Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én sem értettem a vitát! Róla van szó :Behringer - EP-2500
Leírásban benne a 2 ohm illetve alacsony impedancia elleni védelem. Ergó nyugodtan rá lehet kötni
Sziasztok!
Mi a nagyobb problèma? Ha az erősitőnek nagyobb a teljesitmènye vagy ha a hangszorónak?
Ha az erősítőnek nagyobb a teljesítménye az baj. Arany szabály 60-70% a legyen az erösítő teljesítménye , a hangszóróhoz. mérten.( max 70w -os erősítő Max -100w os hangszóróhoz.) Ilyen arányok mellet nem lesz gond.
Jaaj etől fèltem! De amugy gondoltam... hiszen amúgy széthajtanà az erősitő a hangszórót!
Az Ebay en fellelhető 2x50w+1x100w erölködő panelok... akkor ahoz legalàbb egy 70 wattos hangszoropàrt ès egy 130 wattos sub-ot kellene keressek?
De sajnàlom hogy a 25 wattosokbol nincs 2.1...
Igy a basszus akkor valószínűleg el fog maradni! Na ezzel kell akkor megelègedjek
Hát ezért nem tesznek kis autóba aránytalanul nagy motort. Szétszedné a kasznit.
Az nagyon jó ha a hangsugárzó bírja az erősítő teljes kivezérlését. De itt azért az is játszik, hogy egy végfokkal több hangfalat is hajthatunk, több kisebbet is. És ha a végerősítő teljes kivezérlésnél torzít akkor azt nem szeretik a hangfalak. Szóval torzítás alatt hajtanám csak és ehhez méretezném a hangrendszer többi részét. Ha van limiter az sokat segít.
A kapcsolási rajza alapján az egy végtranzisztorra jutó legnagyobb igénybevétel 2Ω terhelésnél több mint 300W. Ez akkor áll fenn, ha a magas táp rá van kapcsolva (H-osztályú erősítő) és 55V a kimeneti egyenfeszültség pillanatnyi értéke. Bár az adatlap 25°C-on 10ms impulzusig még biztonságosnak ítéli ezt az üzemállapotot, természetes, hogy tartós üzemben röppen a 150W-os tranyó.
Egy valamiben mèg tudnâtok segiteni!
mivel az erősítőknèl abszolute nem tudom hogy mit kell nèzni keresnètek nekem az Ebay-en 15 ès 25 wattos erősitőt panelt?!?! Igen tudok ên_is keresni ès utànna linkelgethetem hogy ez jo??? ès ez??? ès ez??? Èn maximum az alapján tudok vàlasztani hogy az egyik szèp piros a màsik meg kèk! az meg most nem mérvadó szempont! 15v 8A áll a rendelkezèsemre A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
Vagy egy Bluetooth-os hangládàhoz szinte mindegy hogy melyiket rendelem?
Nem egy hude hangrendszert akarok összehozni! Konkrètan èpitkezèsen szabadban pincèben barkàcsolàs közbe akarom hasznàlni a hangládát!
Szia! Az erősítő teljesítményét alapvetően két adat határozza meg, ezek a tápfeszültség és a rákötött hangsugárzó impedanciája. Tételezzük fel, hogy 4Ω-os a hangszóród, erre egy átlagos erősítő, átlagos veszteségeit figyelembe véve 3,5-4W jut 15V-os táp esetén. Amennyiben híd kapcsolást alakítasz ki a teljesítmény négyszereződik.
A tápfeszültség miatt autós végfok IC-t ajánlok: Bővebben: Link Szerelve így néz ki. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
Én valami D osztályost javasolnék neked. TPA 3116D2-vel többfélét is kereshetsz az ebay-en. 15V-os tápról üzemeltetheted és jó a hatásfoka is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
Azt hiszem a többiek nevében is beszélek, amikor megkérlek rá, hogy vagy használj magyar billentyűzetkiosztást a telefonodon, vagy ne írj telefonról hozzászólást.
Első körben pont azzal az IC-vel szerelt board-ot néztem...
Ami a problémám hogy 200Watt az 15 Volt-al az 13 Amper Akkumulátoros üzembe annyim meg nincs mert akkor kb 20 perc perc alatt leszívja az akksit ( na jó, nem 20 perc, de gyorsan) ~15V 10.000mAh! Akksis táplálásnál szeretnék egy 5A áramkorlátot berakni! Mi történik ha az erősítő nem kapja meg a maga 13-14 Amperját csucsratekerve? Lekapcsol, vagy csak nem hangosodik tovább? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
Hogyan gondolod azt a 200W-ot 15V tápfeszültségből? Invertert építesz bele?
Az a 200W az csak csúcs átlagban nem fog többet felvenni 60W-nál kb
Na az már rögtön kellemesebben hangzik!
De akkor nem lessz baja az erősitőnek ha 5 Ampernál többet nem kap ugye? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
Nem lesz baja.Így sem vesz fel sokkal többet 5 ampernél,ha tökig hajtod akkor is csúcsokban max 7-8...
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
Nagyon köszönöm!
akkor mindenkèppen megkapja az 5 Amperes àramkorlàtot! IC be meg a javasoltal szerelt panelt keresem! Ha megvan a vàlasztott akkor azèrt mèg belinkelem hogy jo vàlasztàs e! Szép napot
Na hát ez bőven elég lenne... Első körbe én egy 2x10w max 2x15w ra gondoltam!
De ami miatt szüksègem van a kész board-ra az az hogy nyákot marni most nincs lehetőségem...
Ezek kész nyákok van köztük pontosan 20w os is...Csak be kell ültetni az alkatrészeket a pozíciószámok szerint..Kitek , nézz körbe többféle is van pl 2.1 es külön szub kimenettel autóba..
A beültetést még csakcsak... de a furást már nem tudom most megoldani! Pedig láttam ott egy fain 2x8W 1x25W kittet...
Közbe a kinai nagytestvérnél is nézegettem ès egy ilyet talàltam 2 x 15W 1 x 30W viszont amit ir hogy 8 Ohm.. de vajon csak a sub vagy mind a 3 csatorna? A leirása sem egyértelmű! A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
15wX2 + 30w (8ohm) ez szerintem egyértelmű.
A hangsúlybol itélve akkor mind a 3 csatorna 8 Ohm-os??
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
Mert ellenkező esetben igy irta volna 2x15w (4 ohm) 1x30w (8ohm) legalábbis én erre tippelek
Felesleges korlátozni az áramot 5A-re csucsokban nem baj ha van miből feltöltődnie a puffernek, normális zenénél akkor se fog átlagosan többet felvenni, hacsak nem szinuszt (pl gerjedést) vagy nagyon tuc tuc zenét hallgatsz, abban van folyamatos őrült mély akár.
Az akku védelmèbe gondoltam... de ha ugyis csak csucsokba akkor meg nem baj! 7000mAh ès 11000mAh 4 cellàs LiPo rol fog menni 10C-s ugyhogy birja!
Nagyon szépen körbelőttétek, egyetlen tipp sem talált.
Fizika! 18 V tápról max. 18 V csúcsfesz jöhet ki, de a veszteségek miatt ennyi sem, inkább csak 16. 16 V/8 ohm=2A. 2A*16V=32W, de ez csúcs, aminek fele az effektív. Tehát 8 ohmon kb. 16 W. Viszont 30 W-hoz fele impedancia kell ugyanekkora feszültségen, tehát 4 ohm. És ahogy a számolásból látod, ehhez 18 V tápfesz kéne. 15 V-on kevesebb lesz. (Kínainak pedig sose higgy el semmit!)
Ez félrevezetés, nincs ilyen szabály. Pláne nem arany. Az megvégképp téves hogy 70 %-os erősítő teljesítménnyel ne éghetne le a hangszóró. De a részleteket itt nem szabad kifejteni, mert valaki szerint csakis a hamgosítás témakörben szabad ezt tenni.
Hali. Most került hozzám egy régi beag aet 453 erősítő. Rég foglalkoztam ezzel, így jól jönne egy kis help.. A cucc nagyjából egyben van. az első ( I. ) bemenet mikrofonos és 600 mV-os bemenete van leszakítva, az előző gazdája ezt használta csatlakozó hiányában bemenetnek.. de nem is ez a gondom. Össze raktam, jobb híján egy 6 ohmos hangfalat kötöttem rá (kb 30-50w terhelhetőség) , kisvártatva erős recsegések közepette végre megszólalt, stabilizálódott, majd egyszer csak elkezdett búgni, mint mikor kimegy a végfok, majd egy pillanatra ismét szólt , ezután ismét búgás.. vártam kicsit, ekkor megint eltűnt a kimeneti búgás. A végtranzisztorok eléggé melegednek.. gyorsan átfutva nem találtam zárlatot sehol. Valakinek ötlet? Újra bekapcsolni nem merem, mert így is már megpörkölte a rákötött hangfalat, bár még szól..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |