Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2332 / 2536
(#) mlaci989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2021 /

Megköszönném.
(#) zitzaki hozzászólása Aug 26, 2021 /

Üdv Mindenkinek!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy valaki ismeri a Siva ppa 400-as végfokot. Konkrétan egy két teljesítmény adatra lenne szükségem illetve lehetséges az utólagos hidalása? 1x400Watt teljesítményre lenne szükségem 8 ohmon egy mélysugárzóhoz.

Köszönöm előre is.
(#) Beringer 600 válasza zitzaki hozzászólására (») Aug 27, 2021 /

Helló!
Igen lehet hidalni vagy modulokon belűl alakítod ki a fázisfordítást,vagy egy fázisfordító adapter kell beszerezned,vagy èpítened.
(#) zitzaki válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /

Köszönöm a választ!
(#) zaza99 hozzászólása Aug 29, 2021 /

Sziasztok!
A Lexibook K8240 hangfalamban leégett a HT8693 típusú végfok. Kínában találtam legközelebb ilyent. Kérdésem az lenen hogy nem e lehet helyettesíteni másik típussal vagy akár teljesen más végfokkal plusz egy-két alkatrész ami kel hozzá. A hangszóró 4Ω 20W-os. Nem nagyon akarom túlzásba vinni az átalakítást mert elég olcsó ez a maszat.
(#) Suba53 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 30, 2021 /

Nem látszik jól a tápfesz értéke. 5V, vagy 9V?
Ez 9V-ról már elmegy. Sztereo, de használhatod csak az egyik csatornáját. A nem használt csatorna bemenetét zárd le.
(#) zaza99 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 30, 2021 /

9V-ról ment a gyári ic.
Köszönöm szépen!
(#) Trivium93 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 31, 2021 /

(#) Suba53 hozzászólása Szept 2, 2021 /

Sziasztok!
Épített már valaki IGBT tranyókkal végfokot?
( Nem D osztályúra gondolok, hanem A, vagy AB )
Mik a tapasztalatok?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2021
(#) Davidd hozzászólása Szept 5, 2021 /

Sziasztok! Erősítő kapcsolási rajz ajánlatokat szeretnèk kérni, a cél híd üzem, 4 ohmon, igen autóba kellene. A táp +-35.5V (visszacsatolásos) . Esetleg valami bevált rajz? Egyszerüség előnyben. Köszönöm!
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Milyen tapasztalatokra vagy kíváncsi? Az Alexandert megépítették páran, meg a másik kettőből valamelyiket szintén megépítette valaki régebben, de ha nem hallottál arról hogy megváltották velük a hifi világot akkor az nem a véletlen műve. Pedig ha jól emlékszem, az Alexandert is egy mindennél (is) jobb erősítőnek tervezték.
(#) Ge Lee válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Szabad megkérdezni, hogy miért szeretnél olyan valami építésével bajlódni, amit használtan néhány ezer forintért utánad dobnak? Gyári, működőképesen, alu házban, benne a táppal, hidalható végfokkal, csatlakozókkal, kezelőszervekkel...
Egyébként, rengeteg ilyen autós erősítő rajza fellelhető a neten, szinte mindben ugyanaz a kapcsolás van.
(#) orcika70 válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Rádiótechnika 1999. évkönyv tartalmaz autóerősítős cikket ha már építeni akarsz.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Köszi a rajzokat. Nekem a 100W-os tetszik a teljesen szimmetrikus felépítésével.
Tapasztalatok? Pl.: hangzása veri a csövesekét, vagy csapnivalóan rideg gépies, vagy nem is tudom. Az audiofil lelkületű emberek tudják az ilyesmit irodalmi szinten megfogalmazni.
Én csak azt nézem, hogy a jelalak tökéletes legyen, ne gerjedjen, szimmetrikusan lehessen kivezérelni, esetleg átvitelt, torzítást, zajt nézek, de semmi több.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

A két dolognak általában semmi köze egymáshoz. Amiket írsz azok műszaki paraméterek, a hangzásnak meg nincs paramétere, műszerrel nem mérhető. Adott csöves hangzást semmilyen félvezetővel nem lehet előállítani, vagy csak ezidáig még senkinek nem sikerült.
Hallani egyiket sem hallottam, az Alexanderről olvastam sok véleményt, ami egyöntetűen lesújtó.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Tudom, tisztában vagyok vele. Ezért is írtam, hogy én mint műszaki mit nézek egy erősítő kapcsán. És arra lennék kíváncsi, hogy valaki, aki "audiofil" idegrendszerrel van megáldva mit tud mondani róla.
Bár sok értelme nincs, csak a hobbink kapcsán talán érdekelhet mást is.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

De hol érdekelne, mert ennek nem itt lenne a helye.
Véleményem szerint, röviden, és nem többet, a sok bába között elveszik a gyerek a bonyolult kapcsolásokban.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Nem tudom miért mondod azt sok mindenre, hogy nem itt lenne a helye.
Holott ez a topic kifejezetten az erősítőkről szól. És az erősítőknek a millió paraméterei között az audiofil aurája is simán megtárgyalás témája lehet egy az erősítőkről szóló diskurzusban.
Szerintem ezt is mint minden mást, holisztikusan kell szemlélni, és tárgyalni.

Mondom ezt úgy, hogy én nem tartom magam audiofilnek, de azért szívesen beszélgetek róla.
Mondjuk az is igaz, hogy a hangzásnak csak kis részéért felel maga az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021

Bocsi, de belefeledkeztem a melóba. Most akkor nem is válaszoltam?
Mintha privátra invitáltalak volna...
Szóval ez a javítós, mérős oldal, amiről meg Te akarsz elmélkedni, az a mit hallani, ha kész vagy a cuccal, persze zeneileg.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Értem. És az melyik topicban van? Böngészgetném egy kicsit azt is.

Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
(#) Davidd válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2021 /

Azért bajlódnék, mert van egy kész tápom, gyari alu erősítő ház, épités öröme, főleg ha működik is. Igazat adok neked, tény es valo kb 10.000ft ért már lehet vásárolni, de ez amolyan fiók projekt.

image.jpg

(#) soos csaba válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2021 / 1

Szia Davidd!
Próbálkozz meg talán ezzel a kapcsolással, ez egy bevált kapcsolás, itt valaki a fórumon már meg építette pont autóerősítőként.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021

Erösitő.jpg

(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Az Alexander erősítővel kapcsolatban.
Anno az RT újságban leközölt cikksorozatban leközölt szempontok.
A nyomtatása és az eszközök, helyi szűrő elemek elhelyezése kritikus! Már a nyák is torzításokat tartalmazhat a 0 torzításhoz viszonyítva.
Gerjedhet ügyesen az egész szerkezet, hálistennek a "majdénáttervezem frankóra" amatőr hozzáállásnak.
A nyák újratervezése, a melegvíz újra feltalálása az utánépítők minden áramkörnél a legkedvesebb szórakozásuk.
Van, ami tűri - QUAD405 - az Alexander meg nem.
A leközölt nyákot lemásolva az utánépített erősítő azóta is kifogástalanul működik.
Ma már a felhasznált IGBT-k szerintem vagy egyáltalán, vagy csak "utágyártott (!) darabok léteznek.
Az is igaz, ésszerűbb egy egyszerűbb erősítővel kezdeni, vagy az eredeti 2 oldalas nyákot használni.
Az "egészséges lustaság, trehányság" miatt 3 évig nem lett bedobozolva. Aztán igen,,,
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2021 / 1

Te Lee!

Nézted a 220wattás erő rajzát! Garantáltan hibás!!
(#) Suba53 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Így igaz.
A T2-T3 bázisa közti nyugalmi áram beállító kör kellemesen rövidre van zárva.
(#) elektrorudi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Pedig nagyon gyárinak néz ki a rajz.
De legalább anyagtakarékos! A hőkompenzálás alkatrészei, nyugodtan el is hagyhatók!
(#) elektrorudi válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Ugye, azt a ceruzával rajzolt részt érdemes átgondolni? (vagy inkább, nem is értem)
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Dehogy néztem, találtam megosztottam. Nem gondolnám hogy bárki ilyet akarna építeni, csak hát volt egy kérdés én meg válaszoltam rá.
(#) Ge Lee válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Régebben hónapokon keresztül hirdettem itt az apróban egyet 6000-ért, senkinek nem kellett. Gyári, 4 csatorna, hibátlan, minden alkatrész eredeti még benne. Egy értelmesebb végtranyó 500Ft, de ami tényleg jó az már 800-1000Ft/db, a posta már 2000 körül jár, akkor számold ki hogy mennyi lesz mire megépíted. És akkor még benne van a pakliban hogy az első garnitúra tranyót elfüstölöd mondjuk élesztés közben. De te tudod...
Következő: »»   2332 / 2536
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem