Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2537 / 2537
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 18:30 / 1

Bocs elnéztem, tehát itt tartunk.
A C8 kaphatott egy kis fordított polaritást az előbbi kalamajkában, lehet némi szivárgó árama. Ezt vagy megvárod míg elmúlik, vagy cseréled a kondit.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 18:44 /

Ezt a mérést végeztem el újra a leírtak alapján!
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 18:45 /

Semmi gond! Okés , kicserélem egy újra.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 18:58 /

Csere után ugyan az mérhető
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 19:10 /

Mérj rá R30 mindkét végére testhez képest! A diódáknál - 0,3 V van?
Q11 és Q10 bázisán (utóbbin van az R30 másik vége) közel azonos pozitív feszültséget várunk pár 10 mV értékben.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 19:32 /

R30 Q10 felőli oldala -0.076V , a diódák közé kötött oldala -0.276V
Q11 bázis 0.005V , Q10 pedig a fent említett -0.076V
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 19:46 /

A Q10 elég rosszul fest, ha ilyen nagy bázisáramot követel meg.
Q11 bázisárama 5 mV/56k=0,09 uA, Q10-é 200 mV/68k=2,9 uA.
Még a cseréje előtt mérd meg kérlek az R36 és R37 ellenállásokon eső feszültségeket. Ha azok közel azonosak, akkor a Q10 sajnos meghibásodott.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 20:04 /

42.6V R36-37 mindkét felén
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 20:08 /

Ezt pontosítsuk, nincs feszültségesés egyik ellenálláson sem vagy 47-42,6=4,4V esik mindkettőn? Mármint ha -47 V a negatív tápod mint a korábbi mérésnél?
Szerk.: az R36 és R37 ellenállások 1,8V feszültségesés lenne a kívánatos.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:14
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 20:32 /

A negatív oldali tápfesz -46.6V a bejövő elágazásnál , az R36 - R37 mindkét oldalán pedig -42.6V mérhető
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 21:49 /

Tehát kijelenthetjük úgy az R36, mint az R37 ellenálláson 4 V esik. Ennek mérésére irányult a korábbi kérésem. Ha ezen ellenállások valóban 3k3 értékűek, akkor rajtuk 4/3300= 1,2 mA folyik egyenként, ami összesen 2,4 mA, melynek kizárólagos forrása az R33 ellenállás lehet. A uA nagyságrendű bázisáramokat mint láthatod tényleg elhanyagolhatjuk.
Az igazi gond most következik. Az R33 ellenálláson a 24 V-os Zener dióda miatt 24 V körüli a feszültségesés, ami csak úgy alakulhat ki ha R33 valós ellenállása 10k. Úgy emlékszem ennek az értéknek több mint kétszeresét állítottad be az R33 módosítása során.
Amennyiben helyesen mérted a feszültségeket, akkor az előbbi felsorolásban szereplő ellenállások valamelyike eltér a feltételezett értéktől, vagy gerjed az áramkör és abból származnak az anomáliák. A gerjedés vizsgálatára az oszcilloszkóp az alkalmas eszköz. Rendelkezel vele, vagy tudsz esetleg kölcsönkérni?
Amennyiben nélkülöznünk kell a szkópot, magát a gerjedést úgy is diagnosztizálhatjuk, hogy a kimeneti feszültség folyamatos mérése mellett a vezetékeket megérinted, zárlat okozását elkerülve, megmozgatod őket. Ha ettől megváltozik a kimeneti egyenfeszültség értéke, netán beugrik a korábbi 0 V körüli állapot, akkor jó eséllyel a probléma a gerjedésre vezethető vissza.
Stabil kimeneti feszültségnél mindössze a Q10 csere az egyetlen lépési lehetőségünk, annak garanciája nélkül, hogy a hiba ettől megoldódik.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 22:45 /

Igen , 4V esik! R33-nál 24k / 470k az értékünk. Megvan a 24 volt , viszont a 1015-ökre csak 500mV körüli fesz jut. Korábban ez is megvolt a 700. Az ellenállásokat kimértem , jók az értékek , az összes tranzisztort kicseréltem. Skópom nincs és sajnos kérni sem tudok senkitől. Próbáltam mozgatni / megérinteni a kábeleket de nem változott a kiment feszültsége , ami : -220mV
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Vas, 22:56 /

A bemenetet vissza kötötted a testre?
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Vas, 23:04 /

Igen
Következő: »»   2537 / 2537
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem