Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1662 / 2517
(#) gandalfcappy hozzászólása Feb 13, 2015 /

A táp, hát az nem adnék neki +-85v-ot, onkább 80v-ra gondotam,, hogy azért legyen jó teljesítmény. (Hazaérek, jobban szét nézek mit írtak erről, csak a google mindíg a topik elejére dobta a találatokat, meg fojt kifele abszemem 3 oldal olvasása után, ezért nem olvastam végig)
(#) reloop válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 13, 2015 / 1

Szia! A közelítő számvetés az alábbi. A csúcsáram 80V/2 ohm, azaz 40A. Egy tranzisztorra ekkora tápfeszültségnél 5A-t terhelhetünk biztonságosan. Az eredmény 8 pár.
Az elképzelésed szerinti erősítő 1000W feletti teljesítmény leadását célozza meg, ezt AB osztályban kerülném. Amúgy mi a terved ezzel az erőművel?
(#) gandalfcappy válasza reloop hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Mélyládát akarok vele hajtani, van 1 hangszóró, ami 2x4ohm-os, gondoltam megkérdezem a fórumozókat, hogy mi a véleményük erről a 2 ohmos dologról, (valahol csak-csak motoszkál a fejembe az a 2ohmos bekötés, ha már ott van a lehetőség) mert ha szerintetek, vagyis szerinted is oké, akkor nem sajnálom rá a pénzt, oszt megszerzem az alkatrészeket hozzá. De, ha butaságnak tartanátok, akkor gondolkodás nélkül 8 ohmon hajtom ezzel a végfokkal.
De már látom, számításaidból, hogy 81-82v-tal fogom megkínálni, 8 ohmon. Aktív mélyláda lesz, nem lesz rá lehetőség, h rádugjanak még 1 terhelést. De még teszek mellé 1 pár fetet.
(1x rendeltem a bajitól ilyet, 2x döglött meg, 1x valakinél, 1x nálam, én csak 1 mélyládát hajtottam vele (8ohmosat)). Azt a légmagos tekercset ezért kérdeztem, hogy nem kéne a kimenetre? Plafon feszt azért nem adok neki, mert a hálózati fesz. ingadozik.
Vagy csak 1-ik tekercsét kössem be, és 4ohmon 65V-tal hajtsam? Szerinted melyik volna jobb? Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel, és számolgattál! (Már kijöttem ebből az elektronikai dologból, a munkám miatt, pedig nagyon szerettem mikor sulis voltam.)

Am látom már, hogy butaságot kérdeztem, mert 8 ohmon több fesszel, 2 ohmon kevesebb fesszel, meg több pár fettel hajtom ki a 400w-ott ebből a végfokból. Nem kell nekem 1KW, meg a hangszórót sem akarom kiütni, így, hogy nem is biztos, hogy jó lenne, meg hogy a határ az 5 pár fet, többet nem vettem volna bele.
(#) blasz válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Szia nekem is volt Baji féle fetesem,igaz nagyon szépen szólt,de úgy fűtött mint egy radiátor,pedig 2x55vDc vel hajtottam csak,nem is mertem bedobozolni,nehogy bontás legyen belőle ideje korán.Nem kínlódnék vele,inkább néznék mást a subnak.Nem istenitem az ST150 végfokot de nagyon strapabíró,már vagy 6 párat csináltam belőle,magamnak és másnak is de mindenki elégedett.Ez az én véleményem.
(#) voodoo válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 13, 2015 / 1

Amúgy én sose értettem ezt a 2-4-8 ohmos hangszórókhoz méretezzünk erősítőt. Valamelyik nap tesztelgettem, csak úgy heccből. Jó persze a számításaimat nem tudom alátámasztani csak simán megfigyelésre hagyatkoztam.
pl 4 ohm -os erősítővel 8 ohm-os hangszórót püföltem. Hosszas hayználat után is csak közepesen langyoska. Fogtam és egy 4 ohmos műtehert sorba kötöttem a hsz-val. Eredmény: alig volt halkabb sőt, szinte semmit nem lehet észre venni ha 12 ohm csatolást teszek rá. De cserèbe még kevesebb hőt tapogattam a bordákon.
Szóval én azt mondom, sokkal biztonságosabb ha inkább a ládákat csatolod feljebb valami műteherrel (nem kell nagy), minthogy hozzá építs dupla annyi tranyót egy alacsony impedanciás hanszóróhoz, és még cserébe fűteni is fog mint a gödény.
(#) Szabi1 hozzászólása Feb 13, 2015 /

Sziasztok! Volna 1-2 kérdésem a D osztályú erősítőkről. Lehet-e használni félhidas topológiát, ha nincs szimmetrikus táp? Bővebben: Link Ilyenkor ugye nem jöhet létre bus pumping. Szűréshez használhatok PC tápból bontott vasmagot? Hogyan kellene méretezni 22uH-hoz?
(#) reloop válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Ez az erősítő nem IRFP tranzisztorokhoz készült, de mivel ideig óráig elevickél vele, senki nem vette a fáradságot, hogy hozzáigazítsa. Miről is van szó? - Bővebben: Link
Megoldandó továbbá, hogy túlterheléskor a végtranzisztorok megsemmisülése helyett valami kellemesebb történjen Lehet benne áramkorlátozó, vagy gondosan méretezett és pozicionált biztosíték.
Az erősítő kimenete és a hangsugárzó közötti induktivitás a meredek terhelésváltozástól óvja a végfokot. Ilyesmi bonyolult hangváltó, szokatlanul hosszú hangszóró vezeték esetén szokott problémát okozni. Rossz tranziens viselkedésű erősítők különösen érzékenyek ilyesmire.
Az induktivitással párhuzamos ellenállás a kapacítív terheléssel létrejövő rezgőkört csillapítja.

Milyen típusú a hangszóród? A terhelhetősége alapot adna a méretezéshez.
(#) gandalfcappy válasza reloop hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Dld Lauderdale 500/1000Wos 18"-os
De akkor, maradjunk a 8 ohmos változatnál. Ez a fetes nyákom megvan, csak nincs lövésem sem róla, hogy miért nyiffant ki 2x is.

A rajzra szeretnék hivatkozni. Mennyire sikerült megérteni P1, D2, D3 tarthatatlanságát? A zöld kereben lévő tranzisztoros áramkörrel kiváltva megszűnik a hőre való megfutás kockázata. A tranzisztort természetesen a végtranzisztorok közelében a hűtőbordán kell elhelyezni.
Még így is fontos, hogy kellő hatékonyságú hűtőbordád legyen!
A hangszóró tekercseit 8 ohm-ra kötve, a végfokot ±80V-tal tápláva elég a két pár végtranyó.
A tápágakban használj 4A-es biztosítékot.
A várható 300W kimeneti teljesítményhez minimum 4-500VA-es tápot ajánlok, ne essen sokat a feszültség terhelés hatására.
A D6, D7, R21, R22 alkatrészeket ültesd be és aktivizáld, ha eddig elmaradtak volna.
A végtranzisztorokat (legalább N-est N-essel, P-ést P-éssel) össze kell válogatni, durva eltérés esetén a szomszédos pár egyik tagja magára rántja a másik terhelését és leég.
Nem igazán tudom milyen tempóban adagoljam az információkat? Ami nem érhető, kérdezz rá!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015

Tehát a trimer poti csúszkájával kössek sorba 470 ohm-ot. Majd a rajzomon, a D2-vel és D3-mal jelölt diódákat szedjem ki és 1db 3,9K-s ellenállást tegyek be a kettő együttes helyére? Így gondoltad ugye?
Beépítem azokat az alkatrészeket is, mert nincsenek benne.
Úgy emléxek, hogy olyan +-hatvan valamennyi volt a tápja.
Hát a párba válogatásról annyit, hogy 2db N-es. és 2bd P.s volt a csomagba amit leküldtek nekem, nem nagyon tudtam válogatni, nah meg, fetnek nem nagyon tudtam mérni semmijét, ha tranyó lett volna akkor bétát mértem volna kíváncsiságból is, de most ebbe nem megyek bele.
Így néz ki, nem tudtam jobb képet. (A fetek nincsenek fordítva kötve, a nagy ellenállás meg a kicsi keresztbe vannak húzva a nyák alkatrész felőli oldalán.)

A tranzisztoros nyugalmiárambeállítóhoz felhasználhatod a NYÁK adta beültetési lehetőséget. Az IRFP átforgatásából látom, tisztában vagy a tranzisztorok lábkiosztásával, a BD139 bekötésével remélem megbirkózol. Élesztés során a 470 ohm-mal kiegészített P1-et először állítsd maximális ellenállásúra (1k).
Az alacsonyabb tápfeszültség nem gond. A hűtésed ugye nem csak a képen látható aludarabkából áll?
A T3, T4, T5 lábaiba vezetéket toldottál? Az 5k meg 10k-val lezárt bázisuk nagyon érzékeny egy ilyen mutatványhoz. Nem mondom, hogy így nem működhet, de kész életveszély.
Linkeltem az előbb képet a válogatásról. A gate-et a drain-hez csippented és 10-100mA-t engedsz át rajta polaritás helyesen. Méred az így kialakított két pólus között a feszültséget, és ezt hasonlítod össze. Ha a szomszédos pár egyik tagját pótolni kell, akkor vagy mindjárt két új azonos sorozatból valót teszel bele, vagy méregetsz. Több tized volt eltéréssel kár is próbálkozni.
(#) Phoenix82 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni egy Onkyo A-8450-es erősítővel kapcsolatban.
A hangerő potmétere teljesen zárlatos volt cserélni kellett ez egy 16 érintkezős dupla loudness-es potméter.Csak olyat tudtam szerezni ami sima loudness-es.A második részéhez ami a direct CD-hez tartozik be lehet kötni a helyére két 47K-s ellenállást (1/4W vagy 1/2W-ost)?
Ezt azért kérdem,mert a Tuner bemenet negatívja ide csatlakozik valamiért.
Vagy csak egyszerűen kössem hozzá a többi bemenet földjéhez?

Ha a loudness-es potméter nem megfelelő hozzá,mert másik erősítőből van(más tengely,más lábkiosztás),akkor a egy sima potméterrel megoldható ,hogy legyen folyamatos mély kiemelés?

Minden segítséget előre is köszönök!

Untitled.jpg

(#) Phoenix82 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Potméterek:

1. Eredeti 4x100K-s csillagtengelyes volt.
2.,3. ezekre tudom cserélni 6 és 7 kivezetéses.

A 7-esnél egy pont közös.(rajz van a bekötéséről Technics SA-R330)
(#) Buvarruha válasza Phoenix82 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szerintem kösd be simán kihagyva a loudness őrületet és a hangszínszabályzóval emelj mélyet, ha akarsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) sonny007 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Mivel én kevésbé vagyok ügyes és kreatív vásároltam egy erősítő panelt az ebay-en. Be kötöttem minden szépen szólt mind két oldala. Viszont egyik napról kb a másikra elszállt az egyik fele. Mivel elég pici alkatrészek találhatóak rajta és javítani sem könnyű. Annyira viszont rá jöttem, hogy a képen bejelölt alkatrészeknek az értéke nem ugyan annyi a másik oldaléval. Lehetséges csak, hogy ezek szálltak el valami úton módon? Vagy ne kinlódjak az alkatrész rendeléssel stb. Hanem inkább vásároljak egy új panelt ? Csak mert itthon pont ugyan ilyen alkatrészem nincs. Esetleg mivel tudnám őket helyettesíteni? És pontosan mi is ezeknek a neve?

Erősítő panel neve : TDA7498 2X100W

$_57.JPG

(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szia! Induktivitások. Miért nem írtad a mérés eredményét?
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

20Kohm-al mérve, sajnos ettől kisebbel nem tudok :/
A jó oldalon
-3,40 ohm
-3,29 ohm

A rossz oldalon
-3,38 ohm
-3,40 ohm

Vagy valami mással kellett volna mérnem?! :O
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Ettől markánsabb hibára számítottam. Pillants be azért a hűtőborda alá, lehet ott fóliaszakadás, vagy forrasztási hiba.
(#) V1rusH hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!

Véleményeteket szeretném kikérni ezen kis erősítő ügyében!
Felhasználási tere zene esetén mp3, vagy film nézésre (hallgatásra ).
Nincsenek illúzióim a készüléket illetőleg, eszemben sincs 100W-ott elvárni tőle! Ezt a kört már lefutottam a 7294-gyel Max. 30-50W-os 6-8 Ohmos 2-3 utas hangdobozt kellene meghajtania. Pontosabban a 30-50W a hallgatási teljesítmény maximuma, (a doboz többet bírna).
Hang minőségre mi várható el tőle? A 7294 jobb rosszabb, vagy egyforma minőségű?
Tápegységet az analóg erősítőhöz mérten kell méretezni hozzá?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Buvarruha válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Komolyan vennél mégegy ilyen kínai borzadájt, azután, hogy megdöglött és még az alktrészek sem stimmelnek rajta? Kitartó vagy... Amúgy nem valószínű, hogy az induktivitások mentek tönkre, inkább az IC-re tippelnék, főleg, hogy nem stimmeltek az alkatrészek, mi van rájuk írva?
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Az egyik erősítős topicban ( ma, vagy tegnapi ) van valakinek egy ilyennel problémája néhány napos üzem után...
(#) V1rusH válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Köszönöm a választ! Majd rákeresek. Jó volna tudni hogy "innen" származó készülékről van-e szó, vagy a konstrukció eleve nem túl életképes...
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Ha olyan kell amit később könnyen én elfogadható áron tudsz javítani, akkor az IRS9092-vel szerelt kiteket nézegesd, kismillió változatot árul belőle a kínai. Ha meg olyat keresel a D osztályban aminek minél szebb hangja van, akkor a Tripath TA2020, 2022, 3020, teljesítményigény függvényében.
A 2020-as nem nagy teljesítményű de lakásba elég, és 5 ezerért sztereóban be is van dobozolva, védelmekkel együtt, csak a 12V tápfesz kell neki kívülről.
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hát ránéztem sok mi hibát nem találtam.
Az ellenállásokat megmérve nincs szakadás. Viszont a sárga, és barna egyéb alkatrészek (amiket nem tudom mi lehet a nevük) azoknál jó formán 90%-nál nem sípolt be a mérőm. De kétlem, hogy ez mind rossz is lenne hisz akkor valószínűleg nem is működne a másik fele se.
(#) Karesz 50 válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Nem értek az IC-khez, ebben lorylaci a nagy mágus, de kíváncsiságból megnéztem. Teljes hidas, háromszögjel generátoros, visszacsatolatlan (ha jól látom). Max 36V tápfesz, az 81 Watt lenne 8 Ohmon, ha kimenne eddig, de nem megy, mert leesik a tápfesz, meg amúgy se. És úgy kell méretezni, mint az analógot, mert hogyan másképp? Tehát sacc/kb 50W/8Ohm. Filmnézésre tökéletes, mert közben úgysem figyelsz a hangra. (remélem.)
(#) sonny007 válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hát nem tudom mitől ment tönkre. Igazából egy clipet kötöttem rá és egy kivezérlés jelzőt szerettem volna és pont az a fele szállt el amire nem is kötöttem semmit. Ezért volt meglepő a jelensége

Amúgy igen sajnos ha úgy lenne akár vennék másikat, Mivel van itthon egy QUAD-405-ös erősítőm aminek elméletileg erősebbnek kellene lennie mint ennek a kinai "***" cuccnak. Mégis számomra jobb, szebb a hangzása

Az induktivitásokra az összesre: 330 de több semmi :/

Mellékeltem egy képet a QUAD-ról is. Nem általam készített úgy készítettem viszont én nem vagyok vele megelégedve :/

Próbálkoztam már egy TDA7294-es KIT-el is. De sajnos kudarcba fulladt már párszor :/
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
(#) V1rusH válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Nem lenne utolsó szempont a hangminősége sem! Nem volna baj, ha lenne dinamikája, és nem 10%-ot torzítna anévleges teljesítményen!
Rákeresek, milyen felhozatal van.
(#) Ge Lee válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hasonlókat tudnék neked is tanácsolni mint egy másik érdeklődőnek az előbb a pwm végfokos topikban. Ha ebben nincs védelem bármikor tönkremehet, és 99% hogy az IC, mert más nem nagyon van benne. Amit még ott látok az egy SMD talán stab IC, a többi mind passzív alkatrész. Tehát IC csere, vagy kuka.
Következő: »»   1662 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem