Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2336 / 4005
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Abszolút egyetértek. Aki ebben a szakmában dolgozik, az tudja, még a szakértelem is kevés, ha nincsenek megfelelő műszerek. A fusizás ezesetben = égés.
(#) Collider válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Egyetértek, én csak a kérdező "pártján állva" vetettem fel ezt a lehetőséget, meg nekem van egy olyan betegségem, hogy csak akkor veszek valamit, ha nem tudom megépíteni.
Hogy mi kispályás, azt a kérdezőnek kell átlátnia, gondolom, ha nem lenne a pénz akadály, nem jött volna ide kérdezni.

pucuka hozzászólásában a műszerekkel kapcsolatban is egyetértek, kemény pénzek kellenek egy alap műhely minimális felszereléséhez is, tapasztaltam.
(#) pucuka válasza Collider hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Teljesen más a helyzet, ha magadnak kókányolsz valamit, vagy kiállsz a pódiumra, és nem mellesleg pénzt is keresel vele.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
(#) Collider válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Pontosan értem ezeket a körülményeket, de magamból kiindulva még mindig azt mondom, hogy a kérdező ha érez magában elég ambíciót, próbáljon építeni kapcsolási rajz alapján egy adót meg egy vevőt, legfeljebb megtudja, mit nem tud. Mondjuk szkóp nélkül biztos, hogy nem jutna eredményre, ezt biztosra veszem.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Én is abszolút egyetértek -csak egyetérteni lehet- . Amiért írok, hogy már sok esetben meglepődve láttam jómódú iparosok milyen primitív vagy semmilyen műszerparkkal javítanak, fejlesztenek komolyabb készülékeket, több kevesebb, gondolom kevesebb sikerrel. Olyan is volt, aki postán küldözgette hozzám (én meg utána vissza) fejlesztés alatt lévő készülékét, mérésekre. Mert műszerei nem voltak, de 10x vagyonosabb mint én. Azóta tönkrement. Én még nem. Szóval nem értem, hogy lehet sötétben tapogatózni, emiatt bizonytalan elektronikákat kiadni kezünkből. Mert nem látni áramkörben mi zajlik, a műszer az ember szeme az elektronika felé. Ezen keresztül látjuk mi zajlik, mit csináltunk, mit hogyan kell változtatni.
És mennyi kellemetlenség jöhet az ilyen bizonytalan át nem látott munkák után.

Utóirat: Bár nem kimondottan a hobbiról írtam, de erre is érvényes.
(#) tomikapc válasza Collider hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Én is szeretek építgetni Ez úgymond magamnak lenne kókányólva, mert heti ~1 órában egy kis közösségben használnánk.
(#) Collider válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Akkor keress rá a 100 tranzisztoros kapcsolás című pdf-re (2 részes, 100+100), abban találsz 5 féle rádiót. De szkóp nélkül szerintem se állj neki, időpazarlás lenne.
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 1, 2014 /

Üdv. Van itthon egy transzformátorom de nem vagyok benne biztos hogy működik-e rendesen. A primer oldalt mérve a multiméter 47ohm-ot mutatott,a szekunder oldal 11ohm. Ezek alapján be lehet dugni transzformátort biztonságosan? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mikrokapcsolo válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 1, 2014 / 1

Valószínűleg be, de köss vele sorba egy 60-as izzót és úgy adj rá tápot. Ha az izzó nem világít, de mérsz a trafó szekunderén feszt, kiveheted az izzót.
(#) szikorapéter válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Köszönöm megpróbálom miután kivettem teljesen a transzformátort. Mégegyszer köszönöm a gyors választ.
(#) pont válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Esetleg egy nagyon egyszerű IR adó-vevő PL : Bővebben: Link
(#) roticsgr hozzászólása Júl 1, 2014 /

Próbáltam frekit számolni az alábbi képlettel:

Kinek mi jön ki az alábbi adatokkal:

L=0,1uH
C=22pf

Válaszokat előre is kszönöm!

equationB.jpg

(#) pont válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

(#) mikrokapcsolo válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Helló! Fogod a számológépedet, vagy ha nincs, akkor a windowsost, csak az nehéz lesz, és a műveletek sorrendjére, zárójelekre figyelve csak bepötyögöd az adatokat. Ha jól csinálod, 107,3MHz körölre jön ki. Ezt a képletet Thomson-képletnek hívják, és LC körök rezonanciafrekijét lehet vele kiszámolni. Lehet, hogy én vagyok fáradt, de a te képeden az 1/ 2pí - gyök(LC) van, holott az nem - , hanem * jel lenne. A képletekbe pedig mindíg az alap egységekkel kell számolni, vagyis az L-t Henryben, a C-t pedig Faradban kell megadni. A mikro 10-6, a piko 10-12-es szorzó.
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Ráadásul az már nem is hobbi...
(#) roticsgr válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

számoltam, csak mindig 30 körül jött ki.
(#) roticsgr válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

1000 köszönet neked! Minden kijött! D
(#) elektroncso válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Szia.
El tudnád mondani hogyan? Nekem nem akar kijönni.
Idáig jutottam el, de bárhogy számolok mindig ez jön ki, maximum a tizedesvessző van máshol.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

pont által adott linken levő számolóba bepötyögöd, és pont
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
(#) Collider válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Illene tudni a műveleti sorrendet, alsós anyag. 1/(...
(#) elektroncso válasza Collider hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Ismerem a műveleti sorrendeket, menni szokott a matek, de ezzel az egy képlettel nem bírok dűlőre jutni. Bepróbáltam a zárójelet úgy is ahogy te tanácsoltad (tudom amúgy hogy úgy kellene), de valamiért úgy se jön ki. Bővebben: Link
(#) Collider válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

1 ÷ (2π sqrt(1 × 10^-7 × 22 × 10^-12))
(#) mikrokapcsolo válasza Collider hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Az mitől lett ^-7? A mikro az -6.
Ja, átszámoltad a 0,1-et. Nem szóltam
(#) roticsgr hozzászólása Júl 2, 2014 /

Milyen vitát kerekítettem
Minjárt leírom és beszkennelem.
(#) tnt53 hozzászólása Júl 2, 2014 /

Kérdésem az, hogy a porszívómban el szállt egy kondi. Valószínűleg, zavarszűrő. Van e köze a szénkefe és a forgó rész közti intenzív szikrázásnak ? Illetve a kommutátor házilagos javítását meg lehet oldani ? Gondolok a szigetelő réteg tisztítása, polír-papírral érintkező tisztítása. Valamint milyen kondi kell bele ? Köszönettel. Tnt 53
(#) jog27 hozzászólása Júl 2, 2014 /

Sziasztok!

Egy 85 Ohm tekercs ellenállású autósrelé működtetéséhez elég lehet egy BC184 -es tranzisztor? Sajnos nincs itthon BC337-em, ami eredetileg kellett volna, de BC184 van.
Köszi szépen!
(#) nedudgi válasza jog27 hozzászólására (») Júl 2, 2014 / 1

Számold ki az áramot, ami a jelfogó tekercsén folyik. I=U/R
Nézd meg a BC184 adatlapját: 100mA a megengedett kollektoráram.
Nem.
(#) jog27 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Köszönöm!
(#) elektroncso válasza Collider hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Így már kijött, köszönöm.
(#) BMW-M3 hozzászólása Júl 2, 2014 /

Sziasztok!

Van autóból egy nyomásmérő szenzorom. 5V-os táppal működik és nyomással arányos feszültség jelet ad ki. Mikrovezérlőbe kötném bele, és azt javasolták, hogy zajszűrésnek tegyek be egy kondit. Ennek a nagyságát hogy kellene kiszámítanom?
Következő: »»   2336 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem