Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A link nem sikerült teljesen jól, de jól látom, hogy 50Ft-os LED-et vettél egy 150$-os lámpába? Tuti nem ez a LED volt benne. Miből gondolod, hogy a LED ment tönkre? Simán lehet, hogy az őt meghajtó elektronika mondta be az unalmast, vagy akár az akksik.
Idézet: „Ahol létjogosultságuk van a csöveknek, ott szépen tartják is magukat, lásd csöves erősítők.” Meg egy csomó más helyen (tény, hogy ezek nem átlagos elektroncsövek) pl. mikrohullámú sütő, röntgengépek, sugárzásmérők, részecskedetektorok, nem beszélve sok labor- és tudományos műszerről.
Sziasztok !
Több helyen is olvastam, hogy az egyenirányított trafós tápegység, kimenetét "illik" kondenzátor segítségével megsimítani Léptetőmotor-meghajtó áramkör (CNC board) tápját mekkora kondival támogassam ? Körülbelül 15-18 V, 1500 mA a mért terhelés.
Általában, kb. 1500 µF/A a bevett gyakorlat, tehát olyan 2200 - 4700 µF-ra tippelnék első olvasatra. De! Igazából attól függ, hogy mekkora hullámosság engedhető meg, mit tűr el a CNC board. Ha érzékenyebb szerkezet, akkor inkább kapcsolóüzemű tápegységet vegyél, azzal az ilyen kérdések fel sem merülnek.
Mondjuk, ha ilyet vettél volna, jobban jártál volna.
Bővebben: Link Ez legalább bele való, bár nem olcsó. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
Például innen.
Lehetne tovább faggatni az internetet, de ebből már kiderül, hogy Cree XP-L LED van benne. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
Ezzel nem biztos, hogy jól jár, de legalább jó drága. Egy magyar forgalmazó szerint XP-L (3A, kb 3V körüli) LED van a lámpában. Amit linkeltél, 1A, 10V körüli nyitófeszültségű.
A gyártótól származó adatlap. Ebbe a lámpába Cree XP-L LED került beépítésre.
Komoly munka a javítás, a LED védőburkolatát is eltávolította gyártó a jobb fényteljesítmény érdekében. Ez kockázatos művelet, gyakorlat is kell hozzá. Az ilyen LED általában fényteljesítmény (hatásfok), színhőmérséklet és színhűség (CRI index) alapján kerül forgalmazásra, ami eltérő árakat jelent.
Ez szerintem csak pislákol a maga 6000mcd-jével, a 60mA áramfelvételéből is látszik.
Esetleg Kispesten tudok segíteni, de normális led kéne bele... A lámpát szét tudtad szedni, hozzáférsz a led-hez?
Szerintem meg világít rendesen a 3A hatására, de legfeljebb pár másodpercig...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Kedves Fórumtársak!
Létezik-e valamilyen vegyszer, ami megkönnyíti a sokeres Litze huzal előónozását? Nyilván sokféle lakk van, nem biztos, hogy egy adott vegyszer mindegyikhez jó..., de az "égesd le, nyomd hideg vízbe", vagy "meleg kalmopyrin (acetil-szalicilsav; már a neve sem jó...)" nem nagyon tetszik. Mi a megoldás? Köszönettel; tambi.
Szia!
Nem kell vegyszer, csak kapard le a lakkot pengével.
Ügyesen kaparjon. De ha nem tetszik az égetés, melegítés, akkor máshoz kell folyamodni. A mai modern PUR lakkokat még a festékmaró sem bontja.
Én denaturált szesszel tanultam.
Belemárt, meggyújt, belemárt és örül. Kicsit gyakorolni kell...
És nem olyan büdös, mint a Kalmopyrin!(Aspyrin)
Szia.
Mentségemre . Elötte felhivtam egy led lámpákkal foglakzó céget és küldtem képet, de azóta sem válaszoltak. Aztán elmentem gy másikhoz, ott nem tudtak segiteni, igy bementem a lámpával a Lomexbe és megkérdeztem mit tudnak adni ami jó ide. Az elektronikát nem lehet kiszedni, de azt gondoltam beleinvesztálok némi pénzt, hátha csak a led halt el. A többi részét /akku stb a fogralmazó megnézte, ök jelelezték, valószinü a led a hibás, de mivel ök ilyet nem cserélnek, csak kompltten a fejet, ami annyi mint egy új lámpa.. csináltam fotót csak nem tudom hogyan töltsem fel ide/ A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Szia, szétszedtem, a ledhez simán hozzá lehet férni, már csak ezek szerint a belevaló ledet kell beszereznem , /csináltam képet is de nem tudom feltölteni ide./
Tömörítsd be JPG-be. Itt alul olvashatod: Fájl melléklet (max. 8MB):
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Köszönöm kedves Fórumtársak! Tényleg máshoz kellene folyamodni, különösen olyan litzénél, ami 0,05 mm szálakból áll. Hogy mihez, azt persze én sem tudom, azért kérdeztem.
Ónfürdőt próbáltad? Sok helyen használják, csak bele kell mártani a litze végét. Kis ügyeskedéssel összekalapálható otthon is.
Régen gyertyalángban égettük le a zománcot, ki kell próbálgatni meddig lógassuk a lángba, hogy éppen jó legyen.
Ólommentes ónnal, és az ehhez használatos hőmérséklet beállítással beónozható.
Ha van nagyobb felületű/hőleadású hegyed, próbáld ki. Egy nagyobb óncseppet hozz létre a pákahegyen, és told bele a litzét. Ha szükséges, előtte mártsd fluxba. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, az előző fetes problémámhoz! Lenne még egy kérdésem: SIM800L modul 3,6V-os tápját szeretném kapcsolni ugyenezzel az irlba3803 -as csodával. Kérdésem hogy melyik megoldás jobb, ha a modul pozitív pontja és a táp(+3,6V) közé teszem a tranzisztort, vagy ha direkt kap tápot a modul és a modul negatív pontját kapcsolom GND-re. Előre is köszönöm a segítséget A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
Utóbbi megoldást jóval egyszerűbb kivitelezni. VCC - SIM800L - IRLBA3803 - GND.
Hello Bakman!
Köszönöm szépen a gyors választ, azt még meg tudod mondani miért egyszerűbb az utóbbi? Nekem egyformának tűnik.
Meg N csatornás FET, és ezt pozitív Drain-Source feszültséggel "kapcsolod be", nullával pedig ki.
Azért, mert nevezett FET N csatornás. Ahhoz hogy kinyisson, a Gate elektródára 3.5 V-ot kell kapcsolni a Source-hoz képest. Ha a Source elektróda 3.6 V-on van (ennyi kell a SIM800L-nek), akkor a Gate-re kb. 7 V-ot kell kapcsolnod a GND-hez képest hogy működjön a FET úgy, ahogy szeretnéd.
Ha a FET a GND-t kapcsolja a modul számára (Source közvetlen a GND-re kötve), akkor a Gate-re elég a már említett 3.5 V. Amekkora áramot bír a FET és amennyi a modul fogyasztása, 2.5 - 3 V is elég lehet. Gondolom ezt egyszerűbb kivitelezni, mint a 7 V-ot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |