Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja vasrudat húz be az ugy ok.Azthittem mágnest.
Mi a különbség?
100 nF / 50V Kerámia kondenzátor RM2,5 100 nF / 50V Kerámia, multi, Y5V, RM5 között! ELőre is kösz!
RM2,5 = 1 raszter lábtávolság (2,5mm)
RM5 = 2 raszter lábtávolság (5mm) azt, hogy multi nem tudom mit takar
Egyszer már szétkaptm a contakthiba kibukott volna. én kondira gyanakszom valahol a sorvégfok körül.. :miaz:
Óvatosan ütögesd meg a panelt - pl. csavarhúzó nyelével - ahol "egyre érzékenyebb" lesz az ütögetésre, arrafelé lesz a hiba. Mint a játékban, hideg, langyos, meleg, forró.
Arra én is kíváncsi lennék, hogy az Y5V, Z5U, X7R, NP0, X1,Y1,Y2 mit jelentenek a kerámiakondiknál. Tokozás vagy tűrés?
Előzőlegben már kérdeztem az ellenállásokról, hogy általábban 0,6W és fémrétegelt ellenállásokat használunk!
Szeretnék rendelni Internetről én jelenleg ezt az oldalt találtam itt nincs minimális rendelés és a postaköltség is közepes nem tudom ha tudtok jobbat akkor ajánlhattok! Bővebben: Link Kérdésem kellenének nekem kölönböző ellenállások pl 150 Ohm -os 22k Ohm -os de nem tudok kiigazodni rajta itt mindenütt csak ilyenek vannak: 1% 12 R fémréteg ellenállás 0,6W 13 R fémréteg ellenállás 0,4W Semmit se írnak csak 13R-12R mik ezek ? 1% mi ez ? Kösz előre is!
Így szokták megadni az értékeket.
12R=12 Ohm 13R=13 Ohm 1k2=1,2k Ohm 1M5=1,5M Ohm K68=680 Ohm Nem bonyolult ez, csak rá kell érezni. A mértékegységek, mint tizedesvesszők foghatók fel. R Ohm , k Kiló Ohm , M Mega Ohm . Ami előtte van, az annyi egész, ami utánna, az tized-század.
% ban a tűrést adják meg. 1% os tűrésű már precíziós ellenállás.
R az ellenállás jele a fizikában. Ebből adódóan, ha egy ellenálláson, adatlapon, kapcs. rajzon ezt látod:
12R az azt jelenti, hogy 12 Ohm az ellenállása. Ha pedig ezt látod: R12 az azt jelenti, hogy 0,12 Ohm. Az 1%, 5%, stb. azt jelenti, hogy ekkora a gyártási (névleges) tűrése az ellenállás értékének. Ha tehát egy 100 Ohm-os, 1%-os ellenállást veszel, akkoz az 99-101 Ohm lehet. (+/- 1%) A 0,4W, 0,6W, stb. értékeke a névleges maximális terhelhetőségükre utalnak, vagyis legfeljebb ekkora terhelést viselnek el. Ha egy kapcsolásban nem írnak teljesítmény-előírást, akkor 1/4W-os (0,25W), általános ellenállás kell. (Az általános ellenállások 1/4W-osak). Ennél magasabb teljesítmény-értékű ellenállás beépíthető, de kisebb nem! Vigyázz, mert sok esetben a rajzon nem tűntetik fel a magasabb teljesítmény-igényt, csak a szövegben, tehát érdemes azt is alaposan átolvasni!
Hali,
a Bekarikázott rész mi? jelöléséből TRANZISZTORRA gondolok de a megnevezése alapján 2N3904 mint egy dióda? Mi lehet ez hol lehet kapni ?
Szia!
Ez egy NPN tranzisztor, szinte mindenhol kapható, de ide szinte minden jó helyette! A diódák általában 1N-el kezdődnek ennél a jelölésnél!
Nem dióda az, hanem tranzisztor. Ebben a jelölésrendszerben kb. alapelv, hogy az első számjegy a lábak száma mínusz egy. Tehát a diódák úgy kezdődnek, hogy "1N...", a tranzisztorok meg, hogy "2N...". Az optokapuk eleje "3N..." (állítólag, bár személyesen ezel még nem találkoztam).
Pl. itt is kapható.
Bocsánat én meg közbe rákerestem a pdf re és kitöröltem.
Hogy érted hogy minden jó helyette én pl innen szeretnék venni de lehet hogy csak nem találom meg vagy nincs akkor mit ajánlasz?!
http://www.hestore.hu/kat_55.html üdv!
Az 555 jelölés sem 7n555.
Nemnagyon tartják be
Igaz, de a diódák, tranyók, optók esetében valóban így van. Nem tudom, szándékos volt-e, de működik...
Idézet: „Nem tudom, szándékos volt-e, de működik...”
Hali!
Most kezdenék pic-ekkel foglalkozni, és usb-s égetőt szeretnék. Ha ezt itt megépíteném az szerintetek jó lenne? Még sosem volt égetőm, ezért kérdezem. Üdv.
Hello!
Ezt én írom el mindig, nem a kollega! De legalább mindíg következetes vagyok. üdv! proli007
Sziasztok!
az angol írások szerint van drain source meg ugye gate atranzisztornál na ezt hogy kell bekötni ha van killelktor bázis emitter! tehát meylik mi? Ja és ennél hogy kell bekötni a tranzit!Minden benne van csak ezek nincsenek! KAPCSOLÁSI RAJZ Köszi a választ KAPCSOLÁSI RAJZ
Kóbor apácák összezavarására galád fizikusok és mérnökök többféle tranzisztort tenyészettek ki.
A bipolárosokak Bővebben: Link van bázisa, kollektora és emittere ( B, C, E ), míg a térvezérlésűeknek Bővebben: Link ( FET ) csatornája, forrása és kapuja ( D, S, G ). Ezek különböző dolgok.
Szia!
kapcsolási rajz Ezen akkor hogy kössem be őket! Van 2SK246(Q2N5457 helyett) meg van J201! Köszi a választ
Sziasztok!
Milyen kondenzátor lehet az, amelyik úgy néz ki, mint egy elektrolit kondenzátor, de nincsenek jelölve a lábak polaritásai, és ez van ráírva: 100V CE-NP 3.3µF . ( egy hangszóróról való , ahol pározamosan volt kötve a kivezetésekkel.) Köszi
Láttam már én is ilyen kondit, az Tantál volt. Teljesen úgy nézett ki mint egy elektrolit és polarizálatlan volt.
Van egy kis paneltrafóm és 12V-ot szeretnék belőle kinyerni. Nincs rajta semmilyen felirat, így nem is igazáb tudom a paramétereit.
Egyenirányítottam és beraktam egy puffer kondit (470uF), így kb 46V-ot mértem... Az a bajom, hogy egyik általam ismert stab IC sem bír ekkora bemenő feszt. Tudnátok segíteni? Hogyan tudnék belőle stabil 12V-ot készíteni? Köszi és üdv.
A FET nél drain gate source. A nem field effect nél bázis emitter kollektor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |