Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1439 / 3997
(#) sanykaraj válasza minicooper hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Szerintem tegyél fel egy képet mert így nem nagyon beazonosítható mekkora a mérete
(#) mate_x válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

A szilárdtest relében nincs mozgó alkatrész, hanem félvezető alapú.

Üdv, mate_x
(#) minicooper válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Fhhh hát képet sajnos nem tudok felrakni de: olyan 12 cm magas és kb 4cm szélles
(#) minicooper válasza minicooper hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

+még van egy ilyen motorinditókondim csak ilyen ez nem az.
A kérdések:Mit jelent rajta az hogy 450 V?
És hogyan kell bekötni úgy hogy impulzusármat tudjak vele létrehozni?
(#) minicooper válasza (») Szept 5, 2011 /

Bocsánat!!!
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

A Poland-os dologról mutass képet. A képeden ez egy állandó üzemű kondenzátor villanymotorhoz.
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Tudok vele impulzusáramot létrehozni?
És mint mondtam képet nem tudok a pollandosról de már talán tudom mi az:kondi amit mondtam az a bemenet és a külselye fémből és az lehet a,,kimenet,,.
(#) minicooper válasza minicooper hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Amint mondtam a képen lévő kondin ahol 250 V-van irva az enyémen ott 450 V-van irva!
Az mit jelent?
(#) chocob hozzászólása Szept 5, 2011 /

Üdv!
Helyi járatos buszon bevezették a bérletkártyát.
Érdekelne hogy hogy működik a dolog, akár pár kulcsszó is sokat segítene hogyan keressek rá. Félre ne értsétek, nem akarok írót, csak pár dolog elég érdekes számomra:
nincs látható érintkezési felülete mint mondjuk egy telefon kártyán, pár centire kell tartani az olvasótól és nem kell adott részt végig húzni mint egy bankkártyánál.
Mi van egy ilyen "gyomrában"? Milyen frekvencián működik?
Olyan ez mint egy bolti lopásgátló csak több csatornával hogy havonta lehessen váltogatni?
(#) pucuka válasza chocob hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

RFID Beavatkozni nem tudsz, kellőképpen védve van.

250V helyett 450V-os feszültségig használható. Ennyit jelent.
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

És tudok vele impulzusáramot leadni?

Hát hogyne tudnál. A kondenzátor nagyon is alkalmas inpulzusszerű nagy áramok leadására. Gondolj a villanypásztorra vagy a defibrillátorra.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Bocsánat: helyesen impulzusszerű.
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 6, 2011 /

Jó reggelt mindenkinek (bár már mindjárt dél van)!

A kérdésem most az lenne, hogy egy műveleti erősítő akkor is szimmetrikus tápellátást igényel, ha a földpontjánál nem kell negatívabb feszültséget előállítania a kimenetén?
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

A műveleti erősítős topikban megkapnád a választ. A műveleti erősítő üzemelhet egy tápról is, de ilyenkor a + bemenetét féltápra szokás beállítani egy ellenállás osztóval, így a kimenete is féltáp körül lesz.
(#) Abukodonozo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia pucuka!

Igen ezt, tudom, de gondoltam, hogy a fent említett esetben megúsznám a dolgot a bemenet féltápra húzása nélkül. Mindenesetre köszi a válaszért; érdemes lenne átmennem az opampos topikba?
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Műveleti erősítőnél nem úszod meg a féltápot, (de nem hiszem, hogy nagy probléma) de léteznek kifejezetten egy tápról működő erősítők, de ezeket nem nevezik műveleti erősítőnek.
(#) Abukodonozo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Oké, köszönöm mégegyszer a segítséget!
(#) chocob válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Köszönöm az infót!
(#) chocob hozzászólása Szept 6, 2011 /

Szeretnék uarton összekötni egy Avr ic-t pc soros portjával. Kinéztem ezt a szintillesztőt: Bővebben: Link
Elég sok aggodalommal tölt el ha valami általam készített áramkört kapcsolok össze egy értékes eszközzel szóval szeretném megkérdezni a véleményeteket:
van bármi ellenérv a linkelt áramkörrel kapcsolatban, nem ment az egyszerűség valami rovására? Nem okoz gondot hogy nincs külső táp a kapcsolásban? Köszönettel: Chocob
(#) lokátoros válasza chocob hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szerintem jobban jársz egy MAX232 IC-vel. Csak néhány kondi kell hozzá.
(#) Davidd hozzászólása Szept 6, 2011 /

Üdv.Eben a kapcsolasba a fetet nem lehet helyetesiteni egy NPN tranzisztorral mint pl a 2n3055?

strob3.jpg

(#) Hp41C válasza chocob hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia!
Alapvetően működik, de néhány módosítással biztonságosabbá lehet tenni:
- A kondenzárot kapacitását lényegesen meg kell növelni 47 - 100µF legyen.
- Az RS232 szintű vezérlő jelekből (RTS, DTR) is lehet negatív tápot szerezni, ezeket a program állandó szinten tart(hat)ja. Egy - két diódát megér...
- A nullmodemszerű vezérlő jel összeköttetést néhány alkalmazás megkövetelheti: RTS - CTS, DSR - DCD - DCD

Egy max232 ötszörös helyigényű és jóval drágább...
(#) Szpidi hozzászólása Szept 6, 2011 /

Sziasztok! Soha nem használtam még 4N25-öt és nem tudok az adatlapja alapján eligazodni, ezért kérem segítségeteket.
Jelet egy 5V -os rendszerből kapná, 1k-s ellenálláson keresztül, tehát 5 mA vezérlőjel van. Eddig gondolom jó.

Kimenetén 12 V-os ventillátort kell vezérelni, akár hosszú időn keresztül, akár pár sec kapcsolási idővel. Mivel ezt nem bírja, ezért BD241/242 tranyót akartam vezérelni vele.
A gondom pedig, hogy 4N25 kimenete az 3 pólus. Egy komplett tranzisztor. A C és E rendben van, de a bázist kell valahová kötnöm? Vagy az lóg a levegőben? (példakapcsolásban igen, de az normális?)
(#) Hp41C válasza Szpidi hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia!

A 4N25 bázisát nem kell bekötni.
(#) Szpidi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Köszi, erre gondoltam én is, de akkor nem értem, hogy miért vezették ki? Lehetett volna akkor 4 lábú is...
Kösz!
(#) Hp41C válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia!

50W / 12V = 4.17A, a 2N2055 áramerősítési tényezője ekkora áramnál (gyártófüggő) 5 - 30. A CD4093 kimeneti árama 2 - 4 mA. Egy második tranzisztor mindenképen kelleni fog. A 2N2055 és a BD139 (Hfe min. 60) tranzisztorokból álló Darlington 4mA bázisáramhoz beállított bázisellenállással megfelelő lehet. Rossz esetben (alacsonabb erősítési tényezővel rendelkező példányok használatakor) egy harmadik tranzisztor is kellhet.
Meg kell említeni, hogy a tranzisztoron 0.8 - 1.2 V maradék feszültség lesz majd mérhető. A 4.17 A áram max. 5W disszipációt okoz. A túlmelegedés elkerüléásére egy meglehetősen nagy hűtőborda kell.

Egy FET -en nincs maradék feszültség, a hűtőborda kisebb lehet...
(#) Hp41C válasza Szpidi hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Pl. a 4N25 bázisának földre húzásával a kimenete letiltható...
(#) minicooper válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Mennyi a viz közegellenálása az áramra?
Következő: »»   1439 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem