Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   626 / 3993
(#) balazs_sandor válasza steelbird hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

sajnos PVC a cso, hol kapok ilyen IC-t es hogy szabalyozom es mi az az IC?
(#) levii hozzászólása Szept 18, 2009 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy FET ügyében.
Építettem egy fordulatszám szabályzót amiben van két IRF3205 párhuzamosan. Egy AVRtől kapják a jelet és a kitöltési tényező módosításával tudom a fordulatszámot változtatni. Működik is a dolog részben, viszont a FETek nagyon gyorsan felemelegednek. Szerintem ez azért van mert a FETek nem nyitnak ki teljesen. Ezért gondoltam hogy ha eléjük rakok egy tranzisztort aminek a bázisát az AVR kimenetére a collectorát 12Vra és az emmiterét a FETek Gate lábára kötöm akkor jobban kinyitnának és kevésbé melegednének. Szerintetek ez így működőképes elgondolás vagy a melegedés oka nem is itt keresendő?

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv!
(#) levii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Ezt a test felé ellenállás dolgot nem értem. Ha arra gondolsz hogy a Gate és a GND között van-e valamilyen ellenállás akkor nem.
(#) levii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Rendben, ki fogom próbálni a holnapi nap folyamán.

Köszönöm a tanácsot

Üdv!
(#) proli007 válasza levii hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Hello!
Jó a sejtésed, nem elegendő a meghajtásra a PIC feszültsége, sem árama. De egyszerű tranyó nem lesz elegendő és az invertál is. Viszont a PIC kimenetére tényleg kell lehúzó ellenállás, mert bekapcsoláskor az bemenetnek van deffiniálva, és a jel ilyenkor határozatlan állapotú lesz.
üdv! proli007
(#) Zed válasza levii hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Szerintem legalább egy skiccet tegyél fel a kapcsolásodról. Ha nem vagy profi a témában, van néhány buktatója a dolognak. Lehet gond - ahogy már írták is - a lezárásával de lehet a nyitás is gond.

Mekkora feszültséget kapcsolgatsz? A kontroller gondolom, 5V-ról üzemel. A terhelést hová kötötted? ( A FET Source vagy Drain lábára? )
(#) levii válasza Zed hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szia!
A terhelést a Source lábra kötöttem de az emmiter és a GND között is van egy 0,22 ohmos elleállás azért hogy a rajta eső feszültségből tudjak áramot mérni. Megmértem hogy ha a tápfeszültsége a motornak 12V akkor 9,6V mérhető a FET source és drain lába között.

fetek.jpg

(#) levii válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szia!
Ha a tranyó nem elég oda akkor mit kéne csinálni?
A lehúzó ellenállás mekkora értékű legyen?

Üdv!
(#) vicsys válasza levii hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Nem is fog kinyitni a feted, mert nem Logic level fet. (Ahogy nézem az adatlapot, kellene vagy 10V neki.)
Nézted a jelalakot a uP kimenetén? Elég széles az impulzusod a nyitáshoz? Nem túl magas a frekvencia az alkalmazáshoz?
(#) levii válasza vicsys hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Próbáltam más frekvenciákat is, az eredmény hasonló volt.
A kitöltési tényezőt lehet növelni és csökkenteni is működés közben gét gombbal, de 99%os kitöltésnél is elég jelentősen melegedik a fet. Próbáltam úgy is hogy az AVR lábát nem a Timer0 kimeneteként hanem egyszerű I/O ként állítottam be és logikai egyesre állítottam. Az eremény ugyanaz a FETek tűzforróak.
A frekvencia most 15,68 kHz.
(#) levii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szia!
A FET Gate lába és a tranyó emmitere közé kell ellenállás?
(#) Tomi94 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Helló!
Amit eddig leírtam, abból nem derül ki, de a készülékben magnó is van, bár a felvétel nem működik jól. Szóval inkább kompaktnak kellett volna neveznem. Ha egy jól működő deckkel készítek 1 kHz-es felvételt, és az lejátszom a beépített magnón, gondolom, az is jó. A problémám az, hogy nincs AC mV mérőm, a saját műszeremen váltóáramot csak 200 és 750 V méréshatárral tudok mérni, ilyen kis feszültségre pedig a műszer sajnos egyáltalán nem reagál. Ki lehet ezt valamivel váltani, pl. a számítógép hangkártyáján a vonalbemenetre csatlakozok, és a gépen ellenőrzöm a feszültséget? Megoldható ez? Mert új műszert venni most nem tudok, de szeretném a legjobb minőséget elérni.
Amit a lemezjátszó minőségéről írsz, azzal tisztában vagyok, de nem is a lemezjátszót, hanem a rádiót szeretném inkább hallgatni róla, és annál szerintem jobban hallható az esetleges hiba.
(#) Zed válasza levii hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Mekkora a motor áramfelévtele? ( Névleges árama/teljesítménye? )

A FET adatlapja szerint nyitott állapotban az ellenállása 8 mOhm, ha az Ugs 10V. Tehát legalább 10V fesz. különbség kell a source és a gate közé.

Tehát a tisztességes kinyitáshoz a 12V gate-re kapcsolása elég lehet, ha a source feszültsége a maximális motoráram esetén sem emelkedik 2V fölé.

A motor áramból ki tudod számolni a source fesz. emelkedését. Na persze, ha mondjuk csak 9,5V lesz a gate-en, lehet, hogy az is megfelel, de a FET karakterisztikáján ellenőrizni kell, hogy akkor kb. mennyi lesz az átmeneti ellenállása. A rajta disszipált teljesítmény az áram négyzete és a FET ellenállásának szorzata.

Mekkora a motor áramfelévtele? ( Névleges árama/teljesítménye? )

A motor áramfelvételét terhelés alatt sajnos nem tudom megmondani,esetleg az üresjáratit. Most készítek éppen egy kis áramkört ami a feteket hajta majd. majd meglátom hogy működik-e vagy sem.

Az eddigi segítségeket pedig mindenkinek köszönöm.

Üdv!

Szerintem először tegyél fel rajzot az új kapcsolásodról, mert - szerintem - egy darab plusz tranzisztorral nem fogod tudni megoldani!

Ha 5V-os kontroller lábról szeretnéd a 12V-ot a FET gatejére adni, akkor vagy ( a három megoldás valamelyike ) :

- legalább két tranzisztor kell
- esetleg optó ( bár ez tuti nem a legjobb, de működhet )
- TTL/CMOS meghajtó áramkör kell pl.: 74LS06 ( ez open collectoros meghajtó, max. 30V-ot köthetsz a kimenetére, a bemenete meg TTL-5V kompatibilis )
(#) mammut hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdv!
Az volna a kérdésem, hogy ha egy Makita sarokcsiszoló fordulatszámszabályzóját kiiktatom, helyette direktbe kötöm a fázist, akkor az üzemképes lesz-e?

Kipróbáltam a tranzisztoros megoldást de nem jártam sikerrel. A fetek még mindig tűzforróak. Az AVR feszültségét 4,2Vról 5Vra emeltem.

tranyoval.jpg

Az általam berajzot R1 aminek nincs odaírva az értéke az 2,2 kOhmos. De keresek itthon 1kOhmost ha az javít a dolgon.

Bocsánat ritkán rajzolok kapcsolási rajzot....
Működni valamennyire működik egyébként csak nagyon hirtelen átforrósodnak a FETek. És amit még észrevetem hogy minnél forróbbak annál több áram folyik rajtuk amitől még forróbak lesznek szóval egy idő után elfüstölödnének ha nem kapcsolnám le őket.
(#) yloz hozzászólása Szept 19, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, a TDA 2030-as végfok kondijai mind 25V-osak kellenek? Vagy mindegy? Köszi előre is

Szia!
Megtaláltam a probléma okát, a tranzisztor emmiterén nem jelenik meg a 12V csak kb 4,6V. Szimulátorban is megnéztem és ott is ezt az eredményt kaptam. Ugyhogy egy kicsit átállítottam az egészet. Most a Gate láb fel van húzva 1k ellenállással a 12Vra és a tranyó kollektorával kapcsolgatom. A tranyó bázisa pedig 150k ellenálláson keresztül fel van húzva a 12Vra és 220 ohmon keresztül az AVR lábára van kötve. Tehát most akkor kap a Gate feszültséget amikor a tranyó bázisa nullán van. A motor jelenleg egy kis ventillátorból kitermelt DC motor, de ha a végleges helyén lesz a szabályzó akkor egy nagyobbacska motor lesz bekötve.

Üdv!

bekotes.jpg

(#) vizor válasza levii hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Hát igen, emitterkövető volt az előző kapcsolásod. De mire megfogalmazódott bennem a dolog, rájöttél te is
(#) kendre256 válasza mammut hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Üzemképes lesz, maximális fordulattal megy állandóan. Csak figyelj a bekötésre.
Ha a fordulatszámszabályzó egyben a kapcsoló is, akkor meglehetősen balesetveszélyes lesz, ha a dugó bedugásával állandóan megy!
(#) _JANI_ válasza levii hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Szerintem felesleges a kapcsoló tranzisztor bázisát az R4-el +12V-ra felhúzni. Két okból is.

1: +5V-nál is tökéletesen le fog zárni a bipoláris tranzisztor.

2: Ha valami oknál fogva az a kimenet bemeneté lesz átkonfigurálva, akkor a +12V rászabadulhat a lábra és az nembiztos, hogy a kontrollernek jót fog tenni. ( Akár a teljes chip is tönkremehet. )

S mint érdekesség. Ha a bázis felhúzó ellenállását (R4) nem a kollektor körre, hanem a vezérlő áramkörre kötöd, akkor egy OC ( Open collectoros = Nyitott kollektoros ) kimenetet kapsz, aminek a "kapcsolt" oldala a vezérlő feszültség sokszorosa is lehet.
(#) jdani hozzászólása Szept 19, 2009 /

Hali. lenne egy nagyon hülye kérdésem. Van egy csomó tranyóm (bc547 bc327 bc337 bc640) mindegyikből 100 darab. bc547 200db. Nincs valakinek valami ötlete, mit tudnék ebből kihozni? valami fényefektről lenne szó. Bevásároltam bőven, hogy legyen itthon, de most támadt egy iylen ötletem.
(#) hapro válasza jdani hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Én elfogadom egy részét ajándékba például...
(#) _JANI_ válasza jdani hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Kezdetnek ez a kapcsolást ajánlom. (BC547)
Hidd el ha egyszer belelendülsz még kevés is lesz...
( S most nem a tranzisztor füstöltetésre gondolok! )
(#) levii válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Ezesetben lehet hogy elfogom távolítani azt az ellenállást.

Köszönöm a tippet
(#) yloz válasza yloz hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Már utánanéztem , leírom hátha másnak is segít, ha tévedek javítsatok ki legyetek szivesek:a bemeneti csatlakozó kondi, azaz a C1-es 10µF/25V, C2,22µF/40V, C3 4,7µF/40V,a C4 150nF, ezt nem találtam meg eddig ,de gondolom ez is 40V-os, C5-ös kicsatoló kondi a jobb mélyhangok kiemelésére 2200µF/40V-ra cserélni, a C6-os kondi 22µF/40V.
Következő: »»   626 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem