Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
0V volt van mindkét oldal kimenetén. De hol az egyik hol a másik tranyó melegszik jobban :S
???
Van szkópod? Nézd meg a kimenetet terhelés nélkül nagyfrekire. A gerjedés okozhat furcsa dolgokat.
Sajnos nincs szkópom és így hogy nem szimmetrikus a nyák ajj nehéz hasonlítgatni az értékeket, de próbálgatom egyszer csak rátalálok.
:integet2:
Szerintem nem kéne ennyire nekiesni az erősítődnek.Lehet nincs is semmi baja.Leírnád,hogy milyen hangfalakat hajtasz vele?Te csináltad a hangfalakat vagy gyáriak? Erre azért vagyok kíváncsi mert elég sokszor találkozok olyan esettel,hogy leégett az erősítője és a végén kiderül,hogy egy oldalra párhuzamosan 4db 8ohm-os hangfalat kötött .
Sziasztok!
Lenne egy kezdő kérdésem: tda7265-ös ic adatlapj ezt irja: "DC Supply Voltage ą25 V" A hiányos angol nyelvtudásom nem tudok rájönni hogy ez pontosan mit jelent? Mennyi lehet a maximum feszültség -Vs és a +Vs közt 25V vagy 2*25V? Nekem most össz kb. 32V-ot kap szimmetrikus tápról nemtudom ez nem sok-e? Melegedni nem nagyon akar, csak egy p2-es proci hűtőborda van rajta.
üdv
Elkezdtük haveral építeni a B5-ös erősítőt.Az egyik oldal szuperul műkszik de a másik sajnos nem.Nem bírjuk beállítani a nyugalmi áramot.Nálunk a legalacsonyabb nyugalmi áram ha jól emlékszem 200mV,enneél lejebb nem bíjuk venni. Ez mitől lehet? Miket nézegessünk át jobban,hol keressük a hibát? Idézet: „Nálunk a legalacsonyabb nyugalmi áram ha jól emlékszem 200mV,” És mA-ben mennyi?
Ez van a leírásában.
"A nyugalmi áram értéke kb. 50mA legyen! Ez 15-17mV feszültséget jelent a 0,33 Ω-on."
Udv,
Konkret valaszt ne varj a problemadra, mert tobb ok miatt elkepzelheto az a jelenseg amit leirtal. Nezz utana, hogy mindenhol a megfelelo erteku ellenallasok, potmeterek vannak beultetve, nezd at a NYAK-ot egy veletlen elkotes/rovidzar nem megfelelo forrasztas barhol lehetseges, stb.
szia!
Nekem is ez volt a problémám a B5-ös végfokkal... Cseréltem az aktív alkatrészeket (nem kellett volna mindet, de én mindet cseréltem), szóval nálam gerjedés okozta ezt a problémát. A hűtőbordát a földre kellett kötni, és a bemeneti GND-t össze kelllett kötni a táp gnd-vel. A nyákhoz ne érjen semmi a fóliaoldalon. Nekem ez segített, DE még nem tökéletes a végfok, mert gerjedékeny! És náélam is a másik tökéletes lett. üdv.: Zoli
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. adott egy tranyós végfok, kb 60w-osak. nos a kérdés az, hogy ha a tranyókat megdupláznám( tehát még kettőt beforrasztanék pont ugyan úgy) akkor a teljesítménye megduplázódik, vagy elérhető ezzel bármilyen teljesítménynövekedés? köszi szépen csá
Szia,
Gondolom a vegtranzisztorok duplazasara gondoltal habar ez nem derul ki pontosan a kerdesedbol. A szimpla duplazas nem jo kapcsolastechnikailag! A duplazas egyebkent nem fogja megnovelni a kiveheto max. teljesitmenyt.
Teljesítmény növelése a feszültség növelésével érhető el. A feszültség növeléséhez pedig arra alkalmas, adott feszültséggel terhelhető alkatrészek kellenek, és persze újra beállítani a nyugalmit, stb.
Szia! Neked is azt tudom mondani, hogy a bemeneti föld (GND) legyen bekötve!!!, mert a nyákon nincs összekötve a nagyáramú és bemeneti jelföld. (kivétel a dual-mono nyák). Ezt egy külön vezetékkel kell bekötni. Nézd meg a kábelezési rajzot is. Sztereo erősítő esetén a két végfok bemeneti GND-jét össze kell kötni és úgy bekötni a nagyáramú földpontba. A hűtőborda is legyen GND-re kötve! Pont erről volt szó az előző pár oldalon! Bemeneten ott van a 470pF? Sajnos úgy tűnik, hogy arra elég kényes a végfok. Azt hiszem, hogy holnap kiszedem az egyikből a bemeneti szűrőt és megnézem, hogy mit csinál. Aztán kitalálok valamit.
hali
Nos a GND az tuti össze van kötve a nyákon ez bizti. Amit meg írtál azt megkérdezem havert mert ő jobban ért hozzá és ő éleszti fel. Ez nekem még sok majd belejövök Köszi szépen a segítséget. Ha alkottunk valamit szólok. Ja tényleg a 470pF kondi igen bevan kötve.
Hát ha a nyákon van összekötve, akkor ugye egyszerre nincs két végfok egy tápról járatva. (földhurok miatt, ugyanis csak külön-külön tápos végfoknál lehet összekötni a GND-t a helyi csillagponttal. Ha közös tápegységet használsz akkor a tápegység csillagpontjába kell bekötni a bemeneti GND-t).
Na mindegy, holnap megpróbálom begerjeszteni az egyik végfokot kivett bemeneti szűrővel, stb, aztán kitalálok valami megoldást.
Egyszerre még a kettőt nem járattuk csak külön-külön.
Egy tápról megy.
A nyák az sima.Nem Dual-mono.
Ja és ha készen lesz akkor egy tápról fog járni a két végfok.
Na jó. Akkor a bemeneti GND forrtüskét kössétek össze a 680nF-ok közös pontjával és ide kössétek be a nagyáramú földevezetéket a tápról. És ugyanide a hangszóró földvezetékét is. Tehát a 680nF-ok közös pontjára 3 vezeték legyen bekötve és így próbáljátok le monóban a végfokot. Majd végleges állapotban dobozolva meg az egytápos kábelezési módot használjátok.
Majd holnap utánanézek a dolognak a saját végfokaimon és megnézem, hogy mit lehetne tenni a gerjedékenység ügyében. Igaz az enyémek nem gerjednek, de majd bemeneti szűrő nélkül nekiállok szívózni az egyikkel. Ja és megpróbálom 2sj162 2sk1058-al kihelyettesíteni a TIP 122-127 párt, lehet, hogy mégjobb hangzás lessz a jutalom. Ezek a fetek egyébként drágábbak a végtranyóknál is (1700Ft/db).
okés
Megpróbáljuk köszi szépen a segítséget
Ja és a nyugalmi áramot eléggé nehéz beállítani.A működő végfokon eléggé sokat szórakoztunk.Túlságosan érzékeny a poti itt, kicsit tekertünk rajta és sokat változott az érték.
Milyen potit tettetek bele? Hagyomanyos trimmert vagy heli-trimmert? Ez utobbival sokkal finomabban lehet szabalyozni a kimeneti offszetet es a nyugalmi aramot is. Mindket potinak erdemes heli-trimmert hasznalni!
Szia directors!
Helitrimmert alkalmaztatok, vagy simát?
A tizmenetes helitrimmert ezért ajánlotta a tervezője , meg mi is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |