Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az indukciós hurok hogy segít a hallásban?
Sziasztok!
950nm -es infra LED-hez csak 950nm-es fototranzisztor jó, vagy másmilyen is jó pl: 850nm-es? Előre is köszi.
Üdv!
Egy középhullámú rádióban a forgókondenzátornak mekkora kapacitása van? 3 kivezetése van. Melyik kivezetés közt mekkora a kapacitás? A rádió típusa Belson Br185. Köszönöm a segítséget!
Rendszerint kisebb, mint 510 pF.
Igen, pontosan erre.
Köszönöm. Deketoros rádióhoz használható lenne?
Detektoros rádióhoz jó, megfelelően méretezett ferritantennával.
Azt akartam írni! Egy 2*5*cm-es ferritmagon van kb 100 menet, amúgy szintém a belson Br185ből van. Ne aggódjatok vissza lesz építve a rádió, csak most detektoros építhetnékem van.
Sziasztok!
LM317 feszültségszabályzó kapcsolást építettem, 12-voltos tápról hajtva. Ha terhelem akkor 9-10 volton és felette egy pár tizedet leugrik a kimenő feszültsége az áramkörnek, viszont 3-4 volt környékén ezt nem csinálja. Mi lehet az oka? Karekterisztika, esetleg nagyobb kondenzátor a kimenő között?
Nem véletlen, az LM317 ki és bementi oldala között, minimum 2V feszültségkülönbségre van szükség.
Igen, ezzel tisztában vagyok. Csak az lett volna a kérdésem, hogy kimeneti oldalon mérek 12 voltot, nem bemenetin, azt nem is mértem le.
Miután terhelem utána ugrik le pár tizeddel.
"Értem hogy villanymotor, de mi hajtja?" Ha a bementi feszültség 12V, a kimenti maximuma csak 10V lehet. HA nagyobbra állítod, elhagyod az IC szabályozási tartományát.
Na, csak hogy ne tűnjek teljesen hülyének, bár már majdnem mindegy
Azzal volt problémám, hogy 12 volt jött ki az lm317 után, és úgy gondoltam, hogy akkor az IC-n már esett annyi fszültség amennyi neki kell, de kis kísérletezés után rájöttem a dolgokra Köszönöm a segítséget!
Üdv
Kösz , pont így magyaráztam , TV ( lepke )antenna erősítők is így üzemelnek . Én így oldottam meg régen , kamera --> VCR ez műhely és ---> Fő épületben TV antennaközösítőbe ( T elosztó ) TV . Persze itt nem ment 12 Volt a hosszú távon , műhelyben is TVéztm/kamera és a fő épületben ismét TV/kamera , mozgásérzékelő kapcsolta a világítást és jelzett is Videó-magnó meg 4 órát rögzített . Koax oda/vissza ki volt használva . Remélem nem off . Megmenekültem rajzolástól , kösz . Üdv
Nekiszaladtam a feladatnak, majdnem jó lett.
A függőleges szinkront nem tudom behúzni. Kondenzátort 2.2-47µF között próbálgattam, semmi változást se láttam. A kép, a színek rendben voltak. Talán az induktivitással kellene variálni a továbbiakban? (amit találtam a fiókban, azzal próbálgattam: légmagos, ferritgyűrüs, helyben tekert). A tesztmonitor egy Philips CM 8833 volt, elég széles tartományban lehet a szinkronokat állítani.
Meglevő kapcsolóüzemű tápnak hogy lehet a kimeneti feszültségét picit csökkenteni, úgy hogy a terhelhetősége megmaradjon?
Az ilyen tápokban a kimeneten lévő feszültséget leosztva szokták visszavezetni egy referenciára, optocsatolóra, amin keresztül szabályozzák a tápegység primer oldalát. A feszültségosztó két ellenállását kellene megkeresni, az egyikre párhuzamosan kötve egy ellenállást lehet kicsit növelni, vagy csökkenteni a kimenőfeszültséget.
És általában TL431 van benne, ennek Gate-re menő két (esetleg több, mert jusztírozó, és/vagy hőkompenzáló tag is lehet) ellenállását kell megkeresni és a felső tagot (ami a kimenetről megy a Gate-re) csökkenteni.
Sziasztok!
Mennyire problémás a tápoknak a folyamatos változó szabályzás? Lehetne így egy olcsó feszültségcsökkentőt csinálni pl. régi laptoptápból, hogy az egyik ellenállást kiveszem, és a helyére potit kötök be? 0-ra lecsavarásnál nem hal le a táp?
Kapcsolóüzemű tápok többsége egy adott kimenti feszültségre készülnek. Szabályozása általában nem szerencsés nagy tartományban. Magával a TL-el amúgy sem lehet nullára leszabályozni. De számtalan kapcsolóüzemű táp topik van topiklakókkal, ott kérdezd meg.
Üdv
Kis segitség kellene. Van egy ILYEN stereo bluetooth modulom. Mint látni, van rajta hangerő állitási lehetőség,de nyomógombos. Meg lehetne oldani azt hogy 1db potival lehessen ezt állítani? Vagy túl bonyolult? Köszi
Nem túlzottan, de bonyolult és csak hasonló kezelést ad, mint a poti: kell egy rotary encoder (nem kell megijedni, nem drágább a potinál), ebből két - fázisban eltolt - impulzussorozat jön, mikor forgatod. Ehhez kell legalább egy IC-tok, ami eldönti az irányt és a fel vagy le bemenetre adja a pulzusokat.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Sziasztok
Egy TD62308AFG ict akarok cserélni, egy TD62308AF -el. Az adatlapja alapján nem találok külömbséget, meg tudná mondani valaki, hogy mi az eltérés? Köszi, üdv
A típusszámot követő betűk többnyire a tokozásra utalnak. Ennek következményei a teljesítmény disszipációs értékek eltérésében mutatkoznak. Az adatlapokon is láthatók.
A G-s adatlapjának első oldalán írják, hogy a "G" az ólommentes termék jelzése.
Köszi, előttem van mind a kettő és nem látok külömbséget.
Üdv
Köszi, akkor cserélem, mert nincs választási lehetőségem, ez van, mert boltba ezt nem lehet kapni, ahogy rákerestem.
Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |