Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   222 / 4003
(#) d9thc válasza fureszk hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Köszi, ez jó
(#) devilio válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Sziasztok!

Kicsit be voltam havazva...
Szóval igen, proli007 rátapintott a lényegre, és bocsi
hogy (nem)kicsit hülyén fogalmaztam meg a kérdést

A másik fele az lenne, hogy lehetséges hogy az 555 nem hajtja meg a 2n3055 "rendesen" ?
tudom ez megint egy kérdés, de olyan mint ha a tranyó kollektorán nem jelenne meg a gnd "teljesen"?
Konkrétan az történik, hogy pl ráteszek egy autós rellét az frankón megy, teszi a dogát... de eredetileg egy autó gyujtótrafóját szeretném rákötni, és azzal is megy, de a szikra amit csinál gyenge!
Ha a rellét kötöm be, és arra kötöm a trafót, akkor az eredmény 3x nagyobb szikra...
(a tudatlanságomon kívül) mi okozza ezt?

Üdv
Devilio
(#) kocici17 válasza devilio hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Hogyis van ez??????
Az autó gyujtó trafoja pozitiv közös és a negativot kapcsolod......
Aztán.....a 2n3055 kollektora az bizony pozitiv mert a negativot kapcsolgatná.. na elöbb ezt hozd össze.
(#) devilio válasza kocici17 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Hi!

Tehát a trafó folyamatos + kap, és a mexakító nyitja-zárja az áramkört és amikor nyit, akkor keletkezik a szikra. Gyakorlatilag a megszakítót szeretném kiváltani egy tranyóval. Közben gondolkodtam kicsit, és sztem az lesz a baj, hogy a megszakító teljesen bontja az áramkört, itt pedig lehet hogy ez nem történik meg ?
Esetleg a tranyó nem zár be teljesen?

Üdv!
Devilio

Csak elgondolat.

autó.jpg

Ja, valami ilyesmin agyalok...
(#) AMD hozzászólása Máj 15, 2008 /

Nem tudja valaki a zenének a nevét?
Video

Te Az emitteren vezérelsz és az a 2n3055nek nem fog tetszeni mert nem pnp, amit ta rajzoltál az egy pnp meghajtás. de te irtad a 2n3055-öt nem én.Ez pedig inkább 2n 2955
(#) kocici17 válasza AMD hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Személy szerint nem tudom, de talán a chet falakon probáld meg mert ez itt szakmai forum.

ezt nem én rajzoltam, most találtam egy tranyós gyujtás oldalon, csak beraktam, hogy valami ilyesmit szeretnék...
3055 van előttem pár darab azért próbálkozok azzal...

Üdv
Devilio
(#) _ampervadasz_ válasza AMD hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

...ez nem semmi kérdés volt! Hirtelen azt hittem hogy "zénert" értesz, de én láttam rosszul... (mivel ez egy szakmai Fórum)
Ez egy igazi kezdő kérdés volt részedről!
(#) zoly15 hozzászólása Máj 15, 2008 /

Sziasztok!
Ez a kérdés nem elektronikai térbe vág de azért felteszem
Ma kémia órán vettük a vasgyártást... mikor a tanár sorolta fel hogy vannak különféle vasércek nekem a fülem "megakadt" egy szócskán ami a "mágnesvasérc" volt!
Az lene a kérdésem hogy ez az az anyag ami a mágnes?
Csak még "töltetéen" állapotban? Azaz még nincsen mágneses hatása?
És ez a vasérc hogyan néz ki? (Szeretnék gyüjtögetni )

üdv!
(#) kocici17 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

magnetit (mágnesvasérc). Erősen mágneses vas-oxid ásvány (Fe3O4). Oktaéderes kristályokból áll.- további info google " mágnesvasérc". a lágyvas is vas csak nem emlékszik a mágneses hatásra, és ha igaz /de nem biztos mert rég ranultam/ ill. tanitották a normál vasérc az FE2.
(#) zoly15 válasza kocici17 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

köszi az infót a google bácsi csak
enyit tud
Ha ki tudnám belőle nyerni az O2-t akkor mágnes lenne belőle?
(#) kocici17 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Attol még nem lenne mágneses, mert azzal hogy elvonod az oxigént a vasoxidból csak visszanyered a vasat, de nemmindegy a tisztasága. Sajna többre nem emléxem mert istentelen rég volt Ahoz még rendezni kellene a kristályok töltését de az nem redukcioval történik.
(#) proli007 válasza devilio hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Szia!

Kicsit össze-vissza csapkodsz!

Először azt kérdezed, lehet-e a pluszt kapcsolni, ha a relé egyik fele a testen van? Aztán a gyújtórtafót kapcsolnád, aminek a pontja a plusz-on van.

Szóval! Ha "tranzisztoros gyújtást" szeretnél készíteni, akkor biztos van a hálón konkrét kapcsolás, aminek a "végfokát" kell megépítened.
De a 2N3055-öt elfelejtheted. Mindenképpen rossz. A gyújtásnál, amikor a tranyó zár, az áram megszakad, kb. 400V feszültség van. Amikor meg a tranyó nyit, akkor meg kb. 5A. Ha bekapcsolt állapotban a tranzisztor maradék feszültsége (szaturáció) magas, elveszik az energia, plusz fűt. Valami BDX98-at használtunk annak idején, mikor gyujtást készítetünk.
- Ebben az áram tartományban, a tranzisztornak elég kicsi az áramerősítési tényezője, 5..10 körül van. Ez a bázisban akár 0,5..1A meghajtást is igényelhet. Ezt már nem illik az NE-re bízni. Tehát, valamilyen meghajtótranyót kell elétenni és egy bázisáram korlátozó ellenállást, mert a nagy áramerősítésű darlingtonoknak, megint csak magas a szaturációs feszültségük.
- A védődiódát, amit a relénél alkalmaztunk, el kell felejteni, mert a trafó un. "nyitási indukció"-ban működik, de a dióda, pont ezt akadályozza meg és zárja rövidre. Viszont a feszültség végtelen emelkedését meg kell akadályozni, pld. két bika ZX200-as zéner soros kapcsolásával. (Vagy varisztor v. feszvédő dióda...) És nem árt egy RC tag a kollekor emitter közé, hogy a jel meredeksége kézbentartható legyen.
De mind ezt, láthatod egy tranyós gyujtás áramkörben. Csak neked itt az NE fogja az ütemet adni, nem a megszakító kalapács. Valamint a gyújtásnál használt kondit is a trafóra kell tenni, mert azzal működik együtt a trafó.

Ja, és ha nem aksiról akarod táplálni, akkor elég bika táp és kondi kell a működéshez.

Igen remélem, hogy nem valami "agyonütő" szerkezetet készítesz, mert igen ködösen fogalmazol.
De sokkal egyszerűbb lett volna az életünk, ha úgy teszed fel a kérdést, hogy "Ezt és ezt szeretnék készíteni ebből, mi a véleményetek?" Akkor nem kellene kitalálgatni a gondolataidat.

üdv! proli007
(#) Kovidivi válasza Norberto hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

hmmm csak kételkedtem egy kicsit. Tudod, sose bízz meg senkiben! :hehe: De komolyan!
(#) Báddzsó hozzászólása Máj 15, 2008 /

sziasztok!, egy kezdő kérdés: gépem line in csatlakozója meghalt, nem érintkezik, csak nagyon néha, forrasztgatni nem igazán szeretném (alaplapra van integrálva).
Viszont a mikrofon csatlakozója szabad, beledughatom oda minden illesztés nélkül, közvetlenül? köszi!
(#) titi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Hali!

1. A Mic bemenet mono.
2. Más jelszint.
3. Bár sztereó a csatlakozó, de az egyiken tápfesz van.
(Innen kaphat tápot az elektret mikrofon.)

CD audiobemenet nincs rajta? Én azt használnám.
Esetleg AUX csatlakozó?
(#) devilio válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Szia proli007!

> Kicsit össze-vissza csapkodsz!
Bocs, ha ködösek a megfogalmazásaim én ilyen vagyok + dolgozom is közben, de ígérem összeszedem a gondolataimat, és csak utánna írok hülyeséget

Hidd el, nem szeretnék senkit agyonütni a kütyüvel, sőt még csak nem is tervezem a kerítésbe vezetni, vagy bármiféle élőlény ellen használni
Egyébként én is kb arra a következtetésre jutottam, hogy egy kész gyujtást kell felhasználnom, és találtam is egy aranyos kis rajzot, ami talán használható (csatolva, forrás: http://tctech.hu/auto/tuning/elektrogy.htm)...
a T3 bázisát hajtom meg az 555-el (a T2 és környéke nélkül) akkor ez így már stabil, és működőképes lenne ugye?

A combos táp alatt mit értesz? egy 5A est használok a próbálkozásnál, de van valahol egy pc at-s tápom az kb 10A

10telettel:
Devilio

elektrogy.jpg

(#) devilio válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Szia Báddzsó!

Ha nem akarsz forrasztani, és valami AC97-es integrált kártyád van, akkor vegyél egy egyszerű PCI-ost és tiltsd le a régit!
Vagy nézz körül a neten egy SB LIVE 5.1 már kb 2-3 ezerért van használtban, és klasszisokkal jobb az alaplapinál!!
Illetve az alaplapon kell hogy legyen cd/aux csati az optikák miatt, aminek már gyakorlati haszna nincs, ha xp van a gépen... azt is tudod bemenetként használni!

Üdv
Devilio
(#) proli007 válasza devilio hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Hello!

Némi badarság van a rajzon, de kijavítottam, hogy neked megfelelő legyen. (plusz zéner, meg a kettő fordítva...de a 2db 2,2Mohm-ra sincs szükség)

üdv! proli007

E-gyujtas.jpg

(#) devilio válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Szia proli007!

Köszönöm a korrekciót, a 7végén összerakom, és referálok

Üdv
Devilio
(#) csikosgabi hozzászólása Máj 16, 2008 /

Sziasztok.Egy egyszerű fejhalgato erősítőre lenne szükségem de még hétvégén kell megépítenem.Találtam már pár rajzot de most pont kifogytam az IC-kből csak TL 081 vagy TL072 vagy LM 324-em van itthon.Ha lenne valami jó kis 9V-s táplálást igénylő rajzotok annak nagyon örülnék...
Előre is köszi
(#) maTaKee válasza csikosgabi hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Hali!
Itt van. Ebbe TL071 van, de belerakhatod a TL072-t is, csak abba 2 műv. erősítő van! (Ha jól emlékszem)
(#) Kepa hozzászólása Máj 16, 2008 /

Sziasztok !

PC hangkártya erősítésre szánt tda7375-ös kapcsoláshoz jó a PC táp ???
(#) uli hozzászólása Máj 16, 2008 /

szia!
az ic 28 Val működik, tehát eléggé kevéske.
uli

De elvileg jó ?
(#) uli hozzászólása Máj 16, 2008 /

Elvileg jó,csak jóval kisebb teljesítményt fog neked leadni

Köszönöm !
Hali !
Következő: »»   222 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem