Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3570 / 3993
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

Ez bőven jó, csak DC állásban kell mérni vele. Mert csak akkor látod hogy néz ki a PWM jel.
(#) attika válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

Nem tudom, hogy mennyire lehet ennek a "játéknak" hinni.
Ezt mértem a lézer kimenetén.
A motor kimenetét szerintem ezzel nem tudom megmérni mert itt 20V a max beállítható méréshatár.

szkóp.jpg

(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Jan 29, 2021 / 1

Itt jelenleg csak magas szint van, semmi jel. De a szkóp időalapja is 1sec/div állásban van, miközben 1kHz periódusideje 1ms lenne. Tehát ha lesz PWM (mert most nincs, csak H szint) akkor a vízszintes időalapnak 0,5ms-nak kellene lenni, akkor látnád a négyszögjelet. Amit mutat a szkóp azt még nem célszerű figyelembe venni.
A leírás szerint 50V a szkóp maximális bemenete, a 20V meg ha igaz 1 osztásra vonatkozik. Tehát mérhető vele..
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021

Az a baj, hogy a szkóphoz teljesen satu vagyok, most 0,5msec-re állítva ilyen a jelalak.

0,5ms.jpg

Ugyan ezt már nem tudom mérni az orsó motor kimenetén, semmilyen állásba sem.
Egyszer volt egy kiugrás az látszik az első képen,de szerintem az csak valami zavar lehetett.
(#) Akashi válasza attika hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

Szia, Meg vagy vele elégedve? Én is gondolkodom egy ilyesmin, ezért kérdezem.
(#) attika válasza Akashi hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

Sokat nem használtam még eddig, de véleményt se nagyon tudok róla írni mert nem igazán értek hozzá.
Sokak szerint játéknak tökéletesen megfelelő.
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Jan 29, 2021 / 1

A "lézer kimeneten" lévő jel, az megfelelő. De a motor kimeneten csak az látszik, hogy bekapcsolt a 24V. (Azok a kis "szőrök", csak a szkóp zajából származnak, nem jelek.
De ha továbbra is kérdéseid vannak ezzel kapcsolatban, akkor át kell menni a " Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?" topikba. Mert ennek nem itt a helye.
(#) malak hozzászólása Jan 30, 2021 /

Sziasztok!
Szakmai tanácsot kérnék,összeraktam egy graetz hidas egyenirányitot ami a műszer szerint tökéletesen egyenirányit de amikor egy lcd kijelzős volt mérőt kötök rá,a volt mérő nem mutat semmit,maga a volt mérő működik egy akkun mérve kijelzi a feszültséget viszont a graetz hidas megoldásnál nem,maga a volt mérő csak egyenfeszültséget tud kijelezni szoval tanácsokat szeretnék kérni hogyan alakitsam át a graetz hidas kapcsolást hogy a volt mérő is rendesen mutassa ne csak a műszer
(#) szs válasza malak hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Vannak olyan feszültségmérők, amelyek simított egyefeszültségű táplálást kérnek. Például az is, ami az alábbi képen van. Ha a tápvezetékét elemről, akkuról, vagy kondenzátorral simított egyenirányításról kapja, akkor a mérővezetékével már tudod mérni a trafó utáni egyenirányított feszültséget.
Mint a videón is láthatod, külön egy 9V-os elemről kap "táp"-ot, és úgy mérem az egyenirányító után a feszültséget (és áramot)
video
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
(#) tbarath válasza malak hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

No offense, de szerintem senki se érti, hogy mi is a problémád, rajtad kívül természetesen.
Tagolás gyakorlatilag nincs, de érdemi információ se nagyon van ebben az 500 karakterben.
(#) tbarath válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Szerk.: tévedtem, erről lehet szó. Ha nincs pufferelve, akkor a graetz után nem egyenáram van, hanem 100 Hz-es félszinuszok.
(#) malak válasza tbarath hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Szia,akkor ha jol értem rakjak a kimeneti egyáramhoz egy bármekkora kondenzátort?

Sajnos az elem nem megoldhato,illetve nem akarok külön elemet berakni.

Nem bármekkorát, hanem megfelelő méretűt. Hogy az mekkora, azt a feladat ismerete nélkül nem lehet megmondani.
(#) szs válasza malak hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Akkor próbáld meg így:

Szia a feladat csak annyi lenne hogy a trafom ami van az váltakozo áramu amit hungarocell vágásához használok a trafon kapcsolhato kimenetek vannak ami 13 voltol 29 voltig választhato a muszeren csak a kimeneti feszültséget akarom vizuálisan megjeleniteni,most az egyenirányitás miatt az egyenfesz kb 3 volttal alacsonyabb a váltakozonál

Ha az egyenfeszt csak a műszer táplálására és mérésre használod, akkor simám köss be polaritáshelyesen egy elkót megfelelő feszültségtűréssel, mondjuk legyen legalább 35, de inkább 50 Voltos. Értéknek 100 µF szerintem elég, de nem probléma ha nagyobb, annál kisebb lesz a hullámosság. Nézegettem hestore-on, 1000 µF 35 V olyan 70 Ft, de a 25 Voltos csak 30 Ft, abból kettő sorbakötve 50V feszültségtűrést kapsz olcsóbban.
(#) Blackpeti hozzászólása Jan 30, 2021 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem thermosztátok jelének közösítésében.
Elöljáróban annyit, hogy már egy jó ideje keresgélem a lehetséges megoldásokat a kereskedelemben elérhető termékekkel (pl. zónavezérlő alkalmazása), a Wisht és az Alit is átböngésztem, de egyik sem kínál teljes megoldást a problémámra
A szituáció röviden: Adott jelenleg egy két főkörös fűtésrendszer: padlófűtés és fancoil (hőcserélő ventillátorral, thermoelektromos szelepekkel).
A padlófűtés keringető szivattyújának vezérlése egy vezeték nélküli termosztátról megoldott, nem zónásított, jól működik, elégedett vagyok vele.
A fancoilos körnél szeretnék fejleszteni illetve bővíteni. Jelenleg 6db fali termosztáttal vannak vezérelve egyenként, a keringetőjük pedig egy vezeték nélküli
termosztátról kapja a jelet a "leghidegebb" szobából, azaz nem csak akkor kapcsol be amikor szükség van rá valamelyik fancoilnál, hanem jóval többet megy és így a kazán is...
Ezt szeretném megoldani úgy, hogy a keringető csak akkor kapcsoljon, ha valamelyik facoil vezérlője igényli és bekapcsolja a ventillátort és kinyitja a
thermoelektromos szelepét (ez 1-2 perc is lehet, így nem ártana a vezérlésbe is egy 2 perces késleltetés...) A rendszert most bővítettem egy fancoillal, amivel egy tárolót
temperálok és a későbbiekben is lenne még egy plusz egység bekötve, így összesen egy 8 körös jel közösítést kellene megoldani logikai vagy kapukkal (amennyiben homályba vesző
szakközepes elektronikai ismereteim nem csalnak... Nem egy rakétatudomány, de mégsem találtam rá egy kész megoldást a piacon reális áron (max 15-20eFt), többek között a következő
korlátozó tényezők miatt is:
- A fancoil vezérlő "mindent is" tud, kivéve, hogy sima kapcsolt vezérlő kimenete vagy analóg kimenete lenne...Egyedül, amit le tudok venni róla az a thermoelektromos szelep
220V-os kapcsoló jele. Ezt még a házon belül el is húzogatom a keringetőig ha kell, azonban a tárolótól nem szívesen húzok 220V-ot a föld alatt 20m hosszban egy 16-os szürke gégescőben...
(nem készültem akkor még ilyen problémára, csak egy vezérlőjelhez, ill. riasztókábelnek húztam ki a gégecsövet... Szóval ettől a vezérlőtől törpefeszültségű jelet szeretnék vinni
a benti "közösítőhöz", annál is inkább, mert a gégecsőben futna még egy riasztó kábel is az érzékelőtől...A másik 7 fancoil vezérlőtől jöhet a 220V, csak visszafelé ne "kússzon" semmi,
mert ezek az "okos és mégis buta" vezérlők nem túl olcsók...
Tud valaki erre egy kapcsolást mutatni nekem (esetleg a törpefesz előállításához is egyet), szerintem kis segítséggel meg tudnám csinálni és nem kerülne horror összegbe sem...

Köszönöm előre is,annak aki olvasta és próbál segíteni nekem!
(#) Bakman válasza Blackpeti hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1

Lásd melléklet. K2 megy egy meghúzás késleltetésű relére (pl. Finder 80.01.0.240.0000 [AI vagy CE üzemmód]) és készen is vagy. Már ha jól értem a kérdést.
(#) Blackpeti hozzászólása Jan 30, 2021 /

Nézem, nézem...Első ránézésre jónak tűnik nekem, megnézem a bekötését... Meghúzási feszültség... vagy nem tudom minek hívják, mert kellene egy törpefesz bemenet is.., azzal is működne?, ill. azt mivel állítanád elő?És 8 bemenet kellene a 6 helyett... Ha a vezérlők nem egy fázison vannak akkor gáz lehet?
Köszi!
(#) Bakman válasza Blackpeti hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1

Hat vagy nyolc, teljesen mindegy, az elv a lényeg. Ahány vezérlő, annyi relé. Teljesen mindegy, melyik fázison vannak a relék, az érintkezőiket kell közösíteni nem a tekercseket. Az átláthatóság miatt rajzoltam egy fázist.

Relé létezik szinte mindenféle, a háztartásban előforduló feszültségre. Én nem vacakolnék tápegységgel (extra hibaforrás) hanem eleve 230 V~ reléket vennék.

Nem világos egy dolog. Van törpefeszültségű kimenet (jelentsen ez bármennyit is) vagy te akarod törpefeszültségről járatni a rendszert? Ha az előbbi, akkor mennyi az a törpefeszültség? Egyen vagy váltó? Mennyire terhelhető?
(#) proli007 válasza Blackpeti hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1

Hello!
- Egy kis fantáziával belátható, hogy akárhány bemenetre bővíthető.
- Ha kintről törpefeszültséget hoznál be, akkor kint a motorra teszel egy 230V/24V-os trafót és a 24V-ot hozod be. Bent pedig teszel egy 24Vac relét arra a bemenetre.
- Ha más-más fázison vannak, az nem gond, a nulla a közös. Ha pedig más-más ÉV relé van, akkor pedig nem közösíted a relék nulláját a tekercsnél, és mindenhonnan két vezetéket hozol a közösítőre.
(#) Blackpeti válasza Bakman hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Értem, a mennyiségre már később én is rájöttem
Tehát a k1-k7 lenne a thermosztátból levett szelepmozgató vezérlőjel, mely menne egy 220-as relé bemenetére, aminek a kapcsolt kimenetén lenne a közösített meghúzás késleltetett relé bemenete. A problémám a k8 jelével van: ez is 220v, de ezt nem akarom a földben 20 métert elvezetni,mert már egy normális földkábelt nem tudok behúzni neki a 16-os gégecsőbe, megfelelő szigetelés nélkül pedig veszélyesnek tartom...Erre a problémára viszont proli007 írt egy megoldást a következő bejegyzésében.Tehát kell egy 12-24V-os táp is.
Kezd összeállni a kép, esetleg konkrét relé típusokat is ajánlanál, járatlan vagyok benne... Gondolom célszerű lenne ezeket egy NYÁK-ra összeépíteni és bedobozolni, vagy még nem tudom... A késleltetettet már írtad, köszönöm!
(#) Blackpeti válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Szia!

Igen a mennyiséget én is levágtam miután belegondoltam.. A 24 V-os tápra és relére van ötleted? Esetleg egy LED-re való 12v-os kapcsolt táp is megteszi? Ilyenem talán van elfekvőben...Vagy ez nagyobb zavaró jelet generálhat a riasztó érzékelő kábeljének, ami ugyanabban a gégecsőben futna , mint a 12-24V vezérlőjel a fancoiltól. Vagy sima tekercselt trafót raknál be? Ez utóbbi kevésbé energiahatékony, nem?
Az ÉV relére jól ráéreztél, mert tényleg kettő 3 fázisú van a rendszerben.
"Ha pedig más-más ÉV relé van, akkor pedig nem közösíted a relék nulláját a tekercsnél, és mindenhonnan két vezetéket hozol a közösítőre."Itt pontosítanál, hogy hogyan kell bekötni a meghúzás késleltetett relébe ezeket a behúzott nullákat?
Köszi szépen!
(#) Blackpeti hozzászólása Jan 31, 2021 /

https://www.dropbox.com/s/1rrn99s0bnhyn1r/CCT-10%20Hub%20Controller...f?dl=0

https://www.aliexpress.com/item/1005001465152944.html?spm=a2g0o.pro...01603_

Ilyen kész megoldást keresgéltem a neten, de itt is a vezérlőjel bekötésénél akadtam meg, nem írták sehol, milyen lehet pontosan... Valaki jártasabb mit gondol?
A kérdezősködő emailemre nem reagáltak
(#) proli007 válasza Blackpeti hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1

Én azért más irányba mennék. Itt kaphatópld. 8, de akár 10 csatornás zónavezérlő, ami az általad kívánt funkciókat teljesíti.
- Ha nálad 3 fázis van és az ÉV relé is 3 fázisú, akkor egy nullvezető sín van. Vagy is terhelhető a nullához képest bármely fázis, nem okoz gondot.
- Ekkor a zónavezérlőt L és N ponton helyesen táplálva, (hogy a nulla tényleg a közös ponton legyen) minden szeleptől csak egy vezetéket kell a zónavezérlőhöz húzni, ami fárist hoz, mikor nyit a szelep. És ezt az alsó sorkapocs sor két pontja közül a baloldalira kell kötni.
- 12V-os tápot is tehetsz kívülre, de a vezeték ellenállásának függvényében. De ekkor a zónavezérlőnél szükség lesz egy 12V-os relére és ennek kontaktusával kell kapcsolni valamelyik felső 3-as sorkapocsnál a középső és baloldali bekötő pontot.
Én minden esetre két 24V-os pár VA-es kitrafót választanák. Kint letranszformálni 24V-ra, majd rákötni a kábelre. Majd bent visszatranszformálva 230Vra, rákötni az alsó kettes sorkapocsra.
Ez biztonságos és a csavart érpár a kábelnél zavarmentesen átviszi ezt a kis jelet.

Ha 230V-os reléket veszel, akkor azt foglalattal együtt kell venned amivel beköthetővé válik. Ez kb 6..8eFt/relé és már is 50eFt környékén vagy, plusz a késleltető relé. Miből gondolod, hogy a trafó kevésbé energia hatékony? Százszor üzembiztosabb, mint a kapcsolóüzemű tápod. A 230V-os relé pedig 2W körüli hőt termel. Az sokkal rosszabb.
(#) Bakman válasza Blackpeti hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1

Nem feltétlen kell NYÁK. Pl. Finder 40.52.8.230.0000. Ehhez létezik kalapsínre pattintható foglalat is. Vannak olcsóbb alternatívák is, villanyszerelési boltban biztos, hogy tudnak mutatni olcsóbb változatot is.

Ebben a méretben találhatsz 5 - 24 V-os behúzótekercsűt is, váltó, egyen, igény szerint. Célszerű olyat venni, amilyen felesleges tápegységed van otthon. Egy ilyen kis relé fogyasztása minimális, kb. a legkissebb dugasztáp is jó lehet.
(#) Blackpeti válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Köszi a kimerítő válasz poli007!
Nekem is ez a zónavezérlő tűnt megfelelőnek már az első pillanatban, gondoltam is, hogy ez könnyen megy majd... azonban van benne egy 5 perces, fix, ki nem vehető kimeneti késleltetés ami abszolút de nem tetszik (5 percig nekem ne nyomjon hideg levegőt a fancoil ha fűteni akarok...) Beszéltem telefonon is a kereskedővel anno. Kerestem másikat idehaza, azonban hasonlóan jó ár-érték arányban nem találtam, ez után indultam el keresgélni a Wishen és az Alin is. Ott találtam a korábban linkeltet, aminél állítható kapcsolókkal a kimeneti késleltetés (30sec-120sec). Ennél azonban még a bekötésnél vagyok még egy kissé bizonytalan...Ez meghatározza azt is, hogy hány voltos trafó kell a törpefesz előállításához. Mondjuk ha jó a 24v, akkor a thermoelektromos szelep 220-as vezérlőjelét a primer tekercsre is rákötve a kimeneten meg lenne a 24v-os vezérlőjelem, ha kell ezt ugyanolyan trafóval visszatranszformálni ( a 24V-os szekunderre kötve megkapnám a zónavezérlő bemenetére kötendő 220-as vezérlőjelemet újból a primer oldalon?) a zónavezérlő bemenetre. Házon belül pedig mehet a 220-as vezérlő a bementre a nulla pedig a sínről direktben?
ÉV relékkel a következő a pontos helyzet:
Igen, 3 fázis van nálam és 2 db ÉV relé. Egy a betápnál a lakás kismegszakító szekrényében, innen kapja a tápot a 6 (meglévő) +1 (leendő) fancoil. A most telepített fancoil + vezérlője kint van a tárolóban, ami a lakás kismegszakító szekrényéből van megtáplálva (egy 30m-es földkábelen- 3 fázis ugyanúgy) egy újabb ÉV relén és kismegszakítón keresztül. Innen a vezérlőjel kábel még nincs behúzva, pont azért mert nem tudtam, hogy milyen felel meg majd a célnak, de akkor így egy 0,4-es csavart érpár is megfelelne mondjuk a riasztó kábelből nem? Ez mellé még húznék egy ugyanilyet a mozgásérzékelőnel is. Ez a kettő még menne szerintem gond nélkül a 16-os gégecsőben.
Addig is megnézem, hogy milyen trafóim vannak... kettő egyforma szerintem biztos nincs...
(#) Blackpeti válasza Bakman hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Nézem, meg azt is összeszedem, hogy milyen tápjaim vannak. Köszi az infót!
Következő: »»   3570 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem