Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1997 / 4005
(#) Mybuster válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Értelek. Esetleg opto?
(#) ThompsoN válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

A frekvencia 488,28125Hz, de lehet, hogy ezt feljebb kell vinni. A kapcsolással ventilátorok fordulatát szeretném szabályozni, erre a MOSFET-re 4-et tervezek párhuzamosan rákötni. (PC ventikről van szó.)

Az nekem mindegy, hogy célszerű, vagy ideális, csak működjön, és azért legyen tartós is.
(#) ThompsoN válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Rendben, köszönöm a segítségeteket!
(#) Balu424 hozzászólása Máj 21, 2013 /

sziasztok egy egyszerű tranzisztorvizsgáló rajzára lenne szükségem
(#) lakospeter hozzászólása Máj 22, 2013 /

Sziasztok!

Van egy amerikai készülékem, amit 110-ről 240 voltos hálózati feszültségre szeretnék átalakítani. A táplálás 2x15V-os, amit egy EI magos trafó és két stab.IC állít elő. A trafó cseréjével oldanám meg a kérdést, tudtam is szerezni olyat ami megfelel. Az egyetlen problémám a főkapcsolójával van, ami a primerkört szakítja. A kapcsolóval párhuzamosan van kötve egy 10 nF-os kondi. Ennek a szerepét nem teljesen tudom felmérni, bár sejtem nagyjából hogy valami bekapcsolási jelenséghez van köze. Viszont amit nem értek, hogy ha multiméterrel mérem a kapcsolt feszültséget, a kapcsoló után akkor is mérek 240 voltot ha nincs bekapcsolva a kapcsoló. A kérdésem hogy ez normális-e, és csak átver a multiméter, vagy megdöglött a kondi, vagy mi lehet a baj (a kondi papíron kibír 275Vac-t). A másik bajom vele, hogy ez a kondi a kapcsoló kikapcsolt állásában a primerkörrel soros rezgőkört alkot, ezzel kell-e foglalkoznom. A trafó szekunder köre egyébként 2x60mA-t tud, tehát egészen pici dolgokról beszélünk.

Köszi!

Peti

primerkor.jpg

(#) pjg válasza lakospeter hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Vedd ki a kondit.
(#) lakospeter válasza pjg hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Kipróbáltam, persze terheletlen szekunder oldal mellett, úgy jó. De nem csinálok bajt vele?
(#) kadarist válasza lakospeter hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Az a kondenzátor egy zavarszűrő-szikraoltó kondenzátor. Ki is veheted, de jobb, ha benne marad.
(#) lakospeter válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Értem, köszönöm. Amit kikapcsolt helyzetben mértem 240 voltot az normális?
(#) k_h válasza lakospeter hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Ha a trafón mérted, akkor nem kéne lenni rajta lenni legfeljebb pár voltnak ami a kondin átszűrődik. Mérd meg a kondit ellenállás mérővel nincs-e zárlatba menve. Lehetőleg kikapcsolt kapcsolónál, és ne feszültség alatt.
(#) lakospeter válasza k_h hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Oké, otthon megnézem, köszönöm szépen.
(#) Mdavid hozzászólása Máj 22, 2013 /

Mi van akkor, ha a kapcsolásban eredetileg nem polarizált kondenzátor van, de nekem olyan most pont nincs, viszont polarizáltból van? Beültethetem, és ugyanazt fogja csinálni, vagy nem?
(#) blackdog válasza Mdavid hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Milyen célra kell? Mekkora a kapacitása és feszültsége?
100 nF szűrő kondi helyére max. 1 µF elkót tudsz tenni. Az meg éppenséggel nem a legjobb.
(#) kerdes10 hozzászólása Máj 22, 2013 /

üdvözletem

hogyan kéne ezt a piezzo buzzert megszólaltatni,már mindent kipróbáltam szinte..

köszönöm szépen a segítséget

erről lenne szó
(#) Mdavid válasza blackdog hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

10 µF-os 25 V-os
(#) kadarist válasza kerdes10 hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Szia!
Csinálj hozzá egy oszcillátort, amivel meghajtod.
(#) bbalazs_ válasza kerdes10 hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Eloszoris ez igy onmagaban nagyon halk lenne, ezeknek kell vagy rezonatorureg (altalaban egy muanyag hej) vagy egy nagyobb valami, amit megrezgethet.
De ha egy sima elemhez erintve nem hallasz kattogo zajokat a kozelebol, akkor valoszinuleg hibas.
(#) tibistor válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Ezeknek a kerdes10 kolléga által említett piezolapkáknak van-e valamilyen kitüntetett frekvenciája (rezonanciafrekvencia) ahol legerősebben szól? Ha van, honnan tudható, hogy mennyi?
Ez a frekvencia független-e a ráforrasztott vezeték és óngombóc méretétől, esetleg a rögzítés szilárdságától?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
(#) k_h válasza Mdavid hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Mibe lenne ez? Szoktak olyat csinálni, hogy két elkót ez esetben két 22µF-osat sorbakötnek de polaritással ellentétesen. -én ezt csak kényszermegoldásnak tartom.
(#) Mdavid válasza k_h hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Egy mikrokontrollerbe. De akkor szerintem holnap veszek sima 10 µF-osat
(#) kadarist válasza tibistor hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Szia!
Az adatlapokban benne van a rezonanciafrekvencia-adat és sok más is. Persze a konkrét adatlap beszerzéséhez tudni kell a konkrét típust is
(#) etm hozzászólása Máj 23, 2013 /

Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy egy tápban az NTC alkatrésznek mi a szerepe?Az NTC hogy működik?
(#) pjg válasza etm hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A 230V-os ágban sorosan bekötve korlátozza a bekapcsolási áramot. Miután negatív hőfoktényezőjű, az átfolyó áram felmelegíti. Ezzel csökken az ellenállása és nagyobb áram tud rajta átfolyni mindaddig, amíg elér egy egyensúlyi állapotot.
(#) janikukac hozzászólása Máj 23, 2013 /

Üdv!
A Stage Line keverőm crossfaderenek műanyag sapkája nagyon könnyen lejára a tolópoti fém részéről. Mivel tudnám rögzíteni, hogy ne jőjjön le? Sürgős lenne!!
(#) blackdog válasza Mdavid hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Idézet:
„Egy mikrokontrollerbe. De akkor szerintem holnap veszek sima 10 µF-osat”

MCU-ba hova kell nem polarizált 10 µF kodi?
Ekkora kapacitású nem polarizált kondit AC körben szoktak használni és oda az elko semmiképpen sem jó!
Elárulhatnád, hogy pontosan mit-mire és milyen célra cserélnél.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
(#) Mdavid válasza blackdog hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Egy Arduino mikrokontrollert építek, annak a nyákrajzán volt a nem polarizált 10 µF-os kondi, de azóta átnéztem a kapcsolási rajzot is, és ott meg elektrolit kondi volt, szóval beültettem azt.
(#) blackdog válasza Mdavid hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Belinkeled a rajzot?
(#) blackdog válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A Cs tápszűrő kondi. 100 nF körüli kerámia kell oda.
(#) danydosster hozzászólása Máj 23, 2013 /

Sziasztok!

10 ledet szeretnék sorba kötni, kiszámoltam, hogy 220 vagy 100 ohm os ellenállás kell hozzá.
A gondom az, hogy váltóáram van, és egyenirányítom, majd 24 V ra stabilizálom, de nem tudom mekkora kondenzátort használjak. Mit gondolotok egy 1000 es elég lesz rá?

Tehát egyenirányító, 1000 (50v) -es kondi, 24V stab ic, 220V ellenállás és sorba 10 led.
Ez így működni fog?
Következő: »»   1997 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem