Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1429 / 2501
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Szia! A hangerőszabályzó poti és a kimenet úgy-ahogy beazonosítható a felfestés alapján. A két szélső IC-t szimmetrikus bemenetnek nézem. A viszonylag kevés alkatrész lehetővé teszi, hogy visszarajzoljad. Abból meg lehetne fejteni milyen egyéb szolgáltatásai vannak és azokat hogyan lehet kihasználni. Sajnos a fotóról még az IC típusát sem tudok leolvasni.
(#) vipera1997 válasza reloop hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
A kicsik tl071-ek!
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Köszönöm akkor korrigálom a feliratot.
Már tudom miért lett rossz a feliratat,az én Layout-ban nincs ECB lábkiosztású
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) kissadam válasza reloop hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Cseréltem a félvezető garnitúrát, jelenleg 6,8R 5W ellenállás van a kollektorokon, a 2n2219-ek helyén 2n2222 van. A két kicsi megégett ellenállás helyén 2,2k van. Működik szól az erősítő, csak olyan halk, hogy alig lehet hallani. Valamit módosítani kellene csak nem tudom mit. Kicsit este van már gondolkodni...
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Van benne 2 db tl081,és 1 db tl072,és 1 db cd4066BE
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Még egy olyan kérdésem van,hogy ma meg csinálnám a Robson-ba a hídaláshoz szükséges kialakítást.Nos az lenne a kérdésem,hogy a hangzásba lenne -e különbség ha külön fázis fordító adaptert használok,vagy a panelon alakítom ki a fázisfordítást.A két kép közül te melyik megoldást látnád jobbnak?
(#) zoli0078 válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok,

Kicsit foglalkoztam a hangfallal és addig eljutottam hogy a kis hangfalak szépen szólnak de a SUB meg se szólal. A mély végfokaTDA7492MW amit sikerült beszerezni és beforrasztani mostmár szól a SUB de mintha halkabb lenne mint kellene. Mit kellene ezek után megnézni. Az IC-nek van néhány NC lába amelyek alatt a ped fejött amikor levettem az IC-t ezért ezek a lábak nincsenek sehova kötve.

Segítségeteket előre is kőszi
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) bereczk.jans válasza kissadam hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szervusz! 80%-ban sejtem melyik kapcsolásról van szó. Küldöm a dokumentációját.
(#) reloop válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Ez a jó
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köss be potit ahogy a rajz mutatja. A TL-ek táplábai szerint köss rá tápfeszültséget. A neminvertáló bemenetet lekövetve (valószínűleg a + a panel szélén) adj rá jelet. Figyeld meg a kifelé mutató jelnél mi tapasztalható!
Szerk.: fázisfordítónak az ESP rajz bevált, de kísérletezhetsz a másikkal is.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Rendben köszi!
(#) blasz hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Üdv már megőrülök ettől a vacak darlingtontól,beépítettem a nyugalmi szabályzót,20mA van már csak rajta és kiüti a végeket,negyed óra felmelegszik szép lassan éás durr, van még mit csinálni vele vagy jöhet a balta?Az ördög kapcsolása

Köszi
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
A BD139-et felfogattad a hűtőbordára?
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Persze rajta van,a vég felett pontosan.Sokkal jobban melegszik a tranyó mint a borda,de rendesen fent van paszta meg minden.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) blasz hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Meddig mehet zene közben fel a nyugalmi?300-600 között be be csap ha kicsit küldöm
(#) kissadam válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Ez az a kapcsolás, ezt a rajzot kerestem. Így már jobban fogok boldogulni. Egyébként szól az erősítő csak rettenetesen halk, a pontos ellenállás értékeket kell belepakolnom.
Köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
A nyugalmi áramot akkor állítsd 20mA-re, mikor már kézmeleg a borda. Ha így sem jutsz kielégítő eredményre, akkor még pár alkatrésszel kiegészítjük a szabályzót.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
20mA is sok szépl lassan bemelegszik de nagyon,most 16mA van lejjebb nem tudom vinni,4 ohm on melegszik, 8 ohm on már kevésbé,pedig 40vDc ről megy bőven az ajánlott alatt,
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Remélem az emitter-ellenálláson eső feszültségből számolod a nyugalmi áramot és nem a tápágban méred Le kell annak menni ezekkel az alkatrészértékekkel.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
De,a + ágba kötött amper mérővel mérem,de atom biztosan.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Ej, pedig erről beszéltünk már szerintem. Bele méred az erősítő többi részének is az áramfelvételét.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Igen beszéltünk róla,de sajna nem sokat mond nekem az ellenálláson eső fesz.De semmi a világon nincs ami beleszólna a mérésbe,mindig csak 1 oldalt mérek a másik feléből a biztik ki vannak szedve.A többi dolog külön trafóról megy.
(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Gáborom, megérkezet a mi segítőnk, Reloop is. Bombázhatjuk a kérdéseinkkel.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Mondom a változást,4 ohm os hangszóróval sorba kötöttem 1db 4R7 25w ellenállást és azóta nem olyan brutál a melegedés
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) gkari válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 / 1
 
A Te módszereddel az egész erősítő nyugalmi áramát próbáltad beállítani, aminek semmi értelme(sőt a táppal sorbakapcsolt árammérő is külön hibát visz a mérésbe). A nyugalmi áram beállítása csakis a végtranyókra(persze az egész darlingtonra) vonatkozik, amit az emitterellenálláson eső feszej mérésével lehet pontosan mérni, ehhez persze tudni kell(-ene) az OHM-törvény összefüggéseit-javasolom, hogy tanulmányozd( pl. Wikipedia). A sorbakötött ellenállás a telj.-t a negyedére csökkentette (l. ismét OHM-tv!), persze, hogy kevésbé melegszik.
Üdv!
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Ami hő az ellenálláson keletkezik az értelem szerűen a bordáról hiányzik
Válasszuk szét a dolgokat. Az egyik az a természetes melegedés ami az erősítő működéséből fakad. Ez ellen nincs orvosság, minél alacsonyabb impedanciával terheled annál több hőt kell elvezetni adott kimenő feszültség mellett.
A másik, a nyugalmi áram kérdése. Ki hinné, hogy HE még ennek is külön témát szentel: Bővebben: Link - így a mérését nem kell leírnom.
Vezérlés nélküli állapotban azért folyatunk pár mA áramot a végtranzisztorokon, hogy csökkentsük a keresztezési torzítást, mely a pozitív és a negatív periódus találkozásánál alakul ki. Ha egyáltalán nem volna nyugalmi áramunk akkor a nullátmenetnél egy meredek ugrás kerülne a jelbe és elneveznénk innentől B-osztályú erősítőnek Ezt volt is szerencséd meghallgatni.
A végtranzisztoraid az emitterkövető elnevezésű alapkacsolásban dolgoznak. Jelen erősítőnél a darlington bázisa és emitter között 1-1,1V feszültséget biztosítunk a kívánt nyugalmi áramhoz. Sajnos a tranzisztor olyan buta félvezető, hogy melegedés hatására °C-onként 2-4mV-tal kevesebb B-E feszültséget igényel ugyan ahhoz a C-E áramhoz. Ezért fogattunk hozzá egy tranzisztort, melyen ugyan ez a jelenség zajlik le, és így egy automatikus szabályzást végez. A szabályozás annál hatékonyabb minél nagyobb bétájú tranzisztor használunk hőfokfigyelőnek, tehát lehetőség szerint BD139-16 legyen.
Ugyancsak a szabályozás tökéletlensége miatt ajánlott üzemmeleg állapotban elvégezni a nyugalmi áram beállítását. Ha a hidegen kicsit kerregősen szól, hát az úgy marad.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia! Én ma írtam Blasz kollégánknak, hogy ha erősítő építésbe kezdünk, akkor az erősítő illetve a hangszóró teljesítménye a tesztelés alatt legyen valami közös nevezőn. Asztalra kifektetett autó hangszorón ne akarjunk letesztelni egy 400-500 Watt teljesítményt produkáló erősítőt. Szerintem az erősítő építésnél nagyon fontos a teszt hangsugárzó, legyen az fal, doboz, bármi. Kategóriákra kell bontani a dolgokat.
Gábornak ma erre mondtam, hogy amit gkari fórumtársunk szépen leírt, hogy nem tudom sajnos szavakban kifejezni, hogy miért nem jó a nála alkalmazott tesztelés. De szerintem a kollégáktól pontosan megkapta a választ. Gábor, Bocsi.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia! Sokszor egy pár W-os hangszóró is megteszi, csak egy előtét-ellenállással le kell osztani 1V környékére a várható legnagyobb jelet. Emellett ott lehet a kimeneten a műterhelés. A szinusz "skalpolását" egészen jól ki lehet rajta hallani, ha nincs szükség nagy mérési pontosságra a szkópot is helyettesíti teljesítményvizsgálatnál.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) blasz válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köszönöm a választ,de jelenleg egy 40-50w erősítőről beszélünk,ami talán 10w hallgatása közben szép lassan felmelegedett és rövid síp formájában elhalálozott 2x.Ide nem kell különleges hangsugárzó meg egyebek ez most egy videoton Preludium-ra volt kötve azon hallgattam,amit nem lehet ócskának hívni,mivel minőségre ez volt a csúcs tőlük.De féltem hogy baja lesz és a Teslámat kötöttem rá ami szintén jó sugárzókkal rendelkezik,igaz csak 15w de próbának tökéletes.fél percenként húztam le a hangerőt és néztem a nyugalmit,és folyamatosan visszament 15-20mA köré,hang nélkül hanggal meg 300-600 között mászkált.Mondom 10w kb erről beszélünk.Aztán az utolsó tranzisztoroknál lett sorba kötve a hangsugárzóval a 4R7 25w ellenállás és a melegedés a felére csökkent.
Valaki irta hogy azt sem érti hogy miért szól,gondolom meg van az oka.Kidobni nem akarom 2 napig faragtam a Fisher dobozába,hátha megtudjuk oldani a hibát,vagy tényleg egy normális végpanelt kap.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Jaj! Igazad van. De talán azt nem lehet megállapítani, egy ilyen módszerrel amit most leírtál, hogy csörömpölössen szól (Casto..) vagy hibátlan a hangja. Persze a hallásunk sem egyforma. Tényleg ezt már régebben nekem is mondtad, hogy leosztva a kimenetet, ki lehet hallani a színuszjel törését.
Mondjuk az én fülem ezt sajna nem vette észre. ( Pedig a füleim szeretik a szép hangzást).
Következő: »»   1429 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem