Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   43 / 195
(#) Bonanza02 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Biztosan működik az Alkotó által feltett "gyári" védelem is. Csak kicsit sok benne a motyo. Az enyémben van 4 db kis BC tranyó, 1 db tranyó a reléhez és 1 db műveleti ic.A PTK a műveleti ic-nél van,az ic mint komparátor figyeli a PTK-t.
(#) bandee001 hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni egy kapcsolás miatt. Egy koppanásgátló áramkör rajza érdekelne engem, ami késleltetve kapcsolja a bekapcsolás után az erősítőről a hangszóróra jutó jelet. Esetleg rövidzárvédelem lehet hozzá. Egyenfesz. figyelés nem kell mert csatolókondis a kimenet. Esetleg az 555-ös IC-vel vagy ilyesmivel lehetne?
Előre is köszönöm
Üdv!
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Semmi kétségem a felől, hogy számos egyéb remek megoldás is elképzelhető. Várjuk a kapcsolást.
Kicsit értetlenül állok
Idézet:
„..sok benne a motyo...”
észrevétel előtt (már más is mondta ezt). Szinte csak egy-két tranyó van minden funkcióhoz, és ráadásul csak a polaritásukra kell odafigyelni, gyakorlatilag bármi jó bele. Egy ilyen tranyó 5-6 Ft bruttóban, tehát a teljes készlet vélhetően olcsóbb mint egyetlen műveleti erősítő.

Saját tapasztalatom szerint, PTK-t nem lehet kapni. Magam is azért "NTK"-sítottam az osztót.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
PTK-t lehet kapni.Nem az ár miatt írtam a sok motyót,hanem a hibaforrás miatt.De a SANYO-nál is okos emberek vannak,minden elemnek megvan a miértje és funkciója.Nem vitatom.Ha működik,akkor oké.Én csak azért írtam az enyémet,mert meg voltam eddig elégedve vele.Talán egy másik helyre majd felteszem a kapcsolási rajzot egy linkkel.
(#) Bonanza02 válasza bandee001 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Bandee!

Kicsatoló kondis végfoknál kicsit macerás a dolog.Ott én úgy oldottam meg, hogy a hangszórót helyettesítettem pl. 8Ohm 10W-os ellenállással, majd a késleltetés után a relé "kicserélte" az ellenállást a hangszóróra. Így jól működött. Azért kell így,mert a kondinak féltápfeszre fel kell töltődnie egyenáramúlag.
De ettől függetlenül mehet bele a koppanásgátló, sőt én ajánlanám a védelmet is,mert ha nem is egyenfesz,de gerjedés miatt jelentkezhetnek érdekes jelek a kimeneten. Én beállítanám úgy, hogy ha pl. 40V-ról megy a végfok, 20V a féltápfesz,akkor ha a féltápfesz helyett 30V-nál nagyobb van, akkor lekapcsolja a hangszórókat. Ugyanis ekkor még nem biztos hogy kilöki a tápbiztit,de a hangszórónak árthat.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Inkább ide tedd fel a rajzot vagy a linket.
(#) Alkotó válasza bandee001 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
A te konkrét kapcsolásodat nem ismerem, de a "kicsatoló kondis" végfokokba gyakorlatilag nem kell koppanásgátló. Maga a kicsatoló kondi (amíg töltődik) késleltet annyit, amennyit kell. A kikapcsoláskor már esetleg lehet létjogosultsága, de ott se a "koppanás" miatt, hanem mert van akit zavar a szép lassan kisülő tápfeszt szűrő kondik "vartyogása" (jobb szó nem jut eszembe a jellemzésre).
Egyenfigyelés megint nem kell, mert a kicsatoló kondi úgyis leválasztja azt.
A rövidzár védelem már érdekesebb feladat. Viszont ezt sem külső eszközzel, hanem magával az erősítő vezérlésével szokás megoldani (viszont a jó fülűek ezt hallani vélik, már a beavatkozási szint alatt is).

Most látom, hogy Bonanza02 is válaszolt, nem akartam kontrázni rá, csak mikor írtam még nem olvastam.
(#) Nagy Tamás válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szia! Már csak néhány aprósággal nyaggatnálak.
Hogyan tudnám a relék bekapcsolását jobban késleltetni,illetve a kikapcsolást gyorsítani.

Továbbá megfelelő-e az hogy kb 2V egyenáramtól kezd el aktiválódni az egyenáram figyelés.
(#) Alkotó válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Jó lenne látni egy kapcsolást, akkor közelebb lennénk a relé késleltetési idejének megváltoztatásán. Valahol a relét kapcsoló tranzisztor bázisa körül, valószínűleg kell találnod egy kondit és egy ellenállást. A kondi értéknek növelésével nő az idő, vagy esetleg az ellenállás növelésével szintén, mert akkor lassul a kisülés. A kondit szokás növelni!

Az egyenfigyelés értéke sok vita alapja. Ha túl érzékeny, akkor az "FALS" lekapcsolásokat okozhat, ha meg túl sok egyent enged meg, akkor árthat a hangszórónak. Általában van egy kis "jelalakformálás" ezeken a bemeneteken (egy kondi), ami azt eredményezi, hogy nagyobb feszültségre azonnal lekapcsolt, kisebbet viszont hosszabb ideig enged meg (a hosszabb idő csak 1-2 másodpercet jelent).
Tehát csak godnolom, hogy a 2V, az éppen jó érték.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Nem tisztem oktatást tartani elektronikából, ám legyen:
A kppanásgátló áramkört illik inkább hangszóróvédő áramkörnek nevezni.Szimmerikus tápfeszű erősítőknél védeni kell a kimenetre jutó egyenfesz miatt a hangszórót esetleges meghibásodás esetén. Viszont gyakori jelenség az erősítő bekapcsolásakor a kimeneten jelentkező kisebb-nagyobb feszültség ugrás is,amely a hangfalon koppanás vagy nagy durranást okozhat egyszeres és szimmetrikus tápfeszű végerősítőknél egyaránt.Ez főleg a magashangsugárzókat veszélyezteti.Tehát jobb,ha a külön beépített áramkör késlelteti a hangszórók rákapcsolását a végerősítőre addig,amíg nem áll be a 0V szimmetrikus tápfeszű erősítőnél, illetve féltápfesz egyszeres tápfeszű erősítőnél.

A védelem lényege: hiba esetén leválasztja a hangszórókat. Szimmetrikus erősítőnél a kimeneten megjelenő egyenfeszt kell figyelni, egyszeres tápfesznél a féltápfesz elmászását. Ez utóbbi pl. oxidálódott trimmer kondenzátorok esetén hasznos lehet. A relének ajánlott aranyozott érintkezős (esetleg ezüstözött) pogácsásat választani,hogy jelszint csökkenés nélküli átvitel legyen.
A szimmetrikus erősítők esetében az egyenfesz figyelésnél a mélyhangokat is figyelembe kell venni,hogy ne hibaként érzékelje a figyelőáramkör a jelet. A +/- 2V küszöb beállítása indokolt.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Idézet:
„Viszont gyakori jelenség az erősítő bekapcsolásakor a kimeneten jelentkező kisebb-nagyobb feszültség ugrás is,amely a hangfalon koppanás vagy nagy durranást okozhat egyszeres és szimmetrikus tápfeszű végerősítőknél egyaránt.”

Ha ezt komolyan gondolod, akkor neked valóban nem tiszted az oktatás. Vagy ha mégis, akkor hamis prófétája vagy az elektronikai vallásnak.
"Egyszeres" tápfeszültségű erősítőknél, semmilyen koppanás vagy feszültségugrás, vagy bármi hasonló nincs a kimeneten. A szimmetrikus tápfeszü erősítőknél is éppen a két oldal pufferjeinek töltődési különbözősége indítja el azt a lavinát, ami végül is mindenféle csúnyaságot okoz a ki-be kapcsolgatáskor.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Nézd nem vitatkozom olyan dolgokban,amiket ismerek.
Nem tudom mikor kapcsoltál be utoljára egyszeres tápfeszű erősítőt,de akkor az régen lehetett.
Ha majd módod lesz rá,akkor nézd meg a hangszórót,hogy mozog-e ki-be,ad-e hangot bekapcsoláskor,utána térhetünk vissza.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Egyszeres" tápfeszültségű erősítőknél, semmilyen koppanás vagy feszültségugrás, vagy bármi hasonló nincs a kimeneten.”


Ajaj! Ezt honnan vetted! És a kimeneti kondenzátort mi tölti fel?
Egytelepes táplálású erősítőnél a kimeneti kondenzátor az egyik energia tároló elem, ami mivel sorba van kötve a hangszóróval, csak a hangszórón keresztül tud feltöltődni.
Ez a koppanás!
Ráadásul egyszerű koppanásgátlóval meg sem lehet szüntetni, mert ha a bekapcsolás után akár 10 perccel később is kötöm rá a hangszórót, a kondi is csak akkor fog feltöltődni. Ezért a kondenzátorral sorba kell kötni egy olyan ellenállást, aminek a kondenzátorral alkotott időállandója kisebb mint a koppanásgátló késleltetése.
Ezt az ellenállást direktbe is lehet kötni, de lehet a koppanásgátló reléjének NC érintkezőjére is, ilyenkor működés közben nem okoz veszteséget.

Idézet:
„Ha ezt komolyan gondolod, akkor neked valóban nem tiszted az oktatás. Vagy ha mégis, akkor hamis prófétája vagy az elektronikai vallásnak.”


Én mielőtt ilyet leírnék nagyon átgondolnám a mondanivalómat, nehogy saját gödrömbe essek!
(#) Bonanza02 válasza lapose hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Kedves Lapose!

Örülök,hogy nem csak én gondolom így.

Alkotó!
Kár vitatkozni ezen,előbb ki kell próbálni és utána gondolkodni hogy mi történik bekapcsoláskor.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Bonanza Lapose!
Attól, hogy egyet értetek, az még nem jelenti, hogy igazatok is van. De azt sem jelenti, hogy nekem van igazam.
Gyakorlatilag mindennap bekapcsolom a HTA30-amat, amiben semmilyen külön védelem nincs. És se kipp, se kopp, se semmi más, csak szépen feltöltődik az a 8800µF-os kimeneti csatoló.mint ahogy szépen lassan töltődik fel a tápfeszt szűrő kondik csoportja is.
És éppen ez a lényeg, hogy nulláról úgy töltődik, hogy közben nem kell neki "zörögni".
Viszont azt még nem próbáltam ki, hogy előbb bekapcsolom, és csak utána kötök rá hangszórót, de igérem, ma ezt is meg fogom tenni.
Ezen kívül a műhelyemben is van egy régi UNITRA végfok (gyári, nem maszek, csak megjavítottam), szintén egyszeres tápfesszel, ami szintén nem kopogott még sosem, pedig ott is majd mindennap történik néhány ki-be kapcsolgatás. (pedig ez az erősítő igazán nem egy nívós darab) Ennyit a kipróbálásról, és a véleményalkotásról.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szia!

A mondandóddal csak egy a baj: Elég csúnyán minősítesz valakit, úgy, hogy mondandódat nem szakmai indokokkal támasztod alá, hanem csak azzal, hagy a te HTA30-ad nem koppan. Ezzel az a baj, hogy a saját erősítőd működését sem ismered, és el sem olvastad a hozzá adott leírást a HFM-ből. Elég csak utána nézni az eredeti rajzon mi is a T7 tranzisztor és a hozzá csatlakozó elemek funkciója.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Érdekes erősítő lehet az,aminek 8800mikro a kicsatolója. Milyen impedanciához van illesztve az erősítő? Ezt megnézem én is,mert kíváncsivá tettél. 3300 mikroig láttam kicsatolást erősítőkben(nívós gyárikban is).Nem tudom mi indokolja a 8800 mikrot,de megnézem.

Az Unitra, gondolom Béta, GML026-os végfok ic-vel, vagy ha régebbi,akkor UL1406-os végfokkal van gondolom. Ha te nem hallod bekapcsoláskor a hangszórón a kondi feltöltődését,akkor a füleddel baj lehet.de akkor legalább nézd meg a hangszórót,hogy mozog-e bekapcsoláskor,és ha igen,akkor kérj meg valakit hogy ő hallja-e.
(A mai MP4 idejében nem csodálkozom,ha fiatalon ennyire romlik valakinek a hallása.)


Csak 1 érdekesség. A GML026-osban a végtranzisztorokat hibrid szereléssel beleintegrálták. Volt sok bajom vele,amikor az ic-ből ki kellett vezetni külön végtranyókra a fóliáról. Hidd el,hogy értek hozzá és ott is van hallható hang,amíg feltöltődik a kicsatoló kondi.
...és valóban amíg nem teszel rá hangszórót,addig nem töltődik fel a kondi.Tehát ha 1 óra múlva dugod rá a hangszórót,akkor 1 óra múlva fog feltöltődni és hallatszani a hang.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Alkotó!

A rajzon 6800 mikro van! Te 8800 mikrot tettél be?
(#) Bonanza02 válasza lapose hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Igazad van, a T7 a leírás és a rajz alapján is a koppanásgátló feladatát látja el. Utána,mintha ott sem lenne.A cucc alsó frekije elég lent van 6800 mikronál, ez már a kifinomult fülő,elvarázsolt High End rajongók számára jelent valamit, számomra csupán egy adminisztratív adat. Nálam,ha 15-20 Hz körüli az alsó freki,akkor az már jó erősítő. Az intermod. torzítás viszont 0,05% az eredeti kapcsolásban.Hát ezt elég nehéz utánépíteni...,meg megmérni torzításmérővel (főleg ha nincs)

Szóval bizakodjunk,hogy az a 8800 mikro kondi,amit írt Alkotó, nem 25 vagy 50V-os,hanem 63 vagy nagyobb.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Bonanza. Lapose!
A 8800uF, az nálam 4x2200µF-ból jön össze (és 50V-osak). Egyszerűen azért van töb darabból, mert korábbi tapasztalatom az, hogy így hallhatóan jobban szól. Az értéken lehet vitázni, nálam ennyi, és kész. Ezzel számomra minden szempontból jól szól. Ha érdekel titeket, akkor
pl. itt találtok két fotót az Alkotós tervemről és utánépítésemről. Ha van rá igény, a komplett terveket is szívesen felteszem.
A műhelyes erősítőben kicsit tévedtem, nem Unitra, hanem UNIVERZUM van ráírva. Viszont ami biztos, hogy nincs benne egyetlen IC sem, hanem oldalanként 2db 2N3055 van a végfokban (mivel én cseréltem ki őket)
Végül a fülem. Ami ehhez fontos lehet, egyáltalán nem vagyok fiatal, de valóban sok évig dolgoztam diszkóban (nem mint jegyszedő), ahol egyedül én mászkáltam munkavédelmi fültokban. Vélhetően nem hibátlan a hallásom, de nem is ez a lényeg. Nekem akkor jó valami, ha mikor hallgatom akkor megérint. Ezt csak a saját fülemen keresztül tudom befogadni, nekem ezért éppen ez az etalon.
A HTA30 védelmi funkciója nem érinti a kicsatoló kondi hangszóró általi feltöltődésekor, általatok említett zavarokat. Az egészen másképp avatkozik be.
Zárszó. Tény, sosem titkoltam, nagyon hiányosak az elektronikai ismereteim. Fáradozok a hibák enyhítésén, viszont elég nagy tapasztalattal bírok, és ezért ide is szeretném becitálni egyéb fórumokon aláírásként használt kis gondolatomat:
Idézet:
„A tényekkel lehet vitatkozni, de érdemes?”
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Lebányásztam a kinti hangszórók előlapjait, mert hallani nem lehet semmit bekapcsoláskor (ez az UNIVERZUMOS, javított gyári erősítő). Nos, valóban. Bekapcsoláskor egy nagyon picit, kb. 0,5 mm-t megmozdul a membrán kifelé. Szinte nem is lehet látni, de ha direkt figyeltem, akkor érzékelhető. Kimozdul, majd szép lassan vissza alaphelyzete. De ennyi! se több, se kevesebb!
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ha gyengék az ismereteid,akkor nem szégyen tanulni.

A T7 tranzisztorról volt szó,ami a koppanásgátló funkció a te erősítődben. tehát nem a védelemről beszéltünk. A te erősítődben lévő védelmi 2 db tranzisztort ki lehet hagyni nyugodtan,mert a tápban egy oda méretezett bizti lehet hogy többet ér.Mindenestre anélkül is működne a ketyeréd.

A kondik!
Azért szólt a figyelmeztetés,mert sejtettem hogy itt el lehet bukni rendesen. 8800 mikro nem szabvány,ha csak nem speciális kondit találtál volna.
Kérdés,hogy mekkora tápról megyen a te erősítőd.Ha több,mint 50V-ról,akkor el kell rajta gondolkodni,hogy ránk hallgatsz,vagy a saját károdon akarsz tanulni.
A kondi értékben én csak azt akartam kifejezni,hogy az alsó határfreki méretezése szempontjából és a tárolt energia - kimenő teljesítmény viszony miatt elég bőven akár 3300 mikro is,de ámbár legyen 6800 mikro.
Ha a tápfeszt növelnéd 100V-ra,akkor a kicsatoló kondinak is kellene 15000 mikro, a kimenő gőz is persze lenne vagy 70W. De 15000 mikor/120V (160V) kondi szinte beszerezhetetlen.Persze azt is össze lehetpakolgatni darabokból 10x1500 mikro/160V oldalanként.
A terveid engem speciel nem túlságosan érdekelnek,mert a neten vannak eről az erősítőről munkák szép számmal. Pl. Conrad-os szipiszupi ellenállásokkal összerakva.
Én azt mondom,hogy ha valaki már épített 10-20 erősítőt,akkor utána kezdjen ehhez a HTA30-hoz.

Persze ha nem finnyás a trimmer potikra,mert én az vagyok. Nem tennék bele trimmert soha egy végfokba.

Én is voltam hivatásos diszkós saját építésű erősítőkkel, hangfalakkal '85-'89.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ide OFF, de én hátha tanulok belőle.
Konkrétan az én HTA-m tápfeszültsége, kivezérlés nélkül, 69,3V-ról megy (most mértem meg, mindkét oldal pontosan ennyi, és a tápfesz pufferek 2x3300µF/100V csatornánként). Ehhez véleményem szerint elég az 50V-os kicsatoló, mivel ott maximum a tápfeszültség fele jelenik meg. Ezt látszik megerősíteni az erősítő eredeti dokumentációja, ahol 6800µF/40V- os alkatrész szerepel ebbe a pozícióba.
Véleményed szerint, miért kellene ide nagyobb feszültségű kondenzátor?
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Ameddig az erősítő hibátlan és az üzemi frekvencia tartományon belül van, szűken elég az 50V-os kondenzátor.
De ha bármi oknál fogva eltolódik a végfok munkapontja(pl. hiba), a kimenő kondi pozitív végére akár tápfeszültség is kerülhet.
A kimenőkondis végfokok egyik nagy előnye, hogy végfokhiba miatt nem kerülhet egyenáram a hangszórókra. Ha kicsi a kondi üzemi feszültsége, pont ez az előny veszik el.
(#) Bonanza02 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Az majdnem 70V táp.
Mint tudjuk (tanultuk) a kondenzátorok 20%-kal vannak levileg túlméretezve feszültség tűrésre,mint ami rá van írva.
De az egyszeres tápfeszű erősítőnél egy nagyobb mélyhang esetén,nagyobb kivezérlésnél a teljes plusz tápot "odarakja" a jel függvényében a kicsatolókondira. Ezért úgy kell méretezni a kicsatolókondit,hogy a tápfeszt legalább elbírja, vagyis neked kell a 63V-os.

Iszonyú nagyot tud ám szólni egy 2200 mikro kondi, ami bezárlatosodik túlfesz miatt. És neked 8 db ilyen időzített bomba van beépítve az erősítőnek nevezett dobozba.Ha kicsit szivárog a nyomás miatt a nafta,akkor meg majd a kapacitása fogy el eccercsak.
A gyári rajzon 50V a táp,és 40V-os a csatoló. Nem?
Amíg szól addig nincs gond, ha durran,akkor majd kicseréled.Ilyen High End cuccoknál azért illene kicsit túlméretezni is az elemeket szerintem.
(#) lapose válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„De az egyszeres tápfeszű erősítőnél egy nagyobb mélyhang esetén,nagyobb kivezérlésnél a teljes plusz tápot "odarakja" a jel függvényében a kicsatolókondira.”


Azért mert a kondenzátor egyik végén a feszültség vándorol, a kondenzátorra nem kerül rá a teljes tápfeszültség. Ha igy volna a hangszórón nem alakulna ki váltófeszültség. De amikor a kimeneti kondenzátor pozitív vége UT-re kerül, a negatív vége felemelkedik Ut/2-re. Ideális esetben a kimenő kondenzátor feszültsége nem változhat számottevő mértékben a vezérlés során. Elég csak az időállandót kiszámolni.
(#) vendelkiraly hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Az én tapasztalatom egy kimenőkondenzátoros erősítővel (DoZ) kapcsolatban:

Bekapcsoláskor ha már előzőleg rá volt kötve a hangszóró nem ad ki semmi "csúnya" hangot, a Membrán megmozdul és kész.
Ha bekapcsolás után kötöm rá a hangszórókat a kimenetre, akkor hallani pattanást, de ez még csak elmegy, ahhoz képest, amit néha kikapcsoláskor produkál az erősítő. Nem mindig, de néha akkorát pattanik, hogy a frászt hozza rám, mert aszt hiszem, hogy megölte a hangszórókat. Számomra érthetetlen a dolog, mert nem mindíg csinálja.
Valószínű kénytelen leszek beépíteni egy "hangszóróvédelmet", ami nem a bekapcsolás késleltetés miatt kell, hanem a kikapcsolásnál a gyors leoldás miatt.
Esetleg van ötletek, hogyan lehetne kikapcsoláskor nagyon gyorsan leválasztani a hangszórókat? A upc1237-es védelem gyors, de nem biztos, hogy eléggé. Lehet van más megoldás is....?
(#) lapose válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Szia!

Ha csak kikapcsolásra kell, elég egy olyan relé ami az erősítő valamelyik AC feszültségéről megy, mert a feszültség megszűnésekor azonnal elejt.
Persze a korrektebb koppanásgátlók(hangfalvédők) rendelkeznek feszültség kimaradás érzékelővel, ezért ha elmegy a hálózati feszültség, egyből lekapcsolják a hangszórót az erősítőről.
(#) Alkotó válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Idézet:
„A gyári rajzon 50V a táp,és 40V-os a csatoló. Nem?”

Nem. "Gyárilag" 230V/48V-os trafó az ajánlás, ami kb. 65V-os tápfeszt jelent, és ők ehhez mérték a 40v-os kicsatolót. Én is éppen ilyen rendeltem, csak üresen kicsit magasabb lett a feszültsége, innen a kicsit magasabb tápom.
(#) highand válasza lapose hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy a nagy nyílt hurkú, de visszacsatolt erősítők esetében, ahol a DC erősítés 1-re, vagy ez alá van állítva, a bekapcsoláskor óhatatlanul lengeni fog a táp, függően attól, hogy a visszacsatolásba kötött elkón mekkora feszültség. Ez nem függ a táp megvalósításától, csak attól, hogy az átviteli útban hány darab alacsonyfrekvenciás töréspont van, azaz attól hogy a mélyfrekvenciás töréspont környékén a nyilthurkú erősítés hányszoros meredekséggel esik, ha esik. Más szavakkal, lapose írta a tutit.
Következő: »»   43 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem