Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3385 / 3997
(#) Kovidivi válasza Kovács Zoltán hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

A link nem sikerült teljesen jól, de jól látom, hogy 50Ft-os LED-et vettél egy 150$-os lámpába? Tuti nem ez a LED volt benne. Miből gondolod, hogy a LED ment tönkre? Simán lehet, hogy az őt meghajtó elektronika mondta be az unalmast, vagy akár az akksik.
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Idézet:
„Ahol létjogosultságuk van a csöveknek, ott szépen tartják is magukat, lásd csöves erősítők.”

Meg egy csomó más helyen (tény, hogy ezek nem átlagos elektroncsövek) pl. mikrohullámú sütő, röntgengépek, sugárzásmérők, részecskedetektorok, nem beszélve sok labor- és tudományos műszerről.
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 28, 2019 /

Sziasztok !

Több helyen is olvastam, hogy az egyenirányított trafós tápegység, kimenetét "illik" kondenzátor segítségével megsimítani

Léptetőmotor-meghajtó áramkör (CNC board) tápját mekkora kondival támogassam ?
Körülbelül 15-18 V, 1500 mA a mért terhelés.
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Általában, kb. 1500 µF/A a bevett gyakorlat, tehát olyan 2200 - 4700 µF-ra tippelnék első olvasatra. De! Igazából attól függ, hogy mekkora hullámosság engedhető meg, mit tűr el a CNC board. Ha érzékenyebb szerkezet, akkor inkább kapcsolóüzemű tápegységet vegyél, azzal az ilyen kérdések fel sem merülnek.
(#) pucuka válasza Kovács Zoltán hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Mondjuk, ha ilyet vettél volna, jobban jártál volna.
Bővebben: Link
Ez legalább bele való, bár nem olcsó.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) Macsek71 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Köszi a gyors segítséget !
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Honnan lehet tudni, milyen való bele?
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Például innen.
Lehetne tovább faggatni az internetet, de ebből már kiderül, hogy Cree XP-L LED van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

Ezzel nem biztos, hogy jól jár, de legalább jó drága. Egy magyar forgalmazó szerint XP-L (3A, kb 3V körüli) LED van a lámpában. Amit linkeltél, 1A, 10V körüli nyitófeszültségű.
(#) nedudgi válasza Kovács Zoltán hozzászólására (») Nov 28, 2019 /

A gyártótól származó adatlap. Ebbe a lámpába Cree XP-L LED került beépítésre.
Komoly munka a javítás, a LED védőburkolatát is eltávolította gyártó a jobb fényteljesítmény érdekében. Ez kockázatos művelet, gyakorlat is kell hozzá. Az ilyen LED általában fényteljesítmény (hatásfok), színhőmérséklet és színhűség (CRI index) alapján kerül forgalmazásra, ami eltérő árakat jelent.
(#) pipi válasza Kovács Zoltán hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Ez szerintem csak pislákol a maga 6000mcd-jével, a 60mA áramfelvételéből is látszik.
Esetleg Kispesten tudok segíteni, de normális led kéne bele...
A lámpát szét tudtad szedni, hozzáférsz a led-hez?
(#) nedudgi válasza pipi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Szerintem meg világít rendesen a 3A hatására, de legfeljebb pár másodpercig...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
(#) Tambi hozzászólása Nov 29, 2019 /

Kedves Fórumtársak!

Létezik-e valamilyen vegyszer, ami megkönnyíti a sokeres Litze huzal előónozását?
Nyilván sokféle lakk van, nem biztos, hogy egy adott vegyszer mindegyikhez jó..., de az "égesd le, nyomd hideg vízbe", vagy "meleg kalmopyrin (acetil-szalicilsav; már a neve sem jó...)" nem nagyon tetszik.

Mi a megoldás?

Köszönettel; tambi.
(#) kadarist válasza Tambi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Szia!
Nem kell vegyszer, csak kapard le a lakkot pengével.
(#) Epu2 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Maximum elvág néhány szálat.
(#) kadarist válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Ügyesen kaparjon. De ha nem tetszik az égetés, melegítés, akkor máshoz kell folyamodni. A mai modern PUR lakkokat még a festékmaró sem bontja.
(#) Gafly válasza Tambi hozzászólására (») Nov 29, 2019 / 2

Én denaturált szesszel tanultam.
Belemárt, meggyújt, belemárt és örül.
Kicsit gyakorolni kell...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

És nem olyan büdös, mint a Kalmopyrin!(Aspyrin)
(#) Kovács Zoltán válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Szia.

Mentségemre . Elötte felhivtam egy led lámpákkal foglakzó céget és küldtem képet, de azóta sem válaszoltak. Aztán elmentem gy másikhoz, ott nem tudtak segiteni, igy bementem a lámpával a Lomexbe és megkérdeztem mit tudnak adni ami jó ide.

Az elektronikát nem lehet kiszedni, de azt gondoltam beleinvesztálok némi pénzt, hátha csak a led halt el. A többi részét /akku stb a fogralmazó megnézte, ök jelelezték, valószinü a led a hibás, de mivel ök ilyet nem cserélnek, csak kompltten a fejet, ami annyi mint egy új lámpa.. csináltam fotót csak nem tudom hogyan töltsem fel ide/
(#) Kovács Zoltán válasza pipi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Szia, szétszedtem, a ledhez simán hozzá lehet férni, már csak ezek szerint a belevaló ledet kell beszereznem , /csináltam képet is de nem tudom feltölteni ide./
(#) kapu48 válasza Kovács Zoltán hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Tömörítsd be JPG-be. Itt alul olvashatod: Fájl melléklet (max. 8MB):
(#) Tambi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Köszönöm kedves Fórumtársak! Tényleg máshoz kellene folyamodni, különösen olyan litzénél, ami 0,05 mm szálakból áll. Hogy mihez, azt persze én sem tudom, azért kérdeztem.
(#) morgo válasza Tambi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Ónfürdőt próbáltad? Sok helyen használják, csak bele kell mártani a litze végét. Kis ügyeskedéssel összekalapálható otthon is.
(#) nagym6 válasza Tambi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Régen gyertyalángban égettük le a zománcot, ki kell próbálgatni meddig lógassuk a lángba, hogy éppen jó legyen.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Tambi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Ólommentes ónnal, és az ehhez használatos hőmérséklet beállítással beónozható.
Ha van nagyobb felületű/hőleadású hegyed, próbáld ki.
Egy nagyobb óncseppet hozz létre a pákahegyen, és told bele a litzét.
Ha szükséges, előtte mártsd fluxba.
(#) szidom hozzászólása Nov 29, 2019 /

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget, az előző fetes problémámhoz!

Lenne még egy kérdésem:
SIM800L modul 3,6V-os tápját szeretném kapcsolni ugyenezzel az irlba3803 -as csodával.
Kérdésem hogy melyik megoldás jobb, ha a modul pozitív pontja és a táp(+3,6V) közé teszem a tranzisztort, vagy ha direkt kap tápot a modul és a modul negatív pontját kapcsolom GND-re.

Előre is köszönöm a segítséget
(#) Bakman válasza szidom hozzászólására (») Nov 29, 2019 / 1

Utóbbi megoldást jóval egyszerűbb kivitelezni. VCC - SIM800L - IRLBA3803 - GND.
(#) szidom válasza Bakman hozzászólására (») Nov 29, 2019 /

Hello Bakman!
Köszönöm szépen a gyors választ, azt még meg tudod mondani miért egyszerűbb az utóbbi?
Nekem egyformának tűnik.
(#) tbarath válasza szidom hozzászólására (») Nov 29, 2019 / 1

Meg N csatornás FET, és ezt pozitív Drain-Source feszültséggel "kapcsolod be", nullával pedig ki.
(#) Bakman válasza szidom hozzászólására (») Nov 29, 2019 / 1

Azért, mert nevezett FET N csatornás. Ahhoz hogy kinyisson, a Gate elektródára 3.5 V-ot kell kapcsolni a Source-hoz képest. Ha a Source elektróda 3.6 V-on van (ennyi kell a SIM800L-nek), akkor a Gate-re kb. 7 V-ot kell kapcsolnod a GND-hez képest hogy működjön a FET úgy, ahogy szeretnéd.

Ha a FET a GND-t kapcsolja a modul számára (Source közvetlen a GND-re kötve), akkor a Gate-re elég a már említett 3.5 V. Amekkora áramot bír a FET és amennyi a modul fogyasztása, 2.5 - 3 V is elég lehet. Gondolom ezt egyszerűbb kivitelezni, mint a 7 V-ot.
Következő: »»   3385 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem