Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A frekvencia 488,28125Hz, de lehet, hogy ezt feljebb kell vinni. A kapcsolással ventilátorok fordulatát szeretném szabályozni, erre a MOSFET-re 4-et tervezek párhuzamosan rákötni. (PC ventikről van szó.)
Az nekem mindegy, hogy célszerű, vagy ideális, csak működjön, és azért legyen tartós is. ![]()
Rendben, köszönöm a segítségeteket!
sziasztok egy egyszerű tranzisztorvizsgáló rajzára lenne szükségem
Sziasztok!
Van egy amerikai készülékem, amit 110-ről 240 voltos hálózati feszültségre szeretnék átalakítani. A táplálás 2x15V-os, amit egy EI magos trafó és két stab.IC állít elő. A trafó cseréjével oldanám meg a kérdést, tudtam is szerezni olyat ami megfelel. Az egyetlen problémám a főkapcsolójával van, ami a primerkört szakítja. A kapcsolóval párhuzamosan van kötve egy 10 nF-os kondi. Ennek a szerepét nem teljesen tudom felmérni, bár sejtem nagyjából hogy valami bekapcsolási jelenséghez van köze. Viszont amit nem értek, hogy ha multiméterrel mérem a kapcsolt feszültséget, a kapcsoló után akkor is mérek 240 voltot ha nincs bekapcsolva a kapcsoló. A kérdésem hogy ez normális-e, és csak átver a multiméter, vagy megdöglött a kondi, vagy mi lehet a baj (a kondi papíron kibír 275Vac-t). A másik bajom vele, hogy ez a kondi a kapcsoló kikapcsolt állásában a primerkörrel soros rezgőkört alkot, ezzel kell-e foglalkoznom. A trafó szekunder köre egyébként 2x60mA-t tud, tehát egészen pici dolgokról beszélünk. Köszi! Peti
Vedd ki a kondit.
Kipróbáltam, persze terheletlen szekunder oldal mellett, úgy jó. De nem csinálok bajt vele?
Az a kondenzátor egy zavarszűrő-szikraoltó kondenzátor. Ki is veheted, de jobb, ha benne marad.
Értem, köszönöm. Amit kikapcsolt helyzetben mértem 240 voltot az normális?
Ha a trafón mérted, akkor nem kéne lenni rajta lenni legfeljebb pár voltnak ami a kondin átszűrődik. Mérd meg a kondit ellenállás mérővel nincs-e zárlatba menve. Lehetőleg kikapcsolt kapcsolónál, és ne feszültség alatt.
Oké, otthon megnézem, köszönöm szépen.
Mi van akkor, ha a kapcsolásban eredetileg nem polarizált kondenzátor van, de nekem olyan most pont nincs, viszont polarizáltból van? Beültethetem, és ugyanazt fogja csinálni, vagy nem?
Milyen célra kell? Mekkora a kapacitása és feszültsége?
100 nF szűrő kondi helyére max. 1 µF elkót tudsz tenni. Az meg éppenséggel nem a legjobb.
üdvözletem
hogyan kéne ezt a piezzo buzzert megszólaltatni,már mindent kipróbáltam szinte.. köszönöm szépen a segítséget erről lenne szó
Szia!
Csinálj hozzá egy oszcillátort, amivel meghajtod.
Eloszoris ez igy onmagaban nagyon halk lenne, ezeknek kell vagy rezonatorureg (altalaban egy muanyag hej) vagy egy nagyobb valami, amit megrezgethet.
De ha egy sima elemhez erintve nem hallasz kattogo zajokat a kozelebol, akkor valoszinuleg hibas.
Ezeknek a kerdes10 kolléga által említett piezolapkáknak van-e valamilyen kitüntetett frekvenciája (rezonanciafrekvencia) ahol legerősebben szól? Ha van, honnan tudható, hogy mennyi?
Ez a frekvencia független-e a ráforrasztott vezeték és óngombóc méretétől, esetleg a rögzítés szilárdságától? A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Mibe lenne ez? Szoktak olyat csinálni, hogy két elkót ez esetben két 22µF-osat sorbakötnek de polaritással ellentétesen. -én ezt csak kényszermegoldásnak tartom.
Egy mikrokontrollerbe. De akkor szerintem holnap veszek sima 10 µF-osat
![]()
Szia!
Az adatlapokban benne van a rezonanciafrekvencia-adat és sok más is. Persze a konkrét adatlap beszerzéséhez tudni kell a konkrét típust is
Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy egy tápban az NTC alkatrésznek mi a szerepe?Az NTC hogy működik?
A 230V-os ágban sorosan bekötve korlátozza a bekapcsolási áramot. Miután negatív hőfoktényezőjű, az átfolyó áram felmelegíti. Ezzel csökken az ellenállása és nagyobb áram tud rajta átfolyni mindaddig, amíg elér egy egyensúlyi állapotot.
Üdv!
A Stage Line keverőm crossfaderenek műanyag sapkája nagyon könnyen lejára a tolópoti fém részéről. Mivel tudnám rögzíteni, hogy ne jőjjön le? Sürgős lenne!! Idézet: „Egy mikrokontrollerbe. De akkor szerintem holnap veszek sima 10 µF-osat” MCU-ba hova kell nem polarizált 10 µF kodi? Ekkora kapacitású nem polarizált kondit AC körben szoktak használni és oda az elko semmiképpen sem jó! Elárulhatnád, hogy pontosan mit-mire és milyen célra cserélnél. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Egy Arduino mikrokontrollert építek, annak a nyákrajzán volt a nem polarizált 10 µF-os kondi, de azóta átnéztem a kapcsolási rajzot is, és ott meg elektrolit kondi volt, szóval beültettem azt.
A Cs tápszűrő kondi. 100 nF körüli kerámia kell oda.
Sziasztok!
10 ledet szeretnék sorba kötni, kiszámoltam, hogy 220 vagy 100 ohm os ellenállás kell hozzá. A gondom az, hogy váltóáram van, és egyenirányítom, majd 24 V ra stabilizálom, de nem tudom mekkora kondenzátort használjak. Mit gondolotok egy 1000 es elég lesz rá? Tehát egyenirányító, 1000 (50v) -es kondi, 24V stab ic, 220V ellenállás és sorba 10 led. Ez így működni fog? |
Bejelentkezés
Hirdetés |