel kapargatod kicsit. De a tobbieknek igaza van, valoban nem kellett VOLNA nekiesni, de most mar mindegy.
Van egy körgyűrűhöz való inverterem ami mély hang hatására impulzust küld a fénycsőre,de a fénycső kiéget és ledet szeretnék rákötni.
2 részből ál az első az érzékelő,állítós... a második részbe pedig bejön az impulzus és átfolyik egy kondin(25v/100uF),egy nec D882P tranzisztoron egy ellenálláson utána egy egyenirányító diódán (N4007) és végül egy gyújtó trafón (elég kicsi kb 2centiszer 1centi) és gondolom a végén kijön a pár száz volt(vezeték szigeteléséből ítélve) . A kérdés az lenne hogy mi történik ha kihagyom a második részt? A D882P-nek mi a dolga?
Nem tudja valaki, honnan lehetne szerezni 20M ohm-os ellenállást? (lehetőleg 1%os tűréssel, de még ez is nagy ekkora értéknél...) Köszi
sorosan kötni több darab kisebbet? pl 2x10M vagy 4x5M
úgy nem jó?
a legnagyobb amit találtam 3M ohm-os volt 5% tűréssel. Gyors számolás:
-5%-nál: 3 000 000 * 0.95 = 2 850 000 20/3=6 db 3M ohm-os és még egy 2M-ás 6*2850000+1900000= 19 000 000 ohm=19M +5%nál: 3000000*1.05*6+2000000*1.05=21 000 000 ohm= 21 Mohm. Emiatt sem jó, nem beszélve a helyről, amiből nem áll sok rendelkezésre.
Szia!
10 megásat kapsz ilyen tűréssel: Bővebben: Link. Mihez kellene egy ilyen nagy értékékű ellenállás?
Sziasztok!
Az ilyen ccfl ,hideg katódsugárcsövek Az egészségre lehetnek káros hatással? http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wiki...24,s:0 Üdv mindenkinek
Szia!
Ez nem katódsugárcső, hanem gázkisüléses cső (fénycső) és nem káros.
Kezdőknek ajánlott megtekinteni.:Bővebben: Link
HEllo.HA egy 10Ah-s akku töltésénél a töltő fesz 7,8V és ha az akkut rákötöm hogy töltsön akkor 7,3Vra esik akkor az az akku már közel jár a készhez?400mA vesz fel.
Üdv!
Bad Gatewayt ír ki.
Az AVR-es témából jöttem át.
Viszont azt nem értem, hogy ha azt az 5V-ot kötöm a gate-re, akkor abból úgy lesz 5V, mert kapcsolóüzemű az MCP1703, és ezzel a PWM kimenettel ha kapcsolgatom a FET-et, akkor abból is 5V fog jönni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |