Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3844 / 3976
(#) Skori válasza giskard hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Igazából szerintem már körbe lett járva a téma, de... A motor tud sípolni, viszont frekvenciától függő, hogy ez mennyire hangos. Tehát ha valamely mechanikus rész tud rezonálni egy adott frekvencián, és a pwm frekvenciája ennek közelében van akkor sipolni fog. Más pwm frekvenciát választva pedig lehet, hogy nem sípol, vagy csak olyan halkan, hogy más zajok elnyomják.
Ha pedig 20kHz-re (vagy nagyobbra) választjuk a pwm frekit, azt akkor sem halljuk, ha egyébként sipol a motor ezen a frekin...
(#) harcipocok hozzászólása Ápr 12, 2023 /
 
Sziasztok!

Szeretnék PWM vezérlésű kapcsolót építeni.
A feladata a 24V 5A szakítása lenne. És csak akkor zárná az áramkört ha a beérkező PWM jel elér egy bizonyos határértéket.

Bocsánat a kezdetleges képért, nem vagyok elektronikában toppon

Szóval a PWM jelforrás adott, 5V-os rendszer adja a jelet, az IC-nek pedig LM358-at gondoltam. Mindenképpen furat szerelt alkatrészekkel szeretnék dolgozni. FET-nek pedig IRF540-at gondoltam. Ez működhet? Vagy van egyszerűbb módja? Illetve nem tudom hogy működik az LM358, ha az IRF540-et kicserélem valami logikai vezérlésűre akkor a kimenet is PWM lesz, tehát a 24V-ot is tudom szabályozni?
Működnek ezek az alkatrészek 5V-on amúgy?

Köszönöm előre is!

1.JPG
    
(#) Gafly válasza harcipocok hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
555/556 pont jó hozzá.
24 V és jelforrás (legalább) negatív tápja közös?
(#) harcipocok válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
igen. A jelforrás is ugyan arról a 24V-ról működik, de van előtte egy Step-Down 5V-ra. Természetesen a GND-t tudom közösíteni. De itt jelen esetben csak a pozitív szálat szakítom.

Pontosan ez az 555 milyen IC-t takar?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
(#) kapu48 válasza harcipocok hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
(#) JZoli válasza harcipocok hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
A pozitívot szakítani, az az kapcsolgatni ezzel a megoldással elég körülményes lesz!
(#) harcipocok válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
van esetleg jobb megoldás? Vagy mi lehet ezzel a gond?
(#) Bakman válasza harcipocok hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Mi adja a PWM jelet? "Határérték" alatt egy bizonyos kitöltési tényezőt értesz? Mekkora aPWM jel frekvenciája? Ha tutira akarsz menni, akkor az IC egy mikrokontroller legyen, abban könnyedén megoldható a hiszterézis is, gondolom az sem árt. Sokkal egyszerűbb a megoldás, ha a 24 V-os rész GND vezetékét szakítod meg.

Ha a PWM jelet "erősíteni" akarod, akkor csak a FET meghajtását kell elkészíteni, az IC kimarad a játékból.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 12, 2023 /
 
Üdv. keresek egy olyan megoldást ami a bojlert teljesítményét automatikusan fokozatmentesen szabályozza 0 és 100% között 2* 2 kw teljesítmény kellene szabályozni. Méghozzá úgy hogy az inverter által megtermelt áramot elsősorban a lakás egyéb eszközei használják és a maradék kerül felhasználásra. Igen A puffertartály ugyanúgy lesz használva a bojler előmelegítése és a kinti medence vizét is azzal fogom felfűteni. A két fiam hagy örüljön alapon.
A bojler és a puffertartály külön hálózaton lesz minden egyéb fogyasztók. Bármilyen működő megoldás érdekel. Előre is köszi
(#) jozsef24 hozzászólása Ápr 12, 2023 /
 
Alábbi képen levő pislogo automaton micsoda az a üveg körül tekercselve drottal mi a neve az egy inducios trafo vagy másként nevezik
(#) gg630504 válasza jozsef24 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
(#) jozsef24 hozzászólása Ápr 12, 2023 /
 
Akkor ez áramot indukál?
(#) Bakman válasza jozsef24 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Nem. A cső körül futó tekercs mágnesessége zárja a csőben lévő érintkezőket. Már ha a tekercs áram alatt van.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
A vezérlés egyszerűen megoldható. Honnan fogja tudni a vezérlő elektronika, hogy mennyi a "maradék"? Ez az adat kinyerhető az inverterből valahogy?
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
PWM-es inverterre van egy ötletem, de még nem próbáltam ki (lehet, hogy nem is működne...).
A napelemek termelnének valamennyit, de a fogyasztás kevesebb.
Ekkor a PWM nem 100%-os kitöltési tényezővel megy, hanem kevesebbel. A fennmaradó "időszeletben" kihasználatlan a napelem. Ezzel a fennmaradó időszelettel arányos PWM jellel vezérelnék egy FET-et, ami az inverter kimenő 50Hz-es feszültségét szaggatná (természetesen egy graetz után). Megfelelő szűrésekkel az eredmény egy 50Hz-es változó nagyságú feszültség lenne. Ha nagy a napsütés és kicsi az egyéb fogyasztás, akkor a maradék időszelet nagy, és ezzel a szabályozott kimenőfeszültség is. Ha gyengébb a napelem, vagy nagyobb az egyéb fogyasztás, akkor kevesebb a maradék időszelet, és kisebb a szabályozott feszültség.
A cél az lenne, hogy mindig 100%-osan ki legyen használva a napelem éppen aktuális teljesítménye. Ehhez érzékelni kellene a napelemen folyó áram kitöltését.
Az előbb csináltam egy mérést, amiből kiderült, hogy az én inverterem (SPH-3K) 300Hz-es PWM-el működik. Az 50Hz megszaggatásához ez szerintem kevés lenne, de egy nagyobb frekvencián, a maradék időszelettel arányos PWM-el még akár működhetne is a dolog.
A méréskor azt tapasztaltam még, hogy nagyobb terhelés bekapcsolásakor nem "ugrott" a kitöltési tényező, hanem lassan, 10-15 másodperc alatt nőtt meg. Eközben az akku feszültsége csökkent, valószínűleg közben onnan is vett energiát. Egy idő után beállt a kitöltési tényező, és az akku feszültség is nőni kezdett.
Ha kikapcsoltam a terhelést, a kitöltési tényező azonnal kis értékre állt be.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
A napelem vezetékére most egyszerűen rátettem egy vasmagot, meg pár menetet szekunderként. A PWM kapcsolási tranziensei így is látszottak, és ezzel a frekvenciája, kitöltési tényezője is. De vannak hall-elemes áram érzékelők, azzal és megfelelő áramosztóval szerintem elég korrekten lehetne érzékelni az áramimpulzusokat.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Mppt szinuszos inverter ami hibrid. Így ha pár másodpercig hálózatról megy az sem baj. Szepi vagy Mikcrosilver csinált már olyan eszközt ami a napelem(egy pici 5v napelemet használ mint referencia) teljesítményét nézi és úgy kapcsolja be a fogyasztókat. De az nem fokozat mentes. Az lenne a cél hogy fel legyen okosítva hogy figyelje a napelemet és hogy mennyit fogyaszt a hűtő stb. A maradékot meg engedje rá a bojlerekre.
Lehet hogy ez már programozás is bele fog kerülni?
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Most vettem észre, hogy nem a napelemes topikban vagyunk...
A mérő napelemen én is gondolkodtam, azt is meg lehet tisztán analóg módon, programozás nélkül is oldani. A "végére" meg ugyanazt a PWM-el szabályozott feszültséget lehetne megvalósítani, amit az előző hozzászólásomban írtam.
(#) mnyugger válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
(#) antikzsolt válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Igen őróla írtam. Valami hasonlót akarok elérni. Csak itt a napelem maximális kihasználására igyekszem.(Az inverter max 80% terhelésen lesz napelem részről.) Csak a fokozatmentességet akarom elérni. Na meg a fő hálózat se maradjon napelemes villany nélkül ha kicsit beborul vagy ne menjen az eonos áramról a bojler.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Igen nem ott vagyunk mert úgy érzem hogy nem oda való amit keresek. Arduino UNOban gondolkodom hogy azt kellene beszerezni. Csak a programozás nem igazán megy. A bojler nem veszi zokon a pmw meghajtást?
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Megfelelő szűréssel tisztább szinusz lenne, mint a pc szünetmentes tápoké. Egyébként meg a bojler egy sima ellenállás, mindegy neki.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 14, 2023 /
 
Sziasztok. Telefon problémám van. Méghozzá az sms/csevegés funkcióval. Hogy lehet csak smsre kapcsolni mert sokszor nem mennek el az üzenetem mert a fogadó félnél nincs bekapcsolva. Android redmi 5g 14 mui
(#) jimitek hozzászólása Ápr 14, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy elég nehezen értelmezhető problémám, és nem tudom van-e jobb topik ahol feltehetném a kérdést.
Szóval, van egy elektret mikrofonhoz készített előfokom (amit egyébként korábban már bemutattam), és a napokban megjelent egy rejtélyes pattogó hang, főleg a jobb oldali csatornán, és képtelen vagyok detektálni a hiba forrását.
LM4562 az IC, azt kiderítettem róla (és persze meg is tapasztaltam), hogy nagyon érzékeny a rádió hullámokra/WiFi, így azt már tudom, hogy ez okozhat gondokat, és lehet ez esetben is ez a gond, de hátha van itt jártasabb ember a témában, és tud valaki valami okosat erre a jelenségre.
A 100µF és 220µF kondenzátorokat leszámítva a kisebb értékűek, SMD kerámia kondik.

Csatoltam egy hangfájlt, hogy tudjátok miről van szó.
"OPA2134PA"-t néztem ki alternatív minőségi cserének, ami az IC-t illeti, lehet az javít ezen a problémán (még nincs rá keret), de mivel ennek 8MHz az átviteli sávja, szemben a LM4562 55Mhz-ével, továbbá kipróbáltam NE5532-vel, és ott nem tapasztaltam ezt a jelenséget (mivel 10Mhz-es), ebből arra következtetek, hogy megoldaná a problémát.
Van bárkinek tippje mi okozhatja?

Ja és nem, nem csatlakozóból ered! Minden forrasztva van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2023
(#) reloop válasza jimitek hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Szia! Forrassz a bemeneten található 100k ellenállásokra párhuzamos 470-680 pF kondenzátort! Az kiszűri a rádiófrekvenciás zavarokat.
(#) bandika hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Hagyományos izzólámpás 24V DC visszajelzés LED-esítése után azok állandóan világítanak. Ipari környezetben vannak PLC kimeneten kb. 10m-nyi kábelen. Ellenállást vagy RC tagot tegyek paralell? 510 Ohm nem segít. Volt már szó róla, de nem találom.
(#) jimitek válasza reloop hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Sajnos semmi hatása.
Amit angol nyelvű fórumokon olvastam, ha jól értettem azt írták, hogy maga az IC-nek nincs belső árnyékolása, ezért (is) ennyire érzékeny.
Na most ebből kiindulva kitaláltam, hogy magát a IC-t, a tokozást körbetekertem alufóliával.
Nem tett nagy csodát, de az enyhébb szórt, távoli, gyengébb zavarokat kicsit tompítja. Vagy legalább is úgy tűnik.
Próbálkozom még, hátha összejön valami...
(#) Régi motoros válasza bandika hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Szerintem soros Z dióda, és úgy számolni a LED áramához az előtét ellenállást.
Gondolom nem nagy teljesítményű LED-ekről van szó.
(#) bandika válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Ilyenről van szó...

LED.jpg
    
(#) proli007 válasza bandika hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Hello! Vélhetően a PLC visszaméri saját kimenetét, attól az áramtól világít. Ha így van, teszel egy 1k ellenállást párhuzamosan a lámpára és meg fog szűnni.
Következő: »»   3844 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem