Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm így kicsivel könnyebb dolgom van. Még egy olyan kérdésem lenne hogy pontosításképp mi alapján kellene megkeresnem az ehhez megfelelő TVS diódát? A LED szalag adatai tudnak nekem utat mutatni paraméterek alapján?
A tvs diódát a túlfeszültség levezetésére találták ki.
Lesz ott még más áramköri hiba is ami a dióda halálát okozta, de hallgasd meg nálam okosabb, tapasztaltabb tv szerelő szakik véleményét -tanácsát. Sok sikert! üdv.
Sziasztok!
Bajban vagyok ismét, ezért fordulok hozzátok. Szükségem lenne egy AGC, más néven AVL automatikus erősítésre. Találtam sok mindent, de egyik sem megfelelő valamiért. Vagy van áramkör de nincs leírás, vagy van leírás, de nem részletes. Nekem 30-60 KHz tartományban kellene. Egy ilyen adná a bemenő jelet, ami 0.3 tól 2.2V körül lenne. Ezt kellene nekem AGC-vel kiegyenlíteni, mert lenne egy analóg szorzó is utána. AD633, de nem tudom, hogy ez a szorzó bírja-e ezt a frekvenciát, ebben is a segítségeteket kérném! Az AN-934 AGC is jó lenne, de nem tudom, hogy az tudja-e a 60 KHz-et. Nem látom az adatlapjában. Tudtok nekem olyan analóg szorzó és AGC IC-t (lehetőleg DIP tokozásút) javasolni, amik ekkora frekvencia tartományokban működnek? És nem profi kellene, mert nem túl sok pénz van rá. Köszönöm!
Ha jól látom, akkor a TUSS4440 Vout kimenetén már nem lesz ott a 30..60Khz (Voltage output of the demodulated echo envelope on VOUT). Ott már demodulát, szűrt jel jön ki, amit tipikusan egy mikrokontroller AD bemenetével lehet mintavételezni. Ott valami dombocska lesz a visszaverődés távolságától függően. A domb amplitudója a bejövő jel amplitúdójától függ, a késleltetése pedig a távolsággal lesz arányos.
Elvileg még változik a dolog, mert még csak próbálom összeszedni az alkatrészeket. A TUSS4440-t két különálló egységként használnám, már ha kell egyáltalán. De mint mondod nem is biztos, hogy jó nekem. Az egyik előállítana a jelet (CHIRP) felerősíti és meg is hajtja a piezó-t. A másik ugyanilyen venné ezt a jelet. (Lehet nem is ez kell nekem, lehet félreértettem a TUSS44440 adatlapját, mert már annyi mindent néztem, nem is tudom hol áll a fejem)
A lényeg, hogy ultrahangot szeretnék érzékelni. A jel (Chirp) az adóból jön, majd a receiver felfogja azt, ami igen kicsi jel lesz. (Gondoltam a Tuss4440 fogja nekem a jelet, onnan a 0.3-2.2V jön ki mert ez nélkül 0.002mV (!) lenne csak a jel egy sima piezón nagyobb távolságról). Azt gondoltam, hogy a TUSS4440 fogja a jelet és erősít rajta. Utána kellene az AGC, hogy a jelet kiegyenlítse. Ezután a jel az analóg szorzó és egy jelgenerátor segítségével lekeveri a frekvenciát, majd utána alul áteresztő szűrő, ami után jöhet a DSPIC. (le kell keverni, mert a PIC-nek sok számítást is el kell végeznie majd) A szorzó miatt kellene, hogy a szorzó bemenetén ugyanakkora Vpp jel legyen, mert megszorzom egy szinusz jellel, aminek Vpp-je ismert. A szorzás miatt kell tudnom majdnem minden időben, hogy mekkorák a jelek, mert a DSPIC-re nem mehet nagy jel sem. Azaz az AGC biztosítaná, hogy pl. a fogott jel 1Vpp lesz, a szorzó jel is 1Vpp (vagy nagyobb kicsivel), akkor számolható, hogy a PIC-re mekkora jel megy végül. Ezért kellene olyan AGC, aminek bemenete 0.01Vpp tól 3Vpp terjedhet és olyan 30-100KHz tartományban működik. Amiket találtam azok MHz tartományban mennek, de nekem nem kell ekkora és szerintem nem is jók ilyen kicsi frekin. Köszönöm az ötleteket!
Ha megnézed az adatlapján az ábrákat is, ott látható, hogy kb. 400 kHz -ig egyenes a frekvenciamenet.
Idézet: „ Azt gondoltam, hogy a TUSS4440 fogja a jelet és erősít rajta. Utána kellene az AGC, hogy a jelet kiegyenlítse. Ezután a jel az analóg szorzó és egy jelgenerátor segítségével lekeveri a frekvenciát, majd utána alul áteresztő szűrő, ami után jöhet a DSPIC. (le kell keverni, mert a PIC-nek sok számítást is el kell végeznie majd)” A TUSS4440 kimenetén már nem lesz mit lekeverned, ott nem jön ki az ultrahang (CHIRP), csak a visszavert, vagy esetedben érzékelt hang demodulált burkológörbéje. Nem lesz ott az eredeti ultrahang frekvencia a kimenetén. Ha nem ezt szeretnéd, akkor más kell neked és nem a TUSS4440.
Itt van egy kis VCA / AGC eszköz bemutatása:
TDA8196 EcoPityutól Esetleg sima passzív 2 3 diódás AGC ami kb 100mV-3V között közel állandó szintet ad ki . Igaz ehhez mondjuk 2-300 mV bemenő kellhet. Valahol itt már csatoltam vagy 10 évvel ezelőtt egyik hangerősítős topicba.
No igen meg vannak:
kövesd ezt a hozzászólásom AGC1-5 linkek ... legalább 2 3 féle hangfrekis AGC leírás passzív és aktív is. alatta másik ahol a diódás passzív AGC előtt és után 1 1 aktív műveleti erősítő áramkör van. Ebben kézben tartható minden fokozatának a működése. Lehet sok alkatrészből áll. Ennél kényelmesebb lehet egy cél IC ... ezt megértem.
AGC -t lehet készíteni 4/4 -es analóg szorzóval is. Az egyik bemenetre a szabályozandó jel, a másikra a szabályozandó jellel arányos egyenfeszültséget kötöd, ha jól állítod be a szorzást, a kimeneten állandó szintű jelet kapsz.
De létezik komplett kompandor áramkör SE/NE 575. Ezzel is lehet bűvészkedni.
Sziasztok!
A képen látható mikró usb aljzatot hogyan tudom beforrasztani? Pont a fedél alatt vannak a lábak.
Nekem nem melegedett el.
Nem szabad túlmelegíteni. Egy 600 éves DV kamerába volt ilyen.
Sziasztok! Adott egy Opel Corsa C típusú, 2002-es évjaratú autó, amiben a gyári rádió véletlenszerűen magától bekapcsol, CD-ről átkapcsol magától rádióra vagy épp fordítva, illetve a beállított hangerőről hirtelen felugrik magasabb hangerőre. A rádiót a hangerő feltekerésére szolgáló gombbal kell bekapcsolni is, annak benyomásával. Ez a gomb, amolyan végtelenített potméter, amit a végtelenségig körbe lehet forgatni. Mi lehet ennek a rendellenes működésnek az oka? Javítható egyáltalán vagy kuka? Ha javítható, melyik alkatrész lehet hibás? (Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de a rádió a kormányról is vezérelhető.)
Én ugyan nem értek hozzá, de elvileg van egy hajlékony kábel a kormányoszlopban.
Mivel a kormányt állandóan tekergeted, akár el is elfáradhat.
De álló helyzetben, vagy akár be sem indított motornál is csinálja ugyanezt, amikor a kormányt meg sem mozdítom.
Akkor is csinálja, ha rádión lévő potmétert (ami tulajdonképpen egy enkóder) eltekered másik pozícióba?
Lehet csak lehúznám próbára (nagy baj nem lehet belőle) a kormány távvezérlő dugóját, mielőtt kicserélem az összes kondenzátort.
De nem értek hozzá.
Sziasztok!
A csatolt (remél elfogadható és értelmezhető) ábra formájában van egy egyszerű áramköröm, amiben a "D1" diódát szeretném kicserélni mosfet-re, persze mind ezt úgy, hogy ugyan úgy funkcionáljon, mint egy mezei dióda, szóval vissza irányba semmi áram ne folyjon. Tehát a kérdésem az lenne, hogy a diódát ki lehet-e cserélni mosfet-re úgy, hogy a mosfet csak akkor váljon vezetővé amikor megkapja a 12v-ot, és ennek hiányában szakadásként viselkedjen, hogy a C1-et a step-down konverter ne merítse le.
Ezt még nem próbáltam ugyan, de de gyanítom a sok tekergetéssel, próbálgatással, hangerő állítással nyilván eltekergettem a hangerő állítót, így nem gondolom, hogy mindig ugyanabban a pozícióban áll, de a jelenség ugyanúgy megmarad.
Lehet köze a kormány távvezérlőjének mindehhez?
Miután a step down állítható, így 2,7V-nál magasabbra érdemes állítani, hogy kompenzáld a dióda feszültség esését. Én már alkalmaztam Topi polaritásvédelmét, és tökéletesen működik. De itt az a bibi, hogy a fet 2,7V-ról nem fog rendesen kinyitni, és csak a fet DS diódája fog vezetni, ami ugyanazt eredményezi, mint a szimpla dióda.
Vagyis nincs semmi gond ezzel a diódás védelemmel. Én csak egy áram korlátozó ellenállást tennék sorba amin keresztül töltődik a kondi. Maga a terhelés mehet a kondiról simán. Talán még csak annyi, hogy a diódát a pozitív ágba tenném. Bár azt nem tudjuk, hogy milyen áramkörnek akarsz standby tápot adni ezzel a szuper kapacitással. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
AO3401-es FET Gate Threshold feszültsége a katalógus szerint maximum 1.3 volt. Ez 2.7 voltnál már kinyit.
2.5 voltnál 85mΩ az átmenő ellenállása. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
Akkor ez jó lehet a célra. De azért egy ellenállás nem árt, 20 Faradot tölteni nem piskóta.
Én CMOS óra chipnek adtam hasonlóan tápot. 0,22 Faraddal hetekig ment betáp nélkül.
A Step-down átalakítót azért gondoltam használni, hogy 2-3A-rel tudja tölteni viszonylag hatékonyan és gyorsan.
A lényeg, hogy gyors legyen a töltés, de sajna annyira nagy terhelést csinál a 20 farádnyi kondi (lemerült állapotban 6-8A), hogy a konverter nem bírja, így alkalmaznom kellett egy 1R ellenállást (ami lehet később kb. 0,75R lesz), viszont a problémám inkább, hogy a diódát annyira leterheli, hogy füstöl. Nagy alkatrészt meg nem szeretnék használni, mert itt most a kompakt kivitel lenne a lényeg, ezért lenne jó, ha működne mosfettel. (még nem próbáltam ki de egy órán belül meg fog történni) Amúgy egy kis mini "elemlámpa" a cucc, amit építek ebből a 20 farád kondiból. Ehhez kell ez a gyorstöltő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |