Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A segédprogram alapján megtudhatod az ellenállás értékét.
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne a feszültségszabályzókkal kapcsolatban. Egy LowDropOut-os (1117-es) miben különbözik egy normál (7805-ös) feszültségszabályzótól ? Köszi!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 7812 1A-os stabilizátor képes meghajatani-e egy 0,25mA-os ventit és egy ilyen kivezérlés jelzőt Bővebben: Link de a ledek cserélve lennének ezekre 16 drb ebből Bővebben: Link és 5 drb ebből Bővebben: Link Bordához van rögzítve ami épp a venti előtt van. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Hello!
Kisebb lehet a ki-bemnete közötti feszültség amiről még működik. De miért nem nézted mag az adatlapját. Az első oldal 4. pontja erről szól. Ennél 1,2V, míg a 78xx-nél 2V felett. üdv! proli007
Igen lehet hogy az első négy oldalban ezt írják le csak én most kezdtem el angolt tanulni mert eddig németel foglalkoztam így eléggé nehéz lenne megérteni a google fordító meg zavaros.
De köszi.
Cseppet félreolvastál. Nem az első 4 oldalról van szó, csak erről..
Köszönöm, már csak egy kérdésem maradt. A trafón négy kimenet van, és mivel váltóáram, nincs jelölve a pozitív-negatív kimenet. A kapcsoláson sincs, illetve egy 0 van. Fogom a két csoportban lévő egy-egy tetszőleges kimenetet, a kettőt kötöm a 0-ra, a másik kettőt pedig egyet-egyet a 15V AC-re?
Alapvetően képes. De hűteni kell. És azt nem árultad el, hogy a LED-ek össz. árama mekkora lesz. Ezt csak te tudhatod.
Sajnos én se tudom, de hűtve az van de már egy ismerős irta hogy elég lesz rá.
Sziasztok.
Van 2db 81tb12-es tirisztorom, ki akartam próbálni. A katódra a negatívot az anódra pedig egy égőn keresztül +12V-ot tettem, amikor a vezérlőelektródáját hozzáérintettem az anódra elindult, de ahogy elvettem kb 0,5mp késleltetéssel el is aludt ugyan ez volt egy 12V-os villanymotorral az szépen leállt, de érzékelhető volt, hogy nem azonnal hanem egy kis késleltetéssel kezdett megállni. A másik tirisztor késleltetés nélkül megáll csak akkor megy ha a vezérlőelektródáját az anódra kötöm. Fordított polaritással is hasonló a helyzet ha a vezérlőelektródát rákötöm az anódra megy a motor/égő ha leveszem azonnal elalszik, gondolom mind a két tirisztor kuka? (Kb. 500A-esek lehetnek pedig.) Ha jól sejtem nem lett volna szabad elaludnia az égőnek amikor az anód + kap, fordított polaritásnál meg nem lenne szabad neki mennie. Vagy netalán valamit rosszul csináltam?
Elméletileg (datasheet) mikroAmper nagyságú áram a fogyasztása az ICk-nek.
A stabilizátornak létezik minimum árama ?
A stabkocka nyugalmi áramát a "Quiescent Current" vagy "Bias Current" címszónál keresd. De ha ilyen kicsi az áramfelvétel, akkor meg nem fog világítani vagy csak nagyon halványan a soros LED.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Így séróból nem gömbölyű, de nézd meg 'Skori' honlapján az alkatrészek vizsgálata c. fejezetet.
Szia!
Kondenzátorral pufferelt áramforrást használtál vagy esetleg akkumulátort?
Kondisat, és elég gyatrán puffereltet, már én is sejtegetek valamit, keresek pár elemet.
Helló.
Elemmel az egyik működik, ahogy Skori honlapján le van írva a másik az csak ha a vezérőelektródája folyamatosan rá van kötve az anódra. Szóval az valószínűleg kuka. Ha csak diódaként akarom használni akkor csak kössem össze a vezérlőelektródáját az andóddal vagy inkább valami ellenálláson keresztül kössem össze azokat?
Sziasztok,
Garázs takarítás közben előkerült egy 250VA-es (rá van írva) hálózati toroid trafó. Szépen-igényesen kivitelezett darab. Két 250V-os (ez is rá van írva) szekunder tekercse van. Arra emlékszem hogy legalább 200mA-re (már csak a vas méretei miatt is) vannak méretezve, de remélhetőleg többre is. A kérdésem az volna hogy van-e olyan módszer ami a trafó megbontása és a huzalátmérő lemérése nélkül jó közelítéssel megadja a maximális folyamatos terhelhetőséget. Gondolok itt izzóval beterhelésre, feszültség esés / melegedés figyelésére... köszönöm.
"Rá van írva"; mi a kérdés? Addig terheled, míg el nem éred ezt az áramfelvételt a primeren (a cosfi-vel ne foglalkozz, elég jó a hatásfoka egy toroidnak ~0.97). Ha több tekercs (pl. fűtés, etc.) is van, az összteljesítmény annyi!
Arra gondoltam hogy 2x250V sok menet aminek kell a hely így nagyobb fizikai méretű vasra tekerték a férőhely miatt. Illetve ha annó mondjuk 250mA-es tekercseket kértem akkor még ha rá is fért volna vastagabb huzal miért tekerték volna azzal...
Na azért ekkora különbség nem szokás (~3 szoros!). A kérdés az: Neked hány Amper kell a 2x250v-on? Valamint, ha ráírták: 250VA, akkor annak annyinak kell lenni.
Örülnék a max. 400-400mA-nek...
Terheljem be egy-egy 100W-os izzóval a szekundereket aztán meglátjuk? A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Csak fokozatosan; melegszik-e? Kéne tudnia 2x~500mA-t. Mérd a primer áramot is közben, és ahol jobban emelkedik, ott a vége.
Van tapasztalatod, 230V os hagyományos izzó bírja a 250-et legalább a néhány perces tesz idejéig?
Hello!
Soha nem kötjük egy tirisztor vezérlő elektródáját az anódra közvetlenül. Maximum ha az áram nem haladhatja meg a Gate maximális áramát. A gyufát is így szokták próbálni.. Egy 500A-es dolgozónak, már jelentős tartóárama is van, ha ez alatt terheled kialszik. Aksival célszerű próbálni, nem egy vacak táppal. üdv!
Sziasztok,
Szeretnék építeni egy ledes zseblámpát magamnak. 3W-ra gondoltam. Kérdésem pedig az lenne, hogy ha ezt a 3 wattos ledet 3db AA-s (2500mAh) akksival látnám el akkor helyes-e az a számításom, hogy kb. 3óra üzemideje lenne? Köszönöm
Ezt akkor lehet pontosabban megválaszolni, ha tudható, hogy mennyi a LED nyitófeszeje, tehát mekkora előtétellenállás kell hozzá, ami szintén fogyassza a delejt. Ha nem kell előtét, akkor szerintem több, mint 3ó(lehet az 7 is).
Jó, mert derogálna 2W-os ellenállásokból összerakni a műterhelést
Igen azt hiszem jobb lesz párhuzamosan ! Köszönöm !
Egyébként a stabkocka bemeneti és kimeneti ellenállása mennyi ? A katalógusban nem találok semmi Ohmos értéket.
Hello!
Még szép, hogy nem találsz. Ez nem egy ellenállás, vagy egy hangfrekvenciás erősítő. Kimeneti impedanciát ki lehetne számolni, ami egy terhelőáram változáshoz tartozó feszültségváltozás lenne, mint bármely négypólus belsőellenállását. (dU/dI) Ráadásul dinamikusan és statikusan más-más érték lenne. Csak éppen értelme sok nem lenne, mire használnád? üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |