Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2108 / 3999
(#) zolika60 válasza k_h hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Egy 100Ah-s akku fél óra után 6A-rel?
(#) proli007 válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Hello! Nem reklám ként írom, de ezzel a kis áramkörrel, és egy relével komfortossá teheted a töltőd. (természetesen az izzó a töltőben nem kell, a töltő rajza csak a megértés miatt van ott. üdv!
(#) gaben110 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Köszönöm a válaszokat, akkor az lessz a baj hogy csak tarfó+egyenirányító van benn,amugy nemtudom pontosan hány amperrel töltm de egy kb 10 kilós óriási trafó van benne ami 2.5 miliméter vastag rézdróttal van tekerve. megmértem lehet többet is lead mint 6 amper mert egy reiser csavart simán fehérre felizzít 3 másodperc alatt.
(#) resystance hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok! Van tippetek, hol kaphatok huzaltartó dobot? Ilyet mondjuk.
Varrós boltban gondoltam /esetleg cérnával együtt, ami emlékeim szerint indokolatlanul drága/, de ha ott nem lesz, nem tudom, hol találhatnék.
(#) nedudgi válasza resystance hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Én leselejtezett VHS kazettát használok.
(#) johny999 hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok,

ha egy nyákon két GND van, analóg/digitális akkor ezeket hogyan kell összekötni? Elég ha csak egy pontban csatlakoznak? Vagy kell közéjük valami tekercs? Ha igen akkor mekkora? Ezt mi alapján választom meg?

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
(#) kokimy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ez szép, de hol van a megoldás?
(#) Davidd hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok! Van egy ilyen lézerem, amikor átkapcsolom mikrofonos módra, akkor halk zenénél szépen észreveszi működik stb. De amikor elkezdek döngetni, mintha megzavarodna. Zene ütemére villogtatja a lézert, de mikor már hangos olyan gyorsan villogtatná, hogy már csak egy folytonos halványabb fényerővel világít. Gondolom egy ellenálláson kell változtani, hogy más legyen az erősítése. A hátuljan 2 poti találhato, a forgás- sebessége és villogási sebesség/zene ütem. Kérdésem az lenne megéri szétbontani és megkeresni azt a bizonyos ellenállást, ha szerencsém van, van trimmer benne.
(#) kadarist válasza Davidd hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia!
Ragaszd le a mikrofon nyílását valamilyen vastagabb anyaggal és nézd meg a hatást..
(#) Davidd válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hm, jó megoldásnak tűnik, anélkül hogy bele kellesen nyúlni. Köszönöm az ötletet.
(#) resystance válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Köszönöm, de annál valami nagyobbat keresek. A forrasztóón dobja még jó lenne, de abból is 4 db eléggé elkaszálná a költségvetést.
(#) szalaisanyi hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok!
1 rövid órajelet akarok előállítani nyomógombbal. Hogy tudom azt megcsinálni, hogy ha hosszan nyomom a gombot, akkor is csak egyetlen rövid jelem legyen?
Üdv Sanyi!
(#) kadarist válasza szalaisanyi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia!
Menj rá a monostabil multivibrátor témára!
(#) szalaisanyi hozzászólása Szept 12, 2013 /

OK!
Köszi!
(#) digifoto hozzászólása Szept 12, 2013 /

Kedves Hobbi társak. Lenne egy problémám, ami megoldást kíván. A bejáratunk előtti takarón éjszaka egy macska alszik állandóan. Kellene egy áramkör, amivel távol tudnám tartani a macskákat, mert a pisi szaga elviselhetetlen. Valamilyen ultrahangos oszcillátor használna - e?
(#) kadarist válasza digifoto hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia!
Nézz be ide!
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 12, 2013 /

üdv,
Még kezdő vagyok szóval előre is elnézést a bugyuta kérésért
Valaki tudna küldeni egy képet, hogy a gyakorlatban hogy valósul meg az egyenirányító GRAETZ-kapcsolás. Mert nekem egy egyoldalas nyákon kéne bemutatónak a suliban, de úgy hogy vezetékes áthidalás ne legyen benne, csak a 4 dióda, pufferkondi, és 4 banándugasz...

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat.

Üdv,
Máté
(#) kadarist válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Nézegessél, keresgessél: Bővebben: Link
(#) mpetrooo válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

nagyon szépen köszönöm találtam egy tökéleteset
(#) szili83 hozzászólása Szept 12, 2013 /

A 3 vezetékes PC ventilátorokat hogyan lehet felhasználni normál ventilátorként? Hogy ne szabályozott legyen a 3. vezeték által(arra gondolok hogy az szabályozás).
(#) Baxi hozzászólása Szept 12, 2013 /

Hi Mesterek

Olyan kérdésem lenne hogy lehet e úgymond egy trafó szekunderéről ami csak 1X20V-ot ad le, egyenirányítva - gnd + feszt levenni (DC +-10V)? Minimális terhelés lenne rajta.
(#) zolika60 válasza Baxi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Így.
(#) kérdező hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok!
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem: Van egy kondim, ami 100, 220, és 47μF-os. Kis szimbólumokkal van jelölve, hogy melyik melyik. Ha én a 220μF-osat szeretném használni, akkor a + arra megy, de a - t hova kössem? Magára a fémházra?
A másik: Kipróbáltam kb 290V körüli egyenárammal (220V + graetz+ 100μF-os puffer, feszültséget még nem mértem, de terhelés nélkül 230V esetén 320V lenne.) a porszívót. (Rakéta) Kicsit jobban pörög, mint ha simán 220V 50Hz-ről menne, de nem tűnik úgy, mintha túl lenne hajtva. A többi univerzális motoros gép is így viselkedik róla. A kérdés: Használhatom-e így a porszívót károsodás nélkül? 300V esetén a 400W helyett 744W-tal megy. (A többi kísérletre a törött tecsós porszívót fogom használni, nehogy tönkrevágjam a jó kis Rakétát.)
(#) Tommi hozzászólása Szept 12, 2013 /

Helósztok

Van vmi kritériuma ,hogyan kell egy AX 18650 3800mA 3.7V akku li-ion akkut tölteni?

Rárakom töltőre ,csak melegszik....nagyon kevés feszültséget rak bele a töltő ,de 3 sec alatt le is merül.

Egy 600mA os töltüt kaptam hpzzá és 3V on töltöm.
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Nem használnám ilyen magas DC fesz.-ről a jó öreg Rakétát, az már egy kincs. Azt már nem is merem megjegyezni, hogy hivatalosan már közel húsz éve 230V a fázisfeszültség.
(#) Tommi válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hanem próbáljam meg 4.5 V on?Az a köv fokozat....
DE a 600mA nem kevés ehhze az akksihoz?

Amásik ,meg hogy csak melegszik az akku és szinte semmit sem tölti.....
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

A közös pont maga a ház. Régen volt hozzá bilincs vagy alátét.

Kísérlet értelme micsoda? Persze hogy jobban forog.

Tescós porszívóban ha van elektronika, akkor abból szívás lészen (pontosabban minden lészen, csak nem szívás ).
(#) kristikoma válasza Tommi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Inkább 4V kellene. 600 mA meg már elég sok. Ha nincs gyári adat, akkor kapacitás osztva 10-zel a töltőáram. Egy ilyen aksit meg nem szokás dugasztápról tölteni, hanem erre a célra kell készíteni egyet. Bármely kapcsolás jó elvileg, csak át kell alakítani. Állandó feszültségű ÉS állandó áramú töltő kell. Kapcsolóüzemű táp is felhasználható erre a célra. Nézz át akkutöltős topicba, találsz megfelelőt.
(#) Tommi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

ŰAz eredeti már nincs meg sajna

Az normális hogy melegszik mint a barom és allig tölt vmit az akku???

10 perc tültés után bekapcsolom és 3 sec alatt remerül %!!!4
(#) Tommi hozzászólása Szept 12, 2013 /

Helló
4.5 V ról töltöm és egyenfeszültséggel.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Következő: »»   2108 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem