Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
WAMLAT
Annó kollégám szórakozott hasonlóképpen meteorok keresésével. Meg akusztikai csoport lévén, spektrum analízis segítségével simán megmondta, hogy hány hengeres a mozdony.
Javítottam ma egy laboratóriumi vércentrifugát. Olyant, amire azt mondaná az ember, annyira egyszerű, hogy nincs benne semmi, ami elromolhatna. Gyanítom, eredeti csapágyak vannak benne. A szénkefét biztos cserélték. Az elektronika egy nyomógomb, egy glimm és egy öklömnyi huzalpotméter. Ami kivétel (mindig a kivétel megy tönkre ), egy toroid zavarszűrő.
A szerkezet abban az évben készült Lipcsében, mikor másodszor jártam a Lipcsei vásáron. 1972.
A vércentrifuga olyan, mint a vérfarkas?
Akkor igyekezz a munkával, mert kb. 3 heted van, a következő teliholdig...
Már elvitte a gazdája. Remélem, rövid volt az idő a megfertőződéshez. A vacsorához meg fokhagymát ettem. Ezüst villával.
Nem baj, ha újezüst volt?
Ha nem okozott rajtad sérülést, akkor valószínűleg megúsztad. De azért a biztonság kedvéért kötöztesd ki magad teliholdkor...
Azt még nem is írtam, hogy állatkórházban használják.
A HDMI-nek igazából köze nincs hozzá, csak fut benne egy DDC CLK és DTA vezeték is, így visszavezethető a sima I2C-re. Elvileg VGA-n is megoldható. Inkább a software oldal érdekes, ahogy ezt megtalálta.
Hát, a szoftver oldal az inkább problémás: sajnos "tonnányi" Linuxos hókusz-pókusz amit ő csinált, de nekem Windows alatt lenne csak jó ugyanez, arról pedig nem ír, hogy azt lehetne-e egyáltalán. Pedig szívesen bepróbálkoznék egy I2C pontmátrix kijelzővel (nem pont ugyanolyannal, mint a videóban). Szóval, lehet-e Windows alatt mikrokontroller nélkül I2C kijelzőt kezelni, akár USB-n keresztül is?
Miért mikrovezérlő nélkül, amikor azzal a legegyszerűbb? Pl. egy sima arduino nano elég hozzá, erre a program is egyszerű lenne, és a végeredmény is jobb lenne, mint ami a youtube videóban látható.
Hát, nem szeretnék mást, mint a videóhoz hasonló eredménnyel egy I2C grafikus pontmátrix kijelzőt elfogadtatni Windows rendszerrel, hogy harmadik megjelenítőnek lássa.
(Egyenlőre ez még csak tervezési fázis, hogy egyáltalán lehetséges-e.)
Ha a realitásokat nézzük, akkor egy ilyen kijelzőt, kész program hijján nem valószínű, hogy életre tudsz kelteni. Annak pedig, hogy a windows felismerje mint szabvány kijelzőt akkora az esélye, hogy hamarabb nyersz a lottón - még akkor is ha nem lottózol. Ugyanakkor kb ingyen szoktak néha itt (a megfelelő témában) LCD kijelzőket elajándékozni, valami ilyesmi pedig simán ráköthető a legtöbb PC-re mint másodlagos kijelző. Tehát ez a projekt kb. ennyit ér.
Viszont ha fognál egy arduino-t, amit rádugsz a PC-re, rákötöd a kicsi OLED kijelzőt, és elkezdesz ismerkedni a programozással, akkor van reális esélye, hogy legyen egy PC-ről vezérelhető, működő kijelződ. Ráadásul Te is tanulnál, fejlődnél közben szakmailag. Azon kívül az arduino önmagában is egy jó játék, akkor is ha csak ledeket villogtatsz vele, vagy elkezded megismerni, hogy még mire jó...
Aha, akkor ez felejtős...
Valami ilyesmi eredményre gondoltam, hogy a grafikus pontmátrix kijelzőt láttatja megjelenítőnek a Windows számára. A videóban látszik, hogy hogyan csatlakoztatta a kijelzőt az Arduinohoz, de lehet, hogy van gyári "shield" is ilyesmi kijelzőkhöz, nem tudom...
Találtam hozzá leírást is. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
Itt is a driver a lényeg, ami az eszközt hozzáilleszti a windózhoz. Konkrétan ennél a példánál még azt is elmondja, hogy kizárólag XP-vel működik neki, újabbakkal nem foglalkozik.
Telepíti a drivert, ami egy usb-serial átalakítást használ kapcsolattartásra. 500kbaud tempóval hajtja a vezérlőt, ami még árnyalni is tudja a pixeleket azzal, hogy 5us időegységgel kapcsolgatja őket. Jópofa. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
Nekem ez is jó lenne, az érdekesség-faktor a lényeg. Csak vajon létezik gyári panel a kijelző és az arduino közé, vagy nekem kellene összevezetékelnem?
Neked kell vezetékezned és a drivert megírnod.
Uhh... Nem lehet rávenni a Windows 8.1-et, hogy bevegye a drivert?
Szerintem ez lesz a legkisebb gondod, a projekt folyamán!
Korábbi kérdéseidet olvasva, szerintem ha nem találsz a témában kész, elérhető projektet, akkor ez még jó sokáig nem fog megvalósulni! Igazából nem nagy dolog az egész: Hardwer-szoftver tervezés, építés, programozás, Winfos driver írás, és meg is vagy!
Még hogy nem nagy ügy?? Úgy tűnik, hogy ebből se lesz semmi...
Melyik témába menjünk át? Ez már nem "érdekességek".
Irónia volt, olvass a sorok között!
Ha tényleg belefognál, akkor mindig a projekt aktuális elemére fókuszálj, ahhoz keress megfelelő topicot! Lesz egy pár! A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
PUFF!!!
Egyszerre játszotta el mind a kilenc életét...
Voltam ma Kispesten, de csak délután. Mint újdonsült autós, a Homasitában soppingoltam.
OK! A te pénzed. Nagyon kell figyelni, mert akkora gagyikat is árulnak, hogy hazavitel után a kukába is dobod.
Műszaki emberként figyelmesen vásárolok. Bár az előző napokban “benyaltam” két gagyi telefontartót, de egész máshol…
Töltés folyamatban...
A macska feltöltése befejeződött, zölden világít! A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |