Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1388 / 2508
(#) nzozz hozzászólása Júl 31, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy kicsit ellentmondásos infókat sikerült összeszednem a huzalozást, földelést illetően. Úgy tudom, hogy a legcélszerűbb a csillagpontos földelés, amikor az összes GND -t egy pontba kell kötni, a fémburkolatot és hűtőbordát is beleértve, kivéve a védőföldet, mert onnan elég sok zajt össze tud szedni a rendszer. Viszont abban is szinte biztos vagyok, hogy a fémburkolatot a védőföldre kell kötni...
Mi a helyes kivitelezés?

Köszönöm
(#) sny válasza nzozz hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nincsen univerzális megoldás. Csillagpontos földelést /nézeteim szerint/ lehetetlen sztereo erősítőben kialakítani. Inkább sorra kellene felfűzni az áramköröket egyetlen masszív föld vezetékre , de inkább sínre.
(#) CHZ válasza nzozz hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Szia!
Több csillagpont kialakítása előnyösebb, tápegységben, végfokban, előfokban és ezeket sorban felfűzni. Így könnyebb elkerülni a földhurkot. Fém váz az első csillagponthoz csatlakozik, 4R7 és esetleg vele paralel kötött diódákkal.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) Alkotó válasza nzozz hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nincs olyan megoldás, ami kifogástalan lenne, ha a két erősítőnek közös a tápegysége.
A "totális" csillagpontosság is biceg, mert nem lehet megvalósítani. A jó megoldás a csillagpontosság (akár több is) majd azok értelmes felfűzése egy gerincre.
Valahol mindenképpen lesznek kompromisszumok, és éppen az a feladat, hogy ezek közül a legjobbat sikerüljön megtalálni.

Védőföld (védővezető). Gumicsont az egész téma. Az érintésvédelmi előírások alapvetően szembe mennek az audió elvárásokkal.
Nincs olyan szabály, hogy a védővezetőt és az erősítő GND pontját közösíteni kell. Ettől függetlenül vannak ennek is előnyei, de hátrányai is. A dolgot úgy szokták kikerülni, hogy nem direktbe kötik össze, hanem közé raknak néhány alkatrészt. Az ipari termelés egészen másként oldotta meg a kérdést, és ha van rá mód, neked is ezt javaslom. Ne használj védővezetőt, hanem kettős szigetelést alkalmaz, ahol gond nélkül mehet a GND a házra. (Viszont ha már több készülék van, és azokat egymásra teszed, sőt még a házuk is összeér, akkor már megint kicsúszik a kezedből az irányítás.)

szerk: Lassan írok, ketten is beelőztek.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) mythbuster hozzászólása Júl 31, 2013 /
 
Kűzködöm egy igen régi problémával, hátha tudtok megoldást rá. Van egy nagy Universum erősítőm, melyre rá van kötve(AUX) egy PC, valamint a Phono(kitermeltem a szűrő áramkört) bemenetre a LedTV. Szól is szépen a rendszer, de sokszor ha be van kapcsolva a TV lefagy a VEZÉRLÉSE az erősítőnek. Magyarul nem reagál semilyen gombnyomásra, ki sem lehet kapcsolni. A hang megy, csak a vezérlés hal be pár percre vagy míg ki nem kapcsolom a TV -t. Tegnap kicseréltem pár Led -t a kijelzőből, és ahogy elnéztem egy shiftregister a lelke az egésznek. Na most a TV -t az erősítővel egy 10m hosszú aranyozott RCA pár köti össze, mivel túl hosszú és nem akartam elvágni, föltekertem egy részét, mely pont a szerverem és a fal között helyezkedik el. Lehetséges hogy mágneses sugárzás a feltekert kábelben létrehozzon valamit amit a hansugárzókon nem lehet hallani, de elegendő ahoz, hogy teljesen lenullázza a vezérlést?
(#) gambler hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Valaki lenne szíves elmagyarázni nekem részleteiben az izzós áramkorlátozás lényegét? Mekkora teljesítményű izzó kell, a transzformátor elé kell-e, vagy a végfok elé a +- ágakba külön-külön, ill. mit jelez az izzó számunkra? Bővebben: Link Pl. ebben a videóban a szerelő a primer körbe köti az izzót, és az folyamatosan világít. Majd azt mondja, hogy túlságosan korlátozza az áramot, ezért kiköti azt, és így minden oké lesz. Máshol pedig azt olvasom, hogy akkor zárlat van, ha az izzó folyamatosan világít, nem pedig egy pár másodperc után kialszik. ld.: Bővebben: Link. Tanácstalan vagyok most.
Amúgy érdemes megnézni a felhasználó videóit, rengeteg régi klasszikus "vintage" cuccot javít fel, vagy restaurál.
(#) CIROKL válasza gambler hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ohm torvenyt ismered ?
Amennyiben igen akkor mar szamolni tudsz !
(#) pucuka válasza gambler hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Az izzó (a hagyományos, wolfram szálas) lényege, hogy az egy nem lineáris ellenállás. A hideg izzószálnak kicsi az ellenállása, és ahogy melegszik, egyre nő. Érdemes lenne egy akármilyen izzót egyszer legalább megmérned áram, és feszültségmérővel, a feszültséget változtatva. Az ohm törvény persze működik, de az ellenállás értéke változni fog, az izzóra kapcsolt feszültség függvényében.
Ezt a tulajdonságát sok célra fel lehet használni.
Esetedben azt a tulajdonságát lehet használni, hogy áramot is korlátoz. Ha a védendő berendezéseddel sorba kötsz egy olyan feszültségű izzót, amekkora a tápfeszültség, akkor ha a berendezésed zárlatos, akkor csak akkora áram fog folyni, amekkora az izzó árama. Ha a berendezésed jó, és az izzó árama nagyobb mint a terhelésed, akkor az izzó nem, vagy csak kevéssé fog világítani., ha zárlat van, akkor teljes fénnyel.
Ezért is fontos az izzó áramának jó megváltoztatása. Az izzó üzemi áramár, ami majd korlátozni fog, az izzó teljesítményéből számíthatod, ha esetleg nem az áram van ráírva.
(#) gambler válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat. Már csak azt szeretném megkérdezni, hogy a fentebb említett videóban egy zárlatos végtranzisztort kiforrasztva a variac-on emeli a feszültséget és világít az izzó, az erősítő pedig csak torzít. Ekkor zárlatos? De azt mondja, hogy csak ki kell kötni az izzót az áramkörből és minden jó lesz. Ez akkor hogy lehet? Kb. 6 percnél..
(#) gambler hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
És ha pl. +-60V-os a tápfeszültségem, akkor hol kapok ilyen feszültségű izzót? Már a hagyományos 230V-os izzókat sem nagyon lehet kapni, csak az energiatakarékosakat.
(#) Ge Lee válasza gambler hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Nem muszáj akkora feszültségűt venni, a lényeg a hideg, illetve a meleg ellenállása. Ez egy 100W-os hálózati izzónál 500 ohm körül van melegen, és néhány ohm vagy 10-20 ohm hidegen.
Egy végfok esetében általában nincs gond, de nem árt szem előtt tartani hogy vannak áramkörök amik gyorsabban tönkremennek mint ahogy felizzik az izzó (láttam már ilyet, nem most találom ki).
(#) Spike888 hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Hali
Valaki tud 2x16,5V ra 30W tranzisztoros erősitőt tápban tudok fentebb menni de nem szeretnék ha lehet ebből szeretném megcsinálni
Előre is köszi
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Szia, elkészült de baj van vele , beinduláskor gyönyörű hangja van de kb 10 másodperc után fokozatosan 1-2 másodperc alatt eltorzul a hangja kis hangerőnél is a tápfesz nem esik le nyákot ellenőriztem nincs zárlat mi lehet a gond
(#) 1984white válasza Spike888 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Szia!
Pl: Bővebben: Link
Ez szépen szól, teszteltem és autóba is megfelelő. Egyszeres táp kell neki, maximum nem használod a táp negatív ágát!
Tranzisztoroshoz kicsi ez a táp.
(#) Spike888 válasza 1984white hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Hali van még eggy 2x32VAC ha kell akor azt használom v veszek másikat csak ugyebár Marshall kombóba akarom kicserélni a dolgokat mert szépen szol meg minden csak az egész nagyon barmolás fílingen nézett ki (megjegyzem csak a vég ict cseréltem máshoz nem nyultam TDA 2050 es van benne ) és már nem küszködök mert össze van törve (nem én törtem össze)a nyák kellemes felfogatása van csak a potiktartják az egészet és mindenképp tranyós kellene én már többet nem küszködök vele max a torzitó és az előfok részét szedem le az még jó de mindenképp 30W kellene a hangszóró többet nem bír
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) 1984white válasza Spike888 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Akkor ez kell neked:
Bővebben: Link
Hány VA-s a trafód? (a 32V-os)
A hangszóródhoz nem baj ha nagyobb az erősítő, sőt jobb is mert nem nyírod ki pl torzítással.
Nem kell kivezérelni maximumra a végerősítőt és ezzel még kevesebb hődisszipációt is kapsz.
Amúgy erre a tápra jó még a TDA7294 is.
Utóbbit is megépítettem és nagyon jó, ráadásul ez a tápfesz (2x32Vac) is bőven elég neki!
(#) MusicMan válasza MusicMan hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
meg van a hiba most már jó
(#) Spike888 válasza 1984white hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Régi onkyo erősitőből szedtem ki 100VA at bir csak a hamgszórót nem akarom kiütni nagyon mert ugyebár eggy ujj drága , ic set nem akarok semmikép .
(#) 1984white válasza Spike888 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ok értem. Akkor a tranyóst építsd meg amit linkeltem. Annak is elég a 2x32VAC
Haver szerint jó, én nem teszteltem.
(#) Spike888 válasza 1984white hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Köszi maj meghalgatjuk.Panelterved van- e esetleg vagy reggeljek az oldalra?
(#) Csongi_ válasza Spike888 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Itt van a terv. Az oldalrol van letoltve.
(#) Spike888 válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Köszi
(#) robi12ster hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Sziasztok. Nagyon kezdő vagyok a témában. Kb annyit konyitok az áramkörökről, amit álatalánosban tanítottak. Az lenne a kérdés, hogy: Szereztem egy Bush típusú házimozi rendszert. A center részébe van beépítve az erősítő. Elvileg volt hozzá egy távirányító, és az elveszett. Így nem tudom a hangerőt szabályozni, mert nincs szabályzó rajta. Lehet bele iktatni egy potmétert, vagy valahogy feljebb állítani az alaphangerőt?
(#) djloui válasza robi12ster hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Én azt ajánlom szerezz be egy univerzális távirányítót és akkor eléred a többi funkciót is valamint nem kell tákolni.
(#) dannu hozzászólása Aug 3, 2013 /
 
Üdv érdekelne a véleményetek erről a kapcsolási rajz ról érdemes e megépíteni ? Valaki esetleg megépítette e már ?

Bővebben: Link
(#) reloop válasza dannu hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Szia! Úgy néz ki mint egy 600W-os Castone végfok, minden bizonnyal úgy is szól.
A topológia azt is célozza, hogy a teljesítményfokozat 16 tranzisztorának elég legyen 100-120V feszültségtűrésűnek lenni.
(#) gery1212 hozzászólása Aug 3, 2013 /
 
Sziasztok! A következő probléma megoldásába kérném valakinek a segítségét. Van nekem egy REC PAA600S végfokon és az egyik oldalnak sikerült elhallgatnia. Az utolsó jelenség az volt hogy a tápfesz megjelent a hangszóró kimeneten, és iszonyúan forrtak a végfokok. Kikapcsoltam párszor és ez megszűnt. Azóta ez az oldal nem is szol a hangszórót rákötve kicsit pattanik és hangot nem ad ki. Ha bekötöm hídba akkor iszonyúan torzan szol és elég halkan is. Semmi füstszaga nincs. Valaki nem tudhatja mi lehet a baj? A segítségeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) reloop válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Szia! A hibás panelen zárlatos trazisztor(ok) van(nak). A próbálgatástól kiolvadt a biztosíték, vagy felégett a vezetősáv.
(#) Beringer 600 válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Szia! Ennek a készüléknek nem KT818GM/819GM a vég tranzisztorai véletlenül?
(#) Beringer 600 válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Bővebben: Link
Hali! Ez nem egy videoton végfok modul,kis át alakítással?
Következő: »»   1388 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem