Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Kicsit be voltam havazva... Szóval igen, proli007 rátapintott a lényegre, és bocsi hogy (nem)kicsit hülyén fogalmaztam meg a kérdést ![]() A másik fele az lenne, hogy lehetséges hogy az 555 nem hajtja meg a 2n3055 "rendesen" ? tudom ez megint egy ![]() Konkrétan az történik, hogy pl ráteszek egy autós rellét az frankón megy, teszi a dogát... de eredetileg egy autó gyujtótrafóját szeretném rákötni, és azzal is megy, de a szikra amit csinál gyenge! Ha a rellét kötöm be, és arra kötöm a trafót, akkor az eredmény 3x nagyobb szikra... (a tudatlanságomon kívül) mi okozza ezt? Üdv Devilio
Hogyis van ez??????
Az autó gyujtó trafoja pozitiv közös és a negativot kapcsolod...... Aztán.....a 2n3055 kollektora az bizony pozitiv mert a negativot kapcsolgatná.. na elöbb ezt hozd össze.
Hi!
Tehát a trafó folyamatos + kap, és a mexakító nyitja-zárja az áramkört és amikor nyit, akkor keletkezik a szikra. Gyakorlatilag a megszakítót szeretném kiváltani egy tranyóval. Közben gondolkodtam kicsit, és sztem az lesz a baj, hogy a megszakító teljesen bontja az áramkört, itt pedig lehet hogy ez nem történik meg ? Esetleg a tranyó nem zár be teljesen? Üdv! Devilio
Ja, valami ilyesmin agyalok...
Személy szerint nem tudom, de talán a chet falakon probáld meg mert ez itt szakmai forum.
ezt nem én rajzoltam, most találtam egy tranyós gyujtás oldalon, csak beraktam, hogy valami ilyesmit szeretnék...
3055 van előttem pár darab azért próbálkozok azzal... Üdv Devilio
...ez nem semmi kérdés volt! Hirtelen azt hittem hogy "zénert" értesz, de én láttam rosszul...
![]() Ez egy igazi kezdő kérdés volt részedről! ![]()
Sziasztok!
Ez a kérdés nem elektronikai térbe vág de azért felteszem ![]() Ma kémia órán vettük a vasgyártást... mikor a tanár sorolta fel hogy vannak különféle vasércek nekem a fülem "megakadt" egy szócskán ami a "mágnesvasérc" volt! Az lene a kérdésem hogy ez az az anyag ami a mágnes? Csak még "töltetéen" állapotban? Azaz még nincsen mágneses hatása? És ez a vasérc hogyan néz ki? (Szeretnék gyüjtögetni ![]() üdv!
magnetit (mágnesvasérc). Erősen mágneses vas-oxid ásvány (Fe3O4). Oktaéderes kristályokból áll.- további info google " mágnesvasérc". a lágyvas is vas csak nem emlékszik a mágneses hatásra, és ha igaz /de nem biztos mert rég ranultam/ ill. tanitották
![]()
köszi az infót a google bácsi csak
enyit tud ![]() Ha ki tudnám belőle nyerni az O2-t akkor mágnes lenne belőle?
Attol még nem lenne mágneses, mert azzal hogy elvonod az oxigént a vasoxidból csak visszanyered a vasat, de nemmindegy a tisztasága. Sajna többre nem emléxem mert istentelen rég volt
![]()
Szia!
Kicsit össze-vissza csapkodsz! Először azt kérdezed, lehet-e a pluszt kapcsolni, ha a relé egyik fele a testen van? Aztán a gyújtórtafót kapcsolnád, aminek a pontja a plusz-on van. Szóval! Ha "tranzisztoros gyújtást" szeretnél készíteni, akkor biztos van a hálón konkrét kapcsolás, aminek a "végfokát" kell megépítened. De a 2N3055-öt elfelejtheted. Mindenképpen rossz. A gyújtásnál, amikor a tranyó zár, az áram megszakad, kb. 400V feszültség van. Amikor meg a tranyó nyit, akkor meg kb. 5A. Ha bekapcsolt állapotban a tranzisztor maradék feszültsége (szaturáció) magas, elveszik az energia, plusz fűt. Valami BDX98-at használtunk annak idején, mikor gyujtást készítetünk. - Ebben az áram tartományban, a tranzisztornak elég kicsi az áramerősítési tényezője, 5..10 körül van. Ez a bázisban akár 0,5..1A meghajtást is igényelhet. Ezt már nem illik az NE-re bízni. Tehát, valamilyen meghajtótranyót kell elétenni és egy bázisáram korlátozó ellenállást, mert a nagy áramerősítésű darlingtonoknak, megint csak magas a szaturációs feszültségük. - A védődiódát, amit a relénél alkalmaztunk, el kell felejteni, mert a trafó un. "nyitási indukció"-ban működik, de a dióda, pont ezt akadályozza meg és zárja rövidre. Viszont a feszültség végtelen emelkedését meg kell akadályozni, pld. két bika ZX200-as zéner soros kapcsolásával. (Vagy varisztor v. feszvédő dióda...) És nem árt egy RC tag a kollekor emitter közé, hogy a jel meredeksége kézbentartható legyen. De mind ezt, láthatod egy tranyós gyujtás áramkörben. Csak neked itt az NE fogja az ütemet adni, nem a megszakító kalapács. Valamint a gyújtásnál használt kondit is a trafóra kell tenni, mert azzal működik együtt a trafó. Ja, és ha nem aksiról akarod táplálni, akkor elég bika táp és kondi kell a működéshez. Igen remélem, hogy nem valami "agyonütő" szerkezetet készítesz, mert igen ködösen fogalmazol. De sokkal egyszerűbb lett volna az életünk, ha úgy teszed fel a kérdést, hogy "Ezt és ezt szeretnék készíteni ebből, mi a véleményetek?" Akkor nem kellene kitalálgatni a gondolataidat. üdv! proli007
hmmm
![]() ![]()
sziasztok!, egy kezdő kérdés: gépem line in csatlakozója meghalt, nem érintkezik, csak nagyon néha, forrasztgatni nem igazán szeretném (alaplapra van integrálva).
Viszont a mikrofon csatlakozója szabad, beledughatom oda minden illesztés nélkül, közvetlenül? köszi!
Hali!
1. A Mic bemenet mono. 2. Más jelszint. 3. Bár sztereó a csatlakozó, de az egyiken tápfesz van. (Innen kaphat tápot az elektret mikrofon.) CD audiobemenet nincs rajta? Én azt használnám. Esetleg AUX csatlakozó?
Szia proli007!
> Kicsit össze-vissza csapkodsz! Bocs, ha ködösek a megfogalmazásaim én ilyen ![]() ![]() ![]() Hidd el, nem szeretnék senkit agyonütni a kütyüvel, sőt még csak nem is tervezem a kerítésbe vezetni, vagy bármiféle élőlény ellen használni ![]() Egyébként én is kb arra a következtetésre jutottam, hogy egy kész gyujtást kell felhasználnom, és találtam is egy aranyos kis rajzot, ami talán használható (csatolva, forrás: http://tctech.hu/auto/tuning/elektrogy.htm)... a T3 bázisát hajtom meg az 555-el (a T2 és környéke nélkül) akkor ez így már stabil, és működőképes lenne ugye? A combos táp alatt mit értesz? egy 5A est használok a próbálkozásnál, de van valahol egy pc at-s tápom az kb 10A 10telettel: Devilio
Szia Báddzsó!
Ha nem akarsz forrasztani, és valami AC97-es integrált kártyád van, akkor vegyél egy egyszerű PCI-ost és tiltsd le a régit! Vagy nézz körül a neten egy SB LIVE 5.1 már kb 2-3 ezerért van használtban, és klasszisokkal jobb az alaplapinál!! Illetve az alaplapon kell hogy legyen cd/aux csati az optikák miatt, aminek már gyakorlati haszna nincs, ha xp van a gépen... azt is tudod bemenetként használni! Üdv Devilio
Hello!
Némi badarság van a rajzon, de kijavítottam, hogy neked megfelelő legyen. (plusz zéner, meg a kettő fordítva...de a 2db 2,2Mohm-ra sincs szükség) üdv! proli007
Szia proli007!
Köszönöm a korrekciót, a 7végén összerakom, és referálok ![]() Üdv Devilio
Sziasztok.Egy egyszerű fejhalgato erősítőre lenne szükségem de még hétvégén kell megépítenem.Találtam már pár rajzot de most pont kifogytam az IC-kből csak TL 081 vagy TL072 vagy LM 324-em van itthon.Ha lenne valami jó kis 9V-s táplálást igénylő rajzotok annak nagyon örülnék...
Előre is köszi ![]()
|
Bejelentkezés
Hirdetés |