Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   200 / 361
(#) Szamy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Na itt most pont nem kerestem... Ahol eddig szembe jött, ott mindig külön rublikában láttam...
Köszönöm!
(#) Szamy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Csináltam egy fejlesztőpanelt, ami fogad SPI és parallel tft-t is, spi eepromot, sd kártyát,spi rtc-t (egyszerre). Mivel az EEpromot 20 megán is lehet olvasni, viszont az spi busz órajel/4 -el... szóval próbálkozom, mik a határok. Apropó, van megoldás arra, hogy ne kelljen lehúzgálnom a programozás idejére a kijelzőt (meg majd az sd kártyát) ? Lusta voltam szintillesztőt tenni ezek és a pic közé...de már bánom.
(#) Szamy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Üdv!
Látom te már korábban foglalkoztál ssd1289 alapú kijelzővel. Esetleg elkérhetem 5-ös Fc-hoz az inicializálást?(csak ha a Te is 16 bites meghajtásra írtad)

Köszönöm, rákeresek..

Köszönöm!

Na átnéztem. Amit feltettél ( glcd_bmp_8_160_160.rar) szerintem az pont jó lenne, de nincs benne sem az INIT, sem a Clearlcd makró. Csak a Main és a Byt_bit converter van benne. Esetleg azt az init makrót nem tudnád feltenni? A Mika féle egyedi C kód több okból sem jó nekem.

30F4013 -hoz írta a progit, én azt be sem tudom tölteni (hiányzó alkatrésztípusra hivatkozik ). A másik (lényegesebb), hogy a mindenféle kört, négyzetet, egyebeket rajzoló makrókat már megírtam/használom , és azokat szeretném továbbra is. Ezeknek a kijelzőknek a kezelésében a legnehezebb az inicializálás, mert amíg azon nincs túl az ember, nincs visszajelzés mit szúrt el. Sajnos a neten keringő C kódok sem egyformák, amiket ehhez a kijelzőhöz találtam, és van egy pár kérdés, ami az adatlap többszöri átolvasása után sem világos. Működő példa alapján gyorsabb lenne az előbbre jutás... Ja, és eddig csak SPI -t használtam ilyesmire. Szóval ez is felvet pár kérdést.

Bemásoltam, megjelent az általános fül alatt, de töküres. Se paraméter, se semmi, amikor beteszem a makróját a főprogramba.

Megoldottam, a letöltött C nevéneknek elé kell írni FC5_ és azután bemásolni...
Ebben hol állítom be a portokat? Hadra fogható ez nálam? - Ezek a kijelzők fix 16 bites módban használhatók csak.

A chip adatlapja szerint a Ps3...Ps0 lábak beállítása adja meg azt, hogy Spi, 8-16 bites (etc.) módban használom. Ez a négy láb nekem nincs kivezetve. Akkor hogy használom 8 bitesen?

Nem sok. Csak mivel írtam, hogy a kijelzőim fix 16 bitesek, Te pedig azt írtad, hogy használhatók 8bittel is, gondoltam, kihagytam valamit.
Egy utolsó kérdés: (volt egy ILI kijelző , amin már szívtam ezzel -adatlap ide vagy oda-, ezért inkább kérdezek)
Ennél a vezérlőnél, miután megcímzek egy regisztert, (ekkor RS=1, az adatlap szerint) a regiszterbe írandó adat kiküldése előtt az RS Bitet 0-ba kell tenni, vagy marad 1-ben?

Ok, köszönöm!
Üdv!
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Aug 3, 2014 /

Sziasztok. Szeretném megkérdezni,hogy RS ,TX vonalon hogy lehet adatokat küldeni ?
Azt szeretném megcsinálni,hogy küldök egy bitet (vagy kettőt) és a másik oldalon felkapcsol egy vagy kettő ledet. Rádiófrekvencián a környezeti zavarok nem befolyásolják a működést ?
Köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szerintem kicsit kevered a dolgokat. A Tx, Rx kb. ennyit jelent: Adás, Vétel (Transmit, Receive). Két eszköz közötti kapcsolat kismillió típusú lehet. Ha vezeték nélküliben gondolkodsz, akkor is marad kb. sokezer megoldás.
(#) pucuka válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Az RS lábon nem küldhető adat. Az azt jelenti, hogy ReSet. Ezen kell alaphelyzetet beállítani, ha az adatküldés sikeres volt, vagy új adatot akarunk küldeni. Az adatforgalomra a TX RX láb való.
Rádiós kapcsolatnál mindig számítani kell zavarokra, ezért az átvitelnek mindig tartalmaznia kell az átviendő adatokon túl címet, és crc ellenőrző kódot. Akkor is, ha csak 1 bitet akarsz küldeni adatként. A CRC dönti el, hogy a vett adat érvényes-e, vagy nem.
Egy kicsit bonyolult, de precízen másképp nem megy.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014

Köszönöm a válaszokat , Tx . Rx lábakat akartam írni . Arra lennék kíváncsi, hogy flowcode-ban hogyan lehet ezt megvalósítani. (küldök egy bitet (vagy kettőt) és a másik oldalon felkapcsol egy vagy kettő ledet.) Tud valaki küldeni egy példát az adó és a vevő oldalra egyaránt ? Köszönöm.

Egy jelet ami kapcsol 2 db ledet egymástól függetlenül ( Egy nyomógomb egy led a másik nyomó még egy led. Egyetlen adatvonalon .
(#) Szamy válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Üdv!
Kezdésnek szerintem ne rádiósan akarj elindulni. Kösd össze a két pic-et (pic1rx-pic2tx; pic1tx-pic2rx) mindkét picre tegyél (legalább) 1 ledet és egy gombot, a Fc ban tegyél be egy rs232 makrót, és ismerkedj meg vele.
Pl.:
adó oldalon :ha gomb=0 akkor send (byte)1.
vevőnél: ha rec.byte = 1 akkor led1 = 1

Én betennék egy 100Ohmos ellenállást is a két pic közé (az rx-tx vonalra, természetesen).

Köszönöm szépen , ezt a variációt már próbáltam és működik is . Én a rádiós verziót szeretném megismerni .
(#) pucuka válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

A rádiós átvitel a szimulációban egyszerűen is működni fog, ott nincsenek zavarok. A valóságban szükséges bonyolítani, ha nem akarsz csalódni. A rádiós átvitel nagyon nem drót.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Aug 5, 2014 /

Sziasztok .közben megoldottam a problémát (remélem). Megnézné valaki, hogy ez így jó rádiós átvitel szempontjából ? Köszönöm.
(#) Szamy válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

Ez így jó , de csak addig, míg egy kódot (számot/bájtot) figyelsz. Kódsorozatnál viszont így (a pl. a beépített 1ms késleltetésed miatt is ) lemaradhatsz a jó adatsorozat kezdetéről. Én ezt úgy oldottam meg, hogy az első vett bájt után vizsgálok, és ha nem megfelelő, rögtön visszaküldöm figyelésbe a progit. Erre annál inkább szükség van, mivel a vevő "bebilleg(het)" környezeti zajra is, és felesleges állandóan egy hibás/hamis kódsorozatot vizsgálgatni, ha már az elején tudjuk hogy nem megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) Szamy hozzászólása Aug 6, 2014 /

Üdv!
Van egy ilyenem : 0xF800 . Ez egy piros szín 565 -ös skálán. Hogyan választom szét alsó és felső bájtra? (16 bites lcd-re kell kiküldenem )
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014

Közben megtaláltam (ha kell majd az utókornak):
adat = 0xF800
bytes[0] = adat & 0xFF
bytes[1] = (adat >> 8) & 0xFF

Következő kérdésem:
255 elemnél nagyobb tömböt, hogy tudok létrehozni?
(#) frekivalto hozzászólása Aug 13, 2014 /

Sziasztok.

Flowcode 5 alatt található grafikus lcd. Milyen típusú kijelzőt tudok ezzel használni? Mármint hardveresen milyen kijelzőt keressek hozzá ?

Köszönöm.
(#) kaqkk válasza frekivalto hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Ezen minden rajta van.(a súgó megsúgja......)
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014

képecske.png

(#) frekivalto válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Kösz, nekem eddig ez nem mondott semmit.
Eddig... . Körülnézek.
(#) frekivalto válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Szia.

Tudnál esetleg konkrét grafikus LCD alkatrészt javasolni, amit itthon meg is lehet venni?

Nem a Nokia 6100-ra gondolok elsősorban...

Chipcad-nál csak párhuzamos vezérlésű grafikus LCD-k vannak. Ami a súgóban van, abból egyik E-block sem az.
(#) kaqkk válasza frekivalto hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Nemtudnék , én nem használtam még grafikus kijelzőt ....-
Következő: »»   200 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem