Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
De 1 IC van az egész panelen a stab IC-n kívül. Akkor, hogy hogy a másik fele szól?! :O
Tudtommal ha egy IC bedöglik, jelen esetben egy ilyen stereo kész panelen. Akkor a másik felének se szabadna szólnia nem?! Elnézést lehet, hogy rosszul tudom
Nekem hever egy ehhez hasonló az asztalomon, nem magamnak vettem de mivel a dobozok úgy készülnek hozzá mint a luca széke, szerintem még itt lesz néhány hónapig.
Nem vakteszteltem csak néha néha be be kapcsolom, de szerintem szebb a hangja mint az UcD-mnek amit építettem. Persze a teljesítménye az nem sok, cserébe hallgatható az erdő közepén is, mert elmegy akkuról.
Ezt az IC-t nem ismerem, de gondolom 2 végfok van 1 tokban, tehát a másik fele akár jó is lehet. Meg kell nézni az adatlapját.
Rosszul tudod, bármi tönkremehet egy IC-ben, proceszorban is úgy, hogy a többi része megy, mindennapi jelenség szervízes körökben. PC vieókártyák egyik kiemente megdölgik, de a többi megy TV-n hibás néhány bemenet,de a készülék megy és a működő bemenetek is, ilyen integrált hifiknél is előfordul, hogy valami meg sem nyekken, míg más bemenet megy (harman kardon erősítők), és millió példát lehetne még említeni a mindennapi életből amivel találkoztál is akár. És, hogy messzebre ne menjünk, itt van az erősítőd aminek bezony meghalt az eggyik fele úgy, hogy a másik mgé megy.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
Hm.. érdekes.. Köszönöm azért az eddigi segítségeket is. Lehet felfogadok valakit aki igényesen készítene nekem egy TDA7294-es paneleket, azok legalább javíthatóak de ez kétlem. Kicsit sűrűek, és apróak a lábai, hogy cserélni tudjam :/
A lényeg is ott van 10% torzítás,rosszabb mint a porszívóm.Nem sokra tartom ezeket az ic-ket.
Meg egyiket sem. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
Nem volt nekem semmi bajom ezzel addig még szólt mind 2 fele
És ugyan azzal a trafóval jobban szól ez mint a QUAD-om ami fentebb található Lett a QUAD-ba cserélve nagyobb trafó és át lett építve a jelenlegi házba de még mindig nem győzött meg a hangja :/
A bd t elegendő hűtőzászlóra tenni vagy szereljük a hűtőbordára?Jó lenne egy illusztrált rajz mit hová.
Nem trafó kérdése a hang milyensége.A trafón a hangerő múlik,valóban van amelyik ic-nek szép hangja van de hamar jön a füst aztán csak vakarja az ember a fejét.A tranzisztoros az erősitő,az ic-s az csak van.
Akkor úgy mondom, hogy ennek a kis kínai cuccnak jobb volt számomra a hangzása mint a quad-405-nek.
Amúgy igen ez volt a bajom a TDA7492-es erősítővel is, hogy pár IC-t elfüstöltettem :/ De legalább tudtam mi ment tönkre :/ :S
2db hídkapcsolású végfok van a tokban, hogy mennyire függetlenek vagy sem egymástól az a blokkvázlatból nem derül ki. Viszont védelmek vannak benne, nem kellene neki tönkremenni. Rátenném a szkópot sorban mind a 4 kimenetre (a szűrő előtt) és megnézném mi van (vagy nincs).
Egyetértek, egy szabályt erősítő kivételt azért megjegyeznék, pedig magam is utálom az IC-ket, de az LMXXXX IC-k között azért vannak elég jó darabok belátom, pedig korábban szkeptikus voltam velük kapcsolatban.
Sajnos nincs szkópom, úgyhogy lehet valaki más emberhez fogok fordulni akinek van
Teccetős kis ketyere! Teljesítményben mit tud?
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
Szia! A kínai áruk minőségével nekem nem - viszont az összeszerelés minőségével voltak problémáim. Így ha valamit rendelek - az első, hogy jó alaposan átböngészem és ha hűtőbordán van valami azt alaposan szétszedem és újraszerelem, pasztázom. Azóta nincsenek ilyen problémáim. Ha elszállt az erősítő fele, Az lehetett termikus hiba, de lehetett méretezés is. Az első dolog - akár rendelsz, akár nem - hogy kiderítsd: Mi is volt a hiba kiváltó oka? Mert ha csak egy slendrián hőelvezetés, nyugodtan rendelhetsz másik ilyen panelt is akár, maximum okulsz az előzőekből és te is újrapasztázod és szereled a hűtést. Ha azonban más a gond - ugyanúgy tönkremehet esetleg az újonnan vásárolt panel is. De ne prejudikáljam a végeredményt: Keresd meg a hiba forrását!
Kicsit túl jól is néz ki. Meg kell kérdezzem: bemenő jel rákötése, hangsugárzók rendben vannak?
Próbáltam rákeresni TA2030-ra, de kapcsolást érdemben nem találtam. 2040-ről szintén nem találtam kapcsolást. Jelenleg egy olyan 5.1-es rendszert használok, minek a teljesítmény fokozata TDA2030-cakból áll. Természetesen a sugárzószettje nem a sajátja, de számomra jól szól ha zenét hallgatok rajta. Ha azt tudja hozni, már jó! De megvárom akkor lorylaci véleményét is, és még más guruk véleményét.
TA2020 ról van szó,azt meg a kugli kidobja.A TDA2030 és e között ég és föld a külömbség.Nem azt hozza,hanem azt fölözi tizszeresen.
A TDA2030-at kukoricacsuhéból készített amatőr erősítő is lefőzi.
Persze mozizáshoz majdnem mindegy, hogy mi van ott, ami szól. Azért egy félvezetős erősítő torzítási adatánál a tizedesvessző után legalább 2 db nullának illene lennie. Én egy ilyen erősítőt vetettem a mókusok elé, mert nem félvezetőset is kiprószálok... A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
A tranzisztornak együtt kell melegedni a MOSFET-ekkel, ettől jön létre a szabályzás.
A megvalósítás legszerencsésebb módja egy darabka forrszemes próba-NYÁK, melyet csak egyszerűen bekötsz két szál dróttal. A rajzon látható kondit is melegen ajánlom.
Szia
De a Tuner bemenet negatívját simán kössem össze a többivel,hogy működjön?
Üdv!
Arra szántam el magam, hogy LM 1036 N előerősítőből és TDA 8561 Q végfokból erősítőt építek. A használati útmutató szerint az előerősítő kimenete 20 Ohmos, a végerősítő bemenete 25 kOhmos. A legtöbb honlapon azt olvastam, hogy nagyjából az 1:10-es arány lenne optimális. Milyen illesztő áramkört tudnátok javasolni? Mindkét IC-t 12V DC-vel tápolnám, a végfokot BTL módban kötném be.
Hangsugárzók, bemenő jel bekötése rendben van.
Hangsugárzókat az itthoni másik erősítőmmel próbáltam. Bemenő jel jól van bekötve, mert a másik fele szól és ez a fele is csak egy idő után hallgatott el :/
Egyszerűen kösd össze. Ebben az esetben semmiféle teljesítmény illesztésről nincs szó, hanem a 1036 kimenete alacsony, a végerősítő bemenete, jóval nagyobb, ezért nem terheli az előző erősítő kimenetét számottevően.
Az a bizonyos 1:10 arány pusztán arra vonatkozik, hogy ha a meghajtó generátor kimeneti ellenállásánál a terhelő impedancia legalább egy nagyságrenddel (ez az a tízszeres) nagyobb, akkor nem kell különböző korrekciókkal számolni. Tehát nem optimális, hanem a legalább. Mivel esetedben ez a szám 1:1250 szeres, így a feltétel bőven teljesül.
Köszönöm!
Közben eszembe jutott még valami. Ha tegyük fel a későbbiekben építenék egy gitárelőerősítőt, azt össze tudnám kötni egyszerre a végfokkal? Tehát úgymond "összeadni" a két előfok jelét, és mindkettőt kitenni hangszóróra.
Nem 2030 hanem 3020. A TDA-nak meg ennek kb. annyi köze van egymáshoz mint Gizikének meg a gőzekének. Van a neten mindegyikről adatlap, lehet böngészni. De a 3020 olyan 300W körül tud max. 4 ohmra, a 2020 pedig 15-20W körül.
Azt el is felejtettem, valami rajz kéne hozzá, hogy mi is akar az lenni.
Ahogy már más is írta, lehet akár forrasztási hiba is a probléma, bár jelen esetben ezt kevésbé tartom valószínűnek. A kínai néha valóban hanyagul szerel össze dolgokat, pl. ledes cuccban néha 1-2db LED nincs rendesen a bordához fogatva, el is pusztul. De feszültség konverterben is találkoztam már olyannal, hogy a power FET zászlójába bele volt téve a csavar, csak éppen nem volt meghúzva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |