Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igazából szerintem már körbe lett járva a téma, de... A motor tud sípolni, viszont frekvenciától függő, hogy ez mennyire hangos. Tehát ha valamely mechanikus rész tud rezonálni egy adott frekvencián, és a pwm frekvenciája ennek közelében van akkor sipolni fog. Más pwm frekvenciát választva pedig lehet, hogy nem sípol, vagy csak olyan halkan, hogy más zajok elnyomják.
Ha pedig 20kHz-re (vagy nagyobbra) választjuk a pwm frekit, azt akkor sem halljuk, ha egyébként sipol a motor ezen a frekin...
Sziasztok!
Szeretnék PWM vezérlésű kapcsolót építeni. A feladata a 24V 5A szakítása lenne. És csak akkor zárná az áramkört ha a beérkező PWM jel elér egy bizonyos határértéket. Bocsánat a kezdetleges képért, nem vagyok elektronikában toppon ![]() Szóval a PWM jelforrás adott, 5V-os rendszer adja a jelet, az IC-nek pedig LM358-at gondoltam. Mindenképpen furat szerelt alkatrészekkel szeretnék dolgozni. FET-nek pedig IRF540-at gondoltam. Ez működhet? Vagy van egyszerűbb módja? Illetve nem tudom hogy működik az LM358, ha az IRF540-et kicserélem valami logikai vezérlésűre akkor a kimenet is PWM lesz, tehát a 24V-ot is tudom szabályozni? Működnek ezek az alkatrészek 5V-on amúgy? Köszönöm előre is!
555/556 pont jó hozzá.
24 V és jelforrás (legalább) negatív tápja közös?
igen. A jelforrás is ugyan arról a 24V-ról működik, de van előtte egy Step-Down 5V-ra. Természetesen a GND-t tudom közösíteni. De itt jelen esetben csak a pozitív szálat szakítom.
Pontosan ez az 555 milyen IC-t takar? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
A pozitívot szakítani, az az kapcsolgatni ezzel a megoldással elég körülményes lesz!
van esetleg jobb megoldás? Vagy mi lehet ezzel a gond?
Mi adja a PWM jelet? "Határérték" alatt egy bizonyos kitöltési tényezőt értesz? Mekkora aPWM jel frekvenciája? Ha tutira akarsz menni, akkor az IC egy mikrokontroller legyen, abban könnyedén megoldható a hiszterézis is, gondolom az sem árt. Sokkal egyszerűbb a megoldás, ha a 24 V-os rész GND vezetékét szakítod meg.
Ha a PWM jelet "erősíteni" akarod, akkor csak a FET meghajtását kell elkészíteni, az IC kimarad a játékból.
Üdv. keresek egy olyan megoldást ami a bojlert teljesítményét automatikusan fokozatmentesen szabályozza 0 és 100% között 2* 2 kw teljesítmény kellene szabályozni. Méghozzá úgy hogy az inverter által megtermelt áramot elsősorban a lakás egyéb eszközei használják és a maradék kerül felhasználásra. Igen A puffertartály ugyanúgy lesz használva a bojler előmelegítése és a kinti medence vizét is azzal fogom felfűteni. A két fiam hagy örüljön alapon.
A bojler és a puffertartály külön hálózaton lesz minden egyéb fogyasztók. Bármilyen működő megoldás érdekel. Előre is köszi
Alábbi képen levő pislogo automaton micsoda az a üveg körül tekercselve drottal mi a neve az egy inducios trafo vagy másként nevezik
Nem. A cső körül futó tekercs mágnesessége zárja a csőben lévő érintkezőket. Már ha a tekercs áram alatt van.
A vezérlés egyszerűen megoldható. Honnan fogja tudni a vezérlő elektronika, hogy mennyi a "maradék"? Ez az adat kinyerhető az inverterből valahogy?
PWM-es inverterre van egy ötletem, de még nem próbáltam ki (lehet, hogy nem is működne...).
A napelemek termelnének valamennyit, de a fogyasztás kevesebb. Ekkor a PWM nem 100%-os kitöltési tényezővel megy, hanem kevesebbel. A fennmaradó "időszeletben" kihasználatlan a napelem. Ezzel a fennmaradó időszelettel arányos PWM jellel vezérelnék egy FET-et, ami az inverter kimenő 50Hz-es feszültségét szaggatná (természetesen egy graetz után). Megfelelő szűrésekkel az eredmény egy 50Hz-es változó nagyságú feszültség lenne. Ha nagy a napsütés és kicsi az egyéb fogyasztás, akkor a maradék időszelet nagy, és ezzel a szabályozott kimenőfeszültség is. Ha gyengébb a napelem, vagy nagyobb az egyéb fogyasztás, akkor kevesebb a maradék időszelet, és kisebb a szabályozott feszültség. A cél az lenne, hogy mindig 100%-osan ki legyen használva a napelem éppen aktuális teljesítménye. Ehhez érzékelni kellene a napelemen folyó áram kitöltését. Az előbb csináltam egy mérést, amiből kiderült, hogy az én inverterem (SPH-3K) 300Hz-es PWM-el működik. Az 50Hz megszaggatásához ez szerintem kevés lenne, de egy nagyobb frekvencián, a maradék időszelettel arányos PWM-el még akár működhetne is a dolog. A méréskor azt tapasztaltam még, hogy nagyobb terhelés bekapcsolásakor nem "ugrott" a kitöltési tényező, hanem lassan, 10-15 másodperc alatt nőtt meg. Eközben az akku feszültsége csökkent, valószínűleg közben onnan is vett energiát. Egy idő után beállt a kitöltési tényező, és az akku feszültség is nőni kezdett. Ha kikapcsoltam a terhelést, a kitöltési tényező azonnal kis értékre állt be.
A napelem vezetékére most egyszerűen rátettem egy vasmagot, meg pár menetet szekunderként. A PWM kapcsolási tranziensei így is látszottak, és ezzel a frekvenciája, kitöltési tényezője is. De vannak hall-elemes áram érzékelők, azzal és megfelelő áramosztóval szerintem elég korrekten lehetne érzékelni az áramimpulzusokat.
Mppt szinuszos inverter ami hibrid. Így ha pár másodpercig hálózatról megy az sem baj. Szepi vagy Mikcrosilver csinált már olyan eszközt ami a napelem(egy pici 5v napelemet használ mint referencia) teljesítményét nézi és úgy kapcsolja be a fogyasztókat. De az nem fokozat mentes. Az lenne a cél hogy fel legyen okosítva hogy figyelje a napelemet és hogy mennyit fogyaszt a hűtő stb. A maradékot meg engedje rá a bojlerekre.
Lehet hogy ez már programozás is bele fog kerülni?
Most vettem észre, hogy nem a napelemes topikban vagyunk...
A mérő napelemen én is gondolkodtam, azt is meg lehet tisztán analóg módon, programozás nélkül is oldani. A "végére" meg ugyanazt a PWM-el szabályozott feszültséget lehetne megvalósítani, amit az előző hozzászólásomban írtam.
Igen őróla írtam. Valami hasonlót akarok elérni. Csak itt a napelem maximális kihasználására igyekszem.(Az inverter max 80% terhelésen lesz napelem részről.) Csak a fokozatmentességet akarom elérni. Na meg a fő hálózat se maradjon napelemes villany nélkül ha kicsit beborul vagy ne menjen az eonos áramról a bojler.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Igen nem ott vagyunk mert úgy érzem hogy nem oda való amit keresek. Arduino UNOban gondolkodom hogy azt kellene beszerezni. Csak a programozás nem igazán megy. A bojler nem veszi zokon a pmw meghajtást?
Megfelelő szűréssel tisztább szinusz lenne, mint a pc szünetmentes tápoké. Egyébként meg a bojler egy sima ellenállás, mindegy neki.
Sziasztok. Telefon problémám van. Méghozzá az sms/csevegés funkcióval. Hogy lehet csak smsre kapcsolni mert sokszor nem mennek el az üzenetem mert a fogadó félnél nincs bekapcsolva. Android redmi 5g 14 mui
Sziasztok!
Van egy elég nehezen értelmezhető problémám, és nem tudom van-e jobb topik ahol feltehetném a kérdést. Szóval, van egy elektret mikrofonhoz készített előfokom (amit egyébként korábban már bemutattam), és a napokban megjelent egy rejtélyes pattogó hang, főleg a jobb oldali csatornán, és képtelen vagyok detektálni a hiba forrását. ![]() LM4562 az IC, azt kiderítettem róla (és persze meg is tapasztaltam), hogy nagyon érzékeny a rádió hullámokra/WiFi, így azt már tudom, hogy ez okozhat gondokat, és lehet ez esetben is ez a gond, de hátha van itt jártasabb ember a témában, és tud valaki valami okosat erre a jelenségre. A 100µF és 220µF kondenzátorokat leszámítva a kisebb értékűek, SMD kerámia kondik. Csatoltam egy hangfájlt, hogy tudjátok miről van szó. "OPA2134PA"-t néztem ki alternatív minőségi cserének, ami az IC-t illeti, lehet az javít ezen a problémán (még nincs rá keret), de mivel ennek 8MHz az átviteli sávja, szemben a LM4562 55Mhz-ével, továbbá kipróbáltam NE5532-vel, és ott nem tapasztaltam ezt a jelenséget (mivel 10Mhz-es), ebből arra következtetek, hogy megoldaná a problémát. Van bárkinek tippje mi okozhatja? Ja és nem, nem csatlakozóból ered! Minden forrasztva van. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2023
Szia! Forrassz a bemeneten található 100k ellenállásokra párhuzamos 470-680 pF kondenzátort! Az kiszűri a rádiófrekvenciás zavarokat.
Hagyományos izzólámpás 24V DC visszajelzés LED-esítése után azok állandóan világítanak. Ipari környezetben vannak PLC kimeneten kb. 10m-nyi kábelen. Ellenállást vagy RC tagot tegyek paralell? 510 Ohm nem segít. Volt már szó róla, de nem találom.
Sajnos semmi hatása.
Amit angol nyelvű fórumokon olvastam, ha jól értettem azt írták, hogy maga az IC-nek nincs belső árnyékolása, ezért (is) ennyire érzékeny. Na most ebből kiindulva kitaláltam, hogy magát a IC-t, a tokozást körbetekertem alufóliával. Nem tett nagy csodát, de az enyhébb szórt, távoli, gyengébb zavarokat kicsit tompítja. Vagy legalább is úgy tűnik. Próbálkozom még, hátha összejön valami...
Szerintem soros Z dióda, és úgy számolni a LED áramához az előtét ellenállást.
Gondolom nem nagy teljesítményű LED-ekről van szó.
Hello! Vélhetően a PLC visszaméri saját kimenetét, attól az áramtól világít. Ha így van, teszel egy 1k ellenállást párhuzamosan a lámpára és meg fog szűnni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |