Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   704 / 3960
(#) pivi1 válasza WaRL0 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Sziasztok.
kadarist-nak igaza van. Az R 0.8 ohm és 120 ohm között lehet.
I= 1,25/R
(#) Vacok hozzászólása Nov 24, 2009 /
 
Sziasztok!
A nappalinkban van egy lámpa, amiben kb. havonta kell izzót cserélni. Korábban egy olyan kompakt fénycső volt benne amiben beépítette gyújtó volt, volt előtte előtét is. Mivel a fénycső drága volt, meg nem is kaptam megfelelő teljesítményű fénycsövet, így kicseréltem a foglalatot, kivettem az előtétet is, és izzót tettem bele.
Legutóbb üzem közben égett ki, villant kb. 3-at, és elsötétült a szoba.
Tud valaki segíteni abban, hogy vajon mi okozhatja ezt a problémát?
(#) WaRL0 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Tudom hogy nagyon sok de ez volt/van keznel.Fix ellenallas lessz bent es nem potemeter.
(#) bbalazs_ válasza Vacok hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Valami kontakthiba.
Vagy a kapcsolonal vagy a foglalatnal.
Aramtalanits, csavard ki a kortet, nezz bele a foglalatba. Ha latsz valahol 'aramnyomokat', tehat egesi foltokat vagy porozus, sotetszurke aluminiumot, akkor ott a bibi. Kapcsolot is lehet cserelni, nem draga.
(#) attila975 hozzászólása Nov 24, 2009 /
 
Nagyon alapvető kérdés: forrasztással kapcsolatban. Ált. az van, hogy csipesszel fogom az alkatrész beforrasztandó lábát, és próbálom úgy tartani, hogy a nyák másik oldalán kb. 1 mm-re lógjon ki. Közben dülöngél a nyák (jó, mondjuk be lehetne fogatni egy satuba, vagy ilyesmi, de az jelenleg nincs). Ügyes kézben tartom a pákát. Kellene még egy 3. kéz amivel odatartom a forraszó ónt (mégis csak az a jó gondolom, ha a forrasztás közelében van). Mit nem csinálok jól?

Felmerült az is, hogy minek furogassam át a nyákot, hobbi célra általában az is jó lenne, ha a rezes oldalra forrasztanám a cuccokat. Az alkatrész lábából az utolsó 2 mm-t behajlítanám (ha kell), hogy ráfeküdjön a nyákra, aztán hagy szóljon. Az előny az lenne, hogy a nyákot stabilan le lehetne rakni az asztalra forrasztás közben, és átláthatóbb is lenne talán az elkészült áramkör, mert minden egy oldalon lenne. Van vmi baj evvel a megközelítéssel? Ismétlem, csak hobbi, és nagyon kezdő szinten foglalkozok evvel.
(#) pucuka válasza attila975 hozzászólására (») Nov 24, 2009 / 1
 
Fordítva válaszolok.
Próbanyákhoz, jó a fordított megoldás, egyszerű használható is, így kell csinálni.
A furatszerelt áramköri elemek beültetésénél két megoldás:
- ha egyoldalas a nyák, akkor beülteted a legalacsonyabb alkatrészeket, benyomod tövig, a fóliás oldalon kissé széthajtod a lábait, alkatrésszel lefelé lefordítod az asztalra, és már szabad mindkét kezed, forraszthatsz is. Jöhet a következő magasságú alkatrészek beültetése, fordítás, forrasztás stb.
- ha kétoldalas a nyák, és nem lehet az alkatrészeket tövig benyomni, akkr pl. az ellenállás lábára mindkét oldalon egyformán egy kis dudort hajtani, betolni a dudorig, fóliafelől kicsit széthajtani, megfordítani, leforrasztani, és kész. Itt is ügyelni a magasságok sorrendjére.
egyébként az alkatrészek megfogásához én spec nem használok csipeszt, mert az alkatrésznek amúgy sem szabad felmelegednie 60 fok fölé, ez meg kézzel rövid ideig tűrhető.
Az ónt pedig leteheted az asztalra, hogy kissé felálljon a vége, és ehhez tartod hozzá kézzel a nyákot, a forrasztás helyénél, és másik kezeddel kezelheted a pákát.
Nem nehéz, meg kell szokni, én soha nem használtam harmadik kéz gyanánt segédeszközt.
Ja és forrasztani csak fémtiszta fellületeket lehet, ha nem így lenne, előbb távolítsd el az oxidált réteget.
(#) attila975 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Köszi! Azért nem hajlítottam szét a fólia oldalon a lábat, mert így talán nehezebb kiszedni az alkatrészt, ha szükség van erre, bár ez elég ritka. Illetve azért, mert nem tudtam, hogy kell csináni. De így minden világos már.
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„egyébként az alkatrészek megfogásához én spec nem használok csipeszt, mert az alkatrésznek amúgy sem szabad felmelegednie 60 fok fölé, ez meg kézzel rövid ideig tűrhető.”

Szintén. Én a mutató- és hüvelykujjaimon hosszabb, 2..3 mm-es körmöt hagyok. Kellően hőszigetelő és jobban kézreáll , mint egy csipesz.
Állítólag van, aki papírt tesz az alkatrész alá, amíg forrasztja.
(#) Norberto válasza attila975 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„Azért nem hajlítottam szét a fólia oldalon a lábat, mert így talán nehezebb kiszedni az alkatrészt, ha szükség van erre”


Természetesen, ezt a hajlítást nem úgy kell érteni, hogy majdnem 90 fokba meghajlítgatjuk a túloldalon a kivezetéseket; elegendő maximum 8-10 fokos meghajlítás is, ami bőven jó arra, hogy épp ne essen ki az alkatrész. Viszont ez a kiszedést sem gátolja igazán.
(#) elektrojános hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Szétvagdostam egy 250 égőből álló karácsonyfa dísz,ebből szeretnék valami nagyon jót építeni.Lehet bármi csak világítson.Köszönöm a segítséget előre is.

üdv.:elektrojános
(#) elektrojános válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Kössz de annál valami durvább,bonyolultabb kéne.
(#) zolika60 válasza elektrojános hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Esetleg 250 zseblámpa? :hide:
(#) B.I hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Azt szeretném megkérdezni hogy a zener dióda hogy müködik és hogy lehet vele stabilizálni az áramot? Ezt azért kérdezem itt meert amit a kereső kidobott abból semmit nem értettem meg.
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Na jó akkor ha záróirányba kötöm be a zener diódát akkor csak egy bizonyos feszültség lessz rajta de az stabilan.És ellenállást nem kell vele sorosan kötni?
(#) Dudus válasza B.I hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Kell sorba kötni vele, mert az áramát korlátozni kell.

Az adatlapon megtalálod a minimális és a maximális zener áramot. Úgy kell méretezned, hogy terheletlenül a Zeneren az áram ne haladja meg a maximumot és maximális terhelés esetén ne legyen kisebb, mint a minimum.
(#) akos_b hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Hello!
Tranzsztorral lehet feszültséget is növelni vagy csak áramerőséget?
Üdv: Ákos
(#) Lacika001 hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
valaki ebben tud segíteni?
A frekvencia függvényt sikerült felírnom de nem biztos hogy jó, az időfüggvény meg nagyon nem megy :no:

hf.gif
    
(#) gg630504 válasza akos_b hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A tranziszorral az átfolyó áramerősséget lehet csökkenteni.
Önmagában sem feszültséget, sem áramerősséget nem lehet növelni.
Váltóáram feszültségének vagy áramerősségének növelésére transzformátort lehet használni. Egyiket a másik rovására.
(#) akos_b válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Egyenáramnál is lehet?
(#) gg630504 válasza akos_b hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Nem.
De oszcillátorral lehet az egyenáramból (DC) váltóáramot (AC) csinálni és azt már lehet transzformálni. A váltóáramból pedig újra egyenáramot (DC). Ez a DC-DC konverter.
Az oszcillátorhoz szokásos egyik alkatrész a tranzisztor.
(#) proli007 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hello!
- Szerintem, a két diódát fordítva tetted az áramkörbe. (De egy ilyen logikai kapcsolásnál, lehet szépen mérni is mint találgatni.)
- Viszont jól elkomplikáltad a kérdést, mert az egészet lehet helyettesíteni 8db diódából álló VAGY-kapuval, és egy inverterrel. Még az áramkört kialakítani is egyszerűbb, mint 8 vezetéket a VAGY-kapura vinni
(De biztos, hogy csak akkor kell a kijelzőnek feszültség ha a két szám nulla?)
üdv! proli007
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Tudomásom van arról, hogy sokszor kérdeztem/kérdezték, de itt a fórumon még nem találtam elfogadható (számomra érthető) magyarázatot arról, hogyan lehet kiszámolni a Bázis-ellenállást, a béta, a kollektor-emitter áram, ismeretében...
Ha valaki ezt elmagyarázná nekem részletesen, azt megköszönném...
(#) Joka hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Helo!

Szépen kérem valaki letudná irni hogy diódákat vagy esetleg gréchidakat lehet-e párhuzamosan kötni a nagyobb terehelhetöség érdekében? Táhát párhuzamosan kötök mondjuk két darab ugyanazon tipusú 50A-es diódát vagy grécit akkor azok 100A birnak majd? Vagy ez nem lehetséges? Konkrétan ívhegesztöre gondoltam hogy egyenárammal is lehessen hegeszteni.
Elöre is köszönöm
(#) gg630504 válasza Joka hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hello!
Pedig én már néhányszor megtettem...
De írd be a keresőbe, hogy "áramerősítési tényező béta proli007" és olvassál.
üdv! ptoli007
(#) nagy_david1 hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a led-eket hogyan lehet hűteni? Itt a fórumon valahol láttam, hogy nyákra szerelődik és utána hűtőbordára, de én ezt egy kicsit nehezen képzelem el. Valakit megkérek, hogy kicsit világosítson fel, hogy, hogy is van ez a led hűtés, mert szerintem elengedhetetlen. Fél percig hagyom működni és már túlmelegedik, és nem akarom az adatlapon szereplő értékeket túllépni. És mekkora hűtőfelület kell? Tegyük fel, hogy egy nyákra kerül, akkor az megoldás ha a led lábai között is hagyok nyákot bőven és egy hőelvezető pasztás "tócsába" nyomom, vagy nem elég a panelen levő réz hőt elvezetni? Ha ónnal még bevonnám? Eddig nem foglalkoztam olyan ledekkel melyek hűtést igényeltek. Köszönöm előre is.
(#) Joka válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Köszönöm!
Erre nem is gondoltam
(#) rammeradrian hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Üdv!
Van egy 45 W os JVC autórádióm és "elég halk" 2 50 W-os SAL hangszóró van rákötve. A kérdésem az hogy érdemes e erősítőt építeni hozzá ha igen mekkorát? (A rádió nem autóba van beépítve)
(#) sprofan válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Elég halk
Nekem Zenec ZE20-as (4x45W) van itthon 2x70W hangfalakkal, és falat lehet vele dönteni.
(#) bladika válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Szia! Első nekifutásra azt mondanám, hogy nem de azért egy kicsit pontosíthatnád a készülékeket, mert az hogy JVC, meg, hogy SAL csak irány adó,de sok konkrétumot nem árul el. Nekem a gyári!!! fejegység (sajnos nem lehet cserélni) hajt egy Focal szettet és nem akarja senki sem elhinni, hogy nincs erősítő és nincs egy kisebb mélynyomó eldugva valahol. Szóval nem egyértelmű ez a kell erősítő nem kell erősítő.

Amúgy mit értesz kevés hangerőn? Mert azért ez elég relatív. Vagy esetleg arra gondolsz, hogy kevés a mély? Vagy tényleg a szó szoros értelmében, irreálisan kevés a hangerő? Mert az általad szolgáltatott adatok alapján elégnek kell, lennie, sőt akár bántóan hangos is tud lenni. Bár abban az esetben mínőségről valószínűleg már nem beszélhetünk.
Következő: »»   704 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem