Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A 7805 tényleg nagyon "izzad" már 500ma felett. És minél több feszt kell leredukálnia annál inkább csökken a kivehető áram, tehát csak két csatlakozáson biztos nem tudsz kivenni 3A a 7805-ökből. Ilyenkor áteresztő tranzisztoros kapcsolás kell, vagy az említett DC-DC konverter.
Igen, 230/24V. hangfrekvenciás erősítőhöz használnám. Azért írtam "kockát" mert nem tudom mi a pontos megnevezése, szerintem EI lemezes és kb. 5 kiló. A vasmag közepére vannak feltekerve egymásra. 26V ot mutat a multiméter terheletlenül a szekunderen, és 100mA-t a primeren. Terhelve: 120mA-t a primeren és 26,4V-t a szekunderen. Elég egyszerűnek tűnik egy trafó aztán mégse értek hozzá.
Terhelve nem mérhetsz a sec.-en magasabb fesz.-t, mint terhelés nélkül!
Köszi a gyors választ, milyen dc-dc konvertert ajánlotok ami budapesten beszerezhető? (Jövőhét elején megyek sátrazni, és oda kéne a cucc.) És esetleg van egy példakapcsolásotok egy ilyennel?
Budapestit nem tudok mondani,Szegedi vagyok és ráadásul Kínából rendelve olcsóbb mint itthon megvenni. Én innen szoktam rendelni. (Nincs postaköltség, de lassan érkezik meg, 2-4 hét alatt)
Köszi, ismerem ezt a boltot de sajnos most arra nincs időm hogy kínából rendeljek, így maradna valami olyan amit itthon is lehet kapni.
Autóstöltő. Minden sarkon kapható. Persze, ilyenben nagy a szórás, de az eladó biztosan tud valamit mondani a hatásfokról.
Sorry fordítva írtam. De sehogy se 24V.
Autós USB töltő néven keress rá, sok helyen lehet kapni, benzinkutakon is.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Egy trafónál, de a vele táplált tápegységnek sem, nem számít túl sokat ha nem pontos a szekunder feszültség. A primer oldalán a hálózat úgyis jelentős mértékben változhat, és ha a trafó még a régi 220 V -os hálózatra készült, ami ma már 230 V, lehet a szekunder feszültség is több. De ennek semmi jelentősége az erősítőd szempontjából se. A végfokozat biztos bírni fogja, az azt megelőző fokozatok tápfeszültségét pedig akár stabilizálhatod is, már ha feltétlen szükségesnek találod. De ez sem fontos. Az 5 kg -os trafó pedig elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy akár néhány A -es terhelőáramnál se változzon túl sokat a szekunder feszültség.
Köszi, ilyenem van itthon, akkor marad ez, az építés öröme meg kimarad egy kisidőre.
Hello! Szerintem rendben lesz ez a trafó, várhatóan kicsit túl van gerjesztve (mint a gyári trafók többsége). De az a terhelés amit rákötöttél, csak vicc neki. Ez több mint 200VA-es trafó lesz, vagy is legalább egy 24V/100W-os izzó lenne számára a valamirevaló terhelés.
Köszönet Lucifer cikkjéért, sokat megtudtam belőle.
Nem szeretném én sem az interneten keringő szemétbe való cikkek számát növelni eggyel, de volna egy kérdésem. Elkészítettem a villogót egy 555-ös IC-vel és a villogás gyakoriságát is tudom már szabályozni.A gond csak az, hogy nem jövök rá, hogy hogy is kellene azt megcsinálni, hogy kevesebb ideig világítson a lámpa és több ideig legyen szünet. A válaszokat előre is köszönöm!
Bővebben: Link Ha nem boldogulsz vele és tudsz mondani milyen időzítést szeretnél segítünk.
Rendben. Köszönöm. Elnézést a tudatlanságomért, de csak egy fél éve kezdtem komolyabban : )
14 vagyok.
Szóval én olyat szeretnék, hogy: megnyomok egy gombot és akkor 10 percig világít utána csak a következő megnyomáskor.
A kondi és az ellenállás értékeit a 10 percre be tudnám állítani csak utánna, hogy hogy szabályozzam. Így ugye egyenesen arányos és ez nekem nem jó ![]() Ha valakinek lenne ideje segíteni nagyon megköszönném! Addig is keresgélek.
Nézd már még egy 14 éves! Én is annyi vagyok
![]()
Erre, a másik segédprogram a monostabil multivibrátor kell, de ennyire hosszú időnél nagyon pontatlan lesz.
Tudnál kérlek küldeni egy kapcsolási rajzot a monostabilról?
Ha a pontosság nem szempont...
Ehhez nagyon jó minőségű kondenzátor kell (1,6 uA töltőáram).
De ha csak 1 perc kell roticsgr-nek akkor 545k az R1 és 16μA
![]()
Sziasztok!
egy kis segítség reményében írok nektek, van egy elektromos kemping pumpám amibe 4db góliát elem szükséges. Gondoltam hogy lehetne esetleg hálózatról üzemeltetni de csak 5v os telefontöltővel és egy 9v os hangszóró adapterrel próbáltam sikertelenül... Kérdésem az lenne hogy mit kéne rákötni hogy működjön? Lehetőleg kicsit jobban mint az elemekkel mert nem fújja a vendégágyat nagyon keményre ![]() Párszor már felfújta de nem szeretnék bele havonta 1500 ért elemet venni mert nem gazdaságos. Kérlek segítsetek, Köszönöm szépen! A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
Nincs véletlenül egy adatlap rajta?
Csak mert nem hiszem, hogy sokkal nagyobb teljesítményt ki tudsz csikarni (mármint úgy hogy rövidtávon ne füstöljön el), nagyobb feszültség rákapcsolásával. 6V kell a kütyünek, ezt akár egy zselés-ólmos akksival is tudnád biztosítani, azt lehetne töltögetni. Cserébe nagy és nehéz...
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy elpukkant fóliakondenzátoron szereplő fo=3,6 MHz feliratnak csere szempontjából van-e jelentősége? Értéke egyébként 100 nF, 250 V. Előre is köszönöm a segítséget.
Akkor, légy szíves, folytassuk a "Mikrohullámú sütő javítása" címszó alatt! Köszönöm.
Valamit rosszul nyomtam, eltűnt az utolsó bejegyzésed. De elolvastam, megpróbálom a beszerzést, mindenképpen újat akarok beleforrasztani. Bár Gafly kolléga szerint, elég, ha folyamatos üzemet bír. (motortekerccsel volt párhuzamosan kötve) Köszönöm a gyors segítséget!
Sziasztok, egy készpénzelfogadó/ellenőrző gépből kijövő jellel szeretnék billentyűzetleütést szimulálni a PC-men (amikor elfogad egy papírpénzt a gép, akkor egy 50ms-os pulzust ad a kimenő kábelre). Odáig eljutottam, hogy egy USB billentyűzetből kioperáltam az elektronikát, és azon már tudok rövidre zárással billentyűleütést szimulálni (ezt a leírást használtam: http://www.instructables.com/id/Hacking-a-USB-Keyboard/).
A kérdésem az, hogy a készpénzelfogadó/ellenőrzőből jövő egy szál kábellel hogy tudom ezt a rövidre zárást vezérelni? A kijövő jel elvileg 12 voltos, és ahogy írtam, elég rövid, 50 ms-os hosszúságú. Az USB-s elektronika tudtommal 5 voltos. Milyen áramkört kell építenem, hogy ez a vezérlés működjön? Hol lehet az alkatrészeket beszerezni ehhez? Bocs, de elég kezdő vagyok ezen a téren. Minden segítséget, ötletet előre is köszönök!
Csinalsz egy feszultsegosztot, hogy csak mondjuk 4.8V legyen a 12V-os jelbol.
(A jelet ket sorba kapcsolt ellenallason at foldre kotod es a talalkozasi pontjukrol veszed le a feszt. A ket ellenallas aranya mondja meg, mennyit.) Ezt ravezeted egy kisjelu FET gate-jere (vagy kisjelu tranzisztor bazisara), a masik ket labat meg polaritashelyesen bekotod a billentyumatrix ket pontja koze. Es ami nagyon fontos, a penzelfogado GND-jet kozositened kell az USB-s billenyuzet GND-jevel. A billentyuzetmatrixok altalaban nem rovidzarat, hanem kb 30-100Ohmos ellenallast adnak leuteskor, szoval tedd bele azt is a korbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |