Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A számolást nagyon szépen köszönöm!
elférni elfér a 120-as láda, tehát az a gond kilőve! Van egy rokon aztalos, aki azért rendesen meg tudná csinálni, és így bármilyen fajta fa megoldható! És valszeg festve lenne, nem pedig laminálva vagy kárpitozva.... Úgyhogy így akkor szerintem kivitelezhető lenne egy jó miősgű láda... A reflexcsőmég nincs meg, de akár az is kivitelezhető, hogy fából lesz, és az akkor olyan, s akkora lehetne, amekkorát TE vagy TI ajánlotok hozzá! Vagy ha ez nem jó, akkor veszek olyat, amit ajánlotok... Szerinted/Szerintetek?
Kétutast a normál H2000-féle verzióból nem lehet készíteni, és a hangszóró valóban inkább b-reflexben működik jól, zártként is használható, de akkor túl sokat kell kompenzálni a mélytartomány esését, és ez az értzékenység rovására megy.
Maximum 35 literes térfogatban használható zártként (így a terhelhetősége is picit alacsony, 40W környéke), b-reflexként meg 25-64 liter nettó hasznos téforgatig működik a hangszóró, 28Hz legalacsonyabb hangolási frekivel a 64 liternél.
Csak tudnám, mit köszönsz rajta, amikor az egésznek semmi értelme.
Hát így ránézásre egyértelműen zárt dobozos, vagy freeair hangszóróról van szó, ha jók a megadott adatok a honlapon. Max. 25 literes zártban próbálnám először, főleg autós célokra.
Köszi!
Akkor megvan a ládámba a hangszoró, tudom a paramétereket.Megépítem neki a 35l-es zártat és ha nem tetszik, még mindíg lehet reflex belőle! THX!
Azt köszönöm, hogy megmutatta a különbséget, mert én nem tudum használni ezeket a progikat!
Szerinted miért nincs semmi értelme?
Bocsi
Én úgy tudtam, hogy ez így megfelelő, hogy ezzel lehet dobozt tervezni. Ha nem, hát tévedtem, de akkor mire jó ez a progi ? Vagy a hangszóró adataiban nem lehet megbízni és be kellene mérni rendesen? De azt ne mondd, hogy csak odaírtak valamit. Arra azért nagyon kíváncsi lennék, úgy röviden, hogy hogyan lehet profi módon tervezni, csak úgy nagy vonalakban....:yes: Hogyan állapítod meg milyen az optimális doboz. Ha nagyon tudod, megoszthatnád velünk is, így okosabbak lennénk. Ha hülyeségeket írtam, bocsi, de ennyi idő alatt még csak nem készült el a doboza Ha esetleg van időd, ki tudnád kalkulálni, milyen a jó doboz Szerinted ehhez a hsz-hez, vagy így nem lehet meghatározni csupán az adatokból ? TS Egyébként örülök, hogy így lehordtál, legalább látom, hogy valamit nagyon elb.....m De azért vagyunk itt, hogy tanuljunk
Ha pl13 barátunknak sikerülne kikalkulálni valamit, akkor inkább rá hallgass, én a világért sem akarok Neked rosszat tervezni. ( De meg vagyok elégedve a "hülyeségemmel" is)
Az az egy viszont biztos, hogy nem fog tudni olyan dobozt tervezni, ami elhelyezéstől függetlenül jól szól. Nagyon nem mindegy, hol lesz majd a láda, ezt viszont tapasztalatból mondom, és nem hülyeség
Az segítene valamit, ha gyorsan, egyszerűen megpróbálnám modellezni a szobámat? És ott meg tudnám mutatni, hogy hova szánom...
Az annyira sok mindentől függ (szoba alakja, berendezés, sarkok, ablak, stb...), hogy nem tudok rá jó receptet írni.
Csak arról van szó, ha meg lesz a láda, akkor kell kikísérletezni a legjobb helyet, azt úgyis hallani fogod Ugyanakkor jó volna egy profi doboz, amivel a legpontosabb és egyenletesebb hang lenne, amit csak ki lehet hozni, mert azon nagyon sok múlik, de úgy látszik, nem is olyan egyszerű megtervezni.
Akkor majd kísérletezek!
A tervezéssel van nekem is gondom! Mert több helyen kérdeztem, de konkrét ládaterveket még senki se tudott mondani! Úgyhogy most várok, hátha valaki rászán gey kis időt, és tervez egy ládát a hangszóróm köré! Remélem pl13 megpróbál tervezni valamit, és akkor ketten meg tudjátok vitatni, hogy melyik a jobb, és csak utána állok neki!
Akkor majd kísérletezek!
A tervezéssel van nekem is gondom! Mert több helyen kérdeztem, de konkrét ládaterveket még senki se tudott mondani! Úgyhogy most várok, hátha valaki rászán gey kis időt, és tervez egy ládát a hangszóróm köré! Remélem pl13 megpróbál tervezni valamit, és akkor ketten meg tudjátok vitatni, hogy melyik a jobb, és csak utána állok neki!
A Válaszodon jókat nevettem! És igen a fél utcának hitelesített halása van sőt az összes haveromnak
Na persze ez nem komoly. Fene sem érti úgylátszik az én sal hangszóróimmal lehet a gond hogy nekem tetszik a hangja. Vagy velem... továbbra is azt mondom hogy az én két hsz-mal amit vettem elégedett vagyok. sőt az sr sorozatról amit mellékesen hallgatok már inkább nem is beszélek. Hozzá teszem hogy én olcsóbb helyről szereztem a hangszóróimat mint a weboldal a két db sqp 14 ezer ft ból jött ki. Na nem fényezem tovább mert a végén aszt hiszitek valami sal-os reklámmenedzser vagyok
Na megerkeztek a hangszoroim
Kiprobaltam doboz nelkul meg dobozzal is. Az tuti hogy nem free air-es, mert 35w-tol mar kezdett recsegni szabadon. Viszont dobozzal hibatlan A doboz egy 34 literes, 25 centis hangszoronak keszult sajat alkotas. Szoval nem tudtam belerakni, csak raforditottam a hangszoronyilasra es ugy valosult meg a teszt. A regi 25 centis hangszoromhoz kepest ez olyan mint egy lada meg egy mercedes, pedig a regi is rendesen betolt melyhanggal egy atlag szobat. Nagyon bika, tetszik Hetvegen lehet elkezdem a doboz epitest. Maradok az adatlapon ajanlott doboznal. Eleg az neki, mivel ebben a 34 literesben is nagyon jol szolt.
Most találtam egy régebben felrakott WinISD-s doboztervet SRP 2030 -hoz. Ebben a doboz 24,7L-es 5cm-es subcsővel 45Hz-re hangolva. Ennyi elég a hangszórónak? Ez jó doboz lehet mélynyomónak?
Vagy ez a saját elképzelésem.
Mit gondoltok?
Ezt szeretem! pl13 szépen tudomásomra hozta, hogy amit írtam/mutattam az nem jó, de azt már nem közölte, hogy miért, és hogy csinálná Ő. Na most így nem könnyű előbbre jutni.
Mert eddig mindent leszólt, de még egyetlen ötlettel nem állt elő :no: Ha szerinte nem alkalmas a WinISD program, akkor mégis mire jó, meg miért használják sokan? A másik: nézzünk egy reflex ládát, ott van a doboztérfogat, ill. a csőátmérő és hossz. Kérdezem, ezen kívül még mit kell meghatározni ? Vagy az a gond, hogy szögletes a doboz ? Egyébként én nem vitatkozom vele, az a tuti, amit ő tervez:yes: Ha nem lesz semmi, akkor azért nyugodtan rátérhetsz a reflex vagy zárt dobozra, elvégre én ki is próbáltam, nem csak elméletben
Igazad van, Ő még nem állt elő kész tervvel, csak Téged kritizált [vagy a progit, nem tudom! ]...
Lehet, hogy én vagyok hülye, de az a WinISD-s kép, amit mutattál, azon nem látom a doboz külső méreteit. Ezeket meg tudod adni? Hogy hánycmXhány cm-s kell neki SZERINTED! Meg, hogy milyen anyagból, és hogy SZERINTED milyen rögzítés érdemes... Szóval hogy ragasztani, vagy csavarozni, vagy is-is... Köszi szépen!
Hali!
Az Xmax a Winisd-ben az a lineáris vagy a mechanika kitérés?
Őőőőőő kérhetnék kis segítséget?Lenne pár üres rublikám, segítenétek ezen adatlap alapján kitölteni a hiányzó részeket?csakhogy végre megtanuljam az alapokat h mi mit jelöl egyáltalán
Meg még annyi, hogy ezen résznél mit álítunk?
Köszi! És akkor már vágom is a progit.
Sziasztok! Van 2db HA31-421 hangszórom. A kétutas hangfaltervére lenne szükségem. Tudnátok segíteni benne?
Idézet: „mindössze 6dB különbség van a 100 és 400W között.” Tehát ha 6dB-el nagyobb egy hangszóród(legyen 92dB) úgy fog szólni 100W on mintha egy 86dB hangszórót hajtanál 400W-al. Kíméljük már a még meg lévő környezetet kevesebb energiafelhasználással, és még a pénztárcád is jobban jár mert kevesebbent fizetsz az áramszolgáltatónak. A gyári adatok mindig ki vannak kozmetikázva, ez az igazság, bármit veszel valószínű kevesebbet tud, vagy nem azt tudja amire ajánlják. De tényleg jó lenne ha valaki már mondana hangszóró paramétereit mérő házi módszert, mert így csak áll a téma.
Én nemsajnálom hagy mennyen bele az energia Viszont abba nemhazudtak hogy bírja a 400w folyamatost,kb megse kottyan neki.
Ha értessz a fa megmunkálásához, és vannak hozzá eszközeid, akkor NE építs olyat mint én!
A téglatest forma nagyon elterjedt, mert könnyű elkészíteni, ill. jól mutat a panel lakásban, viszont akusztikailag a gömb a kocka, és a henger után az egyik legrosszabb forma. Párhuzamos lapjai vannak, amelyek között állóhullámok alakulhatnak ki, amit lehet valamelyest csillapítani valamilyen töltőanyaggal (vatta, szivacs), de teljesen elnyomni nem lehet. A töltőanyag mellett a megfelelő méretezés is sokat segít, legjobb ha 1 : 2^(1/3) : 2^(2/3) a belső oldalhosszúságok méretaránya.
Ráadásul 400W-on sokkal nagyobb a kompresszió, mint 100-on, szóval még ez is ellene szól. Mellesleg egy 400-at leadni képes erőlködőhöz legalább 600 körüli trafó kell, ami már tetemes összeget jelent egy hónapban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |