Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elméleti elektronika (kérdések)
Lapozás: OK   2 / 20
(#) m.joco hozzászólása Ápr 21, 2010 /
 
Hello
Elektrodinamikában van egy két dolog a sztatikus elektromosság témakörben, ami nem világos.
1. Ha van 2 elektróda, melyek töltése +Q és -Q, akkor a köztük levő feszültséget ki lehet számítani úgy, hogy felírom az elektrosztatika Gauss - tételét az egyik, majd a másik elektródára, ezekből kifejezem az E(x)-t, majd a kettőnek veszem a szuperpozícióját, ezt pedig integrálom a két elektróda közti úton?
És ha lehet, akkor hogy kell ilyenkor ezt a két térerősséget szuperponálni?
Üdv.
(#) Husla hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Helló!

Villamos gépek tárgyból van egy feladatom,amit fogalmam sincs hogyan kell megoldani,viszont megmentene egy vizsgától
Az adott 3 fázisú aszinkron motornál meghatározni hogy mennyivel kell csökkenteni a kapocsfeszültséget a gépen ahoz hogy az 50Hz-es feszültség melletti indítóáram fele legyen 30Hz-es táplálásnál!
Ha valaki tud segíteni a feladatban,vagy akár tud valami áttekinhetö anyagot az aszinkron motorokról,akkor örömmel fogadnám
Elöre is köszönöm!
(#) kolti hozzászólása Júl 19, 2010 /
 
Mit jelent pl. egy sarokcsiszolónál, az a tulajdonság, hogy telj. felv:700watt telj. leadás:500 watt
Akkor ez most hány wattosnak felel meg?
Legtöbb árúnál csak egy adat van feltüntetve, h hány wattos.
(egy katalógust nézegetek)
(#) quite válasza kolti hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Ez azt jelenti, hogy ez a gép egy rossz hatásfokú gép.

700W befektetett energia kell ahhoz, hogy 500W energiát kapj. Ez cirka 71%-os hatásfok.

Viszont van olyan, hogy Kezdő kérdések topic.
(#) kolti válasza quite hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Ezt csak példának írtam egyébként, de akkor itt a konkrét példa:Teljesítményfelvétel: 670 W Leadott teljesítmény: 400 W
Akkor ez most erősebb mint amit csak úgy jellemeznek, hogy 700wattos.
(#) quite válasza kolti hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Az mindegy, hogy csak példa volt, most a konkrét példád is ugyanez.
Sőt ez még rosszabb hatásfokú, ez olyan kb. 60%-os.

De a kérdésedet nem értem!

Mitől erősebb? Ha a konkrét példát nézzük, akkor hogy lehet erősebb egy 400W-os, mint egy 700W-os?
Még a teljesítményfelvétele sincs 700W, csak 670W.

Ez egy munkagép. És mivel ez egy olyan gép, amivel munkát végzel, ezért van egy hasznos teljesítménye, amit a munkavégzésnél "kivehetsz" a gépből, és ennek a gépnek van egy felvett teljesítménye, amit "be kell fektetned" ahhoz, hogy a gép elvégezhesse a munkát.

Minél nagyobb a különbség a befektetett és a kivehető teljesítmény között, annál rosszabb a gép hatásfoka.

Nem tudom egyszerűbben leírni. Így érthető?
(#) Marko Ramiusz válasza kolti hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Szia kolti! A telj. felv: az amit a gép az elektromos hálózatból felvesz. A leadás: az, a mit a sarokcsiszoló tengelyén lead. Üdv.: Yoe
(#) Mashioka hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Sziasztok... Miért nem lehet digi müszerrel elötét ellenállás után feszültséget mérni? Pontosabban tudja valaki hogy lehet kijátszani? Mert papiron ha minden számitásod ki is jön, elég rosszul tud esni ha egy 4 voltos dolog kap 7-et, na ennyit az elméletröl... Néhány nálam okosabb emberke hozzászólását várnám....
(#) Action2K válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Az előtét ellenállás után, csak akkor mérhetsz jó eredményt, ha a terhelő fogyasztó is jelen van. Csak a műszer nem elég terhelés, ugyanis más a belső ellenállása.
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Csak önfejlesztek. De hogy pontos legyek, egy discmant kell 4.5 voltal inditanom 12Voltrol. (Mert ez egy hordozható TDA-s hangfal vagy Ipodos, vagy CD-s) 125mA vesz fel müködés közben, de lemez inditásnál ez 370mA-ig felmegy. A gond ezután jött, hogy 22Ohmtol probálkoztam 100-ig, és igy mértem vagy 2.26 voltot terhelve a CD-vel, vagy 8.5. Miért nem tudom elinditani? Ne mond hogy ehhez is fesszabályzót kell épitsek???
(#) Mashioka válasza Action2K hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Tehát ilyen esetre érdemes tervezni egy kapcsolást mondjuk a hol pl 100Ohom trimmert raksz, nullárol inditod és ahol optimális ott leméred a trimet, azt ellenállás csere és kész. De ez a fesszab-ban is érvényes? Mert ott a a 3 lábút vezérli, nem?
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/ed/edcadcd9796348eef0585...33.jpg

Érdekes rajz, már a 7805 bekötése.Az elem miatt, vagy miért, nem értem, a be-föld-ki felállás nem tetszik, egyébként elméletben tetszik... Lehet marad a BZX85 – C4V3 4.0 ... 4.6V 250mA Zener, de majdnem mindegy. Egyébként miért nem jó az ellenállásos téma, hol veszik el az elmélet? Az ingadozó áramerösségtöl, vagy mi okozhatja hogy ezt az egyszerü dolgot agyon kell bonyolitani? Egyébként keresek egy progit ami diagrmmot szerkeszt, csak egy alapot, ne nekem kelljen rajzolgatni. Tud valak hasonlót?...
(#) proba válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Ha a terhelés ilyen drasztikusan változik (125-375 mA ) akkor a soros ellenállás nem igazán jó megoldás.Nem a műszered rossz, a feszültség tényleg ilyen drasztikusan változik.terhelés nélkül 12V ha terheled akkor egyre jobban esik. kis terhelés 8.5V nagyobb terhelés 2.2V .Sőt még a hangerő változásra is változni fog. Ez a módszer legbiztosabb módja a szerkezetek kinyírásának.Tényleg 7805 a te eseted egy diódával a kimeneten.
A zéner is jó ha legalább 500mA tud 4,5 V-on ami 2,5W kb egyébként csak a rossz alkatrészek számát szaporítja.( ha lecsatlakoztatod róla a diskment meg a hangfalat az összes áram rajta kell keresztülfolynia amit ez a két szerkezet igényelt) Mellékesen az előtét ellenállásod is fűteni fog rendesen (min 3-4W) .tehát ha stabilizátort használsz ahhoz is kell hűtőborda.
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Oké, bocsi. A két rajz küzöl a nyák nem jó csak, megnéztem a bekötésit is... Kár hogy én nem értek ennyire dolgokhoz mint Te, csak ha látom elöttem, s probálom megérteni, de most állok fejlesztés alatt, csak a memoriám véges...
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Nagyon zsir! Látom értesz is hozzá, de csak hobbyd?... Viszont mivel csak kettö diodám van, s remélem jok is, igy arra gondoltam hogy (feltéve hogy igy 4.9--5.1V a ki) egy c4v3 diódát azt a párhuzamos d2 helyére, igy nyerve 4.3 Voltot, mert hogy ugye ezek a kinaji dolgok 3 V elemmel müködnek, mégis 4.5 V a táp-be.... Mit szólsz? Igy Zenerrel tudok kicsit még faragni bármilyen hasonlo 78xx-es kapcsolásban? Mert ugye 2-5-6-8-9-10-12-15... a sorozat, de 2 és 5 közt nincs más megoldás, csak Zener. Jól látom?
(#) Mashioka válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Hú, és nagyon tuti alámpa kollekció...
(#) proba válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket.Itt leírja a zener dióda működését is. Ha a D2 kicseréled zénerre, a stabilizátor igyekszik a kimenetén 5V ot előállítani a zéner meg igyekszik a bemenetén 4,3 V ot előállítani.Mint két birkózó, aki életre halálra küzd.Egyik biztosan belehal.(esetleg okosabb enged alapon a stabilizátor csak imitálja a küzdelmet.)
(#) Mashioka válasza proba hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Átolvasom, igaz lehet olvastam, viszont nem figyeltem eléggé...
Talán mindenre egy mentö öv ha kissebb "tápot" csinálsz mondjuk lm317-tel, s trimmerrel pontosan oda húzod ahová akarod, 1.5A-ig birja, meg szerintem nem drága móka, mert 3 dióda egy 78xx talán annyi is... Vagy nem látok még bizonyos dolgokat jól az elektronikában? Mert pl Te ezt aksirol(8.9...12.6V ig), stabil 4.3V-ra hogy oldanád meg, mert a rajzod ugye fix 5V (elm.)... Tervezésbe is szeretnék belelátni...kicsit..
Elöre is kösz hogy idöd pazarlom..
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Oh ezt már mióta be akartam dobni!!! Ez most helyettesit egy plusz-minuszos trafót? "Elméletileg?" -de mondjuk 24 fölött gáz, mert a katalógusom 7824-ig irja...

dvm_pw.gif
    
(#) pucuka válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Nem az a gáz, hogy 24 V felett mi van, hanem az amit rajzoltál csak igen kis áramok kb. 1 mA ig, részére használható, és akkor is csak szigorúan földszimetrikus terhelés esetén. A "tápod" belső ellenállása 1 kohm, egy valamirevaló táp belső ellenállása (forrásimpedanciája) 1 ohm alatti. Ez legalább 3 nagyságrendi, ezerszeres viszonynál is nagyobb. Még a legócskább elem belső ellenállása (9 V) is 1-2 ohm körüli.
(#) Stewe válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Ilyen célra egy olyan átkapcsolós táp való. ami felváltva tölt két sorba kapcsolt puffert. Mechanikusan nem is bonyolult megoldani, de félvezetőkkel elég macerás.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Nem is annyira macerás. A trafó egyszem szekunder tekercsének az egyik kivezetése föld, a másikra egy dióda anódja ebből lesz pufferelés után a pozitív, éa a másik dióda katődja, ebből lesz pufferelés után a mínusz. A két pufferkondi egyik vége földön, másik a dióda katódján, illetve anódján. Az egyetlen problámát az egyutas egyenirányítás okozhat, de csak igen nagy terhelések esetén. A 78xx, és a 79xx úgysem enged nagy terhelést.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Megelőztél, amíg én a rajzzal bíbelődtem.
(#) Stewe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Rendben, de ez nem egészen ugyanaz a megoldás, nagyvonalúan túlléptél azon a tényen, hogy egyenfeszültségből indulunk ki. :no:
(#) Stewe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Én úgy csinálnám.... itt viszont arra válaszoltam, hogy milyen elven lehetne a 18 voltjából használható szimmetrikus tápot csinálni.
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Na értem, de most mik a határok? Amper? Mert akkor "igy" tényleg helyettesithető a +- -os !?! 1.2 a max.. pl12Volton. Igy már használható? Egyébként a rajzon Neked könyökböl jönnek az értékek vagy matek van. Mert csináltam már gyors erölködőt tesztre, olyan kondival ami épp kezembe jutott (s ma is szól)... DE Te? hogy határoztad meg...Tanár Úr.
(#) Stewe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Ahogy mondod, semmi több. )
Ha normál trafós táp lett volna, én is eltakarítom a felesleget, ez viszont telep.
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Igazábol pont van egy 2x+-12 Voltos trafóm. De még nem vagyok jártas ebben nagyon, s idegenkedek is mert van egy csomó kapcsolás ami sajnos ugy kedödik +-...V. De nem értem miért, viszont mindjárt használom a keresöt és okosodok is picit...
(#) Mashioka válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Aha, de mi a pontos neve a +- -os trafónak? Ennélkül nem megy...
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Még egy picit segits kérlek, hol és hogyan keressek oktató irást a kéttekercsesekröl, hogy meg is értsem mi a külömbség a +gnd és szimmetrikus között,hogy miért kell, miért jó...persze a lexikonba is betehetnénk, vagy a cikkekbe...
Következő: »»   2 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem