Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Könnyen hordozható elemeket és akkukat tartalmazó csomagot szeretnék összerakni TDA2030A-ra épült kis erősítő kihasználása érdekében, az adatlapja szerint max. 22 VDC-t bír ki, mellékeltem egy példát, hogy mire gondoltam, lényeges, hogy néhány kg-nál ne legyen nehezebb, hogy az erősítővel együtt el tudjam vinni táborokba, kirándulásokra. 22 VDC 1-1,5 Amperre lenne szükségem kb.! Ebben kérném a segítségeteket! Előre is köszönöm!
Ha a (tiszta) víz
fajlagos ellenállását kérdezed:cca.10Mohm/cm.
Ez a megoldás nem jó. A nagyobb feszültség felől a kisebb irányába áramlanak az elektronok. Tehát ez a megoldás akkor is merül, ha nincs rajta fogyasztó.
AZAZ ?amper vagy ?volt centiméterenként?
Darlingon tranzisztor akkor alkalmas erre a celra ugy?Mert van itthon egy tip142 es tranzisztorom az alkalmas erre a celra?
Ohm bácsi törvénye szerint. 7.-es Fizika. :yes:
Ki emlékezik má arra na .. mennyi is?
Inkább azt áruld el, hogy mit szeretnél kihozni ebből az információhalmazból.
Hello!
Ez így nem lenne jó, a ceruzaaksik elfűtenék a 9 voltos pakkot a belső ellenállásukon keresztül, mellesleg tönkre is mennének a túltöltődés miatt. Jah meg ebben a kapcsolásban nem 18 voltot, hanem 45 voltot adnának le Meg a ceruzaakkuk bekötését sem teljesen értem a rajzodon, nekem úgy tűnik hogy a középső cella így rövidre van zárva. (Bár fáradt vagyok, és folyik már ki a szemem úgyhogy nem biztos) Jobb megoldás hogyha ceruzaakkukból rakod össze a pakkot, vagy vannak már elég jó árban lítium polimer akkumulátorok, abból neked 5 soros cellára lenne szükséged. Hogyha 2000 mAh körüli kapacitásút választasz, azzal 1 amperes terhelésnél elvileg 2 órát tudsz muzsikálni, ami bőven több mint amit a 9 voltos alkáli elemek bírnának. Csak speckó töltő kell hozzá.
Üdv!
AND Gate A képen látható (remélem jól linkeltem be) 2 bemenetes &-kaput próbáltam létrehozni 2db BC639 tranzisztorokkal, de valahogy nem jól működik. A felső tranzisztor legyen a T1 az alsó a T2. Ha T2 bázisáról leveszem a feszültséget, akkor szépen ki is kapcsol az áramkör. Viszont ha T1ről veszem le és T2n rajtahagyom, akkor a T2 emitterén áram folyik... Mi lehet a gond? Kipróbáltam proli007 tanácsát, hogy a bázisra nagyobb ellenállást tegyek 200kOhmot raktam, de úgy meg nem nyit a BC639-es tranzisztor. A fent belinkelt ÉS kapu kapcsolása amúgy nem működő kapcsolás, csak elméleti? Lehet tranzisztorokból ÉS kaput építeni? SB
Ennek pedig diszkrét alkatrészekkel is működni kell.
Igen kellene, de sajnos nem azt teszi.
Ha T2 bázisán feszültség van, akkor az emitterén is megjelenik a feszültség, aminek nem kéne. Nagy hirtelen eszembe jutott, hogy talán egy driver ICt is használhatnék, ha lenne ész szerencsére találtam egy 74HC126osast. Úgy néz ki, hogy ez is jó, ha bírja az 50-100kHzes sebességet. Sajnos az adatlapján nem találta erről infót.
Sziasztok
12V-os ventillátort akarok vezérelni 5V-al. A ventillátor megkapná a 12V-os feszültséget, viszont AVR-el adnék egy BS 170-es FETnek 0-5V-ig feszültséget. Fontos, hogy a feszültség változik mindig, és ennek függvényében akarom a 12V-os ventillátort is működtetni. (Mintha 5V-os ventillátort használnék, ha 3V-ot adok neki akkor éppenhogy forog, ha 5-öt, akkor pedig kavar rendesen). Ez a FET alkalmas erre, és megtudnám vele csinálni? Üdv, yoman
Idézet: „Úgy néz ki, hogy ez is jó, ha bírja az 50-100kHzes sebességet. Sajnos az adatlapján nem találta erről infót.” Pedig ott az adatlapján a sebesség meghatározásához szükséges infó, a kapcsolási idők formájában. Ezekből meg tudod határozni a maximális működési frekvenciát.
Még csak annyit, hogy a rajzon látható tranzisztoros logikai ÉS kapu csak egy elvi rajz, úgy nem is működik, mert a felső tranzisztor biztonságos nyitásának feltétele az alsó tranzisztor állapota. Tanulmányozd a logikai IC -k belső kapcsolását, az adatlapjaikon.
Szia!
TIP142 : Hfe(5A) = 1000, Ucssat(5A) = 4V. A számítás szerint 4.17A -hez 4.17mA bázisáram kell, ezt még biztosítja a CD4093 kimenete. A disszipáció 4.17A * 4V = 16.667W, ehhez a teljesítményhez kellene méretezni a hűtőfelületet. IRFZ48 eletén a gate áram elhanyagolható, a nyugalmi disszipáció P= R*I*I = 0.014 ohm * (4.17A) * (4.17A) = 0.24 W. Az átkapcsolások alatt természetesen nagyobb teljesítmény válhat hővé. IRFZ48 a HE-Storeban 158 Ft, a TIP142 pedig 240 Ft és még kellene egy jó nagy hűtőborda. Megéri? Inkább megvenném a MOSFET -et.
Szia!
A hozzászólásban megadott linken a tranzisztoros "OR" kapu (amelyik inkább NOR, mert ha velemelyik bemenete magas szinten van, a kimenete alacson szintre vált) felhasználásával és abból az egyik tranzisztor elhagyásával előállítható inverter segítségével meg lehet csinálni a NAND és AND kapukat is. (C) De Morgan TTL kapuk
Sziasztok!
Lenne egy akkumulátoros porszívóm (Lervia kh 4420) amiben van 3db 2200mAh aksi sorba kötve. Megmértem az áramfelvételét ami 6-8A feltöltéstől függően. Szerintetek ez normális ez az áramfelvétel?
Egy átlagos hálózati porszívó vesz fel ennyit a hálózat felől, egy akkumulátoros porszívónál még kevésnek is érzem.
Én viszont soknak tartom. 40W-os lenne az pici motorka? Én inkább 4-5 W-osra saccolnám. Eszerint a mért áramnak is a tizedének kellene lennie.
Rendelni nem tudok mert Romaniaban lakom.Volt itthon egy fetem GDS labakarka elmekszem csak nem tudom hogy mosfet volte? egy kapcsuzemu tapbol szedtem ki.
hadd ugy csak mond amit akarok
Sajnos mar nem tudtam modositoani a hozzaszolasomat.Megtalaltam a fetet itvan rola ket kep.
Emlékeztető: Bővebben: Link Az még nem derült ki mit is szeretnél tudni.
Igen, morzsát. De ez amúgy is egy morzsaporszívó. A motorja 3,5V körüli, DC mikromotor lehet. Még lehet, hogy a 4-5W-al is fölé saccoltam, mert akkor 1,14-1,42 A venne fel. Ennyivel pedig nem illik tartósan járatni az akkukat. 6-8 A-rel meg pláne nem.
A legjobb az lenne, ha a kérdező megnézné a moci adatait, ami rá van írva.
AZAZ ?A ?V!!!
Én is kaptam már két ilyen morzsaporszívót és mindkettő motorja hihetetlenül mohó volt áramfelvétel terén. Szerintem hosszabb működést nem is bírnának ki mint ahogy te is feltételezed. Mellesleg sok model motor is hihetetlen áramokat képes felvenni kis méretük mellett.
Ott írja, hogy egymás hányadosa R=U/I
|
Bejelentkezés
Hirdetés |