Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   928 / 4001
(#) Bukall hozzászólása Júl 7, 2010 /

Sziasztok!
Minden negatív feszültségstabilizátornak (pl 7912) más a lábkiosztása, mint a pozitívaknak? Az IN és a GND ha jól láttam meg van cserélve mindegyik negatívnak a másikhoz képest. Vagy van olyan is, ami megegyezik a pozitívval?
(#) Bukall válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Köszi a választ! Ezt nem tudtam...
Szerintem jó nagy hülyeség. Vakon nem szokott szerintem senki alkatrészt beforrasztani. Na de mit lehet tenni...
Kár, hogy a nyákot nem így terveztem
Köszi még egyszer!
(#) gg630504 válasza Bukall hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

A lábkiosztásban van rendszer/logika.
(#) Atka15 hozzászólása Júl 7, 2010 /

Sziasztok!
Láttam a fórumban, hogy ez a topik kezdőknek van, szóval lenne egy kérdésem.
Milyen alkatrész, és mire való ez?:
DSC 10D-9
Ezt egy klímapanelban találtam, és teljesen szétégett, de nem tudom mi ez, és hogy mit csinált(tehát hogy van-e más baja is a panelnek) szóval aki tud segítsen pls.
Előre is köszönöm.
(#) bigbrother válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Hmm...
Senki nem tud ilyen áramkört? :no:
Keresgéltem, de amiket találtam, azok mind bonyolultak voltak. De van egy, egyszerű kis áramkör amiben két tranyó, két ellenállás, meg két kisebb kondi van, csak ezt sehol nem találom.

Vagy valami jelgenerátor kellene inkább?
Felmerült közben még egy igény. Arra az esetre, ha véletlenül a hf kimenet pl. rövidzárral találkozna, jó lenne ha az nem nyírná ki.
(#) mps válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Hali!
Astabil multivibrátorra gondolhatsz, így keresd. De egy zsebteleppel mondjuk 10Km-re nem igen fog működni.
(#) Frankye válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

A kihívást nem a hf. jel kiadására alkalmas eszköz jelenti, hanem a 10 km távolság. Esetleg van arról valami infód, hogy mekkora a kábel ellenállása ekkora távolságon?
(#) proli007 válasza pörölycápa hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Hello!
A különbségképzést nem hagyhatod ki, mert az maga a szabályozás. Ha nincs a fordulatjeladóról visszacsatolás, akkor az csak vezérlés. De a különbségképzést megteheti a TL-ben lévő műveleti erősítő is..
(A szabályozás és vezérlés fogalmakat, a legtöbben rosszul alkalmazzák és értelmezik.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Hello!
Nem kell ezt a dolgot túlragozni. Egy sima NE555 astabil kapcsolásban megteszi. A kimenetével sorbakötsz egy 100ohm-os ellenállást, az megvédi a rövidzártól. De csak olyan kábeleket vizsgálj, amiben nincs feszültség, mert különben meglepetés érhet. Igazából a kábel kapacitása a gond, nem az ellenállása. Ezért alacsony frekvenciát kell használni. Nem kell annak fütyülni, elég ha búg vagy kattog..
üdv! proli007
(#) spyker hozzászólása Júl 8, 2010 /

Hello mindenkinek!
Forraszto cinnel kapcsolatban szeretnek kerdezni, most keszulok venni cint, mert a regi elfogyott. Nem reg csereltem egy aljzatot egy szamitogep alaplapjan, mert tonkre ment, es valami furi, kulonleges cinnel volt forrasztva. Csak magas homersekleten olvadt, es elegge darabos volt. Szoval nem szeretnek ilyet vasarolni, hanem inkabb olyat mint a regebbi tipus, de olyat mar nem lehet kapni, az nagyon konnyen olvadt, jol lehetet vele dolgozni. A tanacsotokat kerem, meg zoldfulu kezdo vagyok.
Elore is koszonom!
(#) kadarist válasza spyker hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szia!
Ha innen választasz, biztosan nem lesz gond az ónnal.
(#) spyker válasza kadarist hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Koszi!
Csak van egy kis gond, erdelyi vagyok. Az elobb valsztottam ki egyet, a metrafo.ro oldalarol. Hat... kivancsi vagyok, milyen lesz. Ok is magyarok, eleg megbizhatoak.
(#) brato hozzászólása Júl 9, 2010 /

Üdv!

A csatolt rajzon látható tranzisztor vezérlését hogyan lehet megoldani, hogy csak az A jelű gomb lenyomásakor húzzon meg a relé?
A tényleges áramkörben 5V 10mA terhelhetőségű a vezérlés és +5 vagy gnd kerül rá.
Most mindkettőre kapcsol.

rajz.JPG

(#) kadarist válasza brato hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Használj NPN-tranzisztort. Miért kell oda az a stabkocka? Egy soros ellenállás is megtenné a bázisáram korlátozását.
(#) brato válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

A stabkocka más elemeket is ellát tápfeszültséggel.
(#) firegate78 hozzászólása Júl 9, 2010 /

Sziasztok!

Elég egyedi problémám lenne.Kérem akinek van ötlete segítsen.
Elvesztettem a Reanult-om indítókárytáját.
Mivel szeretném elkerülni ezt,jobb lenne megtalálni.
Viszont a megkeresés ebben az esetben, az igazi "tű a szénakazalban" effektus.
A kártya ha jól tudom rádiófrekvencián kommunikál.
Ez alapján egy okos rádióamatőr szerintem az un. "rókavadászattal" meg tudná nekem keresni,amennyiben;
- valóban rádiófrekvenciás
- folyamatosan van valamilyen jel
A következő ötletem már csak a fémkereső
Szerintetek meg lehet így keresni?
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Hello!
A válasz az lenne, hogy vedd ki a B gombot. Mert ez így egy értelmetlen feladat. Ugyan is mindenképpen kinyit a tranyó, mert a stabi kimenete ugyan úgy negatívabb feszültségű, mint a GND pont a tranyó emitteréhez képest. Ráadásul, ha mind két gombot megnyomod, zárlatba kerül a stabi. Sokkal egyszerűbb lenne, ha elmondanád mit szeretnél, vagy a teljes rajzot közölnéd, aminek a környezetében van ez az egész.
üdv! proli007
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

A rajz csak egy model, a két nyomógomb egy IC kimenetét modelezi ami +5 vagy GND lehet.
A teljes rajzon ugyan így van csak a gombok helyett az IC kimenete van.

Hello!
Akkor István felvetése teljesen jogos volt, miszerint NPN tranyót tegyél bele. Az emitterér a GND-re, a kollektorába meg a relét, a relé másik pontja mehet a +12V-ta. És kész is vagy!
üdv! proli007
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Igen, de a nyák adott hozzá, ezért szerettem volna valahogy megoldani, hogy ne keljen nyákot módosítani.

Hello!
Akkor már csak egy lehetőség van, NPN tranyót teszel bele, a bázisellenállást rövidrezárod, és 5V-os reléket ültetsz bele. (Persze kollektor-emittert fel kell cserélni, és a tranyó fűteni fog..)
üdv! proli007
(#) kopaszs hozzászólása Júl 9, 2010 /

Sziasztok egy kis segítségre lenne szükségem forrasztás közben sikerült eltüntetnem egy smd alkatrészt két lába volt úgy hogy szerintem vagy kondi vagy ellenállás lehetett talán azt tudom hogy ráírva volt az hogy 102.Na most ezt hogy tudnám kideríteni hogy ez mi és milyen értékű volt?
(#) Imi65 válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

1000pF-es, vagyis 1nF-os kondenzátor.
(#) bigbrother válasza Frankye hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Különféle távközlő kábelek vizsgálatáról lenne szó, vonal, érpár, illetve hibakeresés, sorrendezés stb. szempontjából. A 10 kilométer csak egy durva példa, ez a maximális távolság. Több zsebtelepet is használhatunk ha kell.
Néha bizony előfordul olyan eset is. hogy egy olyan érpárat kell vizsgálni, illetve megtalálni, amelyen egyébként egy működő CB vonal is van, amely kiiktatására nincs lehetőség (mivel nem tudjuk, hogy hol keressük stb.)
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Hello!
Ha rá volt írva, akkor inkább ellenállás lehetett 102=1kohm
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Köszi a segítséget de nem így nézett ki mint amit te belinkeltél de még annyit tudok róla mondani hogy egy B1375 tranyó Emitter lábára ment az egyik fele a másik fele meg a bázis lábára ment szóval ezt a két lábat kötötte össze
(#) Imi65 válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Lehet, hogy Proli007-re kéne inkább hallgatnod, látatlanba lehet, hogy neki lesz igaza. :nemtudom:
(#) kopaszs válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Hát ez a kettő volt amin én is filóztam mielőtt irtam
(#) Norberto válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Az SMD kondikat nem szokták számozni, úgyhogy én is az ellenállásra tippelnék inkább.
(#) kopaszs válasza Norberto hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

köszönöm mindenkinek a segítséget beprobálom
Következő: »»   928 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem