Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3590 / 3996
(#) reloop válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Kizárásos alapon, az input láb feszültsége 5 V alá esik a terhelés hatására.
(#) vargaf válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Az adatlapban lévő diagramok alapján ezt a tok hőmérsékletének változása is okozhatja. Nagyobb felületű hűtőbordát javasolok.
(#) Sanyesz5 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Egy amd phenom2 processzor bordájára van rakva ami nagyon nagy, több külföldi forumon olvasom ezt a voltage drop jelenséget, üresjáratban megvan nekik de terhelésre leesik.
2.68 volt kell hogy 1 amper mellett legyen 2.5 voltom
(#) nedudgi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

A bemenetén hány voltot lehet mérni?
(#) Hp41C válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Mekkora az egyenirányító utáni puffer kondenzátor kapacitása?
Mekkora a transzformátor feszültsége és teljesítménye?
Milyen diódákat / diódahidat használsz?
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 18, 2021 /

RS602 típusu graetz híd van, utána egy 4700µF kondi, trafó nyersen 8 volt ac-t produkál, teljesítményét nem tudom de méretre elég combos.
Biztos hogy elég, mert volt hogy a labortápomat csíptettem a graetz + - részére tesztnek, 10 ampert tud, azzal is ez a jelenség.

Téma

A fenti linken is hasonló a probléma
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021

A linken szereplő problémafelvetések megkérdőjelezhetők. Lehet, hogy az én szemléletemmel, esetleg angoltudásommal van baj, de szerintem a konkrét szituácíókban a kérdezők nem végeztek konkrét mérést. A probléma behatárolásához és megoldásához nekem nem elég precíz meghatározás, hogy egy öreg SATA tápegységről járatja, meg hogy a trafó combos.
Azt kell tudni, hogy 4700 µF kondenzátoron mekkora feszültség van. amikor 1 amper áram (mérve) folyik át az LM350 kimenetére kötött terhelésen. Ott van az IC be- és kimenetén a két gerjedésgátló kerámia kondenzátor?
(#) Sanyesz5 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Van egy 100nF és egy jobb híján 33 µF kerámiának kellene lennie? Végzek egy mérés nemsokára terhelés alatt a kondin
(#) sedan hozzászólása Márc 18, 2021 /

granpa, Epu2
Köszönöm a segítséget, és elnézést, hogy későn reagáltam. keresem a kondit,

Most kapcsolok, bár nem hiszem hogy köze van hozzá, én a link szerint bele tettem a két diódát is:

Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 / 1

Ha nem fordítva tetted be, és nem zárlatos, valóban nem zavar, csak védelmi célokra van ott.
(#) proli007 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Hello! Nem írtad (vagy én nem olvastam/emlékszem), miről táplálod, és mekkora feszültség van a bementi oldalon. Met 1A áram esetén, kb 1.5..2V többletfeszültségnek kell lenni a ki és bement között. Tehát ha 2.5V a kimenet, akkor minimum 4.5V bemeneti feszültségre van szükség. Ha ez egy szűrt feszültség, akkor a hullámosság alsó pontja nem mehet ez alá. Adatlap 4. ábra.
(#) Sanyesz5 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Szia!

Rámértem 5.4 volt van a puffer kondenzátoron. De mint írtam volt hogy levettem a trafót, és labortápról adtam feszültséget akkor is ugyanez volt a jelenség. Ezekből vajon van hamis, kínai? Vagy esetleg selejt
(#) kendre256 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 / 2

A kimenő feszültséget a stabilizátor lábán, vagy a terhelésen méred? Ha a terhelésen esik, de a stabilizátor lábán nem, akkor a vezetékeken esik feszültség. A vezetékeken eső feszültség kiejtésére a következőket próbálnám ki:
Az R1 ellenállás kimenet felőli lábát nem a stabilizátor lábára kötném közvetlenül, hanem egy külön vezetékkel elvinném a terhelésig. Ha nem elég "vastag" a földhálózat, akkor az R2 földre menő lábát is a terhelésnél földelném. Így:

stab.jpg

(#) proli007 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Közbe vettem észre, hogy volt további hozzászólás már.
Ha a labortápon meg volt a 4.5V, akkor illett volna működnie. Hogy van-e ezekből hamis vagy sem, arról fogalmam sincs. Nekem biztos nincs, mert 20 évnél idősebb alkatrészeim vannak. Igaz LM350 nincs, csak LM317. De az 1A áramot annak is vinnie kell.
(#) Sanyesz5 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Szia!

Ez egy nagyon jó ötlet, meg is nézem hogy mi a helyzet, kap terhelést a vezeték végén és megmérem hogy ott mennyi ill a stabnál mennyi a feszültség. A vezetékem kb egy méter, és eléggé vastag furcsállnám a dolgot, de soha nem lehet tudni.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 18, 2021 /

Érdekes eredmény született, van a körben egy biztosíték is, egy zéneres tirisztoros védelem esetleges feszültség megszaladás ellen. Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.

1,1 Ohm a biztosíték? Ez egy multifuse?
(#) vargaf válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Az a biztosíték aminek mérhető ellenállása van az már nem biztosíték. A rendes vezetéken sem esik 0,1 V, ha megfelelő a keresztmetszete.
(#) Sanyesz5 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 18, 2021 /

Én itt feladtam mára, építettem már jó pár dolgot, tény hogy ilyen kis feszültségre még tápot nem de hogy ez így kifogjon rajtam...... Erre alszom, mára elég volt, köszönöm a tippeket

Ez sem lehet rossz megoldás, de itthon nem találtam sehol:

Bővebben: Link

Köszi, valahogy elsiklottam felette, fene tudja ez mennyivel lenne jobb, azért rendelek belőle.

A ChipCad hetente hoz árut a Microchiptől. Ráadásul a MicroChip mostanra összevásárolt mindent, a leggyorsabb beszerzés ChipCad-en keresztül megy, leszámítva Farnell/Mouser féle nagyágyúkat. Viszont az árak általában barátságosabbak.
(#) Lamprologus válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Én elvesztettem a fonalat ...
Idézet:
„Ahogy rákötöm a fogyasztóra a 2,5 ből lesz 2,2volt.”

Idézet:
„Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.”

Idézet:
„Én itt feladtam mára...”

Szóval a 2,5V = 2,67V ? , a 2,2V = 2,46V ?
Neked kéne a fogyasztón 2,5V , helyette 2,46V van ... ez mondjuk 2% eltérés (lehet a műszered ennél többet csal) ...
Ha a biztosíték tényleg 1 ohm lenne, akkor azon 1A hatására 1V esne...
Szépen ki is mérted hol esik a feszültség ... hurrá megvan a hiba! És most adod fel???
(#) kendre256 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Itt azért számolni kell azzal is, hogy a műszernek is van hibája, tehát a mért értékek pontosságát fenntartásokkal kezelném. Ha általános multiméterrel mért, valószínűleg 20V-os méréshatárban tudott mérni (nem nagyon vannak 3V-os méréshatárú műszerek), abban pedig 1-2 tized volt szinte mérési hiba. Ha 4 és fél digites műszere van esetleg, akkor is csak egy fokkal jobb a helyzet, de ott is 20V-os méréshatárban kell mérnie 2,5V körüli értékekekt.
(#) Lamprologus válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Ok hogy van a műszernek hibája, de ha egyszer ugyan azt a feszültséget 2,5V nak méri, utána meg 2,67V-nak, illetve 2,2V-nak majd 2,46V-nak akkor azt a műszert akár el is lehetne dobni.
Mindeközben meg azon problémázunk, hogy 2%-al kisebb feszültség van a fogyasztón? (legalábbis az utolsó mérési eredmények alapján)
Ha nem referencia feszültséget akar, akkor mi a gond ezzel?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
(#) Sanyesz5 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

A fogyasztó egy vevőkészülék, ott van a képen a saját alapműszere amivel hivatalosan be lehet lőni a terhelés alatti feszültseget. Az alapműszer új, ugyanazt mértem azzal is mint a multiméterrel, a vevőnek 2.5 volt kell érzékeny a túlfeszültségre, illetve a pár tizeddel kevesebb meg érzéketlenebbé teszi. Van benne egy inverter ami a csöveknek megcsinálja a nagyfeszültséget. Itt találkoztam először azzal a jelenséggel ha pl krokodil csipesszel csiptettem rá a tápfeszt, mozgattam a csipeszt, változott a feszültség, olyan érzésem volt ha nem elég nagy felületen van kontaktus akkor megérzi az inverter, eddig ilyen jelenségbe nem botlottam sehol.
(#) Lamprologus válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Tized voltokról beszélsz miközben 0,04V azaz négy század volttal kisebb csak a feszültség ( na ezt biztos nem a mutatós műszerről olvastad le!).
A biztosítékról azt állítod hogy 1,1 ohm, azon már 1A terhelésen 1,1V esne ... valahol sántít a dolog!!!

Persze a készüléknél 2.46 a vége, de ahhoz 2.67 volt kell hogy ott annyi legyen.

Így van valahol sántít a dolog ma kezdem elölről tegnap délelőtt 10 óta csináltam este 8-ig hidd el a végére kellően ki voltam égve hogy aznapra "feladjam".

Időrendben egymástól eltérő hozzászólásokat vágsz össze:

"Én elvesztettem a fonalat ...
Idézet:
„Ahogy rákötöm a fogyasztóra a 2,5 ből lesz 2,2volt.”

Igen az első felállás szerint, amikor 2.5 voltra állítottam a kimenetet, a készülékre már csak annyi jutott!!!

Idézet:
„Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.”

Itt a stab-ot mint írtam feljebb kellett húzni hogy a készüléknél meg legyen a kellő fesz, kompenzáljam az esést.

Szóval egy napi beszélgetésbe és a végén futva átolvasás után elhiszem hogy nem érthető, és hidd el engem is meglep az egész.

Kapott az egész táp egy 2 ohm-os terhelést ellenállásokból, ott is más az üresjárati, és más a terhelt feszültség ez van, ellentmondások egymás hegyén hátán.
Következő: »»   3590 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem