Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2111 / 3999
(#) IRONbene hozzászólása Szept 16, 2013 /

Sziasztok !
Ha egy Számítógép tápegységen becsatlakozom a +12V DC és a -12V DC közé akkor ugye +24V DC -t kapok. Viszont a maximális áramok hogyan alakulnak ha a doboz szerint:
+12V DC-max 8A és -12V DC -max 0.5A
?

Valamint sok cikk van az árammérő méréshatárának kiterjesztéséről, de a szűkítése lehetséges ?
üdv.
(#) qvasz2 válasza IRONbene hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Az áramok úgy alakulnak, ahogyan ráírták: a + ágban 8A-el terhelheted, de a - ágban csak 0,5A-el! Ha te 24V-ot akarsz használni, azt is megteheted, de akkor csak 0,5A-ed van maximum.
Pontosan mit szeretnél szűkíteni??
(#) IRONbene válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Tehát akkor a legkisebb áramérték.
Ez egy itthoni tápegység lesz amit egy számítógép tápból alakítok ki és szeretnék rá DC+24V
kivezetést. Bár 0.5A az nem túl sok. Én úgy gondoltam hogy legalább az átlaga 4A körül lehet kivenni belőle.
Van egy analóg árammérőm aminek a méréshatárai +/- 250A és ez akarom olyan +/- 10A -re szűkíteni ha lehet.
(#) qvasz2 válasza IRONbene hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Az attól függ. Kell lenni benne egy durung nagy söntnek, azt kell másikra cserélni és úgy jó lesz kisebb áramra is. Az más kérdés, hogy hol szerzel bele másikat . . .
(#) martin96 hozzászólása Szept 16, 2013 /

Sziasztok!
Tud valaki egy tranzisztoros oszcillátort? Csak kondenzátor, ellenállás, és tekercs lehet benne. Szinusz jelet adjon ki magából.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza martin96 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szia!
Muszáj, hogy tekercs is legyen benne? Addig is: fázistolós oszcillátorok.
(#) martin96 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

A tekercs nem muszály.
(#) martin96 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Köszönöm. Iskolában valamiért ez nem akart működni.
(#) kadarist válasza martin96 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Vannak még ilyen fázistolós kapcsolások, próbálkozz több félével. Ha a tranzisztornak kicsi az áramerősítési tényezője, akkor sem tud stabilan berezegni a rendszer.
(#) laacika hozzászólása Szept 16, 2013 /

Sziasztok.
Neoncsőhöz használt kondenzátort lehet használni vill motorhoz?természetesen üzeminek.Ma kaptam pár db 14 mikrósat.Köszönöm a válaszokat.
(#) gkari válasza laacika hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Ha fénycső-kondenzátor, akkor lehet, hogy jó, de kérdés, hogy az adott motorhoz ugyanez a kapacitás kell-e(a motor adattábláján rajta kell lennie, hogy mekkora kapacitású kondit kíván)?
(#) kristikoma válasza martin96 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szia! Mi építettünk gyakszin egy ún. Meissner-oszcillátort. Fazékmagra készült, néhány kHz-et adott, meg elég jó szinuszt. Tranyó BC 301 volt földelt emitteres kapcsolásban. Igyekszem előásni a rajzot, meg kell, hogy legyen.
(#) Szirty válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Helló laacika!

Neoncsőhöz szerintem nem használnak kondenzátort. Azt 2.7kV-os trafóval hajtják (bár a trafó előtt lehet épp kondi).
A neoncső narancsvörös fénnyel világít és reklámvilágításra használták (főleg régebbi időkben).

Te nyilván fénycsőre gondoltál.
Használhatod a kondiját motorhoz, csak kell egy vödörrel belőle. Ha a motor több kW. akkor esetleg több vödörrel...
(#) enree válasza Leraz hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Szia!
Köszönöm! Szóval, ehhez elektronikai is kell? azt hittem, ráeresztem az áramot labortápról, aztán hadd szóljon...
(#) Gery hozzászólása Szept 17, 2013 /

Sziasztok,

A mellékleten egy PLC bemenete látható optocsatolóval. A kérdésem az lenne, hogy az ellenálásokat és a kondenzátort mi szerint méretezzük?
R1 -et azt gondolom a diódára. Én kerek 1kohmot számoltam, az eredeti szerekezetben 3.3k van. R2 elvileg 81ohm, de nem is értem miért van ott C1 -el eggyütvéve?
Továbbá R3 az 1kohm, de azt se tudom miért? Továbbá az a 74HCT365D egy műveleti erősítő volna? Az miért kell oda?

A válaszokat előre is köszönöm: Gergő

PLC_input.jpg

(#) pucuka válasza Gery hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

Az integrált áramkör nem műveleti erősító (bár az is lehetne) hanem a digitális áramkörök családjába tartozó (74 xxxx) buffer (teljesítmény erősítő) áramkör. Szerepe az optocsatoló tranzisztoráról vett jel formálása, erősítése kis kimeneti impedanciára, nagy terhelhetőségű TTL szintre.
A másik oldalon az érzékelő (vagy bármi amit odakötsz érzékelőként) az optocsatoló diódáját meghajtó áramkör.
Mivel a foto diódák (gyakorlatilag egy LED) áramár korlátozni kell, és a záró irányú feszültségük is általában 5 V körüli, fordított polaritás ellen védeni kell. Az R1 a dióda áramát korlátozza, az R2 ellenállással feszültség osztót alkotva, a dióda elvégzi a fordított polaritás elleni védelmet, az R2C1 komplexum zavarszűrést végez, az R3 a fototranzisztor munka ellenállása.
Az optocsatoló LED diódáján nem kell nagy áramot átengedni, általában 1 - 2 mA -t, de nézd meg az adatlapját. Ugyanígy a fototranzisztor kollektorába az ellenállást úgy kell megválasztani, hogy ne legyen se kicsi, (a max kollektor áram miatt), és túl nagy, hogy üzembiztosan meg tudja hajtani a buffer bemenetét, mint terhelést. A buffer bemenete egyenáramúlag is terheli az optotranzisztor kimenetét.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) freechat hozzászólása Szept 17, 2013 /

Segítségre lenne szükségem, sajnos költözés miatt már nem férek hozzá a műhelyhez.
Egy olyan megoldásra lenne szükségem ami egy Android-os telefonhoz egy szinti kötését megoldja.

Ha jól olvastam akkor egy headset-ből meg lehet oldani, hogy a mikrofonja helyett egy jack aljzat legyen és oda egy mezei szintit rá lehessen kötni. (Pontosabban annak van egy fejhallgató kimenete bár az van ráírva, hogy headphone/line-out).
Pár ellenállás stb... (Már kapcsolási rajzot is kaptam hozzá, de sajnos a kivitelezést nem tudom megoldani).
(#) laacika válasza Szirty hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Köszi válaszod,igen fénycsőre gondoltam,és álltalába szokott kondi lenni a trafó előtt!
14 mikrós amiket kaptam,szóval kissebb motorokhoz 400-500-600w-osakhoz tökéletesen megfelel ha rá akasztok egy db-ot,vagy ha egy kicsit nagyobb a moci akkor 2db ot,elfér rajta,kicsik a kondik (nem a régi 4 mikrós fémházas nagy batárról van szó),ügyes kis fehéz műanyag.
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Hello! Nyugodtan megteheted azt is, nem kell semmi, csak bírja a táp. De egy mezei trafó is jó, ha illeszkedik az ellenállás huzalhoz. Maximum ugyan abból a ellenállás anyagból előtét ellenállást is csinálsz hozzá, ha sok a fesz.. üdv!
(#) Gery válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Szia,

Először is köszönöm a válaszod. Ugyanakkor értem is meg nem is. Az elsődleges probléma, hogy nem tudom értelmezni az adatlapt. Mellékelem képként az adatlap 2 táblázatát (+az eredeti adatlapot is). Ami számunkra fontos (ha jól értelmezem), az az also. Ez alapján az optokapu ledje 1mA -t igényel és 1.1V -on? Az 1.1V az nem kevés neki? És mit jelent az 5V záró irányú feszültség? Az meg sok egy lednek nem?
Továbbá megnéztem a PLC -ben milyen értékű ellenállások vannak berakva. R1 -nek 3.3k, R2 -nek pedg 61ohm. Ha ezeket rakom be akkor a led -re csak 0.44V esik, az meg biztos kevés.
Egyszóval milyen áramra és feszre méretezzem a ledet szerinted?
(#) proli007 hozzászólása Szept 17, 2013 / 1

Hello!
Nem jól értelmezed. Az infra Led az optóban olyan mint bármelyik másik Led. Soha nem a feszültség számít, mert alapvetően nem azzal, hanem az áramra működik. Egy adott áram, a diódán egy adott feszültséget állít be. (Mint egy ellenálláson, csak ez éppen a feszültség és az áram itt nem lineáris összefüggésű, mint ellenállás esetén.)
- Vagy is az adatlap azt "mondja", hogy 1mA "IF" Led-áram a Led-en 0,9..1,2V nyitófeszültséget hoz létre.
- A feszültség csak annyiban számít, hogy az előtét ellenállás meghatározásánál, tudjunk számolni a Led feszültségesésével.
- Amikor a Led-re fordított polaritású feszültség kerül, (ekkor ugyebár nem fog világítani, és áram sem folyik a diódán) annak maximális értéke 5V lehet, ha nem szeretnénk, hogy károsodjon a Led.
- A PLC-ben biztos hogy nem 61ohm-os ellenállás van, hanem legfeljebb 610ohm-os. Vagy is a PLC bemeneten folyó áramot legfőképpen a 3,3kohm határozza meg. Ha kiszámoljuk, akkor ki kell számolnunk az ellenállásra jutó feszültségesését. UR=Ut-Ud-Uled=24V-0,7V-1,1V=22,2V Íg az áram IR=UR/R=22,2V/3,3k=6,7mA. Ez az áram fog átfolyni a Led-en és az 610ohm-os ellenálláson. Mivel a Led szinte határolja a feszültséget mint egy stabilizátor, azon hozzávetőlegesen meg lesz az 1,1V. Így a párhuzamos ellenálláson folyó áram 1,1V/610ohm=1,8mA lesz. Vagy is a 6,7mA bemenőáramból így a Led-en kb. 5mA áram fog folyni. Ami nem tilos, hiszen az adatlap szerint annak maximuma 20mA.
- Felmerülhet a kérdés, miért van párhuzamos ellenállás a Led-en. Azért, hogy a 24V-ra szánt bemeneten, legyen valami zavarvédelmi sáv. Vagy is egy minimális bementi feszültség alatt, ne folyjon a Led-en áram. Ha feltételezzük, hogy ha a Led-re a feszültségosztóról (3,3k/610ohm) nem jut még 1V feszültség sem a diódára, akkor azon nem folyik áram. Azt már tudjuk, hogy a 610ohm-on akkor lesz 1,1V feszültség, mikor 1,8mA folyik rajta át. Vagy is ekkor a 3,3kohm-on eső feszültség, 1,8mA*3,3k=6V. Vagy is 6V bementi feszültség alatt, a Led-en enm is folyhat áram..
Remélem ez alapján, már értelmezni tudod a méretezést.. üdv!
(#) balogtibor hozzászólása Szept 17, 2013 /

azt leírná valaki, hogy a nem szimettrikus tápról ellátott ic-t hogy kell bekötni, mert megcsináltam a rajzot és működik is, csak tudni szeretném hogy hogy számoljam a féltápfeszt (próbáltam feszültségosztót, de valamiért rosszul sikerült, csak búgott az áramkör; valamint a lenti áramkörbe nem értem a kondenzátor szerepét ami a 0V felől tart a nem invertáló lábhoz) és a többi alkatrészről néhány szót, mert nem találtam érthető leírásokat.
köszönöm!
a köv. építésem egy olyan áramkör lenne amiit gitárba szeretnék tenni, egy 3 sávos hangszínszabályzó... (csaknem tudom ellátni az ic-t táppal)

tanács2.png

(#) pucuka válasza Gery hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

A felső táblázatban az abszolút maximális adatok vannak. Ha ezeket túlléped, tönkremegy.
Ezeket a legszélsőségesebb esetben sem lehet, még csak megközelíteni sem.
Az alsó táblázatban üzemi adatok vannak felsorolva.
A LED -nek nem 1mA -re van szüksége, 1,1 V -on, hanem HA 1 mA folyik át, akkor 1,1 V esik rajta. A két megfogalmazás nem ugyanazt jelenti. Tehát a LED előtti komplexumot úgy kell méretezni, hogy a diódán 1 mA folyjon, és fordított vezérlőjel esetén se legyen rajta 5 V -nál nagyobb feszültség.
Ha 24 V esetén 0,44 V -ot mérsz a LED -en, az biztos kevés lesz neki. De biztos, hogy 24 V megy be, nem lehet, hogy valami rövid, de nagyobb amplitúdójú impulzus? Pl egy induktív érzékelő? Ezt már nem tudom, ehhez nem értek.
(#) kadarist válasza balogtibor hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

Szia!
Éppen az a kondenzátor szűri ki a brummogást.
(#) proli007 válasza balogtibor hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

Hello!
- Sokat számolni nem kell, mert két azonos értékű ellenállás, pont felére osztja a tápot. Amúgy ez is feszültség osztó.
- A kondi azért kell, mert a tápfeszültségen lévő esetleges zavarfeszültséget is felére leosztva bevezeti a bemenetre az osztó. Az meg felerősítve megjelenik a kimeneten. A kondi azért kell, hogy az osztó alsó tagját váltóáramilag söntölje. Népszerű nevén ezt, "hidegítésnek"hívják.
Kicsit el kellene merülni a soros-párhuzamos kapcsolások kondenzátor reaktanciájának rejtelmeibe, ha már műveleti erősítőkkel szeretné foglalkozni. üdv!
(#) Dany33 hozzászólása Szept 17, 2013 /

Sziasztok!

Meg tudnátok mondani mivel tudnám ezt helyettesíteni? Link
Előre is köszönöm!
(#) balogtibor válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

-ha tudnál javasolni valami jegyzetet, vagy kulcsszavakat h mire kerressek rá, akkor nem írkálnék fölöslegesen (és köszönöm a segítséged) (eddig ilyeneket néztem hogy tranzisztoros erősítő tervezés tutorial: http://www.electronics-tutorials.ws/amplifier/amp_2.html ; és a borbély gábor - elektronika I-II) meg csinálgattam áramköröket csak nem tudatosan hanem kísérleti jelleggel
(#) Dany33 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Köszi szépen, nem tudom miért nem akadtam rá....
(#) proli007 válasza balogtibor hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Hello! Én nem igazán szoktam már keresgélni a hálón ilyesmit, de itt a fiúknak már volt sok-sok ajánlatuk. És remélem lesz is.. Könyvek meg már nem igazán beszerezhetőek.. (gondolom én) üdv!
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Sziasztok,

Köszönöm a válaszokat! Továbbá akkor kérlek titeket nézzétek meg, a leírtak alapján jól gondolkozom -e? Szóval szétszedtem a kapcsolást, hogy jobban tudjam értelmezni. Ut = Ud = UR2 = UR1. Amit tudunk, hogy Ut = 24V, Ud = 0.7V, UR2=Uled = 1,1V és hogy Iled = 1mA, azaz 1mA -nek kell átmennie az optocsatoló ledjén. Ezek után önkényesen választottam egy 3.3k értéket R1 -nek. Ezután kiszámoltam UR1 -et, IR1 -et és IR2 -őt. Ezek után meg tudtam hazározni R2 -őt amiből szabványosat választva 200ohmot kaptam. Számoltam még teljesítményt is és R1 -hez egy félwattos, R2 -höz meg negyedwattos bőven jó. Ez így helyes?

led.jpg

Következő: »»   2111 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem