Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
köszi az infót remélem majd csak sikerül megcsinálni...
Hello!
Idézet: „Másik ilyen kérdésem, hogy LCD vezérlést mennyire nehéz megírni picre és mit kell figyelembe venni (meghajtók illesztés stb.)? ” Szoftveresen két eljárás van, a soros (általában I2C) és párhuzamos 8, illetve 4 bitesmód. Itt az adatvezetékeken kívül, még egy két vezérlő vonalra is szükség van a működtetéshez. ASM-ben természetesen meg kell nézni az LCD inicializálási eljárásait és azokat végig kell játszani a használat előtt. (Elég sok mintaprogramot találsz a hálón, szinte mind kompatibilis az elsőnek kiadott vezérlő megoldással) Magasszintű nyelveknél ez általában nem gond, mivel tartalmaznak LCD vezérlő modult, amit csak fel kell paraméterezni használatkor. (üzemmód és melyik bit melyik portán található) A hardver résszel komoly gond nincs. Az LCD lábai és tápfeszültsége közvetlenül illeszthetők a PIC lábaihoz. A kontrasztot általában egy poti segítségével lehet beállítani. A vezérlőnek saját karakterkészlete van, ami néhány saját karakterrel bővíthető. De ha csak itt a fórumon körülnézel, már sok információt fogsz találni. üdv! proli007
A jó N.Y.Á.K. titka a megfelelő tisztaságú vegyszerekben rejlik!
Jó reggelt kívánok! Vagy B.U.É.K.
Ez most honnan böffent fel? Kérdés, volt, vagy válasz, vagy sikerült egy nyákot készíteni? Amúgy a "nyák" a nyomtatott áramkör-ből származik. Tehát a pontok, biztos nem jó helyen vannak. :yes: üdv! proli007
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy nem tudja véletlen vki, hogy tudok beszerezni Hydroplane-t? Köszönöm
Sziasztok
Régóta foglalkoztat hogy 1VA hány Amper?
Értelmetlen kérdés. Az Amper az áramerősség mértékegysége, míg a VA (volt*amper) a látszólagos teljesítményé (Pl=U*I).
Ahha... húú, ez nem mondott sokat, de legalább tudom mit jelent a VA
Egy picit leírnád mit jelent pontosan? Tudom gáz de nem tudom, sajna... akár link is megteszi ahol megtudhatom mi-mi...
Jóvanna', lehet rosszult kérdeztem... bocsi.
De tényleg, valami kis leírást tudnátok nekem ezekről a számolásokról adni. mondom akár link is jó, csak meg akarom tanulni, jól jöhetnek... még szép.
P=teljesítmény
U=feszültség I=áram P=U*I azaz telj.=fesz. szorozva az átfolyó árammal. Tehát mekkora feszültségen, mekkora áram? Mert 1W lehet 0.5A*2V vagy 1A*1V stb... Gondolom egy transzformátorból kivehető áramértékre vagy kíváncsi. Nos, ez nem ennyire konkrét, mert nem tervezünk folyamatos üzemnél rövidzárlati áramra. Itt egy példa egy 6VA-es trafóra. Az adattáblából kiderül 1-2 dolog. Bővebben: Link
Jól mondod trafó telj.re vagyok kíváncsi...
Mostmár értem nagyon köszönöm.
Ugyebár ha egy fogyasztóra feszültség esik (mértékegysége V[olt], jele U), akkor áram folyik rajta (mértékegysége A[mper], jele I) az ellenállásának függvényében. Ennek a két értéknek a szorzata adja meg a teljesítményt (mértékegysége W[att], jele P), ami megmutatja az elektromos mező munkavégző képességét (fény, hő, mechanikai energia).
Ez jó egyenáramra. Váltakozó áramú hálózatokban azonban már többféle teljesítmény is megjelenik. A látszólagos teljesítmény ugyanaz, mint az előbb (ráeső feszültség szorozva az átfolyó árammal), de itt ezt VA-ben mérjük. Ami a valós munkavégző képességet jelenti, az a hatásos vagy effektív teljesítmény, ezt Watt-ban mérjük, értéke a fogyasztó minőségétől is függ. Van mégegy, a meddő teljesítmény, ennek induktív fogyasztóknál van jelentősége. Ha ennél bővebben érdekel, keress rá ezekre, de kell hozzá egy kis matek (trigonometrikus függvények, komplex számok). Szerk.: Vicsys gyorsabb volt...
Nah így mostmár, tutti.
Ketten is segítettetek, állati rendesek vagytok, tényleg köszönöm. Mind1 ki volt gyorsabb, a szándék a lényeg.
Hello!
Igen, ha a tápfeszültségük azonos. Amúgy vannak illesztők is, de okulásul nézd meg a következőt! üdv! proli007
Hello!
A RESET áramkört átalakítottam a tanácsodnak megfelelően.Az ok, hogy ezeket az ic-ket használom, az a tájékozatlanságomból fakad főleg. De most már nem alakítanám át a kapcsolást. Végül is , ahogy írtad gyakorlásnak kitünő. Mégeszer nagyon szépen köszönöm az időt és energiát amit rám fordítottál /rámfordított. proli007 ödv! sziszkaRE
Hello!
Nagyon szívesen, váljék egészségedre! (Ja, és tegezzél nyugodtan, mert nem a hadseregben vagyunk.) üdv! proli007
HElló. lenne egfy kérdésem. Van egy jópár LED-em, és szeretnék belőle egy hangulatvilágitást késziteni, de ugy hogy 230V-ra menjen, tehát csak bedugom a hálózatiba, és világitson. valakinek valami ötlete, kapcsolása?
Köszi a gyors választ, így megoldódott az adapter problémám. A másik dolog, tudok szerezni multimétert, azzal gondolom be tudom bemérni, de hogyan?
Köszi
A műszernek van piros és fekete (vagy kék) drótja. Ha a piros drótot érinted a belső érintkezőhöz, a feketét meg a külsőhöz, és ha ekkor a műszer pozitív értéket mutat, akkor a belső érintkező a pozitív. Csak a műszerbe is úgy legyenek bedugva a drótok, hogy a fekete a helyére menjen (GND, Common, minusz jelzéssel szokták ellátni).
Sziasztok!
Terveztem egy kis kapcsolást egy erősítőhöz, amiben rengeteg különféle feszültség van jelen. Ez a kapcsolás arra kellene nekem, ha valami miatt az erősítő nem szól, vagy valami baj van, akkor viszonylag könnyen meg tudjam találni a hibát, pl. kiégett a biztosíték 24V-nál, akkor kigyullad a "24V-os" led. A zöld ledek azt jelzik, hogy valami megkapja a tápfeszt. A kérdésem pedig az lenne, hogy jó-e így ez a kapcsolás, jók-e az ellenállások értékei?
Kicsi lett a kép, nemtudom miért, és bármit csinálok, nem lesz nagyobb, azért remélem el lehet olvasni.
Küldés előtt állitsd be,hogy ne méretezze a képet. Alapból 800x600-ra alakitja,bármekkorát is küldenél.
Karácsonyfának biztos. Szerintem nem szállnak el olyan gyakran a tápok, hogy feltétlen figyeltetni kéne. Én még eddig egyetlen gyári erősítőmben sem cseréltem biztit, soha. (Igaz, nem is locsoltattam bele kólásbort a részeg haverjaimmal, semmilyen bulin). És nem is mentek soha, semmilyen formában tönkre. Ha mindent jól méreteztél, és a felhasználás módja megfelel az elvárásoknak, a piros LED-eknek nem lehet semmi dolguk.
Köszi mex a segítséget a méretezéssel kapcsolatban. Csatolom nagyobban, mert úgy látom elég olvashatatlan.
Imi65: igen, azt tudom, hogy a piros ledek nem fognak világítani, ha minden jó, de mi van, ha valami gubanc lesz, meg a zöld ledek folyamatosan világítanak, szóval engem konkrétan az érdekelne, hogy a ledek elé elég nagy ellenállást tettem-e?
Hajajj.... Nekem zavaros igy első látásra. Balról a második tranyó bázisa -50V-ra van kötve? Mert az a büdös életbe nem nyit ki,ellenben tönkremegy. A ledek ellenállásai is kicsik,ide rakj 470ohm értékeket.
köszi, ez érdekelt tulajdonképpen engem, hogy van-e benn valamilyen hiba. A T2-nél a bázis és a -50V között van egy nagy ellenállás, és ahogy én számoltam ha megvan a -50V, akkor kb. 0,2V van a bázison.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |