Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1804 / 3965
(#) jani1987 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Idézet:
„a két sárga és a fehér alkotja a hármast.”

Tehát a 2 sárga a kimenet, a fehér a közép. Mintha kicsit színtévesztő lennél.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Elnézést, én a képet néztem, ott nem láttam színeltérést. Tehát tudunk mindent és ez nagyon jó! Szimmetrikus tápegység
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) Action2K válasza Dj Clean hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Szia! Sajna elég nagyot. Ha 80W-os pl a driver, akkor minimum 100W-osnak kell lennie a kettő összegének, az osztás arányának megfelelően. De mégis mekkora az osztás, mekkora a driver? Egy sima előtét ellenállás nem lenne elég?
(#) Law_Denis válasza pjg hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Hát látod ez lehet. Nem is komoly célokra akarom használni, arra ott a Sony fülesem. Egyszerűen jó volt megjavítani. Annyira mondjuk lehet nem éri meg, hogy egy drága fejes alkatrészeit építsem bele, de "falura elmegy".
(#) Action2K válasza pjg hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Idézet:
„Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. (Boethius)”
(#) pjg válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
?
(#) Action2K válasza pjg hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
(#) proli007 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Ettől még a meghatározás számomra idétlen marad! üdv! proli007
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Törölve
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) Action2K válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
A szakmai (és póri) nyelvben igen sok "idétlen" meghatározás van, mégis használjuk, mert aki abban a körökben forog, az megtanulja és érti miről van szó.
A driver egy speciális magas-sugárzó hangszóró. Míg a dóm, vagy piezo magasok a hagyományos hangszórók pici változata, addig a driver egy speciális nyomókamrás, általában ferrofluid hűtéssel ellátott változata. A driver (meghajtó) szó a nyomókamrára utal. A hangerőt növelendően, ahogy a piezó hangszóróknál is, lehet elé tenni tölcsért. Így lesz belőle tölcséres driver, horn driver, azaz: tölcséres nyomókamrás magas sugárzó. Sép nyelv a magyar, de ne akarjunk mindenáron mindent lemagyarítani. Főleg a szakkifejezéseket.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) silent15 hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
Sziasztok, van egy PC tápom, és az lenne vele a bajom, hogy nem megy.
Bedugom, bekapcsolom és semmi, nem mérhető semmi, de a ventilátor sem megy, aminek hűtenie kell. Nem akartam méricskélni , nehogy rövidre zárjak valamit, mi lehet ennek a baja, érdemes e megcsinálni ? Egy szép 550W -os táp, tehát kár lenne kidobni :S

Köszi!
(#) Action2K válasza silent15 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Szia! A zöld vezetéket le kell testelni, azaz összekötni a mellette lévő feketével. Ha jó a táp, akkor elindul.
(#) silent15 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Szia, ha a nagy zöldre gondolsz, ami bejön a fázis és a nullával együtt az rajta van a dobozon.
(#) Action2K válasza silent15 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Dehogy is! Bár annak is ott kell lennie, de az zöld-sárga, és az a védővezeték. Én az alaplapra menő csatlakozónál lévő zöldre gondolok. Azért egy szétszedett, áram alatt lévő tápban nem kéne nyúlkálnia annak aki nem szaki.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Szia!
Itt egy rajz, hogy mit köss össze a számítógépnélküli indításhoz. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) silent15 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Nincs áram alatt, és a védőföldet csak azért kérdeztem, mert nem értek a kapcsolóüzemű tápokhoz, akkor az jó, hogy ha a zöldet a mellette levő feketével zárom?
Ez amúgy miért van? Mi a zöld célja?

(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Köszi, akkor most már összekötöttem, de csak holnap próbálom ki, mert ha véletlen lecsapná a biztosítékot, akkor felkelteném a ház lakóit, elég hangosan kattan.

Előre is köszi!
(#) Action2K válasza silent15 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Ha megnyomod a PC bekapcsológombját, vagy a BIOS-ban be van állítva automatikus bekapcsolás... akkor az alaplap ezt a zöldet letesteli, s így bekapcsolódik a PC.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
És ahogyan a képeken is látszik, nem csak összeérinteni kell, hanem tartósan összekötni.
(#) proli007 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Hello!
Oké, de akkor használjuk a magyar, vagy az angol kifejezést. Egyébként nem kell magyarítani csak használni. Majd 60 évvel ezelőtt, az utcán ordibáló "pléhkisasszony"-nak becézett hangszórókról is tudta minden "szakmai" hogy nyomókamrás hangszóróról van szó. Nem volt benne semmi különös, mint ahogy ma sincs benne.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) Action2K válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Idézet:
„használjuk a magyar, vagy az angol kifejezést.”
Dj Clean az angol driver kifejezést használta. Kadarist, hogy tudjon segíteni, illedelmesen megkérdezte, hogy az meg mi fán terem. A többi fejleményt is láthatod. Örülünk annak ha egy kezdő értelmesen tud kérdezni. Erre jön egy, a kezdőnél még járatlanabb és nekiáll poénkodni. Kezd elegem lenni ebből. Lehet, hogy a vacak idő miatt vagyok ilyen érzékeny, de lehet, hogy igazam van.
(#) silent15 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Szia, ma kipróbáltam, de így sem jó, úgyszintén nem csinál semmit...
(#) szbalogh hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Elemlámpa programozásba szeretnék kicsit mélyebben belemerülni ami Atiny13 pic programozást jelentene. Először is egy modult keresek ami összeköti nekem a számítógéppel.
Erre gondoltam először Sohase foglalkoztam még ilyennel ezért az lenne a kérdésem, hogy ezzel össze tudom-e a fenti pic-et kötni számítógéppel? Olcsóbb megoldás is érdekel, akár használtan is. Szükségem lenne még (nem tudom mi a pontos neve) olyan csipeszre amit csak rácsíptetek a pic-re és nem kell mindig kiszedegetni a nyákból. Ilyent hol tudok venni? Vagy mi a neve?

Ksözönöm!
(#) world-s válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Kipróbáltam, működik, de ahogy a kondi kisül egy elhalkuló hangot ad a végén. Bár lehet kisebb kondival nem vettem volna észre, mert alapba gyorsan kisülne. De szerintem megépítem én a te verziódat is.
(#) silent15 válasza silent15 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Na mivel bonyolódik a dolog, átköltözök a saját topicjába.
(#) Peter19 hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Villanyszerelő tanulóként azt a szorgalmi feladatot kaptuk, hogy tudjunk meg minél többet a teljesítményillesztésről ,arról ,hogyan lehet elérni a P max-ot. Valaki el tudná magyarázni?
Köszönöm.
(#) pucuka válasza Peter19 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Mondjuk villanyszerelőknél pont nem értem a problémát, mert pont ott nincs. Az energiaellátó generátorok feszültség generátorok, a belső ellenállásuk igen kicsiny. Hogy nézne ki, ha a paksi atomerőműnek a 4 MW teljesítmény kelljen elfűtenie, hogy a hálózatba 4 MW -ot adhasson teljesítmény illesztés esetén.
A valóságos feszültség generátor jellemezhető egy ideális feszültség generátorral, aminek a belső ellenállása nulla, és egy ezzel sorbakapcsolt ellenállással, ami a belső ellenállást jelképezi. Ha a terhelés pont akkora ellenállású mint a belső ellenállás, akkor a teljesítmény egyenlően oszlik meg a két ellenállás között. (feszültség osztó) Ha csökken a terhelő ellenállás, az áram is nő, így a feszültség, ezért a teljesítmény nagyobb része a belső ellenállásra esik, tehát a hasznos teljesítmény csökken. Ha a terhelő ellenállás nő, akkor az áram csökken, ami szintén a hasznos teljesítmény csökkenését eredményezi.
Használd a P = U× I; A P = U^2 / R; P = I^2 ×R képleteket, és az ohm törvény megfelelő alakjait.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Mondjuk a gugli első oldalon ad csomó találatot ami mindegyike releváns valamilyen formában. Például ezt is. Bővebben: Link
Ugyanakkor ezt a kérdést is lehet többféleképpen is értelmezni. Szintén a neten utána nézve, "villanyszerelő nyelven" mást is jelenthet.

@peter19:: Örülök neki hogy a szorgalmi feladatnak is nekilátsz
Ha elolvasod az a kugli első tíz találatát (és értelmezed), olyan csodás dolgokat tudsz majd mondani amit a tanár úr is élvezettel hallgat majd
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Az igaz, hogy van irodalom, de jobb ha megjegyzi, hogy a kivehető teljesítmény az optimum előtt a feszültség, utána az áram csökkenése miatt csökken.
(#) proli007 válasza Peter19 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Hello!
Egy szimuláció, ami lehet segít a megértésben. Itt, egy 1V feszültségű áramforrás van, melynek belső ellenállása 1 ohm. Az Rt terhelő ellenállás értékét változtatva látható, hogyan alakulnak a feszültség-áram-teljesítmény viszonyok.
üdv! proli007
Következő: »»   1804 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem