Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2737 / 3997
(#) butib hozzászólása Feb 20, 2016 /

Üdvözlet
Az lenne a kérdésem hogy vettem egy digitális volt és amperérőt (kínai) . Beépítettem egy tirisztoros akkutöltőbe ami úgy működik hogy amikor eléri a feszültséget utánna szabályozza le az ampert . Amikor megvan a szabályzás akkor a műszeren ugrál az érték talán a mintavétel sebesség több mint ami kellene .
Lehetne valahogy javítani rajta? Kondenzátort próbáltam mikor ráteszem akkor jobb de 5 sec után ugyan az.
(#) Bakman válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Nem lehet, hogy azért ugrál az érték, mert a valóságot méri? Talán a szabályzás nem az igazi...
(#) butib válasza Bakman hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

A feszültség nem ugrál csak a amper.
Drága kézi műszer nem ugrál.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016

Mennyit ugrál? Nagyon könnyen lehet, hogy a valóságot méri a műszer. Pláne akkor, ha az akkutöltő áramhatárolt feszültséggenerátoros kimenetű.

Töltenék fel videót 3.3 mb de nem tudom email -ben elküldjem

Töltsd fel YouTube-ra vagy Dropbox-ra.
(#) Gafly válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Csökkentsd le a méretét. Gondolom nem veszítünk sokat a HD minőség elveszítésével...
(#) butib válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Csak telefonnal vagyok a hálón és még a háló is nehézkes nem még a videó vágás konvertálás
(#) Csupasz hozzászólása Feb 20, 2016 /

Sziasztok
Van 2 db kínai telefontöltőm, és mindkettőnél a töltés 60-70% körül lekapcsol. Amikor a töltőáram lecsökken 100mA-re a töltő feszültsége eléri az 5,5V feszültséget. Arra gondolok, ez okozza a lekapcsolást, mert az eredeti Sony töltő jó.
A fotók alapján meg tudnátok mondani, melyik alkatrészt kellene cserélnem ahhoz, hogy alacsonyabb legyen a töltőfeszültség. Én az optocsatolóra menő furatszerelt ellenállásra gondolok, de nem tudom, azt-e, és csökkenteni, vagy növelni kellene? ( nem szeretnék vele kísérletezni )
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Van egy üvegtokos Zener-dióda az USB-csatlakozó és a nyák pereme között, és ez határozza meg a kimeneti feszültséget.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Meg van az a része, hogy mostanában szinte minden USB töltő rendszerint 5 Voltot ad. Majd a telefon meg csinál vele amit akar/tud...
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Pontosan, mert a töltésvezérlő a telefonban van, ami intézi az egész procedúrát.
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Igaz, de akkor miért állítja le a töltést? A gyári Sony töltő az 5V-ot ad terheletlenül is.
A zener OK, 5,1V.
(#) butib válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Megoldottam

MOV_0192.mp4

Egyszerű a megoldás: ne használd ezt a töltőt, mert lehet, hogy a telefon finnyás vezérlőjének a fél volt többlet zavart okoz.

Igen, csak éppen azért vettem, ha a gyári Sony meghalna, legyen tartalék.

Most már csak azt áruld el, milyen akkumulátorról van szó.

Gépjármű akku .Ólom savas

Akkor nincs semmi probléma, normálisan működik. Feltöltés után átáll csepptöltésre, ami változó áramú lehet. 0,2 A nem tesz benne kárt.
(#) moltam válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Köss sorba egy diódát a zenerrel. Ez 6-700mV minusz, ha schottkyt használsz kb 200mV. Ebből kettő sorba kiadja a kb fél voltot. Vagy ami korrektebb megoldás, TL431 precíziós referencia. Már gyárilag azt kellett volna bele tenni, de a kínaiak spórolósak.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016

A kérdésem hogy lehet tenni valamit azért hogy ne ugráljon ennyit a kijelző
(#) kadarist válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 2

Kösd le az akkumulátort, akkor majd szépen beáll nullára és nem fog ugrálni.
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

A diódával növelné a kimeneti feszültséget, mert nagyobb lesz a letörési feszültség, ami miatt csak nagyobb feszültség mellett fog áram folyni az optocsatoló LED-jébe.

Más javaslat?

Keress egy 5V alatti Zener-t és egy olyat fejelj meg egy diódával (nyitóirányban). Elvi elrendezés: Bővebben: Link.
(#) butib válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2016 1 / 1

Nagyon szépen köszönöm ezt a nagyon ötletes és egyben tudományos választ .
Fórum arra van hogy akinek sok tudása van önként átadja ha van kinek . Szerintem.
NEM !?
(#) nedudgi válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1

Minekutána a töltőáram állandóan változik, szegény műszer csak annyit tehet, hogy próbálja követni. Így sikerül neki. Ilyen szituációban, akkutöltéskor analóg műszert kell használni.

Köszi, holnap megpróbálom.
(#) butib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Tehát semmit nem lehet tenni azért hogy ne változzon ilyen sokat? Kézi műszer nem csinálja .
(#) nedudgi válasza butib hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

A multiméter átlagol, ezért nem látszik ugrálás. Megpróbálhatod, hogy egy párszáz µF kondenzátort kötsz a söntellenállással párhuzamosan.
Következő: »»   2737 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem