Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2358 / 4004
(#) granpa válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Az enyémekben nem volt tán 2A-os se.
(#) McAdams válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Köszi! Lemérem (bár műszerem nem nagyon van) de megoldom ! Köszi szépen!
(#) qvasz2 válasza McAdams hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Ha ezzel (az elektronikával) akarsz foglalkozni, a műszert nem úszod meg, az mindig kelleni fog!
(#) McAdams válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Beszereztem egy multit....tanulgatom
(#) elektro777 hozzászólása Aug 1, 2014 /

Sziasztok!
Beszereztem egy 433 Mhz-es Adó-vevőt. Gyakorlatilag egy ilyen távirányító és vevő modul. Ha jól tudom a kimenetei fix kódosak, csak sajnos nem vagyok jártas ezekbe az UHF dolgokba, pláne a kódolásába. A Modul 5V feszről megy, Illetve van 4 kimenete D0, D1, D2, D3 meg egy VT nevezetű pin. A Vezérlő IC-k: SC2272/SC2262
Nincs szkópom hogy kimérjem, csak multiméterrel méregettem egy gomb megnyomására minden kimeneten 1V-ot mér a multiméter, így meg hogy nem ismerem a működését és mérésre sincs lehetőségem segítséget szeretnék kérni tőletek annak a reményében hogy vannak itt jártas emberek az ilyen távirányítós rendszerekben. Annyi lenne a tervem vele hogy egyszerűen az "A" gomb megnyomására az egyik kimeneten egy magas feszültség szint jelenjen meg és tárolva maradjon, a következő megnyomására Alacsonyra váltson, majd a "B" gomb megnyomására egy másik kimeneten jelenjen meg a magas szint stb. Ezzel az lenne a célom hogy tranyókkal meghajtsak 4 relét. Szóval egyszerűen mind a 4 csatornához egy bistabil kört szeretnék kiépíteni, ami egyértelműen L vagy H szint között ugrál, és fontos hogy Mikrokontroller nélkül, stabil egyértelmű TTL vagy CMOS szintel, viszonylag egyszerűen.
Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) pucuka válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Talán ha méltóztatnál a saját topikjainak valamelyikében érdeklődni.
(#) knobor hozzászólása Aug 1, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék csinálni egy ilyen led ball-t! Bővebben: Link Az lenne a kérdésem hogy lehetne minél egyszerúbben megoldani a forgó részre az áram átadását?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza knobor hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Helló!
Az állórészen egy-egy szénkefe, a forgómorgóra pedig megfelelő áramszedő rézcsík.
(#) Peet19 hozzászólása Aug 2, 2014 /

Sziasztok.

Egy feszültség szabályzót szeretnék csinálni, ahol nagy áramok folynának kb: 3A és lerajzoltam egy elképzelést. A kérdésem az lenne hogy ez így jó lesz-e, vagy esetleg a tranzisztor helyett lehetne-e MOSFET -et használni?
Ha jó így akkor nem akarom bonyolítani de azért arra kíváncsi lennék hogy ha a MOSFET-et feszültséggel lehet szabályozni (nem árammal mint a bipolárist), akkor hogy alakulna a drain és source közötti feszültség?
Ezt még esetleg valaki elmagyarázná nekem?

Előre is köszönöm.

vezerlo1.png

(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Hello! Lehet így használni az LM317-NPN párost. De azt tudni kell, hogy az LM beállított kimenti feszültségénél, a tényleges kimenti feszültség a tranyó bázis-emitter feszültségével mindig alacsonyabb lesz. É így az egész stabilitása is csökken. Valamint nincs áramkorlátozás.
Ugyan ezen okból a MOSFET nem jó. Mert az nem zavaró, hogy nem árammal, hanem feszültséggel vezérelt, de amíg a tranyó nyitásához 600..800mV bázis-emitter feszültségre van szükség, addig a Fet Gate-Source nyitófeszültsége 1..10V nagyságba is eshet. Tehát a kimneti feszültség stabilitása még jobban romlik, és a táp be és kimeneti feszültség különbsége is nő a GS feszültséggel. Vagy is adott kapcsolásnál, nem lehet felszabályozni annyira a kimenti feszültséget, mint a tranyónál. Így "fűteni" is sokkal többet fog.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Értem, köszi. Akkor marad ez a verzió. Áramkorlátozásra nincs szükség mert amit fog hajtani az kb, 2.2 - 2.6A -el fogja terhelni. A BDX 53 -as meg 8A -ig bírja. Amúgy aksiról fog működni és a negatív ágra raktam egy 4A biztosítékot ha valami probléma lenne esetleg.
Jó hogy mondod a bázis-emitter feszültséget. Mivel az aksi 12V -os és még esik a feszültség 0.6V -ot akkor már csak 11.4V marad ami nem valami jó, mert nekem ha nem is fixen, de kellene az a 12V. Több mint fél V esés már sok. Hogy lehetne ezt kiküszöbölni?

Kb. sehogy! Mert ráadásul az LM317-nek is szüksége lesz 2..3V feszültség különbségre. Vagy is 12V aksival ennek maximális kimeneti feszültsége legfeljebb 9,5V lesz..
(#) atiotezer válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Ennél a panelnél a kimeneteken +5V jeleneik meg a gomb megnyomásakor.
Addig van kimenet ameddig a gombot nyomod.
A GND-hez képes mérd a kimeneteket.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Az nem lesz jó. Most végeztem a kapcs. rajzzal. Így mekkora feszültségeséssel számoljak?
A kapocs kb, 12,6V, a BDX tranyó párhuzamosan lesz kötve a fesszabályzóval, így gondoltam megkapja rendesen a kapocsfeszültséget valami minimális feszültségeséssel. Persze a kimenő feszültség előtt a kapcsoló után van egy visszajelző led (de párhuzamosan).
ezért gondoltam hogy itt nem kellene esnie a feszültségnek.
Ezen kívül még lesz egy kis villanymotor ami külön kapná a 12V -ot és amit egy PWM -el szabályoznék.
A lényeg hogy a motor megkapja a feszt ami kell neki, és a kimenő rész egy másik panelhoz lesz csatlakoztatva, tehát ott meg kellene lennie a 12V-nak. Ha egy picit kevesebb azért az nem olyan nagy baj, de 11V már kevés lenne.
Amúgy jó így a rajzom, vagy van benne valami hiba?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014

vezerlo2.png

A 12V-ból nem lehet 12V-ot csinálni. Sem az LM317-nél, sem a 7812-nél. Javaslom olvasd el még egyszer tüzetesen amiket írtam..
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia
Prolinak ismét teljesen igaza van. Ami segíthet rajtad, az egy megfelelő teljesítményű step up konverter, amivel elő tudod állítani a többletfeszültséget. Persze a nagy áramhoz kell méretezned!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) trickentrack hozzászólása Aug 3, 2014 /

Sziasztok!

Megyek a találkozóra és olvastam a versenykiírást.Hát nekem "kicsit" bonyolult.
Ha valakinek van kedve,ideje segítene nekem?
(#) Csupasz válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia
Olvasd el a mellékelt linkeket, és megvilágosodik! Az áramkör több hozzáértést igényel mint a múltévi, de kreatívabb dolgokat lehet belőle építeni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) matyi014 hozzászólása Aug 4, 2014 /

Sziasztok, a képen látható áramkört szeretném megépíteni, az lenne a kérdésem, hogy a baloldali kettő darab 1 uf kondenzátor mihez kapcsolódik? A GND-re gondoltam, de a rajzon miért nincs jelölve? A másik kérdésem pedig az, hogy ezzel az 555-ös IC-vel egy szeretnék kapcsolni, azt pedig az IC 1-es és 3-as kivezetéséhez kell kötni?

névtelen.JPG

(#) kadarist válasza matyi014 hozzászólására (») Aug 4, 2014 / 1

Szia!
A GND-re mennek a kondik, a kis talpjelülés erre utal a bal oldalukon. A kimenet a 3-as láb és a GND között van, ami egyben az 1-es láb is.
(#) matyi014 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2014 /

Köszi szépen, még annyit, hogy ezek elektrolit kondenzátorok ugye?
(#) Kari55 válasza matyi014 hozzászólására (») Aug 4, 2014 / 1

Nem, sima fólia kondik. Az elkóknak más a jelölésük, az egyik vonal vastagabb és jelölik a polaritást: pl. -||-
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) matyi014 válasza Kari55 hozzászólására (») Aug 4, 2014 /

Köszi!
(#) kadarist válasza matyi014 hozzászólására (») Aug 4, 2014 / 1

Lehet elkót is tenni, annál a negatív kivezetés megy testre (GND).
(#) lukacsp válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 4, 2014 /

Egy 12V akkuról működő készülékbe miért kell 12V feszültség stabilizátor? Mit szeretnél táplálni amihez ez szükséges?
(#) kérdező hozzászólása Aug 4, 2014 /

Sziasztok!
Ha egy elektroncsőre nagyfeszültséget kapcsolunk, (20-25kV) és belül áthúz, (de nincs fűtve) keletkezik veszélyes mennyiségű röntgensugárzás?
(#) kerdes10 hozzászólása Aug 4, 2014 /

üdv!
vettem egy oscilloszkópot, amihez járt egy 1M ohmos mérőszonda, ami 1:10-es.
Ez az 1:10 mit jelent?
köszönöm a választ!
(#) granpa válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 4, 2014 / 1

Ez egy feszültségosztó; a bemenő jelet osztja le az egy tizedére, azt kapja a szkópod. Nehogy baja legyen a túl nagy feszültségtől.
(#) kerdes10 hozzászólása Aug 4, 2014 /

Köszönöm!
Még 2 kérdésem lenne:
Az 1M ohm meg a nagy áramtól védi a szkópot?
Az alligátor csipesz a szondán a feszültségosztó földje?
(#) kadarist válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 4, 2014 1 / 1

Szia!
Nem, a szkóp bemeneti ellenállásával alkot feszültségosztót: Bővebben: Link.
Következő: »»   2358 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem