Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Skori módosítása igazából a hatásfok növelését célozta. Ő azért otthon van az induktivitásokban, ezért nem okoz neki gondot egy ilyen átalakítás. Ha megfigyeled, több féle a zenehallgatási igény. Van akit az erős basszus, van akit a szellős tér, van akit a pengeéles magas. Olyan is akad, aki azt szeretné, hogy a cintányérnak réz hangja legyen. Ezek gyakran ellentmondásos igények. Ami az egyiknek jó, az a másiknak nem. Szóval próbáld megfogalmazni mi is igazából a gondod ezzel a kis erősítővel. Ha azt írod hogy a kis távirányítós modullal jobb, akkor nem a műveleti erősítő a gyenge láncszem. Nekem is van ilyen kis piros kijelzős univerzális bt, fm, mp3 izém, mert van rá igény. Vendéglátós zenekari keverőkbe szereltem pár darabot. A szünetekben erről megy a zene. Amúgy ha ugyanarról az ezeregyszáz forintos modulról beszélünk, az a flac formátumot is lejátssza, bár a leírás nem tesz erről említést.
Tehát zajos, kevés a basszus, torzít, nagy hangerőn puffog, nem elég hangos, nincs elég magasa? Valami ilyesmi meghatározást kérnénk. Ha olyasmit érzel hogy túl közel vannak a zenészek, mintha vizes lenne a gitár nyaka, úgy szól mintha a hangsugárzóba lenne az énekes, vagy a cintányér mintha acélból lenne. Ha ilyeneket hallasz, akkor megint más a probléma.
Teljesen igazad van abban, hogy egyik szimulátor sem tökéletes, a Circuit Maker-nek pedig rengeteg hiányossága van, de az opampok itt jobban szerepelnek. És kezelni is könnyebb, gyorsabb. Legalábbis nekem. Másnak pedig más tetszik, de ez így van rendjén. De a végeredmény szempontjából valóban mindegy melyiket használja az ember, ha jól tud vele bánni.
Lehet, de nekem alkalmam sem volt ezt kideríteni, mivel amilyen verziókhoz a neten erre arra hozzá lehetett férni azok nekem valamiért nem akartak működni, vagy ha igen akkor csak demó módban. Így meguntam a keresgélést és maradtam a multisim-nél meg a tiná-nál, ezzel a kettővel eddig egész jól elboldogultam.
A 14-es multisimben pl. nagyon tetszik az, hogy egy kattintással bármelyik alkatrész aktuális disszipációját is láthatóvá tudom tenni, a félvezetőkét is.
Egyébként meg nem nagyon értem mi a baj a multisimmel, épp ott vágja az OPA szinuszát ahol kb. kell neki. Egyedül a tápáram vezérelt erősítőkkel van csak gond, mert azt tényleg nem modellezi.
A Circuit Maker sem tudja a tápáramvezérlést. Szerintem a szoftver tervező nem volt felkészülve arra, hogy valaki majd ilyen elven működő áramkört akar szimulálni.
Ezt az erősítőt tv nézéshez használom leginkább, ezért a beszédhang tisztasága lenne az első szempont. Csak néha kapcsolom be FM-et vagy a BT-t zenehallgatáshoz. A hatásfok és a hangerő nem szempont, mert 1/4-nél sosem hangosítom fel jobban. Mélyek egész jók, a középtől felfelé kicsit nyers fémes a hangja. Van egy kis alapzaja is, olyan 5-6e Hz-től felfelé, mérve 25mV(diódával egyenirányítva tudom mérne). A hangfalak Philips 50W, 6ohm ez is kínai, de ránézésre rendes hangváltó van benne. Az áramot külső hdd tápról kapja 12V 2A.
Helyesbítek vagy én mérem rosszul vagy változik a nyugalmi áram, mert már mértem 45mV is. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
Ha jól emlékszem az első kérdésedben műveleti erősítőt szerettél volna cserélni benne. Az elérhető itthoni és külföldi információk alapján azt mondom, hogy annak az erősítőnek még az a legjobb része amit cserélni szerettél volna. Ami utána van, az egész végfok, na azt kellene inkább kicserélni, de inkább meg sem kellett volna venni.
Ha már ilyen dolog hogy a beszédhang tisztasága szempontjából sem felel meg, akkor ott nagy a baj. Egy ilyen általános célú, vagy TV nézős erősítőnek nem ilyen TPA vacakot kell venni, hanem egy normális analóg erősítőt, hiszen (és mint írtad nem számít a hatásfok), egy ilyennél nem a hatásfok a lényeg, hanem a nekünk minél inkább tetsző hangzás. De ha már pwm erősítőt választottál akkor is jobb választás lett volna egy Tripath TA2020, az már egy sokkal jobb hangzásbéli kategóriát képvisel, vagy építeni kell egy szűrő után visszacsatoltat (UcD) az meg még jobb. Azzal már nincsenek ilyen problémák hogy fémes a hangja, meg zajos, meg vartyog stb.
Tv nézéshez a beszédhang jó, de ha lehetne javítani rajta szívesen kicserélek pár alkatrészt. A hatásfoknál nem baj ha nagyobb szűrés miatt kevesebb watt jön ki belőle.
Egyszer szeretnék egy LM3886-ost építeni, de már annyi féle változatot találtam. És akkor még nem mindegy az alkatrész minőssége sem. A TA2020-ról még eddig nem olvastam, látom hogy a torzítása tizede 8ohmon mint a TPA-nak. Ha erre a panelra rá tudom építeni a szűrő utáni visszacsatolást akkor megpróbálom.
Egy órája drótoztam össze két tpa3118 pbtl, meg egy ilyen távirányítós bt, fm, mp3 izéből egy kis hangoskodót mamának. Még az erősítők mute funkcióját kell megoldanom a távirányítóval, és kész. Nem egy hifi, de elfogadható minőség a konyhában főzés közben. A jó vezetékezés kulcsfontosságú, mert a táp gnd-je minden ilyen kínai vacaknak egyben a jelföld is. Ez elég nagy gond, viszont nem megoldhatatlan probléma. A tpa végfok nem szereti a nagy impedanciájú forrást, mert zajos. Alacsony impedanciáról kell hajtani hogy csendes legyen. Bár sokkal jobb minőséget is ki lehet hozni belőle mint amit egy kínai panel tud, de csak őrült fanatikusoknak ajánlom, mert sokkal több munka van vele mint egy rendes erősítővel. Egy VF valahány, vagy egy lm3886, de egy lm1875 sokkal kevesebb munkával jobb eredményt hozhat. De arra mindenképpen jó ez a tpa, hogy a pwm erősítők lelkivilágát megismerje vele az ember. De ez csak akkor előny, ha nagyon érdekel.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
A rajz szerint oda tranzisztor való. Az orosz fórumokon utánanézve a puffer kondi 35V-s, ebből fakadóan a 80-100V Vce komplementer tranzisztor párok közül szabadon választhatsz, pl BD BD909/910 vagy 911/912 vagy Tip35B/36B.
Köszi! Komolyabban nem szeretnék belebonyolodni és nem is tudok, már csak a mérete miatt is. Amiket említettél, egy-két változtatást kipróbálok kíváncsiságból, ha lesz hallható javulás megírom.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
Sajnos az nem sima tranzisztor hanem komplementer IGBT. Esetleg darlington tranzisztorokat lehet még használni, de akkor is bele kell nyúlni a munkapont beállító részbe. Komplementer mosfet jöhet számításba, csak meg kell küzdeni a melegedés okozta munkapont elmászással.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2018
Szívesen elküldöm neked a CM-et, ha szeretnél vele foglalkozni.
Dioda,szakadás vizsgálat,vagy tranzisztort mérnek ahogy a multimétered áll.Tudtommal ha rossz a végfoktranzisztor rámérve valamelyik irányból szakadást mérsz,nem mutat értéket.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2018
Természetesen az is jó, csak vigyázni kell nehogy megszaladjon a nyugalmi áram. A bias áramkör tranzisztora nem látszik a képen, nem tudom hol van.
Próbára beraktam IRF540 fetet 2 darabot mert esetemben egyforma mind a 4 nevezzük IGBT-nek. Nem P meg N típusú párok hanem mind egyforma.
Az eredmény az lett hogy működik. Szép a kimeneti jelalak. Nem tapasztaltam gerjedést vagy túlzott melegedést. Nyugalmi áram mennyi lenne a normális?
De akkor a kapcsolási rajz nem ugyanaz. Bár egy fotó jobb lett volna, de hát üsse kavics. Nyugalmi áramot úgy lehet beállítani, hogy egy lelkes úriember megpróbálja torzításminimumra belőni. Ez után az után építők már alkalmazhatják a kópiát torzításmérés nélkül is, ha ugyanazok az alkatrészek lesznek benne mint az eredetiben. Itt nyilván ez nem valósul meg, így ez úgymond egy prototípus erősítő. Ha a kapcsolást visszafejtené valaki, egy szimulátorba is be lehetne pötyögni, és akkor kiderülne milyen nyugalmi áramon szeret őfelsége dolgozni.
Idézet: „Neten találtam hasonló rajzot róla. Esetemben GT1081 jelzésű TO 220 as tokozású végtranzisztorok vagy talán IGBT-k.? Mind a 4 egyforma.” Külsőre ugyan az mint a fotón jelenlévő példány. De majd estére lefotózom. Visszarajzolni nem szeretném mert a meghajtó rész SMD elemekből épül fel,kicsit babra munka.. Azért köszönöm hogy foglalkoztatok vele! A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2018
Sziasztok. Okozhat valami problémát, ha egy ford gyári fejegység végfok IC bemenetét kivezetékezném, és erröl hajtanék egy külsö erösítöt?
Egy soros 1 kOhmos ellenállást mindenképpen ajánlok a téves csatlakozás okozta elhalálozás elkerülése céljából.
Plusz, azért ott meg fognak alaposan változni az impedanciaviszonyok, szóval inkább egy OPA-val felépített buffer fokozat lenne a korrekt, és akkor az nem fogja az előző fokozatot sem terhelni, meg a következő fokozat bemenő impedanciáját sem lerontani.
Igaz. Sőt egy földhurok elleni fokozat is elkelhet, ha az erősítő bemenete nem földfüggetlen.
Szia! Valószínűleg hídkapcsolású a hangszórókimenet, ha arra kapcsolódsz szimmetrikus bemenetű erősítővel, akkor elkerülöd a földhurkot és a kollégák által említett problémát. Azon fejegységeknél is így járok el, ahol ugyan van gyári RCA kimenet, de nem földfüggetlen külső erősítőt építek be.
Sziasztok. Köszönöm, de sajnos a kapott információkat nem igazán tudom értelmezni. Soros 1k még megvan. Viszont, hogy mi szimetrikus, és mi nem azt nem tudom. Egy Ford/Blaupunkt/ Travelpilot FX-röl lenne szó egyébként.
Milyen erősítőt szeretnél rákötni?
Ezt a fejegységet nem igazán kéne megpiszkálni - súgja a tapasztalatom.
Nincs még meg a kiválasztott erösítö. Szerintem valami régebbi alpine lessz. A fejegység jelenleg müködésképtelen. Tervbe van a hifi fejlesztése, és mielött vissza kerül a fejegység szeretném megoldani ezt a problémát.
Gyári autós végfokot minden nehézség nélkül ráköthetsz a fejegység hangszórókimenetére.
Éppen elég megjavítanod azt a Travelpilot FX-et, lebeszélnélek az átalakításról.
Nem szeretném használni az erösítö magasszintü bemenetét. Szerény véelményem szerint, ha kihagyom a gyári fej végfokát, az hozhat valamit a minöségben.
Erre és az ellenkezőjére is volt már példa. A kérdésed inkább autós fejegység, erősítő témába illik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |