Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2364 / 2499
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Két dolgot tudok elképzelni a problémádra. Az egyik, hogy mp3-at vagy valami durván komprimált vagy dinamikavesztett forrást hallgatsz, a másik, hogy vékonykák a dobozaid. Jártam pár embernél az utóbbi időben, gyönyörűen lehet látni azt, hogyan van kompenzálva az egyik hiba a másikkal.
Van az illetőnek egy olyan kis dobozkája, amiben van valami szélessávú hangszóró. Néztem sok ilyen adatlapot, mármint szélessávú hangszóró adatlapját. Van olyan, ráadásul nem is gagyi hangszóró, hogy az átlagos 95dB-es érzékenysége az úgy néz ki, hogy 3kHz körül van benne egy 10dB-es (nem vicc) kiemelés, 60Hz-en meg már 12dB-es csökkenés. Az ilyennek konkrétan nincs rendes mélye, de egy jó brummogós (rossz dampingú) csövessel olyan érzetet kelt az egész mintha brutális mélye lenne (relatíve persze).
Na meg a harmadik, az se mindegy milyen zenét hallgatsz. A tuctuc zenét én se nagyon tudom elképzelni huppogás és sziszegés nélkül, de mondjuk egy jazz-t nem lehet loudnessel vagy hangszínszabályozóval hallgatni mert elég furcsán fog szólni.
(#) black1989 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Van benne valami !

Ahogy írtad a fejhallgatós üzemben nincs teremakusztikai probléma , és ott lehet igazán élvezetesen zenét hallgatni, bár nem a mai fejhallgatókkal!
Emlékszem anno volt nekem az ősrégi walkmen készülékem , hozzá egy hitványszerkezetű vékonyfejpántos fejhallgatóm amin kb 30mm-es szivacs volt , na ott a basszus szétvitte a fejem , ott majdnem minden hang előtérbe került annak ellenére , hogy nem volt hangszín szabályzás, de terem sem volt aminek az akusztikáját befolyásolni kellett volna! Persze az is tény hogy kazettáról jött a hanganyag , aminek megint csak van egy amolyan kellemesen meleg loudnesses hangzásvilága!
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Jelenleg nekem radiotehnika s90 párom van(Híres a mély hangjairól) , és én építettem hozzá egy csöves erősítőt , Acoustic research vt60 adatlapja áramköri tervei szerint!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
A zene az ugye nem más, mint valós vagy mű hangszerek hangjainak összessége, gazdagon harmonikus tartalommal. Aztán, hogy ezt a harmonikus tartalmat ki hogyan és milyen formában szereti vagy sem, módosítgatja vagy sem, na az az ami tényleg egyén függő, és amiről tényleg semmi értelme nincs vitatkozni. A régi vágású csöves erősítőket épp efféle okokból kedvelik sokan, mert azok kellemesen színeznek. Én is szeretem azt a meleg, lágy hangzást, de van mellette olyan csövesem is ami meg egyáltalán nem olyan, és nem is olyan mint egy félvezetős, na ezt meg emezért szeretem.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Amióta építettem 2 csövest , már csak és kizárólag azt fogok építeni , ha lesz következő projekt , mert rengeteg pénz, és időbe kerül, de a hangjuk eszméletlen ! 300b-t még nem hallottam de az enyémekre is csak dícséretet kapok akik hallgatják ...
A lágyság szerintem elengedhetetlen hiszen az tükrözi a régi hifi hangzásvilágot , a mai darabokból ez már kihalt! Úgyszintén ha hangfalakról is van szó, milliós tételbe kell venni hogy jó legyen , de ez csak az én véleményem! Lejelenleg 2 pár hangfalam van , radiotehnika s90, meg egy pár leharcolt acoustic research ar 2ax amit persze semmi pénzért nem adnék , hiszen számos hangfalat hallgatva nem érnek a nyomába szegény lepukkant kis dobozoknak, a s90 páromat is lealázza ,basszusban is!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Mondjuk a VT60 az a klasszikus PP kategória, az pont az a kapcsolástechnika és hangzásvilág amelyiket én nem igazán kedvelem. Meg kellene hallgatnod egy hagyományos kivitelű SE-t, szerintem az neked jobban bejönne, de ezt írtam már pár hete is amikor először előhozakodtál a problémával.
Ha pl. benézel ide és ott a kategóriákban a csövest pipálod ki, akkor PP-t nem is látsz egyet se csak SE-t, és ezek azok a topológiák (feszerősítés->katódkövető->végcső (vélhetőleg)) amik viszont nem a klasszikus csöves hangon szólnak, hanem tényleg nagyon jól ami az árcédulájukon is látszik. Szóval azok neked biztosan nem tetszenének, mert nem színeznek egyáltalán, hanem általában nagyon jól szólnak, akár nagyon jó félvezetősöket is megszégyenítve.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ezzel ugyanígy vagyok én is, félvezetősre már nem pazarolnék egy percnyi időt se. De, ha a lágyságot és a finomságot preferálod, akkor az SE-k jobbak ebben a PP-knél, mert a PP-k keményebbek, inkább valók rock zenéhez, ahogy általában azt is hallgatnak rajtuk inkább, meg gitárt.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ellátogattam az oldalra , ha kicsit jobban megy veszek egy ilyen KRONOS DISCOVERY-t!

Hát szép darabok! Viszont nem vagyok kibékülve a túlárazás fogalmával , egy oszlophangfal ami teljesen szintetikus anyagokból készül a fát leszámítva 2db 20cm-es mélynyomóval ellátva 2 millió forint, hihetetlen hová vész a világ!Lehett ,hogy valakinek ér annyit , de akkor már egy igazi klasszikus mintt pl a JBL L100 classic 75, na azért én sem sajnálnám a pénzt ha lenne !
(#) Suba53 válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Úgy, hogy nekik elemi érdekük, hogy az emberi hallás fiziológiai szempontjai szerinti tökéletes megoldásokat produkáljanak, mert gyógyászati eszközt készítenek, ezért nem a mendemondák, és misztikumok világára építve kell fejleszteniük.

Vagyis ha valahol, ott komolyan kell venni ennek a területnek a tudományos hátterét is.

Csak ennyi, nem a te hallásodat minősítettem ezzel.
(#) black1989 hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
Így már értem !

Teljesen korrekt amit leírtál!
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Az egyik egy SE amit építettem , igaz nem a leg kedveltebb csövekkel(GU50) de akárkit megcáfolok aki rosznak mondja , ugyanis Trióda üzemben megy kb 2x7 watt , a hangja meg sokkal de sokkal kifinomultabb mint a vt60 , bár azt sem az eredeti csőkészlettel építettem ! Én g807 csöveket alkalmaztam, az eredeti sovtek 6550!
(#) Suba53 válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Örülj neki, hogy a te fülecskéd szerinted ilyen szuper fülecske.
Most már csak hozzá kel tanulnod egy csomó dolgot, hogy értelmezni is tudd a fülecskéd különlegességeit.
Az én fülecském átlagos, nem tudok rá semmi kiemelkedő jelzőt találni így hirtelen.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Na igen, pentóda, vagy tetróda triódába (vagy kiterjesztett triódába) kötve jóval finomabban szól. De én itt most kiszállok, mert még a végén megdorgálnak hogy mit keresünk a csövekkel egy erősítős topikban.
Mondjuk most hozzátettél egy újabb dolgot az általam eddig sem értettekhez, ha az SE szerinted is jobb akkor miért nem azt hallgatod.
(#) black1989 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Én sem azért írtam , hogy meghallok mindent a zenében ,mert dicsekedni támadt kedvem, sőt sajnos zavaró bosszantó , mert mindig törekszem kísérletezgetek , sorba rakom fel az erősítőket , de sajnos nagytöbbsége nem tud lenyűgözni! Én ezt problémaként kezelem , sajnos ,még nagyon sok hifi cuccot kell meghallgatnom , ahhoz hogy megtaláljam az "igazit"!
Amit most építettem csöves pp-t azzal kezd jó irányba menni a hifim , de még ugye vannak gondok a hangszínnel ! Na ez van sajnos!
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Azért nem azt hallgatom (szoktam) , mert sokszor igényem van nagyobb dinamikára , szeretném magam egy koncert közepén találni, vagy néha egy blues zenénél a laza lábdob betoljon a kanapéba! Természetesen szebben szól a gu50 SE, de "elfogy az erő" 100+db-es hangfalak híján!!
(#) Massawa válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Az ember mindig keres, és sajnos talál is. A baj, hogy kizárt, hogy célba érj.
(#) black1989 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ha más célba tud érni , én sem lehetek kizárva ebből a szűk körből ! Talán egyszer elérem a célt....
(#) mek-elek válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Az ahogy a Subi vélekedett, egyetértek vele. Bár a tiedét sem vitatom, mert értem a lényegét. Azonban elgondolkodtató mindennek ellenére, a valóság testreszabása. A fülesnél jól demózható a Subi által jelzett dolog, a dinamika tekintetében, ezt tapasztalatból mondom, hogy valós felvetés.
Ami egy cucc linearitása mellett szól, az említett harmonikusok aránya. Ha azok a szabályzók áldozatai lesznek, egy csomó részlet kerül veszélybe, az azok észlelését lehetetlenné tesszük, harmonikusaik elnyomásával. És részletek nélkül, könnyen MP3 irányt vehet egy hangzás. A hallásunk fizikai és biológiai képlet. De nem lehet a központi idegrendszer kapcsolódási, mondhatnám programozottsági lehetőségeit sem figyelmen kívül hagyni. Ezért van annyiféle megközelítése eme dolognak. Szóval, hogy ki mit hall, az egyedi dolog, mondhatnám magánügynek. És ebbe beleszólni, értelmetlen, eredménytelen, műveletlen dolog, a véleményem szerint.
(#) black1989 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Egyet értek !
(#) krapulax6 hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
Sziasztok.
LG LM233 hifiben a hangero potmeter megadta magat. VR301
TME-nel talaltam hasonlot,fizikai parameterei jonak tunnek.
Cserelhetem erre?Mire kell figyelnem?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022

encoder.jpg
    
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Szia!
Bár zene hallgatáshoz és sem használok hangszín szabályzót, de film nézés esetén volt hogy nem tetszett az eredeti arány. Ebbe most nem is mennék bele.
Kezdjük ott, hogy van aki megszokja a loudness szabályzó hangját, és szereti is. Ez nem baj. A baj ott van, hogy ahogy írod, különböző források jelszintje nem egyforma, és a hangerő potit más állásban kell használnod, amitől a loudness vagy aktív, vagy nem. Sőt, jó lenne, ha megmaradna az eredeti karakterisztika, miszerint lehalkítva aktív, felhangosítva egyre kevésbé szól bele a hangképbe.
Ennek egyetlen gyógyszere van, mégpedig egyenlő szintre kell hozni a források jelét.
Ezt lehetne tisztán passzív módon is, ami azt jelenti hogy a leghalkabb forráshoz kell butítani a többit, de ahogy említed, éppen az a baj, hogy ott már nem szabályoz a loudness.
Ha az erősítőd pontos tipusát megadod, meg lehet mondani milyen módon érhető el az egyenszintre hozás. Szükség esetén kelleni fog valami műveleti erősítős előerősítő.
(#) black1989 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Szia!

"Ha az erősítőd pontos tipusát megadod, meg lehet mondani milyen módon érhető el az egyenszintre hozás"

Nekem egy utánépített Audio Research vt60 (PP) van amit jómagam építettem...
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) mek-elek válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Én csak egy naiv öregember vagyok. Nem foglalkozom csövessel, életmódom sincs hozzá. Azonban, nem világos számomra az utánépített fogalmad. Esetleg képileg megfoghatóbb lenne a dolog, gondolom én. Ami a neten látható, hogy egy bemenete van szintszabályzó nélkül, legalább is számomra. Ha amit a Béla ír, ha azt választod, hibriddé avanzsál, olvasatomban. Ezt persze nem azért mondtam, mert én jobbat tudnék ajánlani. Magam példájaként, régebben a fiam használt ilyen megoldást a csöveséhez, KT FH4 ME módra előtéttel.
Sajnos jobb képet nem tudok mutatni. A háromból a középső verzió, amiről beszéltem. Megjegyzésként, a fiam készüléke nem a Te általad készített kategória, meg szerintem lényegesen régebb készülék.

FH4-ek.JPG
    
(#) black1989 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Értem! Ami az utánépítést illeti , az mindössze áramkörileg van megvalósítva! Sajnos szerkezeti felépítését házilag nehézkes lenne kivitelezni , mivel sem az asztalos sem a lakatos szakmában nem vagyok jártas! ha lesz időm lefotozom , de előre jelzem , elég primitív!
Látom a képeket de nem teljesen jön át mi is lenne az! Valami fokozat illesztésről beszélünk?
(#) sandor1632 válasza black1989 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Bemenetváltást hogy oldottad meg?
Vagy külön bemenetválasztó egységet használsz?

Nem rossz az a VT60 erősítő, korában építettem én is VT60 koppincsot, de ennek csak egy sztereo bemenete volt. Mielőtt megépítettem az M60-at, jómagam is ezzel zenélgettem magamnak.
Azóta a műhelyben porosodik.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022

PP elöl.JPG
    
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Mielőtt belemennénk a fetes erősítőkbe, szeretnék kissé visszatérni az Apex irányába. A túl jó jelzőt nem igazán értem, mivel olyan kapcsolást kerestem amivel a lehető legjobban le lehet fedni a 20Hz-20kHz hangtartományt. Azt vegyük alapul, hogy az erősítő mondjuk 3 utas, full range ládákat hajt. A hídkapcsolást a hangtechnika számos területén használják, legyen az autó, pa, vagy szobai célra készült erősítő. Elméletileg számos előnye van a szimpla kapcsolásokkal szemben, akár a tápot, akár a hangot illetően. Ráadásul ha a +-80Voltra tervezett modulokkal, azaz 6db végtranzisztorral épülne meg a dolog (ha már nem TO-3) +-60Voltra, az kisebb eldisszipálandó teljesítményt jelent a bjt-k számára, illetve a kimeneti impedanciát is csökkenti, ami szerintem szintén nem hátrány. Az Apexben szereplő végtranzisztorok így ugyan valóban sokba keülnének a mennyiségük miatt, alapjában véve viszont nem tartoznak a drága alkatrészek közé ezen a szinten. A dupla maradékfeszültséggel és az ehhez kapcsolódó hozadék problémákkal többé kevésbé tisztában vagyok, de ezek a felhasználhatóság szempontjából szerintem elhanyagolhatóak.
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Jan 30, 2022 / 2
 
Ez is válasz, mivel csak az erősítő erősítése érdekelt, hogy elegendő erősítési tartalékkal rendelkezzen egy passzív egyenszintre hozó, vagy passzív loudness beiktatásához.
Az ugye tiszta, hogy egy passzív "T" szűrő nem tud emelni, a többlet magas és mély elérése érdekében erőteljesen csillapítja a közepeket, tehát kisebb lesz a beiktatás után a jelszint.
Ha jól értelmezem, akkor csövesed van, és még nincs benne loudness, de javíts ki ha tévedek. Természetesen akkor már ne kerüljön bele félvezető fokozat, inkább egy szintén csöves előfok ha igényli.

Lehhalkabb jelforrással meddig kell feltekerni a hangerő potiját, és az milyen karakterisztikájú? Egy "T" szűrő 10-20dB szintesést produkál, ezt még tudnia kellene az erősítőnek pótolni.
(#) Massawa válasza black1989 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Netalán már összefutottál ilyen emberrel?
(#) mek-elek válasza black1989 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Ez nem a ki mit épített téma. Vagyis, szerintem megtiszteltetés, ha megosztod az építésed mivoltát. Kicsit olyan, mikor az orvos előtt levetkőzik az ember. De azért mégsem olyan, mert itt az orvos is tanulhat. Véleményem szerint egy hobbista esetében itt nem az a acél, hogy hogy néz ki, hanem hogy lehet valakinek takarékos körülmények között a maga számára jó minőségű cuccot építeni, meg hogy más tapasztalatai segítséget jelentsenek ehhez. Az is igaz, hogy van aki nem is épített olyat, de annál jobban szereti más építéseibe beleszólni. Véleményem szerint itt a hangzásért kell küzdeni, nem a külsőségekért, mert ahogy írtad is, ebben a háttér jelentősége meghatározó.
A kép szerinti szintszabályzó egy füleserősítő volt. Igaz az eredetitől eltérő, mondhatnám többfunkciós kivitelben. Mivel a be és kimenet egy oldalon lett készítve. A csillagpont is módosított, és vastagabb kábelezést kapott egy hajdani minőségi OFC, ezüstbandázzsal is rendelkező volt hangszórókábelből. Így tudta a fiam csövese bemeneti szintjét szabályozni.
(#) black1989 válasza sandor1632 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Szia!

Egyetlen bemenet van oldalanként , nem bajlódtam több bemenettel+választóval , türelmetlen voltam! Kár érte ha porosodik ,ugyanis szerintem jó hangú cucc!
Következő: »»   2364 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem