Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Most már kezdem érteni.
De van még egy kérdésem: a fetet arduino nanoval szeretném vezérelni, ha jól tudom a digitális kimenet +5V . Okoz ez valami problémát, vagy nem számít hogy a Gate-Source feszültség=5V, aDrain Source feszültség csak 3,6V ? Persze ha a Gate-et drektbe lehúzom 10KOhm-mal GND-re és az arduinóról 1KOhm-on keresztül vezérlem, akkor a feszültségosztó miatt nem lesz 5 V a Gate-en. Vagy rosszul gondolom? A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Hali!
Ezt nem teljesen értem, de köszönöm a választ
Nem, egyáltalán nem gond. Sőt, az 5 V-os "kapcsolófeszültség" bőven elég ahhoz, hogy rendesen kinyisson a FET. Ha a Gate nem kap elég feszültséget, a FET nem tud rendesen kinyitni, ezt is tartlmazza az az adatlap részlet, amit feltöltöttem. A Gate-re maximum 16 V feszültség kapcsolható, bőven benne vagy az optimális tartományban.
A Gate és a GND közé mehet a 10 kΩ, az Arduino kimenete és a Gate közé max. 100 Ω-ot tegyél. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Köszönöm szépen a segítséget!
És kellemes hétvégét mindenkinek !!!
Megpróbálok majd képet felrakni
Köszönöm a segitséget mindenkinek Zoli A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Hello! Csak a teljesség kedvéért..
Ha a lezáró 10kohm-ot nem az 1k után teszed, hanem elé, akkor nem okoz feszültségesését és funkcióját ugyan úgy ellátja. (Ami abban nyilvánul meg, hogy amíg a mikrokontroller Reset állapotban van, a kimentek nagy-impedanciásak ("lebegnek") A Gate lezáró feszültséget kapjon.)
Köszönöm mindenkinek kedves Barátaim!
A "melegség" a lakk ellenszere...
Hali! Köszönöm a kiegészítést most már vágom.
"Rendben működő, gyűjteménybe illő állapotú amatőr vevő, SSB/AM
ASd, ASF, ASL, ASu, 60 helyes memória" Mit jelentenek ezek a rövidítések: ASd, ASF, ASL, ASu Köszönöm a válaszokat!
Hello! A HF150 user manual 19. oldalán itt megtalálod.
Type Display Mode Filter Bandwidth SSB LSb Lower sideband 2.5kHz Usb Upper sideband 2.5kHz AM A AM, wide filter 7kHz An AM, narrow filter 2.5kHz AM Sync ASd AMS, double sideband 7kHz ASF AMS, "hi-fi" mode 7kHz ASL AMS, lower sideband only 2.5kHz ASu AMS, upper sideband only 2.5kHz A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019
Szia? Tudsz segíteni milyen ütközőt kell átmozgatni? Mert kifolyik a szemem és eskü nem jövök rá... De a legjobb a neten sem találok semmit erről.
Szia. A tengelyen a leszoritó anya alatt található egy pozicionálható alátét, a megfelelő lyukba beforgatva lehet beállítani a kapcsolások számát. Feltéve ha ilyen forgókapcsolórol van szó.A lyukak általában fel vannak számozva.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
A rögzítőcsavar alatt szokott lenni, ilyen:
Egy kis, kör keresztmetszetű fém stiftet kell keresni, kb. 2 mm átmérővel. Most nincs nálam ilyen kapcsoló, de ha jól emlékszem, ahogy mindenes is írja, a rögzítő anyát le kell venni a kapcsolóról, hogy hozzáférj. Ugyanakkor van olyan változat is, ahol egy alátét kinézetű valami adja a pozíciók számát.
Sziasztok!
A mellékelt képen található kapcsolási rajz alapján épített áramkör az elég lenne-e 5V 2A -ra? a trafó részt nem értem, a többi megvan (nagyjából). A graetz-híd (ha jól tudom, így hívják) az csak simán egyenirányító diódák a rajz szerint bekötve?
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, valóra vált a 2 pozíciós forgókapcsoló álmom
Szia!
Idézet: „A mellékelt képen található kapcsolási rajz” Hát ez lemaradt.
Upsz, pótolom
Annyira éreztem, hogy le fogom felejteni
Szia!
Idézet: „A graetz-híd (ha jól tudom, így hívják)” Jól tudod. Helyette a 4 db 1N4007 áramra határeset, melegedni fog,nem jó választás. Inkább 60V4A Graetz hidat tennék. A 7805 stabilizátor Ic nem tud 2 Ampert! ( Max. 1,5 A de még hűtőbordával is erősen melegedni fog míg meg nem pusztul). Tranzisztorral megfejelve jó. A neten van sok kapcsolási rajz. Üdv. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
Köszönöm! Az lehet, hogy a trafó után egy híddal egyenirányítom, és utána kétszer építem meg az áramkört? Ha igen, közös hűtőbordára tegyen az ic-t?
Nem a két ic kimenetét nem lehet össze kötni. Ua78T05 -ös ic-t kell venni. Ez tud 3Ampert. Ezt is hűtőbordára kell szerelni.
Például a HQ Elektronikánál is kapható. Vagy a 7805-öt meg kell fejelni egy tranzisztorral mint előbb írtam. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2019
A C1 470 mikroFarad is nagyon karcsú. Legalább 2200 -est ajánlom. Patópali észrevételeivel egyébként jó. (Csak nem tudom mire.)
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2019
Szia,
7V-os trafó is elég lenne a stabilizált 5V-hoz, de ha csak 9V-os van, akkor használd azt. A felesleges teljesítményt el fogod fűteni a stabilizátoron. Másrészt a 470 µF kevés lesz 2 Amperhez, legalább 2200 kellene. A stabról / diódahídról a többiek megírták, amit kell. Annyit tudok hozzátenni, hogy ha eljössz érte, akkor grátisz kapsz tőlem: 3 Amperes diódahidat (vagy 5 Amperes diódákat, ha jobben tetszik), egy LM323K stabot TO3 tokban, valamint egy 4700 µF/25V-os elkót. Bp.17.
Jut eszembe...
Egy 5V/2A dugasztáppal nem lennél kisegítve? Sok kütyühöz adtak ilyeneket, konkrétan pl. egy bizonyos D-Link routerhez 5V/2,5A táp tartozott. Szgép bontókban bizonyára lehetne ilyet találni gombokért. Vagy itt tedd fel az Apróhirdetés/Keres rovatba.
Vagy fogod az egyenirányított feszültségedet, és veszel egy DC-DC konvertert. Bekötöd, beállítod, használod. Arra azért figyelsz, hogy ne a kis 1-2 A-es példányt vedd.
Ezek a routerek és hasonlók nagyon sok esetben azért "romlottak el", mert a dugasztáp meghalt, én ezt annyira nem javasolnám.
Viszont ha nem is gombokért, de 2 Amperes USB táp Ikeában 1690 Ft: Bővebben: Link Ha minőségben tudja azt, amit a nagyobbik tesója (termék, teszt, videó), akkor ettől olcsóbban nem kapsz. 2500-ba körül a sarki kisboltban a gyári Samsung 2 amperes táp. Ha nincs otthon bontott trafó, akkor szerintem egy megfelelő terhelhetőségű önmagában lenne legalább 2000 Ft, de inkább több.
Na erre nem gondoltam, pedig ilyenből van itthon! Az nem baj, hogyha esetleg "okos"? Mármint az, hogy az usb-ből csak a tápot kötöm be, adatot nem? Attól függetlenül kéne áramot adnia, hogy mi igényli azt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |