Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2263 / 3997
(#) sastas01 válasza dzsolti hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Azzal kiegészítve, hogy azon felül, hogy biztonságosabb, valószínűleg olcsóbb is megvenni egy gyárit. Főleg kínából.
Ui.: Ha a LED izzik, az már régen rossz...
(#) mazsola válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Akkor ez a téma felejtős. Kösz a választ.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok!
Az 5V-os Ac-ból,hogy 5V dc legyen mi kell hozzá? A graetz híd gondolom nem elég hozzá.
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Egy puffer kondi mindenképp kell, de ha stabil 5V kell, akkor egy LDO stabIC is !
(#) vladcepes válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Köszönöm.
Akkor úgy hogy graetz>pufferkondi (470uF)?> utána egy ilyesmi? Bővebben: Link
(#) peter1995 hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok. Egy olyan kapcsolás érdekelne ami megvéd egy villanymotort a leégéstől ha annak a forgása korlátozott. Ezt az áramfelvétel figyeslésével szeretném megoldani. Vagyis pl amíg 4-5A a felvétel addig engedi folyni az áramot aztán ha a motor forgása megáll ugye megnő az áramfelvétel akkor meg kéne szakadjon az áramkör. Ez az egész előtt egy időzítő lesz ami összesen 20mp-ig ad áramot a motorra csak ha a motor tengelye hamarabb megfogásra kerül akkor nem kéne leégjen megh a mechanikának sem tenne jót.
Látezik ilyen kapcsolás egyzserűen vagy nagyot akarok?
(#) Csupasz válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Nem kell hozzá kapcsolás, legegyszerűbb egy hőkioldó beépítése.
(#) peter1995 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Csak ez egy burkolt motor, meg nem egyszer használatosra akarom csinálni mert minden hazsnálatnál megállításra kerül a tengely csak az állva töltött idő a változó. Lényegében egy utólagos maszek komfort ablakot akarok a kocsimba. Néztem a topikot hozzá de ott mikrovezérlők meg egyebek vannak ami nekem magas is meg költséges is. Egy időzítő kapna egy jelet a visszajelzőtől mikor a riasztót aktiválom az időzítő 15 s-ig adna áramot annyi idő alatt teljesen lentről is felér az ablak. Viszont ha nincs teljesen lent akkor felérve a motort megfogja meg a mechanikát is.

Olyat már csináltam hogy 12V- ; 9V-ból stabil 5V ot. De 5V Ac-ból 5V dc-t még nem. Néztem a 78xx szériát de ott azt írja hogy minimum 7V bemenet. Nem jót nézek?
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Jó lenne tudni hány mA-t akarsz, és hogy az 5V AC mennyire 5V terhelve.
A78xx az sima stab. , nem LDO

Akkor le kéne mérnem "hogy az 5V AC mennyire 5V terhelve"
Az LDO az = Low Dropout? Az első amit linkeltem az az?
Egy RGB led meghajtóról van szó ami 3 lednek változtatja a színét,gondolom nem sok mA-r.
(#) sastas01 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Végálláskapcsoló?
(#) Mircsof hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan eszközre, amivel kondenzátook kapacitását tudnám mérni 4700 micro farradig minimum (bocs mobilon nincsen jel hozzá). Multiméter nem jön szoba. Aki tudna linkelni ilyen müszert az kérem segitsen! Elöre is köszönöm!!
(#) sastas01 válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Talán ez a kapcsolás megfelelő lehet. Hogyha magadnak építenél. Hogyha venni, abban sajnos nem tudok segíteni.

Ui: Mobilon is van jel hozzá. A fórum intelligens és kis u után nagy f-et írva automatikusan beszúrja a megfelelő jelet.
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Nem olyan nehéz ez: az 5V AC -> ből lesz kb. (5 * gyök 2) - ( 2*0,6) = 5,8V DC
Ez egy jó minőségű LDO-nak elegendő, viszont amit linkeltél, az nem igazán jó, mert annak 1V körüli fesz kell, mert nagy áramú típus. Az RGB LED, ha sima 5mm-es, akkor kb. 3*20 = 60mA-t eszik, oda egy kisebb áramú IC jobb lenne (azok már 0,5V-al is elmennek).
A puffer kondit is a szükséges áramhoz kell méretezni: amperenként 1000-2000 uF. Jelen esetben a 60mA-hez 220 µF elegendő.
Azért kéne a te trafódat lemérni, mert ha kicsit több feszt ad le TERHELVE mint 5V, akkor nagyobb tartalékod lenne, több fajta IC közül lehetne választani.
(#) peter1995 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

A gyari tekerős mechanikara van rateve egy ilyen univerzális cucc igy minden része burkolt nem tudom hova tehetnék kapcsolot
(#) NyariG válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Az ajtóba és az üveg alját tudja nézni. Csak ügye a végálláskapcsoló meg az adott idös cucc akkor gáz ha megakad...
(#) vladcepes válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Köszönöm a felvilágosítást. A ledeket én állítottam össze három különböző színű smd ledből.
és úgy van,3*20 mA.
Este lemérem az adaptert és akkor megírom,aztán megköszönöm hogyha egy linket adsz hogy mégis melyik az konkrét LDO.
(#) lukacsp válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

A kolléga szerintem ilyen (kép) motorvédő megszakítóra gondolt, ezt hívjuk hőkioldónak. Hasonló elven működik, mint a kismegszakító, azonban a védelmi karakterisztikája kimondottan motorokhoz van igazítva, és egy adott tartományban viszonylag pontosan beállítható a motor névleges árama. Ilyen eszközt 0,1A tartománytól egészen a 100A-es tartományig gyártanak.

xstart055.gif

(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Nem írod az adatlapodon, hogy merre laksz. Meg kell nézni, hogy ahol vásárolni szoktál, ott épp mi kapható. Azután pedig le kell tölteni hozzájuk az adatlapot.
Itt egy példa, hogy mit kell nézzél rajta:
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Hello!
- Esetleg egy megfelelően választott PTC bizti nem szimpatikus? Amúgy meg nem faék szerű, mert induláskor is nagy áramot vesz fel a motor. Az áramokat elsőként meg kellene mérni.
- Egyébként meg a késleltető rajzát feltehetted volna, mert célszerűbb talán ott beavatkozni. Pld. túl-áram esetén a késleltetési időt nullára vinni.
- Meg az sem mindegy, mely ponton lehet a motoráramhoz "hozzá férni", Az szerint kel megválasztani az alkalmazott kapcsolást. (Mert a motornál fordul a polaritás.)
üdv!
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia. HA jól emlékszem az időzítő ismerős lesz. Akkoriban gombnyomásra 10s időzítőnek akartam. Namost ezt felhasználnám itt. Az időzítőt a irányjelző felvillanása adná amikor a riasztót aktiválom.
rajz
A motor vezérléséhez arra gondoltam 1-1 2áramkörös relé amit közvetlen a motorra kötnék ugye a üzemi kapcsoló miatt visszafelé nem tud folyni az áram így a motorra a 1-1 relé közvetlen kapcsolná az áramot a relét meg az időzítő vezérelné. Bár lehet nagyon túlbonyolítom.
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Hello! Az időzítésnél az R2 ellenállást egy tranyóval rövidre zárva, Le lehet rövidíteni az időzítést "nullára". A reléket így látatlanban nem értem, meg két irányú vezérlésről is gondolkodni kell. Valamint az áramérzékelés módjáról. üdv!
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia. A relékkel ugy gondolom, hogy oldalanként egy-egy relé. Fogom a relét ami 2 áramkörös és rákötöm közvetlenül a motorra, nem az ablakemelő kapcsolón át, közvetlenül a motorra. A relére kötök állandó áramot. Vagyis amikor a relé meghúz a közvetlen akku áram jut a motorra és így gyujtás nélkül is üzemel az. A reléket az időzítő vezérlené. Az ablakot csak felfelé kell vezérelje a relé így nem kell a két irányú vezérlés. Ha esetleg kell lerajzolom, hogyan képzelem.
Akkor az R2 rövidre zárásával lehet nullára venni az időzítőt. Legegyszerűbb egy végállás kapcsolóval lehetne.
(#) december13 hozzászólása Márc 15, 2014 /

Sziasztok !

Egy tényleg kezdő kérdés: HOGYAN LEHET CIKKET A KEDVENCEIM KÖZÉ TENNI?

Köszönöm
(#) antikzsolt válasza december13 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Szia. Úgy hogy ha írtál hozzá a cikkhez jobb oldalt a hozzászólásodnál látsz egy nyilat. Ott találod amit keresel.
(#) golem hozzászólása Márc 15, 2014 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem 75 ohm -os koax kábellel hangot szeretném elvinni a szoba egyik sarkából a másikba pc től a keverő ig használhatok koax kábelt.
(#) pucuka válasza golem hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Hangfrekvenciás jelet olcsóbb kábellel is el lehet vinni, de ha ez van, akkor jó lesz.
(#) golem válasza pucuka hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Sajnos ebből van itthon sok.
(#) pucuka válasza golem hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Miért sajnos? Kicsit merev, de használhatod
Következő: »»   2263 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem