Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2262 / 3997
(#) Csupasz hozzászólása Márc 11, 2014 /

Sziasztok! Van néhány LTD-6402HG CA kijelzőm, de semmit nem tudok róla.Gugli kb.1856 találatot jelez, de a datasheet egyiken sincs.Kimérem a lábait, viszont van 2 olyan lába, hogy "n.c.".
Ez mit jelent? Not common? Ez hogy működik!
Köszönöm!
(#) NyariG válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

n.c - nem használt, nincs bekötve...

egyik láb a közös anod vagy katod, a többi meg az egyes szegmensek kivezetései.

CA lehe hogy a közös anodra utal mint a Common Anod ?? nem tudom lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
(#) esemve válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Ha nem találsz adatlapot akkor a multimétered ha átrakod dióda állásba könnyen kimérheted, hogy melyik láb micsoda.pl így
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Ez .pdf talán közel jár az igazsághoz...
(#) efraim válasza NyariG hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

N.C. -> Not Connected
(#) Csupasz válasza efraim hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Köszönöm! A kimérés nem gond, csak azt nem értettem, miért van ilyen láb? Nem 2x5 lába van, mint általában, hanem 2x6.
(#) danydosster hozzászólása Márc 11, 2014 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy ez a kapcsolási rajz így jó?
Próbáltam tesztelni de valamiért hibát ad, pedig szerintem jónak tűnik!
Egy léptető motor vezérléséhez kellene, persze az U1 (5V) az lpt portot jelenti, a 4N33 helyett 4N25 lesz és a ledek helyére megy majd a motor tekercseit.
Ahhoz hogy átalakítsam, hogy a motor tekercsei a ( - ) negatívot kapja milyen tranyót szereljek be és mekkora ellenállás legyen a motor tekercsei előtt? Ezt meg tudjátok mondani?

LPT.jpg

(#) kadarist válasza danydosster hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Szia!
De miért akarod az emitterre kötni a terhelést? Jobb helye lenne a kollektorban. Bővebben: Link.
(#) danydosster válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Igen, jogos. De tranyó is más kellene, hiszen nem a 12+ hanem a gnd-t kell a tekercsek lábaira kapcsolni
(#) cupika97 hozzászólása Márc 11, 2014 /

Sziasztok. Mit gondoltok errol a mikrofonról? Bővebben: Link Megér annyi pénzt?

Miért, követelmény az, hogy testen legyen a motor egyik tekercskivezetése? Pozitívon nem lehet?

Nem tudom. Egy unipolár motorról van szó, és ahogy utánanéztem illetve kimértem a tekercs kivezetéseit, valamint a leírásban így volt
6 kábel, 3-3 ( párban ) , abból 1-1 a + és a többi a negatív lábra.

Az én vízióm: Bővebben: Link.

akkor marad a bd 139 és a közösre a gnd megy. Köszi szépen
(#) ZorK_D hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok,
adott ez a transzformátor:
http://kepfeltoltes.hu/140312/IMG_10661_Traf__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szerintetek hova kössem a 230V-ot? Mert sok infóm nincs a trafóról, megmérve 12 ohm a két szélső között, a bal és a közepe közt szintén 12 Ohm, jobb szél és közép között 1 Ohm vagy 0 a mérhető érték. Szerintetek? Én speciel a két szélső ergo eleje, vége kapcsokra kötném de lehet, hogy tévedésben vagyok.. Köszi előre is!
(#) kendre256 válasza ZorK_D hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Köss a szekunder oldalára valamekkora (6-12V) váltófeszültséget, és mérd meg mekkora feszültségek lesznek a primeren. Ezekkel arányosak a primerre köthető feszültségek. Ha tudnál 24V-ot tenni a szekunder 24V-os tekercsre, akkor a primer kivezetéseken körülbelül a primerre köthető feszültségeket kapnád. Azt gondolom, hogy ez olyan trafó lehet, amit egy kapcsolóval 220-230-240V-ra lehetett beállítani (vagy valami hasonlókra...). Ha a két legszélsőre teszed a 230V-ot, nagy baj nem lehet, esetleg kicsit kisebb feszültséget kapsz a szekunderen, de a trafónak biztos nem lesz baja.
(#) lianna hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok! Vettünk egy Ariston 30 literes villanybojlert. A párom szeretné a villanyszerelését megoldani, de lehet nevetni, arra se jöttünk rá, hogy hogy lehet szétszedni. Ha valaki tudna segíteni valami rajzzal vagy ilyesmi, hálásak lennénk érte. Köszönöm szépen!
(#) Frankye válasza lianna hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Szia!
Írd meg a pontos típust, akkor könnyebben tudunk segíteni.
Általános szabály, hogy a burkolatot csavarok tartják a helyén, ezeket kell megkeresni, kicsavarni, utána hozzáférhetővé válik a belső szerelvényezés. Ott általában "csokival" (sorkapocs) lehet a vezetékeket rögzíteni. Rendszerint három vezetéknek van hely: fázis, nulla, védőföldelés. Utóbbit nem szabad kihagyni, mert ellenkező esetben súlyos balesetet okozhat!
(#) mazsola hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok!
Régebben már feltettem egy kérdést BT HomeHub internetmegosztásával kapcsolatban, amire még senki sem reagált. Azóta utánanéztem néhány dolognak, és szomorúan vettem tudomásúl, hogy a hubon lévő USB bemenet nem tudja kezelni a modemes internetkapcsolatot, csak fax, HDD, memóriakártya, pendrive használatára alkalmas. Namármost mint abszolut laikus ebben a témában, felvetődött bennem egy gondolat, nevezetesen: ha összehozok egy USB-UTP átalakítót és így csatlakoztatom a "BT Infinity" /WAN/ portra, fog-e ez nekem működni? Mármint az internetelérés és megosztásra gondolok.
(#) ZorK_D válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Rendben, megpróbálom a két szélsőre tenni először, mert sajnos nincs másik trafóm, csak ez.
Köszönöm a segítséget!
(#) lukacsp válasza mazsola hozzászólására (») Márc 12, 2014 / 1

Kizárt dolog, hogy működjön. Itt nem csak annyiról van szó, hogy fizikai szinten illeszteni kell a két eszközt. Ez a feladat becslésem szerint legalább az OSI modell 5. szintjéig hatol (OSI modell), ezért a leírt körülmények közt nem érdemes foglalkozni vele.
(#) usane hozzászólása Márc 12, 2014 /

Hello!

A 40175 quad D-flip-flopnak van valami alternatívája? Olyan kellene aminek a bemenetei és a kimenetei egy-egy oldalra vannak gyűjtve mint a 74HC574-nek. Nem értem ha annál szét tudták válogatni a ki és bemeneteket akkor a kevesebb egységet tartalmazónál miért nem.
(#) csinidani hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok!
Olyan áramkört keresek, ami a LED-eket "egymàs után" sorban felvillantja, majd kezdi elölről a folyamatot. Nem knight rider-kapcsolásra gondolok. Sürgősen kéne+egy alkatrészlista, mert még ma elmennék megvenni.
Ezer kösz!
(#) BEMcorp válasza csinidani hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

10 LED-ig 4017-es cmos IC-vel egyszerűen megcsinálhatod. Ütemadónak egy sima NE555-ös multivibrátor kapcsolás , vagy 40106 inverteres multivibrátor.
(#) csinidani válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Rendben, köszi! esetleg van ennek a kapcsolásnak valami neve?
(#) BEMcorp válasza csinidani hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

ÖÖÖm, nem tudok róla, hogy egzakt neve lenne. Futófény 4017-tel...
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) usane válasza csinidani hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

4017 LED chaser.
Egy példa.
(#) csinidani hozzászólása Márc 12, 2014 /

Köszi mindkettőtöknek!
(#) dzsolti hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok ledd izót szeretnék épiteni a foglalat már meg van csak nem tudom mi kell még hozzá ,milyen leddek meg még milyen hozzá valók segítene valaki?(és elfelejtettem 230 volt hoz csatlakozna)
(#) qvasz2 válasza dzsolti hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Ha elfogadsz egy jótanácsot: ennél egyszerűbb és főleg biztonságosabb dologgal kéne elkezdened az ismerkedést az elektronikával! Ha már szereztél majd egy kis rutint a szerelésben, és szert teszel alapvető ismeretekre, majd azután akarj közvetlenül 230V-al meghajtani áramköröket. Addig inkább használj törpe feszültséget.
Következő: »»   2262 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem