Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Generátor építés
 
Témaindító: kisedison, idő: Ápr 19, 2008
Lapozás: OK   4 / 12
(#) erbe válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Autógenerátornál új állapot és 1000 éves között nem lehet különbség. Legfeljebb közben néha csapágyazni kell (szénkefecsere...). Elhasználódásból eredő teljesítménycsökkenés nincs, legfeljebb "Megy-Nem megy".
(#) DUCIJUCI válasza erbe hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Igen-igen. Én csak odaírtam, amit a link alatt olvastam.
Aztán hogy igaz-e, azt már nem tudom eldönteni. Számomra az meglepő, hogy 2600-on képes 26A-t nyomni.
(#) zolika60 válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Miért ne tudna? A mai generátorok ennél jóval többre is képesek.
(#) gyulank válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szia!

Majd írd meg, hogy mennyi energiabevitellel, mennyit tudsz kivenni belőle, mennyi idő alatt!

Ha jól látom, mondjuk ha a számlát akarnám csökkenteni, akkor ha 300W-ot adna le napi fél órán keresztül, az 150Wh*30=4,5~5kWh/hó=433Ft a díjkalkulátor szerint. Vagyis napi 1 órás tekerés mellett is kb. 800Ft-al lenne kevesebb.

De mondjuk áramszünet esetén lehet, hogy minden amit használok feleannyi ideig menne, mint ameddig tekerem. A 30W-os TV pedig 10x tovább menne, de a műsor nem annyira érdekes, úgyhogy inkább a gépnek kéne a teljesítmény.

Most persze én úgy néztem, hogy biztos nehéz 2600-as fordulattal tekerni, és úgysem folyamatos tekerés lenne sem a fél, sem az egy óra.

Szerinted ki lehet venni ilyenből annyi teljesítményt, hogy legalább annyi időre működjön a szg+30W monitor+50W(DVD-erősítő/DVB-S vevő), amennyi ideig tekerem, és nem szakadok bele?
(#) DUCIJUCI válasza gyulank hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szia. Hát a bringát csak kipróbáltam, mert valamelyik lánc mindig leesett. A lényeg, hogy a pedál tengelye és a generátor áttételem az 1:15,2. Tehát ha tudok 100-zal tekerni percenként, akkor a generátorom pörög 1520-at. Itt én 0.5-1.5 A töltőáramot mértem, de az egyik lánc mindig leesett a háromból. Meg hát számolni sem volt sok időm, hogy mennyivel tekerem a pedált. Az én generátorom ha jól emlékszem 40 A-t tud, ez 14,4 V-tal megszorozva 576 W. Hogy ezt kilehet-e hozni belőle lábbal és tartósan, azt nem tartom valószínűnek, mert ahhoz 4-5-6-szor gyorsabban kellene tekerni vagy az áttételt kellene ilyen arányban növelni. Minimum. Nekem csak a téli időszakban lenne rá szükségem, a napelemes rendszeremhez, ha nem süt a nap több napon keresztül, akkor 3-5 A-t tudjak tölteni az aksikba, és csak azért, hogy ne akkutöltőt használjak. Spórolni lehet vele hálózati áramot, de lehet hogy az egész szerkezet többe fog kerülni és még tekerni is kell. Én most szüneteltetem egy kicsit a játékszert. Valamit ki kell találnom, hogy fenn maradjon a lánc. Azt tudom, hogy a gerjesztőáram, a műszerem szerint 2.7A. Amíg a műszerem minuszban mutatta az értéket, addig nehezebb volt hajtani a pedált. Ahogy elkerülte pozitív irányba a nulla értéket, utána könnyebb volt hajtani.
Hát dióhéjban ennyi.
(#) DUCIJUCI válasza gyulank hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Még azt tudni kell, hogy stabilan talán senki sem tudná tekerni a bringát, tehát kell egy aksi is. Ez stabilizálná a feszültséget és kapacitásától függően tárolná az áramot. Persze a generátorhoz alapvetően kell a fesz.szabályozó. Én egy 10"-os kis laptopot használok ami 20W-ot fogyaszt, meg pár rádióm és kevés ledes világításom van. Tehát nem gondolkozom 30-40 Amperban.
(#) gyulank válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Én szétnéztem, és találtam 2 motor generátort, de egyik sem mozdul, és találtam egy pedálos S38 feliratú motort. Komár, vagy Riga lehetett. Nem tudom, mennyi a teljesítménye, biztos messze van az 576W-tól, de legalább forog.
Kb. 14-22VDC-t és 250mA-t mértem rajta ahogy kézzel meghajtottam. Gondolom, ez nem mehet közvetlenül egy akkura, úgyhogy kéne valami vezérlő, aminek lehetőleg kis vesztesége van.

Talán szíjjal, vagy fogaskerékkel is működhetne, és nem esne le a lánc.
(#) sanykaraj hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Üdv az érdekelne hogy van e olyan generátor ami forgó mágnessel és aló tercsekkel rendelkezik tehát nem kel hozzá szénkefe ha van ilyen hogy néz ki (olyan mint a sima generátor csak épen a tekercs forog és a mágnes áll ez a normál generátor elég csak megfordítani a kettőt?)
(#) sanykaraj válasza gyulank hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Ha nem forog ütögesd meg kalapáccsal csak finoman hátha csak rozsdás és azért nem indül vagy szét is lehet szedni ha valami nagyobb dolog ment bele és azért nem forog hátha használ
(#) gyulank válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ha jól számolom, akkor, ha a generátoron 1cm átmérőjű kerék van, és ezt 1,5m átmérőjű kerék hajtja, és ez másodpercenként egyszer fordul körbe, akkor forog kb. a generátor percenként 10000-et. Nem egyszerű.
(#) gyulank válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Megütögettem én, meg mozog is annyit, hogy a dugattyút húzó kar vagy mi, bele nem akad egyik irányba, és másik irányba a vasba. Vagyis az forogna együtt a tengellyel, ahogy tekerném, ha tudnám.
(#) sanykaraj válasza gyulank hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ez már meghaladta a képzelő erőmet (de ha jol értelmezem akkor a tengelyen van egy kar ami megakad valamiben ) ha igy van és szerintem igen akkor vagy a flex vagy szétszedni és megnézni hogy mi a baja de amúgy egy autó generátor bőven elég csak jo nagy átétetlek kelnek bele de egy nagyobb dinamó is megteszi ha olyan kb 60w-ott fogyasztasz 60W/12V=5A egy nagyobb generátor megteszi ami ekkora áramot tud termelni vagy egy kicsit nagyobb
(#) gyulank válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Nos elnéztem... Igazából nem is tudom mik...
A 311-esből jönnek ki vezetékek, és csak kicsit mozdul jobbra-balra.
A 312-esből nem jön ki semmi, úgyhogy biztos nem generátor, hanem gondolom, ezen volt a generátor, de ez is csak kicsit mozog, és a kar is megy vele.
A 313-as forog, és azon mértem hirtelen annyit amennyit.

Jelenleg azzal legegyszerűbb csinálni valamit, mert az van, és működik.

De mindenképpen akkun keresztül használnám, hogy ne álljon le amit rákötök rögtön, ha megállok.
Az akku töltéséhez pedig sok az a feszültség.
Kéne valami jó hatásfokú stabilizátor.

Találtam is ilyet, Skori weblapján a legutolsóra gondoltam, de sajnos az 555-ös sem szereti pl. a 23V-ot, emiatt a 22 ohm -os ellenállást ki kéne cserélni kb. 2,7k ohm -osra. Vagy otthagyom a 22 ohm -os ellenállást, és a VCC, és GND közé berakok egy 68 ohm -os ellenállást, akkor talán kevesebb teljesítmény vész el, mintha kicserélem 2,7k ohm -osra.
(#) gyulank válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
De honnan jött az a 60W?
Azt írtam, hogy a szg=számítógép, ami nem tudom mennyi+TV/monitor 30W+ DVD/erősítő+beltéri kb. 50W.
Ez 80W+a gép. Plusz elfelejtettem a 20 Wattos kompaktfénycsőt. Ez így nagyjából minden ami megy hosszabb távon.

Tudom, hogy értelme ennek a pedálosnak ami nekem van nem sok van, mert fél napig tekerhetném, hogy nézzek valamit fél órán át, és a számítógépet be sem tudtam kapcsolni. De ha olcsó generátorból olcsó eszközökből össze lehet hozni, hogy nem nagy erőfeszítéssel legalább annyi ideig tudom mindezt használni, ammennyi ideig hajtottam, akkor már kezdi megérni hajtani. Mert az, hogy 1 órát tekerek, és egy órán át működik a gép, az még elég silány. De ha még annyi ideig sem tudnám használni, amennyi ideig hajtottam, az már végképp rossz.

De ugye jól hangzik az az autó generátor, és az kb teljes fordulaton kb. adna is annyit, hogy pont addig működne minden, ameddig hajtom, vagyis annyi teljesítményt ad le, amennyit az eszközök felvesznek.

De a másfél méter átmérőjű kerék nekem nem tűnik egyszerűnek, és gondolom nem is lenne olcsó, se csinál(tat)ni, se venni, ha létezik egyáltalán.

De ha mégis sikerül valakinek, az engem is érdekel.
(#) sanykaraj válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Ilyet még nem is láttam de megpróbálok majd utánanézni pár dolognak
(#) DUCIJUCI válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Ez a lánc lepotyogás engem is bosszant. Valószínű, hogy nincsenek egy vonalban a lánckerekek. Azon gondolkodom, hogy a kerék felnijét kellene ékszíjtárcsának használni. Igaz nem 1.5 m, de méretes áttétel lenne. Persze nem tudom, a felnin hogy tapad meg az ékszíj, de leesni nem fog. Valamilyen nagyon keskeny bringakereket kellene vennem. Ha még a gyári lánc áttételt hozzászámítjuk, ami kb. 3.5-szörös, akkor már jó lehet.
(#) gyulank válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
A versenybiciklik kerekei lehet, hogy vannak vagy 1m átmérőjűek, és olyan 2-3cm vastagok.
(#) DUCIJUCI válasza gyulank hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
E hétre beígértek egy MTB hátsó kereket. Az nincs 1 m-es, csak 66cm, de nekem nem kell a sokezres fordulat, a 20-30 Amper. Még csendesebb is lesz, ha beválik. Ha lesz lelkierőm, a hétvégén nekiesek.
(#) sanykaraj válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Csak hajrá én nagyon kíváncsi vagyok a mérésekre és az adatokra :smoke:
(#) DUCIJUCI válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Nos szombaton kipróbáltam a bringát. Csak egy 6V-os lepusztult aksi volt kint a garázsban, de azt rákötöttem. Hát nagyon nehéz volt tekerni, de nem tudtam mérni, mert műszer sem volt nálam. Ma vittem ki egy zselésnek nevezett 12V 12AH-ás aksit meg két multimétert. A 6V-osba 10-11A töltőáramot tudtam mérni, de azt sokáig nem bírtam volna. Utána bekötöttem a 12V-ost. Azt sokkal könnyebb volt hajszolni. Az aksi nem a legjobb állapotú, de még használható. Bekötöttem egy voltmérőt és egy ampermérőt. Kipróbáltam 3 fesz.szabályzót. Az egyik teljesen rossz, a másik kettő 13,7V-nál leszabályozott. Amikor pár percig ráadtam az áramot a generátorra, hogy merüljön az aksi, mindjárt lett 2A töltőáramom, de 1-2 percen belül leesett 1A-re. Ahogy számolgattam a stoppert nézegetve, kb. 60-szor forgattam a pedál tengelyét percenként. Ezzel a tempóval lehet tekerni akár 1-2 órát is. A napelemes rendszeremen 104 AH aksi van, azon gondolom egy kicsit több lesz a töltőáram, azt nem tudja pikk-pakk feltölteni 1-2A, tehát nem fog leszabályozni olyan hamar. Van még egy UAZ fesz.szabályozóm. Azon van egy 3 állású kapcsoló. Gondolom a erősebbre vagy gyengébbre lehet állítani a töltést. Majd ezt is kipróbálom. Eddig a vázon kívül mindent haza hoztam a garázsból. Azt majd hétfőn. Aztán össze kell dobni, rendesen be kell vezetékelni, a fesz.szab. problémát ki kell küszöbölni, aztán lehet edzeni. A pedál tengelye és a hátsó agy között (48 fog-13 fog) az áttétel 1:3,69. A felni és a generátor ékszíjtárcsa között ( 54cm-7cm) 1:7,71 az áttétel. Összesen: 1:28,46. Eddig ennyi.
(#) sanykaraj válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Köszönöm a választ én nekem is közben sikerült beszereznem, egy warburg generátort az 14 v és 46 a ad le maxon de azt nem tudtam elolvasni hogy ehhez mekkora for/pec szükséges és azt sem tudom működik egyetlen kivezetést láttam úgyhogy rámértem a ház és a kivezetés közé de nem volt ellenállása de ha lepucolom lehet találok még kivezetést
(#) DUCIJUCI válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Ha beépített fesz.szabályzós, akkor csak az aksit kell rákötni. Feltételezem 6-os csavar lóg ki belőle, oda kell kötni a pozitív csatlakozót, a generátor házra pedig a negatív csatlakozót.
A YouTube-on találtam egy hasonlót, mint az enyém. Annyi a különbség, hogy a generátort én a kerék és az ülés közé tettem. A váz bal oldali csövére hegesztettem a tartót. A másik, hogy én nem kötök rá invertert, nekem a 12V-ra van szükségem.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=kVAZIDFMRXY

A te generátorod az általam talált Skoda generátor adatokhoz képest olyan fordulaton többet tud tölteni, max 8-10A-rel. Ha bringában gondolkodsz, nagyobb áttételt csak jóval több munkával tudsz produkálni, és nehezebb tekerni is. Az én verzióm vagy a videón lévő megoldás roppant egyszerű. Míg nekem tökéletesen megfelel, lehet másnak ekkora fordulat még kevés.
(#) laci19922 hozzászólása Okt 31, 2011 /
 
Üdv
Minden flopimeghajtótan ott van egy 3 fázisú generátor csak azt a rossz minőségű gumi mágnest ami benne van kell lecserélni neodium-ra és kész a generátor azt hiszem 18 tekercs van benne nem tudom mennyi mágnes kell hozzá de elég jó teljesítményt lehet belőle kihozni
(#) DUCIJUCI válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Ó, hát itt van több videó is, különböző megoldásokkal. Ezt is nézd meg:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=nPrBHoyBasQ

Itt lehet látni adatokat is.
(#) DUCIJUCI válasza laci19922 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Mennyi lehet az a jó teljesítmény?
(#) Barret válasza laci19922 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Igen,akár 3-4W-ot is kihozhatsz belőle
De ez semmire sem elég.
(#) Barret hozzászólása Okt 31, 2011 /
 
Az ember teljesítménye nem igazán haladja meg a 250W-ot tartósan!
Remélem evvel számoltok...
Ez 15-20 A - 12Vos akksin mérve töltés alatt...
Plusz a veszteségek.
Egy háztartást ebből ellátni energiával utópia...
De azért jó tekerést kívánok!
(#) sanykaraj válasza Barret hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Fogyókúra felső fokon :worship: így ni fel le
(#) sanykaraj válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Kösz a videókat holnap vagy holnap után megnézem a mosás után hogy hogyan is néz ki
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem