Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2195 / 3962
(#) dd9212 hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Bekötésben segítene valaki? Lásd a képet. Mi hová kössek? Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) laszlo raduj válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A poti csak egy tip volt, építhetsz belőle folyadék szintmerőt ,stb.

Google a barátod
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) Marko Ramiusz válasza maria hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Szia! Az ilyen eszközt ebben a szakmában forrasztópákának nevezik. Üdv.: Yoe
(#) szikorapéter válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget,akkor egyenlőre tartalékolok ezekkel az Ic-kel.
(#) efraim válasza maria hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Valamikor réges-régen az Ezermester Áruházban kapható volt "cinező" 12 V-os, de ment az 2 db. 4,5 V-os laposelemről is. Olyan vékony volt mint egy töltőceruza hegye és vörösrézből készült hegyeket lehetett rátolni. Azóta sem láttam, pedig vennék szivesen.
(#) resystance válasza maria hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Nem ilyet keresel? Ez elemes.
(#) resystance hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Ha egy hozzászólás moderátor által átkerül máshova, akkor is vastag lesz a témák listájában a téma?
(#) mikrokapcsolo válasza resystance hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Vastag nem lesz, vastagok csak a kiemelt témák, de azok mindig azok. Legfeljebb az oldalsávon feljebb jön a topik címe, jelezve, hogy frissült.
(#) qvasz2 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Fogóval megfogod a fémet és hátrahúzod (a majdani vezeték felé) a műanyag részét. Elég szoros szokott lenni, úgyhogy ne sajnáld!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Nehogy már karácsonykor egymásnak essetek! A moderátornak az a dolga, hogy moderáljon.Ha nem oda való, vagy sért valami szabályt vagy valakit, tegye helyre. Ez az ő dolga.
(#) zolti válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A kazánom kitűnően működik aggregátorról!!!Nem volt egyszerű de összepakoltam!!!
(#) Matyesz hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Már alakulóban van az első erősítőm, de megint lenne 3 egyszerű kérdésem.
1, ez már egyszer meg lett válaszolva, de akkor nem volt számomra egyértelmű. A balance potmetert ha így kötöm be akkor az jó?
2, egy tekerős bemenetválasztót szeretnék bele, amivel 4 bemenet közül lehet választani, mindegyik sztereo. Ez esetben nekem erre az eszközre van szükségem, és ebből csak két kört kell bekötnöm?
3, szeretnék bele egy kis LED-et ami a bekapcsolt állapotot jelzi. A tápom feszültsége 40V és kb. 1,5A. Van olyan LED ami ezt bírja, vagy valami egyébbel kell együtt kapcsolni?
a kérdések kicsit bugyuták, de a keresések ellenére sem tudtam ezeket az infókat kihámozni a fórumból.
Köszönöm a segítséget és a türelmet.
Üdv:Matyi
(#) mikrokapcsolo válasza Matyesz hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Szia!
Az első: biztosan ezt a képet szeretted volna linkelni? ha igen, erről nekem nem egyértelmű semmi.
A második: Nem ismerem ezt a fajta kapcsolót, majd valaki más segít.
A harmadik: legegyszerűbb: előtétellenállás. Ennek értékét az oldalon található "Segédprogramok" menüpont "LED előtét ellenállás számoló" progival tudod kiszámolni.
(#) Matyesz válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Köszi!
Szóval a lényeg. van egy sztereo potmeterem a balance állitásra.A középső csatlakozó lesz a "kimenet" ami megy az erősítőbe, az egyik szélső földre, a másikra meg a "bemenet", és a másik csatornánál ugyan ez, csak a két szélső felcserélve. Kicsit nehézkes ezt leírni A multkor azthiszem ezt linkelték nekem, de ezt egyáltalán nem értem...
(#) mikrokapcsolo válasza Matyesz hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Ezt most így nem nagyon tudom magam elé képzelni, de ha jól látom ezt egy valamilyen épített dolog oldaláról linkelted, az a neve, hogy balance akármi, tehát nagy valószínűséggel jó lesz. Ha esetleg akad egy sztereo potid, drótozd össze, és teszteld le, hátha nem úgy van, ahogy van.
Amit most linkeltél, az első része egy hangerőszab, de az alsó résznek semmi értelme nincs. A poti mind két lába a földön van, azzal csak azt éred el, hogy középen halkabb lesz, de ahogy az egyik vagy másik oldalra közelítesz, hangosodni fog egyszerre a kettő. Ez nem balance.
Szerk.: Még egy párszor átnézve az első linkelt képet, ez így eben a formában azt fogja csinálni, amit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) Matyesz hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Oké, majd próbálkozok. Örülök hogy számodra sem tűnik értelmesnek, ez megnyugtató...
És honnan tudom meg hogy mekkora a nyitófeszültsége mondjuk ennek a LED-nek?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza Matyesz hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
"Segédprogramok"-"LED paraméterek"
(#) zolti válasza zolti hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
És siker!!!A kazánom nem kapcsol ki!Áramszünet esetén ugyanis a világításom, konyha fürdő,wc,nappali,háló,gyerekek szobája,folyosó,világítását 180ah-aksi szinuszos(tökéletes.nem trapéz ,nem négyszög,szinusz)inverterrel oldottam meg. 72 óráig bírja ha mindegyik világít(led,nem gagyi)Gyakori az áramszünet ahol lakunk.Ez ok.De ott vannak még a nagy fogyasztók ne soroljam.FŰTÉS!!!sima fali Beretta olasz turbós gázkazán,ami a fűtést és a meleg vizet szolgáltatja.Beszereztem egy második világháborús aggregátort, bivaly
mindent de tényleg MINDENT hajt,kivéve a kisteljesítményű gázkazántadott egy tippet itt a fórumban egy ÚR az ő zsenialitásával oldottam meg hogy ne kapcs ki a kazán .Bután néz ki tévézni sütni(elektromosan)16 cfokban
(#) Matyesz hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Köszönöm mikrokapcsolo, tényleg sokat segítettél
(#) pucuka válasza mlaci79 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Ha ebben a topikban teszed fel a kérdésedet, választ is kaphatsz.
(#) kadarist válasza zolti hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
És mi volt ennek az "úr"-nak a tippje, elárulod?
(#) Matyesz hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Úgytűnik még mindig nem ért véget a kezdőkérdéseim özöne.
Tehát a tápom 40V feszültséget szolgáltat, de feltételezem hogy az erősítő áramfelvétele változik mondjuk a hangerő állitásával. Így ha a LED-et az erősítővel párhuzamosan kötöm a tápra, akkor a LED-en átfolyó áram nem lesz állandó. Ugyebár ebbe a kalkulátorba (segédprogram) be kell írni a LED-en átfolyó áramot. Akkor ezt most hogyan is számolom ki? Az erősítő egyébként +-40V tápfesszel működik, és 2x50W a teljesítménye, a trafó pedig 160 wattos.
(#) zolti hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
A fehér vékony vezeték.De azért ne ártana ha Tisztelt tibibalogh520 is ránézne.Meg arra is hogy miért kell +fogyatókat is rákötni hogy ne 0 ohm-on álljon a mutató!
(#) mikrokapcsolo válasza Matyesz hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Ááljunk meg egy picit. Az, hogy a te tápod tud 1,5A-t, és mivel ez feszültséggenerátor (kb: 0-1,5A terhelés esetén is 40V-od lesz) így az áramot semmi sem korlátozza. Ha a te tápod GND és + között 40V-ot ad le, akkor ott kivehetsz 1A-t, 40V lesz. A led pedig úgymond rövidzárként számít, tehát korlátozni kell a rajta átfolyó áramot. Ezt egy ellenállással teheted meg. Ha példának okáért azt mondod, hogy van egy "sima" zöld leded, és te azt akarod 40V-ra akasztani, akkor úgy kezded a számolást, hogy először is kitalálod a leded nyitófeszültségét, azaz, hogy mikortól világít. Ezt a segédprogik között megtalálod. Következőekben meghatározod, hogy mekkora áramot akarsz a leden áthajtani, ez általában ha 10-20mA, már nagyon szépen világít.
Most használjuk a segédprogramot, vagy számoljunk Ohm törvényével (mind a kettő ugyanazt az eredményt fogja adni). Azt mondjuk, hogy led nyitófesz mondjuk 2,2V. Ugye R=U/I. Az 'U' itt az lesz, aminek az ellenálláson kell esnie, ezt Ube(40V)-Uled(2,2V)/I(15mA=0,015A) vagyis 40-2,2/0,015= 37,8/0,015= 2520. Ez az ellenállásod értéke ohmban, vagyis 2,5k. Szabványban azt hiszem a legközelebbi érték a 2,7k, ezzel közel 14mA fog átfolyni a leden, ami szépen fog világítani.
(#) Matyesz hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a helyreigazítást, minden világos!
Üdv:Matyi
(#) mikrokapcsolo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Bocsánat.Azt is ki kell számolni, hogy mekkora teljesítményű ellenállás kell, ezt pedig P=U*I, U az ellenálláson eső fesz, 37,8V, I az ellenálláson átfolyó áram, mivel sorosan van a leddel, ezen is 15mA fog folyni, vagyis P=37,8*0,015, ami 0,567W vagyis több mint amit egy 'általános' fél wattos ellenállás el tud viselni, ezért ide egy 0,6, sőt inkább az 1W-os típusból kell.
(#) mikrokapcsolo válasza Matyesz hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Szívesen, ezért vagyok (vagyunk) itt!
(#) janikukac hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék, hogy hogyan kell az ilyen típusú kapcsolót bekötni? 6 lába van. Valamint érdekel, hogy mire jó az a sok alátét ami rajta van. Van fogazott, van olyan, aminek pöcke van...
(#) mikrokapcsolo válasza janikukac hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Szia! Ígykell bekötni, illetve az a sok alátétet úgy kell felfűzni, hogy: kapcsoló->anya->bentpöckös alátét(aminek ugye kint is van egy pöcke, ez azért jó, hogy ha akad ott egy furat, amibe a külső pöcök akad, nem tud elfordulni a kapcsolód)->előlap->fogas alátét->újabb anya.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Hello! A "hatlábúban" két váltóérintkező van. A pöckös alátét hornyolt is, megakadályozza a kapcsoló elfordulását a furatban. A koronás alátét megakadályozza a rögzítő csavar kilazulását. üdv!
Következő: »»   2195 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem